Vem hjälper kidsen att förstå ondskan runt om i världen (och på hemmaplan)?

Bästa läsare!

Dagens stora nyhet är att den 16-åriga svenskan Marlin Stivani Nivarlain  har räddats ur händerna på terroristorganisationen Islamska Staten som bedriver inbördeskrig i Syrien. Flickan omhändertogs av kurdisk militär i Ramadi-distriktet, som tills nyligen varit ett av IS fästen, och hon har förts i säkerhet och skall skickas hem till Sverige. Man hade sökt efter henne i området på uppdrag av Sveriges regering efter en efterlysning från hennes familj i Borås.

sb marlin

Enligt uppgift skall flickan ha följt med sin 19-årige pojkvän, enligt uppgift med invandrarbakgrund och värvad av Islamska Statens agenter i Göteborg, där en övervägande andel av ”svenska” islamister är grupperade.

SÄPO uppger att det bara rör sig om några hundra personer i hela landet, och att den lokala polisen håller dessa under uppsikt med bl.a. löpande information från anhöriga och vänner till de misstänkta terroristsympatisörerna. SÄPO säger sig ha en mycket god bild av vilka som har för avsikt att resa till Syrien eller Irak för att kriga på IS sida, och lokal polis griper in omedelbart och möter upp vid flygplatsen för att avstyra avresan, företrädesvis genom att ta personen till förhör så att resenären missar avgången. Det rör sig om både män och kvinnor som försöker resa iväg.

Hur kommer det sig att unga invandrare (första eller andra generation) reser till krigsområdet och lämnar det lugna och trygga välfärdslandet Sverige?

Även här anser sig SÄPO vara välinformerade. Man uppger att en grundorsak är social utslagning och utanförskap. Vissa av IS-aspiranterna har en bakgrund som kriminella (mer regel än undantag).

Jag vill inte säga att SÄPO ljuger. Det regnar inte manna och stekta sparvar från den svenska himlen, och ibland är socialförvaltningen ofin och begär en motprestation för försörjningsbidraget. Eftersom det moraliska kompasset är satt ur funktion för dessa människor som svävar mellan olika kulturer – den ena förestavad av familj, släkt och imamen, och den andra förestavad av en rigid statsapparat som kärlekslöst identifierar sina undersåtar medelst tiosiffrigt personnummer – uppstår ett avståndstagande mot det som skulle kunna kallas gemensamt ansvarstagande, framkallande en benägenhet hos dessa individer med invandrarbakgrund att främst följa djungelns lag där den våldsammaste är den som uppfattar sig tjäna mest respekt.

Våldet ger makt, och makten skapar en identitet för personen. Detta brukar leda antingen till en förtida död, eller till en insikt om att glädjen med våld bara kommer vara så länge man själv är starkast, vilket dock inte kommer vara för evigt. Även om vi uppfattar dessa människor som barbarer har de precis som många av oss andra förmåga att reflektera över existentiella spörsmål: ” – Är meningen med livet att vara en biltjuv i Kortedala?”. Inte sällan kommer de vilja söka högre mål än detta.

Att inte ha ett vettigt jobb innebär att man har gott om tid för egna demoner och andras. I invandrargruppernas urspungliga kultur finns en underdånighet för andliga spörsmål, inte minst därför att detta särskiljer dessa människor från andra människor som tillhör värdlandet, och den religiösa identiteten är en för dem en maktfaktor som gör dem (sett ur deras egen synvinkel) överlägsna alla sekulära svenskar som de kan uttrycka förakt för.

Med stora mått av egen tid till förfogande, och med tillgång av information från andra människor som sätter den intellektuella dagordningen bland kretsarna i de invandrartäta stadsdelarna, så blir det lätt att ackumulera kunskap som sätter västvärlden på skam.

Det första misslyckandet som invandraren beklagar sig över är att det svenska samhället inte alls är landet av honung och mjölk, utan av is och betong. Framtidsutsikterna för att leva ett kulturellt oförstört och ekonomiskt acceptabelt liv är små för dem. Riktar de blicken utanför landet ser de ett krigiskt USA med sin allierade Storbritannien och de europeiska vassallstaterna som i ord bedriver krig mot terror, men i handling bedriver krig mot muslimernas tro och identitet.

När en 17-årig ”svensk” flicka greps i Österrike i december 2015 på väg till Syrien skedde detta tack vare att hennes bror hittat ett meddelande i hennes kvarlämnade mobiltelefon där hon skrev att hon uttryckte sympati med terroristerna i Paris den 13 november. Detta vittnesmål borde vi sätta värde på. Man måste ställa sig frågan hur en sådan tanke kommer upp i huvudet på en tonåring; vad får en 17-årig flicka att packa sin väska och försöka flyga till Syrien för att – vad vi tror – ansluta sig till det islamistiska terrornätverket IS? SÄPO säger samma sak som hennes advokat: hon kände sig förvirrad och ville komma ifrån sina föräldrar. Case closed. Cirkulera, här finns inget att se eftersom allt slutade lyckligt…

Jag instämmer inte.

Det är förvisso sant att massor av invandrare i Sverige saknar vettiga jobb. Det förvånar mig att våra politiker vill ha fler av denna vara, såvida inte de verkligen är ute efter ett totalt sammanbrott av vårt välfärdssystem, och därigenom också ett sammanbrott för det samhällssystem som vi vant oss vid (i hopp om att införa den totala elitstyrda polisstaten?). Och hur kul är det att leva i en stad där 100-tals ungdomar p.g.a. en lätt tonårsdepression ansluter sig till ett terroristnätverk som säger sig vilja förstöra västvärlden och den västerländska kulturen (som hämnd för att de neo-konservativa duperar de flesta regeringar i väst att lägga sig i inrikespolitiken i de muslimska länderna)? Inte alls kul, misstänker jag.

