Vilket diarienummer är samhällskontraktet registrerat på?

Bästa läsare!

I takt med att Sverige förvandlas till en stat där kaos är norm inom allt fler ansvarsområden dyker det upp en och annan individ som hänvisar till samhällskontraktet. Denna hänvisning hörs från skilda sidor; dels är det människor som klagar på att staten spenderar hundratals miljarder på människor som släppts in i landet för att nyttja våra välfärdssystem; dels är det människor som hävdar att samhällskontraktet gör det obligatoriskt för alla envar att solidariskt bidraga till omhändertagandet av människor i nöd.

Den som skriver till regeringen eller riksdagen med begäran om att få se innehållet i samhällskontraktet, eller ens få veta under vilket diarienummer det är registrerat, gör detta förgäves. Det finns inget dokument som anger vad som ingår i samhällskontraktet. Däremot finns det en uppsjö av böcker och uppsatser som beskriver historien om detta icke-dokumenterade kontrakts tillkomst och historia, och vad definitionen av densamma är ur olika filosofiska perspektiv.

Samhällskontraktet är inte en nymodighet som dykt upp i debatten under vår egen tid. Och samhällskontraktet är absolut inte ett socialdemokratiskt påfund, även om vissa av det partiets företrädare försöker ge sken av att de har skapat konceptet. I själva verket finns ämnet upptaget i symbolisk form i Bibeln (vilket är ganska ironiskt eftersom samhällskontraktet sägs kunna fungera utan någon gudom). Flera stora tänkare under 1600- och 1700-talet förde storslagna resonemang kring samhällskontraktets innebörd, såsom det anstår storslagna filosofer att göra kring abstrakta spörsmål.

I dess enkelhet beskrivs samhällskontraktet som en frivillig överenskommelse mellan individer om att bilda en stat som skyddar deras liv och egendom från varandra. Denna överenskommelse är så gammal att ingen minns när det skedde. Ur detta har alltså den mer perversa idén uppstått att medborgarna är underställda staten, och att medborgarna underställt sig staten genom den enkla handlingen att de fötts och skaffat sig ett personnummer. Ser man på det hela ur ett praktiskt perspektiv så handlar det om att varje nyfödd blir kollektivansluten till detta odefinierade och innehållslösa kontrakt. Och statens egendom.

Så, vi har alltså ett kontrakt som saknar både text och innehåll, och dessutom inte ens är signerat. Med andra ord, samhällskontraktet är bara en abstrakt föreställning. Hur bindande kan detta kontrakt då vara? För statens del är kontraktet väldigt bindande, och ger staten rätt att agera i både stort och smått.

Därför kan det vara på plats med lite kritik av kontraktet mellan stat och individ.

Om vi ser till hur staten agerar gentemot sina medborgare kan vi konstatera att den tagit sig vissa friheter som medborgarna borde ta tillbaka. Staten skyddar inte liv och egendom. Inte ens den svenska staten, hur snällt socialdemokratisk den än är.

Staten tar medborgarnas pengar i skatt, och staten talar om vad medborgarna får göra och inte göra. Aktuella exempel är att om någon gör intrång på din mark och förstör den genom att skräpa ner den så är markinnehavaren skyldig att sanera på egen bekostnad. Offret förvandlas till en brottsling.

Staten vill nu också tvinga alla fastighetsägare som råkat ut för graffiti att stå för egen sanering. Och var är statens hjälpande han i dessa sammanhang? Det finns ingen. Istället pekar staten myndigt med handen. Staten knuffar med handen. Det enda tillfälle som staten använder sin hand för att dra, så är det när den drar pengar ur medborgarnas fickor.

Det finns mängder av exempel där staten agerar i sitt eget intresse, ömsom med uppsåtet att berika sig och kalla det för finansiering av staten definierad samhällsnytta, och ömsom berika sig och påstå att man gör det för att skydda medborgarna.

Staten tar betalt för att folk har TV-apparater och datorer som kan se på TV. För att skydda folket? Nej, för att berika staten.

