NATO-landet Turkiet förbereder invasion i Syrien – bråttom att rädda islamisterna som skulle ha störtat Bashar al-Assad.

Bästa läsare!

Om någon tänker fråga mig om vad som är det mest tragiska med vår samtid, så vill jag för stunden – i väntan på värre katastrofer – hävda att nyhetsbevakningen i de etablerade mediekanalerna är så genomkorrumperade att det idag är svårt att säga att diktatur skulle vara sämre än demokrati. Ty det finns inte längre någon objektivitet, nyansering eller ens ärlighet kvar i den tyngre nyhetsrapporteringen.

Denna slutsats dyker upp i mitt huvud efter att ha läst den forne New York Times-journalisten Stephen Kinzers artikel ”The media are misleading the public on Syria” i Boston Globe den 18 februari i år. Syrien är aktuellt igen i samband med att Turkiet och Saudiarabien vill angripa den syriska armén.

Kinzer beskriver i artikeln att det är en himmelsvidd skillnad mellan vad amerikanska nyhetskonsumenter får veta, kontra vad som faktiskt sker i Syrien.

Och jag kan bara instämma. Enligt den allmänna uppfattningen råder det inbördeskrig i Syrien, men i verkligheten bemannas de flesta rebellgrupper av legosoldater från utlandet. Vita huset i Washington försöker ge sken av att terrornätverket Islamska Staten (IS) dykt upp från ingenstans, bara för att passa på att ockupera mark som den syriska armén underlåter att försvara för att den är upptagen med att mörda oppositionen i landet. För den upplyste läsaren skulle denna beskrivning vara totalt skrattretande om det inte vore för att faktiskt större delen av västvärlden agerar säkerhetspolitiskt efter denna missvisande beskrivning.

Kinzer påpekar i sin artikel att amerikanska medier nu beskriver staden Aleppo som utsatt för den syriska arméns våld, och att Assads armé rycker fram med stöd från Rysslands stridsflyg. Vad som har skett är betydligt bättre än hur västmedierna beskriver det; efter att under tre års tid varit ockuperade av militanta grupper som backats upp av USA, Turkiet och Saudiarabien (med många fler), av sitt beteende att döma sannolikt islamister, tycks Aleppo vara på väg att befrias helt från jihadisterna.

Dessa kallas av Vita huset för ”moderata rebeller”, fastän det är uppenbart att det inte finns några rebeller som förtjänar detta epitet. När Aleppo föll i händerna på extremisterna stängdes skolorna ner. Kinzer berättar att rebellernas budskap till föräldrarna var: ” – Skickar ni era barn till skolan får vi deras väska och ni får deras kista”. Därtill stängde rebellerna ner arbetsplatser för att skapa arbetslöshet så att männen måste försörja sig som soldater eller medhjälpare till rebellerna. Maskiner och annan utrustning demonterades och transporterades till Turkiet för försäljning.

I mitten av februari lyckades syriska armén ta sig in i Aleppo och nådde stadens elektricitetsverk och kunde slå på strömmen till hushållen. I amerikanska medier beskriver man att Aleppo är sönderslaget av Assads trupper. I själva verket är det de retirerande rebellerna som överöser staden med granatbeskjutning – till och med gasbehållare har skjutits in i staden!

Kinzer berättar att amerikanska nyhetsbyråer har minimal bemanning i regionen, och att nyhetsrapporteringen baseras i huvudsak på information från Vita huset och andra organ som är kontrollerade av etablissemanget. Oberoende journalister som tagit sig in i området riskerar sina liv för att ge en mer nyanserad bild av vad som verkligen sker i Syrien. Deras rapporter negligeras i regel av de etablerade medierna, eller ”omtolkas”.

Självfallet får detta konsekvenser. Allmänheten vilseleds. Men inte bara dem; till och med politikerna hänger sig åt samma lögnaktiga spektakel:

Washington-based reporters tell us that one potent force in Syria, al-Nusra, is made up of “rebels” or “moderates,” not that it is the local al-Qaeda franchise. Saudi Arabia is portrayed as aiding freedom fighters when in fact it is a prime sponsor of ISIS. Turkey has for years been running a “rat line” for foreign fighters wanting to join terror groups in Syria, but because the United States wants to stay on Turkey’s good side, we hear little about it. Nor are we often reminded that although we want to support the secular and battle-hardened Kurds, Turkey wants to kill them. Everything Russia and Iran do in Syria is described as negative and destabilizing, simply because it is they who are doing it — and because that is the official line in Washington.

Inevitably, this kind of disinformation has bled into the American presidential campaign. At the recent debate in Milwaukee, Hillary Clinton claimed that United Nations peace efforts in Syria were based on “an agreement I negotiated in June of 2012 in Geneva.” The precise opposite is true. In 2012 Secretary of State Clinton joined Turkey, Saudi Arabia, and Israel in a successful effort to kill Kofi Annan’s UN peace plan because it would have accommodated Iran and kept Assad in power, at least temporarily. No one on the Milwaukee stage knew enough to challenge her.