Mer än 100 ”svenskar” har återvänt till Sverige från Syrien och Irak. De kramas om av Mona Sahlin och alla av hennes kaliber (för islamister är ju i alla fall inte lika ondskefulla som 69-åriga nynazisttanter som står på Norrmalmstorg och ropar i talkören att regeringen måste tänka på omsorgen av de gamla innan regeringen spenderar hundratals miljarder på människor som är välfärdsflyktingar). De hemvändande islamister föraktas inte av sina egna, utan betraktas som ”veteraner” och som genom att kämpa för profeten med vapen i hand har en starkare auktoritet än innan de for. Och ofta har de fått bra betalt av IS.

Lägger man därtill att de sannolikt – liksom de flesta andra krigsveteraner från civiliserade länder – även lider av posttraumatisk stress och har perverterat sin verklighetssyn än värre än innan (vilket anhöriga vittnar om enligt SÄPO), så kan vi betrakta dessa människor som tickande bomber. Kombinera detta med ett rättssystem som inte kan hantera dessa människor, samt att de är blott en väns telefonsamtal ifrån att komma åt skjutvapen (deras egna telefoner är avlyssnade), så är det lätt att föreställa sig vilken skada de kan åstadkomma som enskilda våldsmän, och vilken katastrof de skulle kunna åstadkomma när de agerar i grupp.

Hur löser vi detta?

Vissa grupper vill nog helst av allt att vi satsar på en repatriering. Jag är inte vän av tvång, och jag ser inte heller att det är till fullo moraliskt eller ens lagligt att utvisa människor som inte är till skada för sina medmänniskor. Att utvisa en hel släkt för att en av dem hyser terroristsympatier är en kollektiv bestraffning som jag inte tycker hör hemma i ett civiliserat samhälle (hur länge vi nu kommer kunna betrakta oss som ett sådant?). Men det finns fler vägar att gå.

En av de första saker jag ser att vi måste göra är att opponera oss mot det ständiga men meningslösa ”demokratiarbetet” i muslimska länder. För det första är det bara PR-prat att vi krigar i dessa länder för att folket där skall få demokrati. Det finns nog ingen nykter invandrare som tror på detta, och det finns ingen anledning för oss svenskar heller att inbilla oss denna dumhet. Därför måste vi – Sverige och EU – bryta vår samverkan med USA-blockets politik som syftar till regimskifte i länder som misshagar dem. Bland de åtgärder vi skall vidta är att tvinga regeringen att offentliggöra allt man vet om hur USA, Israel, Turkiet, Saudiarabien, Qatar, m.fl. har agerat säkerhetspolitiskt. Vårt exempel kan exponera den avskyvärda politik som ligger till grund för skapandet av terrornätverket Islamska Staten. Om sedan Saudiarabien slutar köpa våra vapen och bajsar på fotografier med Margot Wallström rör mig inte. Det finns andra som förtjänar våra stridsrobotar och attackplan bättre.

En annan sak vi måste göra – och jag rangordnar inte mina förslag, utan allt kan påbörjas samtidigt – är att stoppa det skattefinansierade folkutbytet. Har vi inte jobb till svenska examinerade studenter så har vi nog inte jobb till oexaminerade invandrarungdomar, och då kan vi inte heller ha jobb till folk som varken kan svenska eller som inte vet att man inte får slå ihjäl sin nästa och skära huvudet av katter, och vars utbildning består av att under sin barndom lärt sig att recitera koranen (och än så länge har den svenska arbetsmarknaden inte något större behov av korantekniker).

Utöver detta – med tanke på att våra politiker redan låtit skadan ske – måste lagstiftningen ändras så att alla envar har rätt att skydda sig med valfritt vapen mot våldsverkare, oavsett hudfärg.

Inte sist, och definitivt inte minst, återupprätta respekten för den svenska nationen. Svenska folket måste göra tydligt vilka regler som gäller i umgänget på deras gator och torg. Detta borde motivera dem som hyser mer sympatier för IS att ta sig till dylika länder hellre än att stanna här.

Så till skillnad från de flesta andra åsiktsmaskiner säger jag att vi absolut inte skall hindra IS-sympatisörer från att fara iväg. Tvärtom, vi skall uppmuntra dem. Putin och hans flygvapen kommer lösa massor av våra problem, fastän de befinner sig hundratals mil från svenskt lättkränkt luftrum. Bolshoye spasibo, Vlad!

Och glöm inte rensa ut alla kulturmarxister från skolväsendet. Kidsen är förvirrade, och vi vet varför.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Krig & fred. Bokmärk permalänken.

100 kommentarer till Vem hjälper kidsen att förstå ondskan runt om i världen (och på hemmaplan)?

 1. Anna skriver:

  Håller med dig! Uppmuntra de att åka iväg med en gång, så vi ser vilka de är. Och låt de stanna där!

 2. Risto Matinen skriver:

  Jag är inte vän av tvång, och jag ser inte heller att det är till fullo moraliskt eller ens lagligt att utvisa människor som inte är till skada för sina medmänniskor. Att utvisa en hel släkt för att en av dem hyser terroristsympatier är en kollektiv bestraffning som jag inte tycker hör hemma i ett civiliserat samhälle (hur länge vi nu kommer kunna betrakta oss som ett sådant?).

  I ett friskt samhälle, utan barbarer, vore det givetvis rimligt. När vi numera har invaderats av horder av inkräktare, som till större delen är våra fiender. Då gäller andra regler.

  Dags för kollektiv bestraffning av ockupanterna! Vad spelar det för roll för oss om tio oskyldiga araber/negrer bestraffas eller ingen? Jo, viktigare någon än ingen. De förstår bara våld, så det krävs nästan bestialiskt våld, för att ens få dessa fatta var gränsen går för vad vi tål.

  • Risto Matinen skriver:

   Glömde lägga till att din (P Harold:s) retoriska förmåga var den störta attraktionen, innan jag anade att han var libertarian.

