Jag kanske får äta upp det, men jag tvivlar starkt på att Donald Trump blir president (och vinner han så kommer han ändå bli en nickedocka med neo-cons som har hela handen upp i hans röv)

Bästa läsare!

Jag undrar om jag precis har skrivit den längsta rubriken någonsin på någon av mina bloggposter. Den är så pass lång att jag faktiskt fått med allt jag tänkte säga. Du som är nöjd med detta budskap kan surfa vidare. Det här var allt… !

För er andra som inte har mer akuta saker att göra kan jag utveckla mina tankar lite om så önskas. Eller ”elaborera” som jag tror att programledaren skulle ha sagt åt mig att göra om han eller hon intervjuat mig.

Min första ståndpunkt är att det är ganska uppseendeväckande att USA med sina hundratals miljoner röstberättigade väljare inte kan genererar en enda genomhederlig, moraliskt oantastlig och kompetent politiker som kandidat inför årets presidentval! Jag vet att väldigt många faller ifrån eftersom ett villkor är att för att bli president krävs att man är född i USA. Och hittills har bara Barry Obama klarat sig från detta krav… men ändå?

För någon vecka sedan när jag hade en lugn stund på kontoret satt jag och försökte se om det fanns något vettigt alternativ i startfältet. Tyvärr. Hos demokraterna står ”kampen” mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, och inga medier lyfter upp andra kandidater (Mindre socialistisk än Sanders, och mycket sannolikt mindre korrupt än Clinton är det tredje namnet, den forne guvernören Martin O’Malley. Min favorit hos demokraterna är dock kulturarbetaren Vermin L Supreme (bilden), vilken jag önskar blev den som tog hem hela valrörelsen och installerades i Vita huset. Jag är ganska säker på att karln skulle sätta eld på palatset inom några få veckor. Vilket är det bästa en regerande president skulle ha gjort på flera år.

sb vermin love supreme
– Ja, han har en stövel på huvudet. På riktigt.

Jag vet att Hillary Clinton just nu utreds för diverse sekretessbrott som hon begick under sin tid som utrikesminister under Barack Obamas första presidentperiod. Och jag vet att de brott hon begått – jag tvivlar inte på att det är faktiska brott – är så pass allvarliga att hon borde hamna i fängelset om det inte vore för att hon just är Hillary Clinton. Som exempel på sekretessbrott av betydligt mindre omfattning än hennes olagliga hantering av tjänstemejl kan nämnas en soldat som skickades i fängelse för att han skickade ett meddelande till sitt befäl som inte kunde nås på annat sätt än via Gmail, med en varning om att området där befälet befann sig var på väg att anfallas av fienden. Ett enda mejl med avsikt att rädda liv bestraffades alltså med fängelse. Hillary Clinton har å sin sida systematiskt skickat sin tjänstemejl via hennes och makens server. Trots att hon raderade hårddiskarna har man lyckats hitta tusentals filer! Och Hillary Clinton säger att hela affären är en förlängning av de konspirationsteorier som man riktat mot hennes make när han var president.

Bara en sådan sak som att det i ena partiet är familjen Bush som är presidenter, och i det andra partiet är familjen Clinton som skall alternera på posten, borde väcka larmsignaler. Det kan inte stå rätt till i ett land som kallar sig för en demokrati och där kampen om landets ledning står mellan två familjer (USA är f.ö. ingen demokrati, utan en republik, men vi hoppar över detta akademiska ämne för denna gång).

Just därför jublas det från alla håll och kanter över att Donald Trump dykt upp och försöker vinna republikanernas nominering.

Om jag vore en spelare skulle jag satsa ett ganska högt belopp på att Donald Trump inte kommer vinna primärvalet och bli utsedd till partiets presidentkandidat. Chansen att detta händer är dock större än att Vermin Supreme vinner demokraternas val, men det finns en massa skäl som talar emot en seger för Trump, vad ni läsare än hoppas.

