Nej, Olle. Sverige är en dagsovarstat.

Bästa läsare!

Vissa ord är grafiskt hopplösa. Och ”dagsovarstat” här ovan är onekligen ett av dessa ord. Jag delar därför upp det så läsaren kan bättre förstå vad det står: dag-sovar-stat.

Att jag tar fram detta ord är för att jag vill replikera mot säkerhetskonsulten Olle Fjordgrens bloggpost på Okuvlig.com (en lite mer kommersiellt inriktad blogg än Skrivarens Blogg) och hans tes om att Sverige blivit en ”nattvandrarstat”. Först några axplock från Olles text:

Här i Sverige har vi gått åt precis andra hållet, vi har i princip inget försvar, en dåligt fungerande poliskår men med en total detaljreglering på alla andra områden, allt från om humrar får ha gummiband på klorna till försäljning av lokalt producerat öl.

Vårt samhälle har blivit en “Nattvandrarstat” där de ursprungliga kärnuppgifterna nu övertas av ideella krafter och staten visar sin oförmåga att lösa sina viktiga uppgifter.

Här exemplifierar Olle med t.ex. skogsbranden som härjade i Västmanland härom året, där staten fick be om hjälp till allt, inkl. rena kalsonger, samt att det är Missing People som hittar mordoffer och att den svenska regeringen under tsunamikatastrofen julhelgen 2004 undrade om Phuket var en maträtt eller en plats. (Ok, jag förstärkte det raljanta resonemanget lite här, men Phuket nämndes med ett frågetecken när ansvariga tjänstemän sömndrucket gav sig in i affären.)

Men, vad händer den dagen vårt land ställs inför en riktigt stor katastrof med riktigt stor samhällspåverkan eller om någon/några aktivt skapar stora påfrestningar för samhället? Terrordåd – industrikatastrofer – naturkatastrofer – listan kan göras lång.

På 80-talet hade Sverige en självförsörjningsgrad på 80–100 procent när det gäller livsmedel. I dag är den under 55 procent och sjunkande, Europas lägsta, särskilt beträffande mjölk, gris- och nötkött. Norrland är beroende av dagliga transporter från södra Sverige eller utlandet.
Sedan inträdet i EU har vi inga beredskapslager.

Det finns ingen statlig myndighet med samlat försörjningsansvar vid kriser eller katastrofer.

Först av allt. Vi kan konstatera att svenska staten – nu i formellt socialistisk regi – vill beskatta undersåtarna och näringslivet för att… ja, det här är lite känsligt, men vi kan konstatera att vår solidaritet med unga friska män och fembarnsmödrar som ”flyr” från fattigdom och obekvämlighet kostar oss pengar. Men bortsett från det så förväntas vi också ställa upp att bistå konkursmässiga delstater inom den europeiska överstatens monetära sfär. Det innebär att svenska staten kommer ta mer pengar från folket samtidigt som den slutat att leverera (för de högre skatterna innebär faktiskt högre kostnad för staten; klassisk rundgång).

Vi vet att dylik politik slutar illa. Hur illa det kommer gå står skrivet i stjärnorna, men tecknen är synnerligen dåliga, inte minst manifesterat i ännu ett bottenrekord vad gäller regeringsduglighet (regeringsoduglighet) hos svensk socialdemokrati (med benäget bistånd från verklighetsfientliga Miljöpartiet).

Lägg därtill att vi har en opposition som styrs mer av röstoptimering än av ideologi, och där den politiska strategin är mer en angelägenhet för PR-byråerna än för partimedlemmarna. Vi borde därmed inte förvänta oss någonting bättre än sovjetisk levnadsstandard i framtiden (med undantag för en välbärgad krets som alltjämt kommer exponeras i press och medier som bevis för att Sverige ”är ett bra land att leva i”).

Jag är inte helt säker på att jag vet vad Olle fiskar efter (mer än att hans kurser i överlevnadsstrategi skulle kunna vara säljbara), men jag vill i sammanhanget hellre leverera utropstecken än frågetecken.

Det första är att vi måste ha en politik som accepterar verkligheten. Vi kan inte längre tillåta att staten tar ut skatt på service som den inte levererar alls eller levererar undermåligt. Medborgarna har större nytta av sina egna pengar så att de kan gå till doktorn och betala honom eller henne för att bli botad, istället för att skicka pengarna till staten som svarar med en väntelista till vården som i vissa fall är så absurt lång att patienterna hinner dö av sina sjukdomar eller ålder.