   Supergillar!

   • Peter Harold skriver:

    Det är bara en ren slump om det är något jag skriver som blir bra. När det gäller blogg skriver jag vad jag känner. När jag läser andras bloggar blir jag avundsjuk, för jag ser ofta att de har tänkt innan de satt sig vid tangentbordet… 😉

   • Anna skriver:

    Det är inte många som vet om detta, men sanningen är att käre herr harold egentligen är en mrs harold! 😲😲😲😲😲

    Gud- så hysteriskt KOMISKT det hade varit om detta varit SANT!?

    Vem vet…? Gubbar som gillar gubbar som inte gillar tanter, ÄR egentligen tanter själva. Hihi.

    Jag brukade faktiskt kläcka ur mig precis såna här tramsiga saker om ”kvinns” och ditten och datten under manligt alias. Det var till en början rätt roande men blev till sist bara sorgligt…

  • Peter Harold skriver:

   Visst, jag kan erkänna att jag inte känner särskilt stor empati för jihadisternas familjer och släktingar, men min erfarenhet är att när man inte följer rättsenliga principer, då sluttar planet och vips har vi nån som skjuter på alla som vägrar bära en brun uniform, typ.

   • Risto Matinen skriver:

    Planet har redan sluttat åt fel håll, sedan länge! Sverige har en antivit, antisvensk och mansfientlig regering och riksdag. Det finns t.o.m. islamister där.

    Det jag tänkte på är inte att de nuvarande härskarna skulle sätta igång. Utan av medborgargarden när rätt situation uppstått och under en utrensningsfas.

    Delar dock din oro. Kan urarta…

 3. Björngunnar skriver:

  Vem kommer ihåg tv-programmet med Magnus o Brasse och frågeleken , vilken skall bort?
  Först skulle alla sk. demokrater bort som tagit hit de biologiska bomberna ity det är ju därför de tagits hit!
  Sedan skulle de som kontrollerar propagandaapparaten som kallas media, där ingår SVT bort.
  När detta är gjort återstår att repatriera folkslag som inte hör hemma i norden och inte har svensk anknytning.
  Det är inte bestraffning vi talar om utan ren vänlighet för alla inblandade.
  Man kan ställa sig frågan, är invandrarna i Sverige lyckliga och nöjda eller missnöjda och besvikna.
  Är de angelägna att bidra till samhället och isåfall ges det möjlighet till detta, känner de sig välkommna och behövda?
  Finns det överhuvudtaget en chans i helvete att de kan beredas arbete här?
  Det har ju fö . varit sossepolitik att sortera ut människor från arbetsmarknaden och då talar vi om de svagaste först.
  Jo, fackföreningarna skall också bort och dit räknas även arbetsgivarföreningar.
  Kvinnor som befinner sig mer än 15 meter från spisen är på rymmen.
  Kvinnor som dessutom är fackföreningsombud får med vänlig hand avprogrammeras och återföras till verkligheten.
  Och allt detta måste ske i rätt ordning!
  Demokratin skall förbjudas eftersom den endast är ett sätt att manipulera folk genom söndra och härska och det utan att vertygen, politikerna har något ansvar för vad de ställt till med.
  Beroendeställning till främmande makt måste också bort och det går inte att komma ur en beroendeställning om vi inte huvudsakligen klarar att odla fram vår egen mat.
  I stort sett konfusiansk doktrin, återgå till det gamla och beprövade, alla ev nymodigheter provas i liten skala innan de införs.
  Som det nu ser ut i Svea rike är allt tvärtom!

 4. Edward skriver:

  Jag är emot kollektiv bestraffning, men när ett ”ensamkommande barn” ska få ta hit hela släkten för att man inte ska splittra familjer, så borde ju den utvisningsdömde få med sig sin familj.
  Man ska ju inte splittra familjer!

  Angående flickan som följde med sin 19-årige pojkvän till IS…
  Jag ger mig tusan på att hon har en T-shirt med #inteerkvinna.
  Men när det skiter sig vill hon ha hjälp av regering, UD och svenska vita mäns skattepengar.

 5. Janne D. skriver:

  Björngunnar, huvet på spiken, demokrati är det värsta ”styrelseskick” som nånsin testats förutom alla andra som var ännu sämre, enda gången kvinnor kan ha ”rösträtt” är som vissa stammar i nordamerika hade, var att endast kvinnor fick ”rösta” men bara på män, skitsmart, annars så vore det dags för kvinnor att överväga att anamma sin biologiska roll nämligen den att vara den som skapar och vårdar harmonin i familjen med hjälp av en MAN som dom valt och iom. det öppnat sig för den mannen, där det maskulina och feminina balanserar varann, då kära vänner löser sig det mesta, för bättre förståelse läs gärna artikeln ” why men love blowjobs” skriven av en riktig kvinna på sidan ”Feminine women” mycket tänkvärt.

  Dagens förslag : byt frasen våra politiker mot ynkliga parasiter, Is-krigare mot stackars blöjbarn, journalister mot Pavlovs små hjon mm mm.

  Ps. alla nysvenskar som skeppats hit, hur försörjde dom sig tidigare, och vad hindrar dom att göra det här, i Norrland finns sly så det räcker till några miljarder getter, och IKEA:s plastkorgar kunde ju få lite konkurans av fina flätade pilkorgar (finns i Skåne ju) för att inte nämna fantastiska äkta mattor från Afganistan, kanske det beror på att ALLA migranter är hjärnforskare, biotekniker mm, isåfall kan dom vitalisera den Svenska akademin och dess institutioner så att alla får ta del av deras fantastiska potential ds

  • Anna skriver:

   Så med andra ord fick inte kvinnor rösta på ”Julia Ceasar” . Smart kille… Jag börjar faktiskt ruttna på kommentarerna. Pinsamt IQ- befriat. Ja, fruimporten borde stoppas den med. Och när männen inte arbetar för brödfödan för sina familjer, skall fotbojan sättas på! Full GPS som fruarna kan styra från spisen där de sitter fjättrade!