Staten tar betalt av folk som dricker alkohol. För att skydda folket? Ja, officiellt. Men du kan fortfarande få alkoholskador och bli alkoholist. Vilket vi vet sker.

Staten har infört spelmonopol i Sverige (med undantag för några institutioner som man gynnar och beskattar). För att skydda folket? Ja, officiellt. Staten försöker verka med förbud för att förhindra folk att spela bort sin egendom. Och för att dessa förbud skall få verkan vill staten ha rätt att censurera internet så att alla som spelar bara skall kunna göra det hos statens spelbolag så att staten berikas. Spelmissbrukaren finner ändå hundra andra sätt att spela bort sina pengar på.

Staten – som sades ha skapats för att skydda liv och egendom – vill återaktivera allmän värnplikt. Med andra ord, staten vill kunna kommendera dig ut i krig. Är detta för att skydda folket? Ja, officiellt, även om det är långsökt. Men i själva verket handlar det om att staten väljer att sätta ditt liv på spel för att ge staten utrymme att i eget intresse agera mot andra stater. Du riskerar att dö, men staten lever vidare.

Jag skulle kunna sitta här resten av denna halvsoliga lördag och rada upp det ena exemplet efter det andra som visar på hur pass ruttet detta s.k. samhällskontrakt är i dess nuvarande skepnad. Och grundfelet är att samhällskontraktet baseras på att medborgarna skall stå för statens utgifter som den har för att skydda medborgarnas liv och egendom, istället för att låta samhällskontraktet baseras på en universell princip där alla skall respektera liv och egendom, och att alla envar har rätt att arrangera efter eget behag hur detta skydd skall utformas. En princip som kan uppfyllas även utan staten.

Ifall inte ovan anförda punkter skulle väcka läsarens upprördhet över hur samhällskontraktet efterlevs så ber jag er att fästa läsarens uppmärksamhet på vilka som är medborgarnas motpart. Sveriges regering.

sb regeringen 2015

Dessa förvaltar det som kallas för ”samhällskontraktet”. Om du inte känner ett uns av vilja att önska säga upp detta kontrakt, då är du en sann vän till sextetten här ovan. Kanske deras allra bästa vän.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Filosofi. Bokmärk permalänken.

73 kommentarer till Vilket diarienummer är samhällskontraktet registrerat på?

 1. Sofia skriver:

  VÄL FORMULERAT!
  Det är det enda positiva jag har att säga, tyvärr…

 2. Sofia skriver:

  Hämtade just ”Svenska Folkets Underbara Öden” (Carl Grimberg 1916) ur bokhyllan.
  Den börjar med ”Tolv tusen års hemligheter uppdagas”. Om man läser alla 6 banden kanske man får syn på SAMHÄLLSKONTRAKTET.
  Jag har inte läst dessa böcker sedan jag var i 12-14 årsåldern och jag minns ingenting om ett SAMHÄLLSKONTRAKT. Inte heller kan jag erinra mig att lärarna i den tidens eminenta skola, nämnde något om det.

  • Peter Harold skriver:

   Det är intressant att man tvingas göra något med anledning av ett kontrakt som man inte skrivit under. Känns som att mitt skattebetalande inte grundar sig på någon direkt bindande överenskommelse… 😉

 3. Björngunnar skriver:

  Knopen måste huggas av sen gäller det att inte någon knyter en ny…
  Så lätt är det i teorin, kanske en flod kan ledas in o rensa landet?

 4. Björngunnar skriver:

  Ändå för att säga något positivt, folk har börjat vakna upp…

 5. Läsare skriver:

  ”Jag vill leva och dö på jorden”

  http://www.friatider.se/arabiska-och-hebreiska-i-nationals-ngen-n-r-melodifestivalen-gjordes-inkluderande

  Och vem ser vi där om inte agendajudarna.