Istället för att staten tar ut en massa pengar i skatt för att finansiera myndigheter som bara ägnar sig åt intet förpliktande alarmism om klimatförändringar som inte händer och står med händerna i byxfickorna när det smäller och ryker på riktigt borde fastighetsägarna få behålla sina skattepengar för att kunna betala premier till försäkringsbolag som – i enlighet med sin affärs- och beredskapsplan – arrangerar undsättning och återställning. Und so weiter.

Jag förstår den humoristiska anspelningen om ”nattvandrarstat” eftersom staten inte ens klarar av det basala konceptet med en ”nattväktarstat”. Men lösningen består inte i att be staten att skärpa sig, för vi vet att statens enda väg ut ur ett problem är att ”tillföra mer resurser”, vilket i slutänden alltid betyder att vi skattebetalare får betala. Vad som behövs är kvalificerad systemkritik. I det är fallet att odla tanken på att överföra makten från den politiska sfären till medborgarna i en fri konsumentorienterad ekonomi med utbud och efterfrågan.

Vi måste lämna dagsovarstaten där vi tror att drömmen om en allsmäktig och ständigt beskyddande och godhjärtat stat vore verklighet.

Hälsar Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till Nej, Olle. Sverige är en dagsovarstat.

 1. Sofia skriver:

  Sverige är utplundrat av en listig grupp –
  kvar är en snart stinkande soptipp.

 2. Den Anonyme skriver:

  DagSovarStaten blir även det lite tokigt för sovande innebär ju inaktivitet och det är staten defintivt inte. Den arbetar för högtryck men med helt fel saker. Färskt exempel: Åsa Romson twittrar stolt om att snabbspår för asyltanter som är slaktare och styckare införts.

  Medborgarna/samhället drömmer om den godhjärtade staten medan staten uppträder som en SömngångarStat. Sovande/sövd men tyvärr inte inaktiv och den vaknar upp lika förvirrat var gång när den inser vad deras aktiviter ställt till med. Tyvärr tar staten ingen lärdom utan beger sig ständigt ut på nya eskapader.

  • Peter Harold skriver:

   Jag erkänner glatt att jag gillar ditt uttryck om en sömngångarstat. 🙂 Jag skulle vilja sätta Åsa Romson på snabbspårbanan.

   https://bioscopic.files.wordpress.com/2010/11/barneyoldfield.jpgÅsa Romson

   • Den Anonyme skriver:

    ”Your search – sömngångarstat – did not match any documents.”

    Sömngångarstat© :
    Undrar om SAOL tar med ”mitt” ord i nästa upplaga 🙂

   • Den Anonyme skriver:

    Angående snabbspår för yrken som staten bestämmer att det finns brist på så hade ju alla snabbspår varit normalspår för ett ”normalt” land utan statssubitionerad massimport av stora folkgrupper från väsensskilda kulturer.

    Utan Åsa Romson & co inget behov av de snabbspår hen nu är så stolt över.
    Vi lever i en negativ dödsspiral utan dess like där varje politiskt beslut som tas skapar ett nytt problem som politikerna ser sig tvungna att ”lösa”.

    • Björngunnar skriver:

     Jag åkte en gång med järnväg fråm Moldavien till Gdansk i Polen.
     När tåget kom till polska gränsen hissades alla vagnarna upp av domkrafter, en man kom in i vagnen och rullade undan heltäckningsmattan och drog ur sprintar under en lucka i golven.
     Alla hjulaxlarna bogserades bort och andra hjul som hade mindre hjulbredd kördes in under tåget som sänktes o sprinten o mattan tebax.
     Spåren var dubbla under lyftstationerna…
     Men jag läste en historia i Gåsblandaren där tåget skulle gå via Berlin till moskva som fick problem, man hade av misstag bytt spårvidd redan i Hallsberg och tåget spårade ur.
     Jag håller med Sofia i det första inlägget, tåget har destination helvetet!

