Demokratiutredningen är klar: ” – Fler måste ställa upp för politikerna!”

Bästa läsare!

Demokratiutredningen är klar och har efter ett och ett halvt års funderande överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Det offentliga Sverige hyllar arbetet och är så inspirerade. Det märks inte minst på Twitter:

”Britta Lejon som uppföljning av Demokratiutredning. Britta Lejon vill att vi motverkar bubblor som finns i nya sociala medier.”

”En viktig plattform för unga, tro det eller ej: INTERNET OCH SOCIALA MEDIER”

”Viktigast är inte direktdemokrati -viktigast för demokratin är att utveckla möten, menar Bengt Göransson”

”Demokratiutredningen @demokratiutr Panel med Maria Johansson, Lika Unika, Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen samt Ida Östensson,…”

”Vad är representation, vilka får plats och makt i dagen demokrati? @seher_y inleder panelsamtalet”

”Birgitta Ohlsson lyfter fram homoäktenskapslagstiftningen i Finland som et gott exempel på medborgarinitiativ”

”Demokratiutredningen känns som ett ljus i mörkret ur funkpolsperspektiv, menar @MariaJTwitt @likaunika ”

”@Idaostensson Lyfter vikten av skolans ansvar att förmedla kunskap om kommunernas org vid eventuell sänkt rösträttsålder.”

”Ett omfattande och proffsigt arbete är i hamn. Idag presenterar demokratiutredningen sitt betänkande!”

För den oinvigde och den ointresserade kan dessa twitterposter tyckas sakna någon större betydelse, men lyckas man läsa in vad som är innebörden i dessa korta meddelanden så förstår man att den nya statliga offentliga utredningen är mumma för alla som vill använda politik som ett verktyg för att styra andra människors liv och vardag. I synnerhet för vänstertomtar, vilka får sin livskraft i glädjen att kunna styra andra människors liv.

Demokratiutredningen kommer förvisso med en del intressanta ståndpunkter i sitt dokument som bär ID-nummer SOU 2016:5 och som kan läsas här. Som t.ex. att man anser att de politiska partierna inte längre är representativa för folket. Jag instämmer till fullo! Fast demokratiutredningens synvinkel är inte så mycket att partierna bedriver politik som går i strid med folkviljan, utan mer på det faktum att väljarna väljer att inte vara medlemmar i partierna.

Demokratiutredningen har därför föreslagit ”nya broar för medborgarna så att de ska kunna påverka politiken”. Man föreslår att efter finsk modell upprätta ”demokratiportaler” där medborgarna kan väcka förslag som de beslutsfattande får ta ställning till.

I grunden kan jag finna tanken vara sympatisk, men det slår mig samtidigt också hur dessa demokratiportaler skulle kunna användas av de politiska partierna i PR-syfte. Jag ser redan framför mig hur vänsterpartister och miljöpartister och sossar lägger upp förslag som de presenterar som gräsrotsinitiativ och får uppmärksammade av sina vänner och väninnor på tidningsredaktionerna. Och detta samtidigt som de beslutsfattande kan rata andra förslag som inte har stöd hos en majoritet eller ens av några politiska partier.

Med andra ord ser jag enbart demokratiutredningen som ännu ett försök att legitimera den statliga maktutövningen över medborgarna. Staten kan fortfarande hävda att ”ni har rätt att engagera er i partier och skriva förslag på Internet, men det är fortfarande vi som bestämmer”.

Samtidigt som jag själv kommit upp i en ålder då jag känner att många av mina gamla politiska ståndpunkter – eller snarare flera av mina politiska sympatier som ung – är föremål för den klokes omvärdering baserat på livserfarenheter, vill Demokratiutredningen att sänka rösträttsåldern i kommunalvalen. Det skall böjas i tid…

Detta ligger helt i linje med vad demokratiutredningen vidare anför, nämligen att utbildningsväsendet skall i allt högre grad förvandlas till politiska arenor (eftersom det är här ungdomarna finns, och dessa måste indoktrineras att älska demokrati, politiska intriger och hylla statlig överhet i den rätta värdegrundens heliga namn…) Ref: SOU 2016:5, stycke 14.8.8

Demokratiutredningen lägger också hög vikt i att svenska skolelever skall sluta tro på vad alternativa medier berättar i gammelmediernas ställe (Ref SOU 2016:5, stycke 14.8.6):

Därutöver har också Skolinspektionen gjort bedömningen att unga behöver lära sig mer abstrakt och kritiskt tänkande. I takt med att antalet medborgare som undviker traditionella nyhetsmedier växer aktualiseras behovet av kompetens på området för källkritik och kritiskt granskande.