Det första skälet är att etablissemanget inte vill ha Trump. Jag ber läsaren här dra sig till minnes hur den libertarianske kongressmannen Ron Paul motarbetades av både sitt parti och av medierna, dels genom att partiet begick valfusk på olika sätt (nej, detta är ingen konspirationsteori), och dels genom att medierna systematiskt uteslöt honom ur rapporteringen från valrörelsen. Ron Pauls kampanj hade stort gräsrotsstöd medan de andra kandidaterna sponsrades av de vanliga misstänkta. Vad gäller valfusk så var Ron Paul inte den första som drabbades, och kommer inte heller bli den siste.

När jag talar om ”att etablissemanget inte vill ha Donald Trump” så talar jag inte bara utifrån perspektivet att många aktörer (storbanker/storföretag) som stödjer de andra kandidaterna vill ha fram dessa istället för Trump som är ”ekonomiskt oberoende”. Jag talar också utifrån perspektivet att den dolda regeringen i USA har en agenda som riskerar att störas om Trump seglar in i Vita huset och börjar rycka i både det ena och det andra. han är alltför impulsiv för att de verkliga makthavarna skall trivas med det.

Tyvärr måste jag säga att jag har ingen aning om vad USA kommer att få för slags president om Donald Trump vinner valet. På Facebook gör sig många lustiga över den ”glappkäftade galningen”. Andra, som inte avfärdar Donald Trump bara för att alla andra medier sablar ner på honom, nickar instämmande till vissa saker som Trump säger. Problemet är att vi inte kan vara säkra på att det Trump säger idag kommer bli hans politik efter valet. Med andra ord, vi vet inte om hans ”galenskap” eller ”affärsmässiga förnuft” kommer prägla hans ämbetsutövning.

Denna osäkerhet beror inte enbart på att Donald Trump har en särskilt bråkig personlighet, utan snarare på att han inte har hela partiet med sig, och kommer inte ha hela administrationen på sin sida när han flyttar in i Vita huset. Donald Trump kommer ställas inför samma bekymmer som libertarianen Ron Paul hade ställts inför om han blivit president 2012.

Dondald Trump kan räkna med att hans parti internt kommer föredra en kandidat som är mer politiskt förutsägbar och lojal till partiets sponsorer. Jag vet att de helst av allt vill ha John Ellis ”Jeb” Bush, företrädesvis därför att han är inspelad på kriget mot Iran som skall inträffa under nästa presidentperiod, plus en massa annat smått och gott som kommer gynna det militärindustriella komplexet. Men det kommer gå lika bra med Ted Cruz. Och pertiet kommer sannolikt para ihop honom med Ben Carson som vicepresidentkandidat. Doktor Carson kommer ge kandidatparet rätt färgblandning.

Nej, jag säger inte att detta är ett optimalt politiskt drömscenario. Tvärtom. Vi talar här om grader i helvetet.

Vad som gör mig synnerligen skeptisk till Trumps chanser att vinna är att medierna – antingen med avsikt eller p.g.a. ”svensk” kompetens – ägnar sig mer åt att beskriva Donald Trumps personliga karaktär än hans politiska budskap. Hillary Clinton kommer att få sin beskärda och välförtjänta dos av besvärande frågor ang. utredningarna mot henne, men hon är precis som Jeb Bush helt inspelad i vad som skall ske under den kommande mandatperioden, och tidningshusens ägare vill ha någon av dessa istället för Trump. Och framför allt, det kommer bli lätt att sälja in den mediebaserade idén att ” – Det är dags för en kvinnlig president nu”.

Jag är medveten om att spelgudarna kan beröva mig vinsten på mitt vad. Donald Trump har under ”rätt” förutsättningar möjlighet att bli vald om han får tillräckligt många röster. Vad är det då som gör att allt jag anfört här ovan inte skulle gälla längre?

Det första är att Donald Trump måste ha ett så genuint folkligt stöd att det kostar republikanerna mer att trixa bort honom ur leken än att ha honom kvar.

Det andra är att Donald Trump har tankar och idéer som inte alltid är så genomtänkta, sett utifrån politiken i allmänhet och konstitutionen i synnerhet. Hans tal om att agera mot alla illegala invandrare kan måhända väcka sympatier inom stora väljargrupper. Eller att med lagstiftning tvinga företag att behålla produktion i USA. Men vad består hans politik i rent konkret i denna fråga om han får makten? Med en snabb analys kommer vi fram till att de verktyg som måste tas i anspråk kommer att likna nazisternas politik gentemot judarna i Tyskland under 1930-talet. Det är inte säkert att han kan få genom den politiken.