  • Björngunnar skriver:

   Nej demokrati är det absolut sämsta skit somm uppfunnits, inget är värre!
   Det är uppfunnet med syftet att vi skall mördas!

   • Björngunnar skriver:

    Alla problem som vi har kan härledas till demokrati!

   • Peter Harold skriver:

    Vinterkräksjuka är värre. Ok, den går över snabbare. Men där och då är den inte kul. Peppar, peppar, men jag blir helfnoskig om någon i min närhet blir sjuk.

    • Anna skriver:

     När jag opererade min fot för Hallux valgus som 29- åring förstod jag av försäkringskassans svar , att jag var rätt ovanlig som inte hade sjukskrivit mig någon dag på 10 års tid. Då trillade liksom 25- öringen ner, varför jag i alla åren på sjukhus alltid var den som fick jobba över, torka diarrér osv. Immun mot kräksjukan och andra magsjukor. Enda gångerna jag spytt är de gånger jag dragit i mig för mycket skit på fester. Intresseklubben antecknat ännu? Nä. Jaja…

 6. Anna skriver:

  De invandrare jag jobbat med som är föräldrar, menar att ”man utnyttjar systemet” då skolor och föräldrar inte får aga barnen. I brist på konsekvenser när ”kidsen” står och kastar stenar från broar, på bilar, bussar och tåg- vet de att inget kommer att hända och då fortsätter i samma bana. Kanske far och blir riktiga ” krigare”… Vet inte om jag håller med riktigt, men tänker att det behövdes ett annat perspektiv i debatten… Repatriering ligger kärt för mig. Det är ju faktiskt så att dessa inte trivs här och skulle ha mått bättre av att få hitta hem igen!

 7. Benny skriver:

  Wallströmskan beklagar sig över att Ryssland och Syrien ska fortsätta att bekämpa av FN terrorstämplade organisationer. Detta visar väl på att hon antingen är helt slut i huvudet eller att hon springer någon annans (Obamas) ärenden i frågan. Skulle tro att bland militären i USA finns en kokande frustration på Washingtons förvirrade politik i Mellanöstern och man vill nog gärna göra gemensam sak med ryssarna och hjälpa till att bomba skiten ur IS, Al Nusra m.m för gott.

 8. Anonym skriver:

  Marlin Stivani Nivarlain, låter inte ett dugg svenskt. Inte något namn.

  Sa till sonen idag; Det var synd att hon räddades…

 9. Läsare skriver:

  Här började invasionskaozet vi lever i idag. Det bästa jag läst på svenska. Detta är obligatorisk läsning.
  ________________

  Hur-och-varfor-blev-sverige-mangkulturellt

  https://www.nordfront.se/hur-och-varfor-blev-sverige-mangkulturellt.smr

 10. Läsare skriver:

  Här började invasionskaozet vi lever i idag. Det bästa jag läst på svenska. Detta är obligatorisk läsning. Och ja, det är en liten klick judar som ligger bakom.
  ________________

  Hur-och-varfor-blev-sverige-mangkulturellt

  https://www.nordfront.se/hur-och-varfor-blev-sverige-mangkulturellt.smr

  • Den Anonyme skriver:

   De är smarta de där judarna…och rejält onda.
   Synd att de goda nationalsocialisterna inte når upp till judarnas intellektuella kapacitet 🙂

   Jag vill varken bli styrd av judar eller arier. Jag vill rå mig själv.

   • Björngunnar skriver:

    Den som vill rå sig själv får skylla sig själv!
    Uppstår inget samarbete snart är allt förlorat!
    Motståndaren har den ekonomiska makten och svensken är dompterad och har pengen som gud!
    Herrn på täppan måste knuffas ner nu…

    • Den Anonyme skriver:

     ”Herrn på täppan måste knuffas ner nu…” håller jag absolut med om.
     Jag tror kanske att vi skiljer oss åt när det kommer till nästa steg då jag inte vill ha någon ny herre i samma centralstyrda täppa.

     • Björngunnar skriver:

      Ja vi är nog överens om att vi inte vill ha någon ny herrepåtäppan.
      Landet skall så långt möjligt decentraliseras, obs! Motsatsen till Eu.
      Till den som inte kan försörja sig delas mat och kläder ut men inte pengar eftersom dessa är ackumulerat arbete.

      • Anna skriver:

       Hur definierar du ”arbete”? Alla kan inte producera något. Samhället består av fler än bönder och civilingenjörer. Tar man bort löner till alla vi som tar hand om andra, skulle vårdtagarna dö som flugor och någon miljon arbeten försvunnit. Är det ”produktion” du tror att alla kan syssla med? Produktion förutsätter väl konsumenter? Åå

       • Den Anonyme skriver:

        De som tar hand om andra producerar en tjänst. Även utan statlig/offentlig inblandning skulle människor efterfråga skola, vård och barnomsorg och troligen skulle lönerna för de som utför dessa tjänster bra öka.
        Angående om produktion förutsätter konsumtion eller vice versa beror det på vilken ekonomisk skola man tillhör. ”Says lag” anser jag enkelt förklarar vilket som kommer först – produktion.

        Även en ”konsument” måste ju producera något som producenten vill ha i utbyte för sin vara/tjänst annars är konsumenten ingen konsument.

       • Peter Harold skriver:

        Ja, vård är också produktion. Det som konsumeras är din tid där du gör din tjänst till mottagaren.

        • Anna skriver:

         Hmm. Men följande faktum kvarstår. Vårdgivande är inte mätbart. En döende eller väldigt sjuk kan inte inkomma med kvalitetsenkäter. Snarare blir det väl vinst ju fortare den vårdkrävande avlider? Eftersom denne själv inte betalar?