  Löfven: Regeringen förbereder sig för kaos

  https://www.flashback.org/t2691382

  • Peter Harold skriver:

   Tack och lov att jag varken tittar eller betalar för den där Melodifestivalen. Men jag tycker det är ofint av producenten att exkludera alla astronauter som dör i rymden. Varför skall människovärdet bara inskränkas till människor som är på jorden, och inte de som befinner sig i rymden… *rant i kulturmarxistisk anda*

   Vad gäller Löfvéns förberedelse på kaos… känns som han är den där typen som lägger ut sandsäckar i trädgården ifall det blir åskstorm.

 6. Sofia skriver:

  Vad detta ”kontrakt” inneburit i praktiken:

  http://www.mises.se/2016/02/25/solidaritet/

 7. Läsare skriver:

  Sahlins 3 punkter

  Rubriken är naturligtvis fel. Det är JUDENS tre steg för att krossa den vita rasen. Krossa den vite mannen och utrotningen av den vita rasen blir ett självspelande piano.

  • Peter Harold skriver:

   En sak vill jag ha sagt: Låt det aldrig hända igen!!! (Jag tänker på glasögonmodet på 1970-talet).

   Finns ordet ”ödmjukhet” på hebreiska?

   • Den Anonyme skriver:

    Guccis sommarkollektion 2016

    Angående Begin så sa han många tokiga saker, det gör alla politiker, saker men ovan ”citat” är ett hopkok av Texe Marrs.

    • Anna skriver:

     Hahah! Jag skulle PRECIS skriva till Peter, att det redan hänt igen för att den stilen är hetare än Eijafjallagökull, eller hur fasen det stavas… Haha! Antingen ser de hippa ut så HÄR eller så ser de ut som skäggiga hipstertalibaner! Det är faan rätt LÄTT åtminstone- att undgå att förgås av obesvarad kåthet! Finns ingen att vara kåt på, hehehe….

    • Sofia skriver:

     @ Besserwisser Den Anonyme!
     Bevisa ditt tvärsäkra påstående om citatet av Begin!
     Se länk nedan om nämnde zionist!

     • Den Anonyme skriver:

      Googla ”Texe Marrs” borde räcka. Den amerikanske predikanten har totat ihop citatet och han skriver inte att Begin sagt det utan det har blivit en internetsanning efterhand. Efter ”citatet” i TMs text kommer följande:

      ”If I asked you what group of people embrace a set of doctrines like this, what would your answer be? Most of you would probably answer, ”The Nazis.” Today, in fact, it is Jews who make all these poisonous claims to racial superiority. No, not all the Jews. But, as I will document, a huge number of leaders among the Jews ascribe to these wicked and dangerous theories of racial and blood superiority.”

      Vissa sajter använder Amnon Kapeliouk som källa till citatet vilket också är fel. AK citerade ett knessettal när Begin kallade barnmördande terrorister för ”two legged beasts”, orden inom citattionstecknen i din länk är Texe Marrs och inte Begins. (eventuellt i tanke men ej yttrat i ord eller text)

      Besserwisser? Nja, ogillar ful/felcitat.

      • Sofia skriver:

       @ Besserwisser
       Den som sa det han var det!
       Jag ödslar inte mer tid & energi på dig!

       • Den Anonyme skriver:

        Nu blir jag förvirrad. Det var du som sa/skrev besserwisser först, innebär det att du är besserwissern?

        Verkar som folksjukdomen Kränkthet smittat dig, hoppas du tillfrisknar från den snarast.

    • Peter Harold skriver:

     Gosh, det där kan inte vara sant… 😦 Jag skulle inte bära såna ens om jag fick betalt (vilket reducerar mina möjligheter att modellera för Gucci…)

  • Sofia skriver:

   Jimmy Carter har, i sina memoarer, bekräftat att M. Begin gjort detta uttalande.

   • Den Anonyme skriver:

    Nej, det har han inte. Se ovan. Inte ens Texe Marrs som skrivit det anger Begin som källan.
    Det är inledningen till en artikel/text av TM inte ett citat.