  • Anna skriver:

   Jag kan berätta för dig, anonyme- då du är ”färsking” på siten och inte hängt med i alla bisarra historier folk här har vittnat om. Efter att ha gjort ett ödesdigert bostadsbyte år 2007 och därefter hamnat i en spiral av moment 22 följt av ett annat moment 22,
   hamnade jag i klammeri med den kära staten efter att ha talat om för de som handhar förtursärenden, vilka konsekvenser deras system och deras illvilja- fått för mig och lille sonen. Eftersom jag talade om för de vad jag anser om deras politik som går ut på att öronmärka hela hyresmarknaden åt nyanlända, kan de bara inte sluta trakassera mig. Min mening som exakt lyder : ni förtjänar att dö med ett skott i pannan, kommer jag att få äta upp testen av mitt liv, verkar det som! Polisen sa nyligen per telefon att åtalet hot mot tjänsteman, var nedlagt och att de nu skulle pröva hot mot person, vilket ju är ännu mindre troligt att jag skulle bli fälld för då jag inte ens vet vem personen var, utan var riktat mot hela staben av äckliga människor som arbetar för en vidrig myndighet med
   Vidrig agenda- trodde jag ju hela skiten äntligen var över. Men nu drar de upp detta igen! De är fast beslutna att jag ska bli dömd på något vis.Blir jag dömd blir jag av med mitt jobb som jag äntligen fått efter 8 års sökande efter jobb med rätt arbetstider som passar mitt föräldraskap. Detta sysslar alltså polisen med. Hoppas de är stolta? Sorryför text. Sitter på skumpig buss med liten mobil…

   • Björngunnar skriver:

    Det är ett vidrigt system Anna!
    Det handlar om förföljelse och ren taskighet och när jag läser om denna sorts förföljelse så känner jag det på min kropp i en rent fysisk manifestation, kroppen går in i ett krampläge, blodet stryps till hjärnan och illamående, spykänslor uppstår.
    Eftersom jag bor i ett stort hus ensam så har jag föreslagits att öppna ett invällarboende, du blir rik på nolltid sa man.
    Jag är inte intresserad!!
    Men för utsatta svenskar skulle jag kunna erbjuda gratis boende.
    Jag har också en del oplockade gäss med den svenska staten som jag kommit att hata för deras handlingar!

    • Anna skriver:

     Ja- vad FASEN kan man GÖRA när man får STRAFF för att skriva hur man känner? Får straff för att kritisera och tala om konsekvensen av deras politik?

     VAD kan man göra? Jag tänker att alla borde samlas någonstans och ha en stor picknick och tala om varför man samlats för journalister. Bara en stor picknick liksom. Och samtala öppet.

     • Björngunnar skriver:

      Det kommer inga hornalister till det mötet, de är alla köpta.
      Har man mycket pengar så klarar man sig, iallafall än så länge.
      Men staten vet ju detta och gör vad de kan för att skinna folket och skatteintäkterna investeras i vårt utplånande.
      Nu blev ju inte detta mitt inlägg någon glädjeälla för dig men jag tycker det var bra att du hade civilkurage och sa dem din mening!

    • Anna skriver:

     Öppna ett hunddagis så kommer jag dit och jobbar och hyr din gäststuga av dig!

     • Björngunnar skriver:

      Just nu är här bara kodagis men dom sköter sig själva, det enda jag gör är att slänga in en rundbal varannan dag.
      Har du hund?

      • Anna skriver:

       Jag har haft djur när jag fortfarande bodde hemma, alltså hos päronen. Och när jag levde med man. Som singel är det dock omöjligt, eller hade väl varit möjligt förutsatt att jag bott i hus med tomt för då hade ju vovvarna kunnat gå ut/in som de velat… Men ensam i en lägenhet vill ju inget djur vara. Jag gillar hundar, eller de brukar gilla mig kanske. Så att jobba med hundar hade kunnat passa mig! Är så himla sugen på att bo på landet med egna väggar. På avstånd från idioterna!

   • Den Anonyme skriver:

    Låter som en riktigt röra du hamnat i. Staten är den mest långsinta motståndare man kan ha när de gett sig dän på att straffa någon som den anser förnärmat eller vågat mopsa sig mot den eller dess hantlangare. Lycka till och hoppas på att staten inte lyckas med sin jakt på dig.

   • Sofia skriver:

    Orden för Vettiga Svenskar –
    samlas hemma hos Björngunnar~~~~
    ORDO SUECUM

   • Har du Facebook så sök upp Lena Holfve. Hon är expert på crazymaking.