         Tiden jag arbetar kommer bara att öka med era mått mätta. Jag kommer att få jobba flera timmar för att få ut samma lön, just för att alla får samma lön för samma arbete- för att insatserna fortfarande ej är mätbara.

         • Den Anonyme skriver:

          ”Snarare blir det väl vinst ju fortare den vårdkrävande avlider? Eftersom denne själv inte betalar?”

          Sedär, du påtalar felet med när staten ska in och pilla och påverka och betala med någons annans pengar.
          I ett sunt system hade givetvis den vårdkrävande och dennes nära och kära premierat en bra vårdgivare och då hade inte vinsten varit en så snar död som möjligt utan istället så bra omvårdnad som möjligt.

          • Björngunnar skriver:

           Jag tror det här som kallas valfrihet är något helt annat.
           Det skulle kunna skrivas om som, tänk på dig själv och skit i alla andra.
           Varför skulle vården bli bättre bara för att stora judisktägda bolag skall ha vinst?
           Detsamma gäller apoteken.
           Och pensionen, den kostnaden hade vi kunnat slippa, nu spenderar ju staten pengarna på folkmordet på svenskar ,det handlar ju om förskingring.

          • Anna skriver:

           De nära och kära kanske också bara vill att deras gamla morfar ska få en snar död. Så de kan få ta del av testamentet för att de sitter i skiten för att deras huslån dödar deras ekonomi som innehavare av 2 bilar, belånat hus och 2 barn.

         • Peter Harold skriver:

          Jodå, det går att mäta vård. Ett exempel är att se hur snabbt man kan bota och göra en människa frisk, vilket innebär att den i sin tur kommer snabbare ut i produktion, alternativt inte längre behöver ha vård. Man kan se både en ekonomisk vinst och en förlust när patienten dör. Vinsten består i att denna inte är en belastning för den som betalar för vården. Förslusten består i att vårdgivaren förlorar en kund. Men patienten har redan betalat för att hållas vid liv genom sina premier/skatt.

          Om en patient är döende eller väldigt sjuk kan det givetvis vara svårt att få ut dennes omdöme. Förmodligen är det mesta skrutt. Men även en vårdgivare har möjlighet att mäta. Hur påverkas patienten av behandlingen? Hur är patientens respons när personalen gör olika saker? Personalen är ofta bra på att läsa av sina patienter, i synnerhet om de varit med dem frekvent (det värsta som kan hända för en vårdmottagare är flera nya ansikten varje vecka).

          • Björngunnar skriver:

           Läkemedelsindustrin är privatägd av en grupp som Läsaren brukar babbla om.
           Jag har följt en intressant diskussion hos Lars Bern, Antropocene.
           Läkemedelsverket gör vad dom kan för att förhindra konkurrens från alternativmedicin.
           Klistrar in en kommentar från Antropocene.
           Susann
           25 februari, 2016 kl. 12:59
           Det är uppenbart att livsmedelsindustrin måste ha ett finger med i dietisternas utbildning. På vår avdelning (jag arbetar som sjuksköterska på vårdavdelning) fungerar dietisten som en försäljare av syntetiska näringsdrycker och sondvällingar. Det är vad hon kan och är intresserad av.

           Jag har försökt att diskutera kost med henne, men hon hänvisar till att hon inte har något inflytande på sjukhusköket och inte kan göra något åt själva kosten. Frågade också vad hon tyckte om att ge socker till diabetiker, vilket vi gör varje dag. Då svarade hon att det spelar ingen roll eftersom socker inte tas upp i magsäcken. Jag blev förbluffad av svaret, och kom mig inte för att fortsätta diskussionen.

           På samma sätt agerar våra läkare som försäljare av läkemedel. På varje problem man presenterar för dem söker de svaret i ett lämpligt läkemedel. På frågor om kost hänvisar de genast till dietisten. De kan inget om detta. Inget. De är inte intresserade heller.

           Ser inte heller att några patienter blir botade av läkemedel. Däremot kan det nog förlänga överlevnaden i en del fall. Tänker att det inte är meningen att de ska bli friska heller. Målet för läkemedelsindustrin måste ju vara att sälja så mycket som möjligt. Folk ska helst vara sjuka, men inte dö. Därför är det inte meningen att bota, utan möjligtvis att förvandla dödliga sjukdomar till kroniska som är jättedyra att medicinera, tex som HIV.

          • Peter Harold skriver:

           Ja, detta är drivkraften för läkemedelsindustrin, och det är allmänt känt att den samarbetar med regeringarna. Samarbetar extremt intimt med regeringarna. Samtidigt borde staten inse att det finns en samhällsvinst ifall man kan bota folk och sätta dem tillbaka in i produktivt arbete. Men staten styrs av politiker som vill bli omvalda, så det är väldigt sällan de frestas att angripa läkemedelsindustrin.

          • Anna skriver:

           Njae- det är väl ändå ett önsketänkande (disney-versionen) ? Jag vet ju att du är alldeles för påläst att du inte vet hur mycket vård kostar, men kan ändå inte låta bli att undra om det är Wallenbergs du åsyftar här i resonemanget och som blivit gamla och sjuka eller bara sjuka? Det är inte en miljon som går åt per år, utan flera miljoner. Hur löser du det? Ska alla med försäkringar upp över öronen flytta till vårdhem i Kina eller Ukraina, när de blir vårdkrävande?

           I så fall uteblir väl vinsten i alla fall. Vinsten hamnar ju då i utlandet. Medans kostnaden får försäkringsbolaget stå för. Som redan är lagd i utlandet…

           Njae. Jag är nog nazist i alla fall….