Donald Trump kommer med stor sannolikhet bli väldigt desillusionerad när han flyttar in i Vita huset. Han kommer bli väldigt beroende av rådgivare som redan är involverade i systemet, och han kommer säkert också utsättas för en hel del hot. Som t.ex. Ronald Reagan.

Ett tecken på att Donald Trump insett vad han är i färd att möta kan vi se i hans uppvaktande av diverse intressegrupper som har stor påverkan på amerikansk politik, inte minst därför att de stödjer en stor mängd kongressledamöter och senatorer, vilka är de som skall trycka ”flipp” eller ”flopp” för presidentens förslag.

Dessa intressegrupper kommer vara mycket angelägna om att den redan fastställda agendan kommer efterlevas. Donald Trump vet att om han sköter umgänget med denna grupp taktiskt och smart så kommer de… ja, inte ta livet av honom i alla fall. Hur stor i käften Donald Trump än må vara så vet han att de politiker som etablissemanget inte godkänner lever farligt.

Men jag är ganska säker på att hans hälsa inte kommer äventyras. Republikanska partiet har en omfattande arsenal av knep att ta till. Räkna med att väljarstödet för Ted Cruz kommer öka framgent. Han är killen som partiet och storbankerna samt det militärindustriella komplexet vill ha i Vita huset. Tyvärr. Det hade varit roligare att se Vermin Supreme istället. Med stöveln på skallen under installationsceremonin.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Det är inte bara eliten i Washington och New York som inte vill se Donald Trump som president. Under måndagen tog det brittiska parlamentet upp medborgarfrågan om att förbjuda Donald Trump att resa in i Storbritannien.
D.S.

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Jag kanske får äta upp det, men jag tvivlar starkt på att Donald Trump blir president (och vinner han så kommer han ändå bli en nickedocka med neo-cons som har hela handen upp i hans röv)

 1. plq017 skriver:

  För det första, Obama är född i USA, vilket är kravet för att bli president. Det är inte ett krav att föräldrarna är medborgare i USA.

  Det republikanska etablissemanget vill inte veta av Trump. Men pengar är ett besvärligt hinder. Ingen av de andra republikanska kandidaterna är så väl finansierad som killen som plockar ur engen ficka. Dessutom har Trump ett annat besvärligt drag. Han öppnar munnen först, och det han säger är ute så väl genomtänkt. I bland är det rent förskräckligt. Skulle säga att hans chans att bli president ligger i om Sanders blir demokraternas kandidat.

  Sedan finns det möjligen ett nytt systemfel i alla dessa opinionsundersökningar som nu görs i USA. Det är svårt att hitta och verifiera den man ringer upp. Allt fler telefonnummer har flyttats från sina ursprungliga adresser (valkretsar, delstater), och nu ringer man ett gammalt mobilnummer som man fick i high school när man jobbar på bank i NY. Blir tidvis mycket skevt.

  Och sedan är säkert en del dessutom köpt.

 2. Den anonyme på tillfälligt återbesök skriver:

  Ted Cruz är född i Kanada så nu är han under utredning. Natural Born Citizen eller ej?

  http://www.targetliberty.com/2016/01/breaking-lawsuit-filed-over-whether-ted.html

 3. Den anonyme på tillfälligt återbesök skriver:

  Flipp eller Flopp tvingar mig till att bjuda på Jeb Bush-lägrets ”attack” på Marco Rubio

  Bra exempel på hur låg nivån är när ”den fria världens ledare” ska utses.