 3. Läsare skriver:

  Sudden Deathför en timme sedan

  http://www.arbetsformedlingen.se

  Varsågoda,gå in och se själva.Sök på ert eget län och förvånas icke att 8 av 10 arbeten som finns är i offentlig sektor.

  Det söks i princip bara till invandrarrelevanta uppgifter och läkare och vårdpersonal eller annat som ingår i massinvällningen.

  ALLA dessa jobb är skattefinansierade och är en utgift för Sverige !

  ________________

  Sven Stjernquist för 2 timmar sedan

  Kom ihåg att det hela började på 60-talet. Skolbarnen som nu sitter på toppen av maktpyramiden skulle bli socialister med Mao som förebild. Operation dagsverke med inställd skolundervisning var bra socialistisk fostran och vi fick lära oss hur synd det var om barnen i andra länder. Nu börjar man i andra länder tala om hur synd det är om barnen i Sverige

  1  Svara

  Avmaskad  Sven Stjernquist för 2 timmar sedan

  Så var det Stjernqvist. 
  Mina barn lekte Indien. Dottern satt med en docka på en filt och sonen gick förbi och kastade ner små mynt.
  – Vad leker ni, frågade jag.

  – Hon samlar in pengar för att kunna begrava sitt döda barn, sa grabben,

  Sådant hade de lärt av barnprogrammen på TV.

 4. Läsare skriver:

  Sverigedemokraterna backar med 2,2 procentenheter till 16,7 procent, vilket är precis inom felmarginalen, -I analysen ser vi en tendens till att Moderaterna vinner tillbaka väljare från SD, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till Dagens Nyheter.
  Från SVT text idag.
  _____________

  Nytt all time high för SD i Yougov – närmar sig 30 procent

  http://avpixlat.info/2016/01/21/nytt-all-time-high-for-sd-i-yougov-narmar-sig-30-procent/

 5. Den Anonyme skriver:

  Angående ”tillföra mer resurser”. Bryssel vill ha fler rättigheter, sociala kallar EU dem och däri kan de nog peta in allsköns tokigheter.
  Vid en snabb blick kan det se bra ut med rättigheter men politiker/EUs syn på rättigheter* innebär nästan alltid mer skyldigheter och pålagor för grupper som ej gillas av eliten medan förmåner riktas till deras utvalda omhuldade grupper.
  ”…konvergerar mot de bästa länderna”. Hmmm…jag är skeptisk. Ska fattiga öst/balkanländer tvingas införa svenska/tyska nivåer på bidrag etc?

  ”BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen vill säkra arbetstagares sociala rättigheter i en ekonomi under snabb förändring.

  Kommissionen vill ta fram en stadga där de sociala rättigheterna konvergerar mot de bästa länderna, särskilt inom euroområdet.

  ”Vi vet att arbetsmarknaden förändras mycket snabbt. Vi måste säkerställa att arbetare kan ges hyggligt skydd både i dag och i morgon”, sade EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen vid en presskonferens på onsdagen.

  Kommissionen kommer att starta en remissrunda om några veckor om hur ”den europeiska pelaren för sociala rättigheter” ska se ut.”

  * När politiker pratar om rättigheter är det alltid positiva, rätten att få något, sådana det handlar, aldrig negativa, rätten att slippa något.

 6. Läsare skriver:

  Väktare – på buss – på dagen!?

  https://www.flashback.org/t2678911

  Jaha, bussturen går igenom Boooorlänges ghetton. Ett kallas Lilla Mogadishu. You get the picture.

 7. Läser på Sputnik att Calle Pildt kan komma att bli premiärminister i Ukraina. Vojne, vojne. Vad har ukrainarna gjort för ont för att förtjäna detta ägg? Vad tycker vi vettiga människor om detta?

 8. Läsare skriver:

  Stämmer detta? Vi pratar väl Peter Hultqvist här? Det räcker att han öppnar munnen så fattar alla tänkande att han Hultqvist är dum i huvudet på riktigt.
  ____________

  SvenneiLund  Louise Romanför en timme sedan

  Och vi har en journalist som försvarsminister, han klarade 57 dagars värnplikt innan han fick vapenfri tjänst!

  http://avpixlat.info/2016/01/27/tierps-kommun-bad-polisen-ta-fram-falsk-brottsstatistik-for-att-skonmala-asylboenden/

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s