          • Peter Harold skriver:

           Vård kostar av olika skäl. Ett är alla skatter och sociala avgifter. Ett annat skäl är att staten arbetar tillsammans med läkemedelsindustrin och stärker den senare partens ställning på bekostnad av patienten. Därtill driver statliga subventioner upp priser därför att företagen vet att det är lättare att sätta höga priser som staten bekostar än om prismedvetna kunder skulle välja efter egen plånbok. Lägg därtill att sjukhusen ”förvaltas” av ”egna” fastighetsbolag som själva är vinstdrivande och delar ut patienternas pengar till diverse andra fonder för statligt lösaktiga och slösaktiga aktiviteter. Lägg därtill också att vårdpolitiken definieras av politiker, vilka gör mer skada än nytta, hur mycket de än försöker vara till gagn. Se bara på alla dessa idiotbyggen till sjukhus som genomförs, där kostnaderna fördubblas samtidigt som man sänker kapaciteten. Det vore bättre om sjukvård och annan vård vore en angelägenhet för patienter och vårdgivare istället för politiker som tror att de är satta på jorden för att skapa minnesmärken efter sig själva.

          • Anna skriver:

           Ättestupan hade ju blivit det enda valbara valet. Jag själv hade valt överdos av morfin. Ättestupan a ´la 2000-tal.

          • Peter Harold skriver:

           He he, jag satt faktiskt och tänkte på morfin på tunnelbanan hem idag…! 🙂

 11. Björngunnar skriver:

  Arbete det är väl något som efterfrågas.
  Produktion blir då när någon gör det efterfrågade.
  När något görs som inte är efterfrågat ,ta politikerna som gör sitt bästa för att lägga om arbeten till destruktion då måste någon form av prygel införas.

  • Anna skriver:

   Det jag säger är att OM det bara vore mätbara ”produktiva” jobb, dvs jobb som finansieras av ett företag utan statens inblandning- som skulle räknas så skulle de jobben som är lågt betalda redan i dag, bli ännu sämre betalda och då skulle snart de sämst betalda få ta 2- 3 jobb, som det är i dag i USA och karusellen skulle bjuda på precis samma åktur som den gör där, även här. Jag säger att i ett lyckat samhälle krävs uppskattning av alla som bidrar till samhället och som gör att hjulen kan snurra.

   Det är av denna anledning som jag föraktar ”gubbtänket” som tänker att ”utan mig hade det inte funnits några skattemedel” men i själva verket så hade ju inte någon vinst kunnat göras utan att någon köpte produkterna. För då hade väldigt få haft råd att vare sig äta, bo eller skaffat barn som ska fortsätta snurra hjulen efter att vi inte orkar längre.

   Väldigt få som inte själva varit där, fattar ett dugg om hur det är att inte ha några val att göra. Jag kan ta min gamla kompis Gunilla som jag växte upp med, som exempel. Vi är ju båda kvinnor i precis samma ålder. Hon uppvuxen i akademikerfamilj med utstakad framtid. Gick i familjens fotspår och utbildade sig till civilingenjör som resten av familjen, men använde inte utbildningen då hon träffade sin framtida man innan hon tog examen. Gifte sig med diplomat och reser runt i världen med sin familj och ser världen i helt olika ögon än jag gör. Det går inte att diskutera något alls med henne längre eftersom hon bara inte fattar hur det är att inte ha något val. Vi kan diskutera olika platser i världen som vi varit på, och kan konstatera hur olika ställena är bara pga att vi har en sån enormt stor skillnad på reskassa. Skulle hon skilja sig har hon sin utbildning att falla tillbaks på och skulle få ett fast arbete lätt som en plätt, särskilt som hennes föräldrar har bra kontakter.

   Jag växte upp i arbetarfamilj, bodde faktiskt granne med hennes familj hela min uppväxt- i ett likadant hus. Det kunde nämligen arbetarfamiljer göra på den tiden. Mitt arv bestod i att vilja jobba och nöja sig med okvalificerade jobb eftersom jag var rätt nöjd med tillvaron och hade ju sett att det gick bra för mina föräldrar ändå, trots att de inte hade någon särskild utbildning. Sen blev det andra tider och nu får min generation vara tacksamma om vi ens en gång har tak över huvudet och få skramla timmar hit och timmar dit, för att det inte längre finns några riktiga fasta anställningar.

   Min väninna Gunilla har aldrig jobbat i hela sitt liv, men har flera miljoner på banken. Barnbidragen har de nämligen aldrig rört- utan har samlats på barnens bankkonton under 10- 20 års tid. Med mera så klart. Jag menar bara att det är MILSVIDA mellan oss, trots att vi är kvinnor i precis samma ålder. Precis lika långt bort från min tillvaro är alla männen som slår sig för bröstet och tror att allt står och faller på just de. Samhället står och faller på alla som håller upp ”produktionen”. Allt är inte mätbart och allt är inte lika mycket värt. Men det borde vara det.

   • Sofia skriver:

    STARK BERÄTTELSE!
    Tusen tack för den!

   • Peter Harold skriver:

    Du skulle ha snott hennes karl, Anna… 😉 Nä, skämt åsido. Om vi tar vårdsektorn så kan man konstatera att lönerna hålls nere, just av den anledningen att denna sektor finansieras genom politiska beslut. Skattepengarna åker in i en organisation som inte använder pengarna optimalt, och slösar bort medel på saker som inte ens är kärnverksamhet. Att ta han om gamla och sjuka har ett värde som kan mätas. Men att förlita sig på att staten skall hålla alla människor försörja är en chimär. På 1960-talet förklarade president Lyndon B Johnson ”krig” mot fattigdomen. 50 år senare, med flera av dessa dåtida tillfälliga program som permanenta, är fattigdomen fortfarande kvar. Plus att politikerna berövat medelklassen sina inkomstkällor så att gruppen fattiga ökas av tidigare välmående människor. Det enda som gjorts med ekonomierna är att skapa fler regelverk och utöka statliga injektioner (som gång på gång mest kommer de mest välbärgade till nytta). USA är inte ett land med fri ekonomi. Vi kan inte ta USA som ett exempel för hur ett land med fri ekonomi ser ut. I USA förhindras tillväxt av småföretag. Och därmed utestängs massor av människor från produktivt arbete, och måste vandra från det ena deltidsjobbet till det andra.