 4. Bara varat skriver:

  Fattar inte varför vare sig media eller folk är så skeptiska mot Trump!? Tror ni han skulle kunnat bygga upp en av dom största bygg företagen mm jag skulle inte tro det sen tror jag att han är jävligt smart på att sälja sig inte som de andra politikerna utan till mäninskan Många är less på politiker även här och att han verkar lite crazy och gör lite hårda/bra uttalanden gör han inte dum vänta in i slutet, han ha då haft mer koll på det mesta när dom pratat i debatter bara det att man lär se allt då han inte bäddar in sina svar som någon om det vore nån jävla garderob dom skulle in i, han säger hur det ligger till, han konstaterar! hoppas Trump vinner han är värd det och kanske kan öppna upp för fler liknande i framtiden…

  Vem har hört vilka det är som skrivit på om det där med folkomröstning? jag kan slå vad om att det är den religion han ville förbjuda från att resa in mycket klokt säger jag.och som alla vet verkar engelska muslimer vara ganska känsliga och kräva ditt och datt lite som här

  • Peter Harold skriver:

   Vad gäller uppropet om att blockera Trump från att resa in i Storbritannien törs jag nog påstå att det är ganska givet vilka olika grupper som står bakom den kampanjen. Vi har ju sett hur britterna agerat tidigare; det är ok att släppa in islamistiska hatpredikanter, men helt ok att förbjuda folkvalda i grannlandet Holland från att komma och tala (Gert Wilders).

   Naturligtvis är Trump en skicklig företagsledare (men med motgångar som allmänheten inte fått ta del av ännu), men dessvärre gäller det för Trump som för alla de andra kandidaterna; de står för en politik som innebär att USA skall fortsätta att intervenera runt om i världen. Sedan tycker jag att det skulle vara spännande om Trump blev vald och gamla konventioner inom maktetablissemanget tvangs bryta upp. Men jag hade hellre sett en stabil människa som Ron Paul i den rollen. Eller kanske hans son Rand Paul (vilken jag inte nämnde alls i bloggposten).

 5. Martin skriver:

  Politiska förslag är sekundära, oavsett vad bloggaren tror. Däremot så kommer Trump som president få en plattform att bedriva retorik ifrån. Hans förakt för gammelmedia och politisk korrekthet allena är värt att han blir vald.

  • Peter Harold skriver:

   Jodå, jag kan mycket väl se ett underhållningsvärde i att han blir president. Fast samtidigt så vet jag att han inte riktigt har spelreglerna klara för sig. Jag kan mycket väl tänka mig att han ägnar sig åt impuls- och symbolpolitik, och att det finns andra saker som hans vicepresident kan få ägna sig åt i lugn och ro (som t.ex. när Ronald Reagan var president och George H W Bush var vesslan i boet).

   • Benny skriver:

    Reagan var den första president som uppenbarade för folk att man bara spelar en roll. De verkliga makthavarna dirigerar USA bakom kulisserna och det är detta som är så otäckt. Visserligen har ca 50% av befolkningen i USA genomskådat denna charad men den hålls levande av en stor del av befolkningen, ivrigt påhejade av korkade politiker och media från andra länder. Rent självbedrägeri i många fall skulle jag tro, man vill helt enkelt inte se sanningen tyvärr, eller så jamsar man med för egen vinning som Kalle Bildt med flera.

    • Risto Matinen skriver:

     Läste något liknade, det du skrev, fast annorlunda formulerat:

     USA:s presidentval är ett scenprov för bankmaffian…

    • Peter Harold skriver:

     Ja, och Reagan var dessutom en politiker som etablissemanget inte tycket särskilt mycket om. Slumpen ville sig att Reagans första tanke på vicepresidentkandidat – jag tror det var den tidigare finansministern William E Simon – inte stod till förfogande, så han hade besvär med att välja en annan. Det enda namn han hade att välja på var Gerald Ford som ställde en massa krav, bl.a. att Kissinger skulle bli utrikesminister och Alan Greenspan skulle ta centralbanken. Ingen av rådgivarna tyckte det var en bra idé, och inte Reagan själv. En av hans assistenter, Richard Allen, ringde till Bush’ stab och frågade om denne kunde ställa upp, utan några villkor. Detta skedde bara några få timmar innan Reagan skulle tillkänna ge nomineringen. Just detta att Reagan fick så svårt att ta fram en vicepresidentkandidat visar hur pass exkluderad han var i sitt eget parti.

     Hittade en artikel om detta faktiskt: http://www.nytimes.com/2000/07/30/magazine/george-herbert-walker-bush-the-accidental-vice-president.html?pagewanted=all

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s