Politicians may be forgiven for distorting their past actions. Governments may also be excused for promoting whatever narrative they believe best suits them. Journalism, however, is supposed to remain apart from the power elite and its inbred mendacity. In this crisis it has failed miserably.

Medierna har inte fallerat av en ren olyckshändelse, utan det hela handlar om ett mediekrig där de etablerade nyhetskanalerna tagits som gisslan av krigsmånglare. Konsekvensen av detta journalistiska misslyckande är att staten genom de folkvalda och deras institutioner bedriver en felaktig, destruktiv politik, eftersom den baseras på inkorrekt och vilseledande information.

Tyvärr är detta mer regel än undantag. Här hemma i Sverige kallas det för agendasatt journalistik, med det officiella målet att kunna ge mer fördjupning i vissa ämnen, men i praktiken är ett propagandamaskineri för de åsikter som redaktionen och mediebolagets ägare vill skall programmeras in i medborgarnas hjärnor. Det blir allt svårare att kunna utläsa ifall någonting rapporterats objektivt av medierna, oavsett fråga.

Detta är tragiskt, och det är ett hot mot demokratin. Mediernas halvsanningar och lögner måste exponeras. 2016 måste bli året då mediekritik blir var mans förmåga och verktyg i kampen mot den osunda nyhetsrapporteringen.

Och hos DN Kultur beskrivs en bok som inte nämner Vladimir Putin vid namn som ”Bästa analysen på svenska” och har rubriken ”Putin vill provocera fram ett bråk”. DN-artikeln handlar om den av rysk-judiska föräldrar födde TV-producenten Peter Pomerantsev som skrivit om det ryska samhällssystemet. I övrigt bland utrikesnyheterna rapporteras att ”Republikanerna mobiliseras för att stoppa Trump”, och att ”Nya uppgifter till Clintons fördel”. Klickar man fram själva nyhetstexten konstaterar man att FBI inte kan se att den olagliga mejlserver som Hillary Clinton haft i sin bostad skulle ha utsatts för utländska hackerattacker. Läser man bara rubriken på löpet som får man intryck av att Hillary Clinton kanske är oskyldig. Detta är ett av många exempel på att nyhetsdramaturgin är genomsyrad av journalisternas och redaktionernas egna åsikter och ställningstaganden. Bisarrt nog har DN och de andra aktörerna hos gammelmedierna mage att påstå att alternativa nyhetssajter saknar objektivitet.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till NATO-landet Turkiet förbereder invasion i Syrien – bråttom att rädda islamisterna som skulle ha störtat Bashar al-Assad.

 1. Cello Jr skriver:

  Tack för länken till Boston Globe. Till och med SD-röstande vänner är hjärntvättade om Ryssland lika mycket som stackars buktalardockan Jan Björklund. Såg honom i Agenda igår. Vad synd det är om honom – stå och göra bort sig i TV. Stackars hans familj.

  Hörde nyss ett telefonsamtal till Hemvärnets tidning som hävdar att Ryssland ligger bakom Avpixlat
  och dess nyhetsrapportering. Vissa konspirationsteorier är tydligen rumsrena.

  Min är att Nato styr totalförsvaret.

  • Cello Jr skriver:

   På tal om Hemvärnets smutskastning mot Avpixlat. Röda Korset, Rädda barnen, Naturskyddsföreningen, Coop, ICA, Swedbank, etc. Alla sådana organisationer och företags tidningar är så lika till innehåll och layout att man undrar om de har samma redaktion. Konformismen är bedövande sovjetisk. Är det ett slags bikupebeteende eller styrs de lika mycket av främmande makt som fallet var under Kalla kriget, då både CIA och KGB manipulerade europeiska kulturarbetare?

  • Peter Harold skriver:

   Japp, Ryssland ligger bakom nageltrång och parkeringsböter. Det är faktiskt inte klokt att etablissemanget som annars förbjuder oss att tala generaliserande om olika minoriteter i vårt land så lättvindigt – och utan bevis eller ens vettiga indicier – klär Ryssland i skuld för både det ena och det andra, och helst allting.

 2. Cello Jr skriver:

  Efter besök här varnade McAfee mig för att mitt nätverk wifi-attackeras. Jag ignorerade och ett svar
  försvann.

  • Peter Harold skriver:

   Hm, Mack kaffe bråkar inte med mig. Är detta ett återkommande problem? Ibland kan det nog vara reklambanners som WP lägger in som spökar, misstänker jag. Jag har haft problem på herr Millds blogg som jag måste ladda om två eller tre gånger innan den uppför sig.

 3. Cello Jr skriver:

  P.S. Svårt att släppa det där med Hemvärnet. Man borde skriva och fråga om deras förmåga till källkritik.

 4. Cello Jr skriver:

  P.P.S. Försökt posta svar fyra ggr på inlägget om samverkan libertarianer och konservativa i den tråden. Testar att posta en av länkarna här:alternative-right.blogspot.com

 5. Pingback: Turkiet kräver… | Jan Millds blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s