    • Anna skriver:

     Jag syftade mer på att sveriges moderater som implementerat detta med ”valfrihet” eller amerikats ”freedom of choice” när de införde allt trams om att välja skola omsorg vård och valfrihet att få köpa sin hyresrätt osv, som lett till allt flera svenskars OFRIHET.

     Jag ville belysa att med ”valfrihet” kommer inte friheten, utan snarare har det blivit precis tvärtom. Detta skedde 2006 ioch med valresultaten. Jag låg och bölade i en jävla vecka för att jag visste att nu var det kört för mig som precis skulle föda barn, hade sagt upp mig från jobbet och skulle börja plugga till annat yrke. Alla mina planer blev upprivna i och med moderaternas intågande eftersom jag var insatt i vad de skulle ställa till med.

     Som vanligt var jag PRECIS ute i FEL tid…

     • Peter Harold skriver:

      Moderaternas implementering av valfrihet ägde väl rum på 1990-talet väl? Under förra årtionden var det väl ”utanförskapet” man gav sig hän åt. Att köpa sin hyresrätt tycker jag är ok, för det gör att de boende tar ansvar för sin egen miljö, istället för att pytsa in en massa pengar till ett bolag – t.ex. ett kommunalägt fastighetsbolag som sen tar vinstpengarna och pillar in det i kommunens kassa så att de skall kunna hitta på saker som gynnar diverse särintressen. Det som är fel är att bankerna tillåts ägna sig åt en hysterisk kreditexpansion som medger galna prisökningar. Men politikerna accepterar detta för de ser det som att det ger mer kling i statskassan. men vänta bara tills bubblan spricker. Då kommer alla (utom bankerna) ligga på golvet och böla.

      • Anna skriver:

       Skitsamma vad Renfuckade sagt förut. Jag var insatt i vad moderaterna skulle göra om de vann valet. Och att köpa lägenhet, inte behöva a-kassa (eftersom jag precis fått veta att jag inte skulle kunna börja gå i skolan) och skulle behöva ett annat jobb inom samma sektor fast på dagtid- hade blivit körda projekt när M vann- var det SISTA valet jag hade kunnat välja.

       NU blev jag varse det kalla faktum att jag hade 9 kalla år att invänta. Tills att sonen blev någotsånär självgående… Jag har drömt mardrömmar om den där hundögda sammetsknullade individen sedan dess. Sammet är allt annat än jag velat stoppa upp i den där nallebjörnens vaselinindränkta rumpa. Eller käft för den delen…

       Usch, den äckliga besserwissern hade det varit rent av ett nöje att få dödsstraff för att få nöjet att få döda….!!!!

    • Anna skriver:

     Ja, hade jag varit smart hade jag ju snott hennes karl! Njae- på den tiden var jag det typiska idealet; pojkflickan som cyklade till stallet på morgonen, satt i skolan under dagarna, artig och pigg på det mesta, pinnsmal och alert. Medans min väninna redan då var rätt rund om höfterna och inte så pigg på att röra på sig. Men det rör sig ju inte om det, utan det är ju så klart helt beroende av, i de kretsarna- att man tillhör rätt familj. Allt annat är ju sekundärt. Jag hade faktiskt redan då insikt över att hon skulle rätt snart spola den där killen hon dejtade (svart amerikan i flottan) hehe- hon fick såna där blåsor i underredet av honom, och det fick hon behandla själv med hjälp av spegel… )

     Och efter det drog hennes föräldrar in underhållet så hon fick avbryta sitt sommarlov…

     Hehe- dyrköpt erfarenhet! Hennes karl är världens tråkigaste karl. Värre än knugen. Jag har aldrig varit särskilt smart. Jag är en känslomänniska. Dessa 2 är varandras motsatser.

     • Peter Harold skriver:

      He he, du kan inte ana hur grabbig knugen är när hans fru inte är med. JAG VET det! 😉

      • Anna skriver:

       Ja, det säger alla som varit i kontakt med honom och det är ju en fasligt massa människor som träffat på den där karln! Många fler än den mest populära horan i hela världen! Varför E-type är deras favvo artist i den moderna världen är för mig ett mysterium. Måste vara för att det bara var barnkalas på deras fester. ?

 12. Björngunnar skriver:

  Såklart är allt arbete lika mycket värt.
  Vill också tillägga att det som karaktäriserar en duktig yrkesarbetare är uthållighet.
  Som te.x när en trädgårdsmästare talade om hur man vänder ett fält med en spade.
  Man stoppar ner spaden lyfter och vänder jorden ,sen fortsätter man så tills fältet är klart.
  För dagens ungdom är detta ett mycket svårt arbete, inte minst för pojkarna.
  Vill man få ett bra odlingsresultat så måste man vara enveten.

  • Risto Matinen skriver:

   Nu får du skärpa dig Björngunnar. Är du socialist? Som förirrat dig hit?

   Det är precis tvärtom!

   Arbete är olika mycket värt!

   • Björngunnar skriver:

    Arbete är lika mycket värt men arbete utförs inte lika bra av alla, av en del utförs det inte alls.

    • Den Anonyme skriver:

     En timmes gatsopning lika mycket värt som en timmes hjärtoperation? Nja…
     Jag säger som (ungefär) Risto; är det bara socialister och keynesianister här? 😉

     • Björngunnar skriver:

      Jag har aldrig pratat om pengar, jag menar att alla behövs och att alla kan bidra med något.
      Själv är jag nazist och det är ju också socialism men isåfall tvärtom mot internationalismen do.