Det är synd men inte helt oväntat att Demokratiutredningen kommit till slutsatsen att fler människor skall involveras i den svenska politiska charaden istället för att lyfta makt från politikerna och ge denna till folk i form av ökad individuell frihet och möjlighet att göra egna val och ta eget ansvar. Oavsett vilka vackra ord som demokratiutredningen än använder, så förblir demokrati ingenting annat än majoritetens förtryck över minoriteten.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Demokratiutredningen är klar: ” – Fler måste ställa upp för politikerna!”

 1. Benny skriver:

  Ja, inte är jag förvånad! Och det här stycket med att man ska lita gammelmedia? Allt färre tror ett skit på vad gammelmedia spyr ur sig. De som gjort denna ”utredning” har väl inte alla kaninerna i buren…Hur har man missat verkligheten kring oss på detta fatala sätt? I bland tänker jag tillbaka på den tiden när man själv var helt okunnig om hur manipulerad världen vi lever i är…ack ja! vilka minnen. ”Ignorance is a bliss”…

  • Peter Harold skriver:

   Njae, demokratiutredningen är väl närmast ute efter att styra tillbaka ”verkligheten” till den ordning som är fördelaktig för politikerna. Minns de intressanta satsningarna på ”demokratiskola” som togs upp i medierna för en tid sedan. Jag tror faktiskt att jag bloggade lite om detta med inte alltför vänliga ord. Jag vill minnas att det var någon ohelig allians mellan moderaterna och Mona Sahlin i den affären. Där moderater och sossar samarbetar kan man räkna med att det luktar hundlik.

 2. Jens skriver:

  Statliga utredningar är bara politiskt ordbajseri och trams. Ingångsvärdena är att utredarna redan innan utredningen har blivit påbörjad vet vilka slutsatser de ska komma fram till. Ett politiskt beställningsjobb med andra ord.

 3. Risto Matinen skriver:

  Ja, från början var väl farhågan delvis det: Majoritetens förtryck av minoriteten. Numera är det tvärtom, konstigt nog…

 4. Björngunnar skriver:

  Att kalla mörker för ljus är den vanliga nyspråksvokabulären.
  Sanning är lögn!
  Birgitta Olsson är nyspråket personifierat!
  Gör man således tvärtom mot vad utredningen kommit fram till blir det rätt o bra!

  • Peter Harold skriver:

   Precis min tanke också! Med all respekt för alla ungdomar som vill rädda världen, men när man är 16 bast är det inte säkert att man vet hur det skall gå till. Däremot finns det många som är duktiga på att lura i 16-åringar föreställningar om hur det skall gå till.

 5. Läsare skriver:

  RFSU – bisarr utbildningsbok med bl.a barnporr, könsstympning och muslimska homopar

  https://www.flashback.org/t2574893

  Sverige är ett öppet dårhus där patienterna är läkare.

  • Läsare skriver:

   Jag får kliande utslag av att bara höra orden demokrati och yttrandefrihet sagt av en svensk. Det är lika lite demokrati och yttrandefrihet som StasiTV (svt) är opartiskt.

   Så fort ett ”journalist”as börjar sitt hjärndöda pladder om att svt är opartisk stänger jag av hörseln.

   • Risto Matinen skriver:

    sagt av en svensk”? Av en antisvensk, menar du väl?

   • Anna skriver:

    Samma här. Brrr. Klia klia. Att dessutom bli rånad på 186:- varje månad för radiolicens för skit som jag aldrig tittar på, gör mig så jävla arrrg! Men jag orkade inte med deras terror som kikade in och plingade på som någon jävla paparazzi som hoppar upp och ner utanför kyrkofönstren för att få en bild på kändisen som gifter sig där inne… Jag kan stå ut med att såna där jagar mig, men kan inte utsätta min son för terrorn. Jag önskar att alla skulle vägra betala för svt -hjärntvätten som inte håller med om att svt är opartisk tv.

    • Peter Harold skriver:

     Det är lustigt att en kulturminister blev avsatt för att hon inte betalat TV-licens, medan en annan minister betalar fikapengar för sin lägenhet som facket ordnat åt henne…

  • Peter Harold skriver:

   Lustigt att du nämner RFSU. Jag satt tidigare i kväll och skrev en bloggpost omd eras nya handbok i sexualkunskap för invandrare…! 😉

 6. Göran P skriver:

  Fem idioter är fler än fyra genier – Demokrati!

 7. Läsare skriver:

  Några lärare berättar att de själva varit i både verbala och fysiska konflikter med elever, och att lärarna ibland fruktar att elever ska slå ihjäl varandra. Lärarna beskriver en generell oro på skolan och berättar också att de anser att det föreligger risk för upplopp i högstadiet”, står det att läsa i den dystopiska rapporten från den svenska myndigheten.

  http://www.friatider.se/skolinspektionen-slar-larm-fullt-kaos-pa-skola-goteborg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s