 8. Sofia skriver:

  ”ödmjukhet” = andlig visdom, är ett urgammalt begrepp
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sofia_(visdom)

 9. Sofia skriver:

  ”ÖDMJUKHET på hebreiska”; finns en lång intressant utläggning här:
  http://wol.jw.org/de/wol/d/r14/IP-z/1200002102
  om du inte får upp det på svenska; sök på ”ödmjukhet på hebreiska”.

 10. Anna skriver:

  Och som vanligt när jag ser måååna och company så är det bara egentligen en enda sak jag verkligen är förundrad över: Hur det kommer sig att de är i livet, än i dag-fastän sååå många avskyr de…Bara det tycker jag är bevis för vilka som innehar makten. De kloka verkar inte bli särskilt gamla, medans de där lever sina liv ofredade.

  • Anna skriver:

   Eller rättare sagt, ”lever sina liv helt opåverkade, som om tiden stannat 1985 eftersom de lever sina liv i en skyddande bubbla. Liksom alla människor med fasta arbeten med skyhöga löner och fallskärm- har förmånen att göra. Alltmedan de påstår sig veta hur underklassen som drabbas av deras beslut, känner sig och har det”.

   Skit på dig Måna. Och slicka i dig det sen.

  • Peter Harold skriver:

   Jag tycker det bevisar att allt prat om att vänsterns meningsmotståndare är våldsbenägna nazister är helt fel. Och jag såg det själv med egna ögon, hur de som ”Mona Sahlin” kallade för nazister i samband med F9olkets manifestation på Norrmalmstorg var de som stod för stil och tolerans, medan vänstern – grupperad på andra sidan linjen om polisbussarna – stod för direkt motsatta egenskaper. Vi på den liberala, konservativa och libertarianska sidan ägnar oss inte åt politiska mord. Det vet Mona Sahlin, och därför törs hon bjäbba. Och hon vet att hennes egna anhängare begår våld på oss för hennes och hennes likars skull.

 11. Sofia skriver:

  Det finns flera källor på Begins uttalande om att judarna = master race.
  Rent socialpsykologiskt tyder det också på att det är sant eftersom hans sonson har avsagt sig judisk och zionistisk identitet. Kraftig revolt mot sin farfar.

  http://en.metapedia.org/wiki/Menachem_Begin

  • Den Anonyme skriver:

   Jag hävdar inte att Begin inte kallar judarna för herrefolket, master race, herrenvolk eller guds utvalda vilket han säkert gjort då det står så i deras ”heliga” texter.
   Vad jag skrivit är att citatet i din bildlänk är skrivit av Texe Marrs och inte av Begin.

   • Den Anonyme skriver:

    Från din länk angående citatet vi diskuterar:
    ”The following remarks were possibly[3] made by Menachem Begin during his period as Prime Minister of ”Israel” 1977-82 in a speech to the Knesset”

    ”Possibly” Tack för skrattet 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Jag ser att om man googlar efter Menachem Begins sonson bör man söka efter hans namn med denna stavning; det är färre träffar med Metapedias stavning: Avinadav Begin

  • Peter Harold skriver:

   Tino går från klarhet till klarhet. Vore han inte en sån välfärdskramare skulle jag vilja bilda ett parti med honom. 🙂

   • Anna skriver:

    Ja, hade jag tvingats att välja någon att hamna på en öde ö med- så hade han varit en av de. Även om jag bara fått välja på 3 andra. Han, en smart och yngre kvinna (fertil) och en annan smart kille oavsett utseende men med svensk bakgrund- hade blivit mitt val.

    • Peter Harold skriver:

     Jag fick kolla upp vilken tråd du skrev under. Vi pratade om Gustav Fridolin på ett annat ställe, så i min WP-meny såg jag först inte vem detta handlade om, så jag blev lite orolig ett tag…

     • Anna skriver:

      Lugn och fiin nu. Nä, jag tänkte inte på fridde här… Violin fridolin. Det hade spelats rätt mycket begravningsmelodi på violinen i moll på den delade öde ön i så fall… Han hade faan inte blivit många äldre där dagar där, kan jag ju säga. Sorry.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s