     • Anna skriver:

      Det kan väl vara guld värt att gatan blivit sopad så kirurgen kommer fram i ilfart? Eller försök att komma fram på en gata, inte bara full av sopor utan även av gäng som skjuter på ambulansen… För att poliserna inte blivit mutade nog för att ingripa. Det råder lite brist på fantasi här, tycker jag…

  • Peter Harold skriver:

   Många kids uppfattar att jobb är någonting som utförs när man trycker på en knapp. Fast jag tror att pendeln kommer att svänga. Jag ser att fler ungdomar börjar bli medvetna om risken med att äldre kunskap om hur man gör saker håller på att försvinna. Och med en eller två EMP-bomber så kommer denna kunskap vara tacksam att använda.

 13. Björngunnar skriver:

  Jag besökte en gubbe på en bra bit över 80 år och han gjorde spröjsade fönster åt mig till hela huset, vem vill ha kopplade.
  Du skulle ha en lärling sa jag till honom, det finns ingen som vill sa han, ungdomar vill sitta vid datorn o knäppa.
  Synd för kunskapen försvinner i en rasande fart, de produkter som tillverkas i Kina eller Polen är av betydligt sämre kvalite’.
  Vi skall ha fri konkurrans men när lönerna i Kina räcker till 10/20 svenska löntagare vad är det för konkurrans?
  Facket spelar med och förstör landet tillsammans med ”eliten”.
  Själv har jag jag en hafskryssare 🙂 gjord i mahogny från 1961, en pmodern plastdo, där kan man tala om själlös, vill jag inte ha.

  • Anna skriver:

   När jag jobbade (eller slavade kanske är rätta ordet, egentligen) så gick jag hem till en underbar farbror över 90 bast- som hade jobbat i många år som motoringenjör på SAS. Han tog hand om sin fru som blivit dålig. Och vi hjälpte till. Han sa att det var sån brist på kunskap om hur motorer var gjorda helt från ritningarna, att han fortfarande fick samtal från folk i branschen som behövde få veta hur motorerna fungerade…

   Det är väl därför Kina vinner mark- de är inte lika lata som vi och är mer idogt intresserade av att lära sig ett riktigt yrke från grunden.

   • Anna skriver:

    ”Jobbade i hemtjänsten” skulle det ju stå.

   • Peter Harold skriver:

    Det är som jag sade, kidsen tror att saker fungerar genom att man trycker på en knapp. Det är därför det behövs baskunskaper inom alla discipliner. Jag minns hur konstruktionschefen Envall på Saab tvingade de nyanställda ingenjörerna dra på sig blåstället och skruva isär och skruva ihop gamla motorer och sen sätta ihop dem med kravet att de skulle gå som klockor. I baskunskapen ligger också att förstå materialet man arbetar med. Idag finns naturligtvis datormodeller, men dessa kompenserar inte för eventuella effekter när man kombinerar olika tekniker eller skapar synergier (t.ex. hur olika material reagerar på varandra).

  • Anna skriver:

   Jag är nog ”nazist” också för jag anser ju att det inte borde vara fri konkurrens. Varje land borde vara självförsörjande och se till att alla människor har arbeten. I Sverige sätter de ju färdtjänsts kundtjänst i afrika exempelvis. Hur faan rimmar det met att skapa jobb? De menar ju bara att man behöver skapa jobb åt nyanlända inom asylbranschen, medans man stryper tillgången på jobb för svenskfödda som kan geografin, språket och övrig logistik som hör hemlandet till.

 14. Den Anonyme skriver:

  ”Jag tror det här som kallas valfrihet är något helt annat.”

  Det tror jag också. De sk avregleringarna av vård, apotek, pension etc var ist OMregleringar och perfekta exempel på crony capitalism/korrupt kapitalism och valfriheten gynnade bara de grupper som makten valt ut.
  En riktig avreglering baserad på liberalism och kapitalism hade gynnat alla förutom de som skiter i andra då dessa hade konkurrerats ut på en fri marknad där de inte haft makteliten som stöd.

  • Anna skriver:

   JA, det var det jag syftade på här. ”Avknoppningar” hette det först. Ädelreformen infördes som ett första steg under 90-talet. Som gjorde att det inte fanns några fasta jobb kvar inom kommunen. Inom vårdsektorn. Privata aktörer blev insläppta. Vilket än i dag ger ett jävla elände, förutom på en och annan vårdcentral som blivit bättre. Sedan var det ombildningarna, vilket kom som en jävla smäll 2007/2008/2009. Sen fanns det inga lägenheter kvar att byta till som var större inom centrala stockholm. Sen kom allt packet som man fick bli granne med…

   Den riktiga avregleringen- när skulle den komma? En avreglering av sitt egna liv kommer ju bra mycket före verkligheten än den avreglering ni liberalister tror kommer att bli verklighet. I verkligheten alltså.

 15. Björngunnar skriver:

  Isåfall, varför låter dem inte afrikanerna ta hand om de ensamkommande barnen?
  Det blir ju billigare i Afrika.
  Det hemska svaretvär att ”barnen” importerats för att rasblanda sig med svenskor, man kan kalla dem biologiska bomber.
  Kosta vad det vill, nu finns det ingen gräns!

  • Anna skriver:

   Japp! Enda logiska förklaringen! Varför lägga svensk kundservice i senegal (nu har den blivit omreglerad igen, men skitsamma) medans vårdkrävande ensamkommande prompt ska placeras i ekerö kommun?

   Hmmm… Känns inte som att vi behöver kalla på Mr Sherlock här, direkt.

  • Den Anonyme skriver:

   En radda av felaktiga politiska beslut och missriktad solidaritet har medfört att flyktingindustrin nu tyvärr verkar vara ett självspelande, och oerhört felstämt, piano.

   Jag tror dock mer på att centraliserad makt korrumperar, fördummar och fördunklar omdömet än att rasblandning var/är det bakomliggande syftet.

 16. Pingback: Vem hjälper kidsen att förstå ondskan runt om i världen (och på hemmaplan)? — – Life, Death and all between

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s