Hur involverad är neokonservativa Victoria Nuland i det senaste kriget?

Bästa läsare!

För tretton månader sedan läste jag en artikel på Global Research med rubriken ”Azerbaijan Should Be Very Afraid of Victoria Nuland”. Biträdande utrikesminister Victoria Nuland var Vita husets samordnare och kakutdelare på Maidan-torget vid den EU-vänliga statskuppen som genomfördes som svar på att landets dåvarande president gått med på att utlysa nyval, vilket skulle ha inneburit att han fått mer tid på sig att bl.a. förklara för väljarna varför han var skeptisk till associationsavtalet med EU, samt hitta en lösning på landets finansiella problem i samråd med Ryssland.

Victoria Nuland (gift med den neokonservativa ideologen Robert Kagan) har blivit mest känd för att sagt ”Fuck the EU” i ett avlyssnat telefonsamtal med sin ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt. Sorgligt nog har svordomen upprört mer än vad själva samtalet handlade om, nämligen att USA drog i trådarna inför statskuppen och till och med valde ut landets nya styre.

Detta var Ukraina i slutet av vintern 2014. Vintern 2015 reste Victoria Nuland till Baku i Azerbajdzjan i samband med en politisk turné i Kaukasus-regionen. Global Research noterade att Azerbajdzjan haft goda relationer med USA sedan självständigheten efter Sovjetunionens upplösning, men att USA på senare tid börjat allt mer talat om behovet av demokratiarbete i landet, och att man också gör påtryckningar för detta.

Det är givetvis ingen hemlighet att Azerbajdzjan har ett demokratiskt underskott, men på vilket sätt skulle det landets politiska välgång vara en amerikansk fråga, inte minst med tanke på att landets största handelspartner är en kommunistdiktatur? Svaret på frågan finns naturligtvis i landets geografiska läge, där granne med Ryssland, Georgien, Armenien och Iran. Azerbajdzjan ligger perfekt till vid en aggression eller politisk upptrappning mot Ryssland eller Iran. Victoria Nulands make Robert Kagan kallar den självständige ryske ledaren Vladimir Putin för ”en diktator”, även om det stod klart under Putins frånvaro ifjol att det fanns ett brett persongalleri som har makten över Putins varande eller icke varande som ledare, utöver väljarkåren.

Regimen i Azerbajdzjan kritiserades av amerikanska företrädare i december 2014 för att man stängde ner ett informationskontor som finansierades av det amerikanska utrikesdepartementet. Det talades om övergrepp mot yttrandefrihet, men huvudanledningen till nedstängningen var att byrån inte erkände att man tillhörde kategorin av utlandsfinansierad organisation. Denna regel har även Ryssland kritiserats för i samband med att George Soros organisationer fick stänga ner av liknande skäl, men ironiskt nog så har USA också samma typ av lag om utlandsfinansierade organisationer sedan 1938! Dock slipper vissa israeliska organisationer vara registrerade. Azerbajdzjan har även stängt ner två USA-kontrollerade radiostationer i landet, vilket gav Washington ömma tår.

Azerbajdzjan är ett neutralt land, men Global Research spekulerade i om USA:s regering hade en strategi för att destabilisera landet, och genom kaos och ”demokratiarbete” ta kontroll över landet och kunna positionera sig på ytterligare en flank mot Ryssland. Måhända gav Victoria Nulands besök önskad effekt, och i förra månaden förklarade regimen i Baku att man går med på att låta NATO etablera en bas i landet!

Vad kan ha fått Azerbajdzjan att ”förstå sitt eget bästa”? Inte otänkbart är att Turkiet kan ha spelat en roll att Azerbajdzjan vinner på att stå på USA:s sida. Det är inte heller otänkbart att Azerbajdzjan blev varse att USA är kapabla att utsätta landet för stora plågor, såsom krig.

Global Research påpekade ifjol att Victoria Nuland under sin turné i regionen i februari 2014 även besökte Armenien, och Global Research spekulerade i huruvida USA skulle kunna tänka sig att låta arrangera ett krig i regionen för att kunna vinna inflytande:

As the world has seen, the US will even go as far as instigating a war on Russia’s borders (the Ukrainian Civil War) just to hamper its regional integration efforts in the west. Could it also try to instigate a new war in Nagorno-Karabakh, too, in order to facilitate this goal in the south? Azerbaijan doesn’t know what matters Nuland discussed with Armenia behind closed doors

Vi kan nu konstatera att det under veckan brutit ut kraftiga strider precis i  Nagorno-Karabakh som Global Research talade om för ett år sedan! Under natten mellan fredagen och lördagen drabbades trupper från Armenien och Azerbajdzjan samman vid Martakert och  Hadru.

Men varför då detta krig? Som det sig bör när det gäller områden som kommunisterna rått om under Sovjettiden, så handlar det om ett autonomt distrikt (av sig själva kallad ”republik”) som plockats från det ena landet och överlåtits åt det andra, i detta fall på order av Josef Stalin. Vad vi kan konstatera är att Armenien förmodligen inte föll förr Victoria Nulands charm under hennes besök i februari 2015, och därför inte gått med på att ge USA ytterligare en NATO-bas jämte den i Azerbajdzjan. I en ny artikel för Global Research spekulerar skribenten Olivier Renault kring NATO:s ambition att omgärda hela Ryssland, och att detta skall vara fullbordat till 2017.

Under helgen förklarade Azerbajdzjan ensidig vapenvila, men Armeniens försvarshögkvarter anser att motståndarsidan upphört med beskjutningen p.g.a. att man omgrupperar sig. Vladimir Putin uppmanar båda parterna att förhandla om en permanent vapenvila. Besynnerligt nog håller Vita huset en låg profil just nu. Deras gäst just nu är den turkiske presidenten Recep Erdogan, och han säger till pressen att Turkiet kommer stödja Azerbajdzjan ”intill slutet”.

Intressant nog skall vi notera att Azerbajdzjans president Ilham Aliyev också besökte USA:s president Barack Obama i Washington, någon dag före striderna mot armeniska trupper!

Det känns som att någonting stort är på gång här, och att det som skett i veckan var dess grund. En fågel viskar diskret att regimen i Baku är missnöjda med att Victoria Nuland inte ordnat så att det omstridda området erkänns som en del av Azerbajdzjan som hon enligt uppgift skall ha lovat.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Hur involverad är neokonservativa Victoria Nuland i det senaste kriget?

 1. Sofia skriver:

  VICTORIA NULAND……FUCK EU……..
  jag funderar……..

 2. Björngunnar skriver:

  Demokrati borde på goda grunder förbjudas!
  Demokratier har vid något enstaka tillfälle varit i luven med en annan demokrati men demokratförespråkarna skryter om att ingen demokrati varit i krig med en annan do.
  Och det är inte så konstigt om man förstått att demokratier är judestyrda.
  För, varför skulle dom bekriga sitt eget område?
  I Sverige åker Birgitta Olssons drängar ut och propagerar för att vi måste värna demokratin, för tänk om judarna skulle förlora makten.
  Vad skulle det då bli av alla fallskärmsförsörjda och annat politikerpack?

 3. Läsare skriver:

  Peter Peter Peter

  Du har fel redan i rubriken. Nu skall jag rätta den:

  Hur involverad är JUDEN Victoria Nuland i det senaste kriget?

 4. Läsare skriver:

  Vad som nu står klart är dock tre moment:a) ANC var inte bara en väpnad motståndsrörelse, den ägnade sig även åt att placera ut bomber, med många civila offer. Med andra ord:  Nelson Mandela var en terrorist.

  b) Sverige gav ett omfattande stöd åt ANC, vilket bidrog till att möjliggöra dess verksamhet.På besök i Stockholm i mars 1990 klargjorde Mandela att han hade en ”speciell relation” till Sverige. SvD:

  ”Sverige ensamt gav mer pengar än Europas stora länder tillsammans. Sverige var den stora ekonomiska och moraliska bidragsgivaren i kampen mot apartheid. Det var han helt klar över, säger Carlsson.Det svenska engagemanget startade redan på 1950- och 60-talet och det fanns brett i samhället, i olika organisationer, partier, kyrkan, kulturlivet.”

  c) Våldet i Sydafrika har inte upphört med apartheid. Tvärtom! Brottsligheten ökar dramatiskt, vilket drabbar både svarta och vita. Detsamma gäller en allt sämre ekonomi.Framförallt förekommer ett våld av grymmaste slag och i en väldig omfattning, riktat mot vita lantbrukare. Rasismen har inte upphört med apartheid, den har blivit värre.• Denna utveckling ställer ANC i ett nytt ljus, och därmed även Sveriges arbete för ”internationell solidaritet”

  Sydafrika är inte bara ett pittoreskt land där allt är upp-och-ned.  Det är ett levande exempel på hur det kan se ut när vita blir en försvarslös minoritet. Det handlar om hudfärg, och det är alltid vi som ska stå tillbaka, det är vi som förväntas ställa oss sist i kön och det är vi som ska straffas för olika påstådda ”oförrätter”.

  https://janmilld.wordpress.com/2016/03/31/jag-hade-nog-fel-sydafrika/

  Nelson Mandela singing MK Kill the Whites Struggle Song

  Hoppas att ni är nöjda alla svenska idioter som betalade negrerna för att döda vita som er själv, era barn och barnbarn.

  • Läsare skriver:

   Jo, glömde. Han i grön skjorta är en – JUDE. Här är samma jude i Amerika. Juden är ”professor” på Harvard. Läs texten, den är kort.

   Om du inte kan engelska skall jag göra en kort översättning av det juden säger:

   Den vita rasen MÅSTE utrotas.

   Läs själv om du inte tror mig:

   • läsare skriver:

    Här är samma jude i Sverige, en minut.

    Barbara Lerner Spectre calls for destruction of Christian European ethnic societies

 5. Kjell T. Ring skriver:

  Amerikanska Neocon eliten vet inte hur de ska vända sig eller vilket ben de ska stå på för att kunna få någon form av kontroll på världens största land….. Det var ok på 90 talet när man var i stort bankrutt och försvagade av Sovjet kollapsen, men när man inte längre är så beroende av hjälp och har den dåliga smaken att ha en egen uppfattning om vad som sker blir det kärvare…..

  • Peter Harold skriver:

   Ja, eller också kan man säga att de är som flexibla parasister, redo att vid lämpligt tillfälle byta värdkropp.

   • Risto Matinen skriver:

    Tja, liksom man kan döda en parasit. Har faktiskt funderat på hur jag skulle kunna göra det, utan att åka dit.

    Berättar inte vad jag kommit fram till…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s