Marillions omstridda titel på deras nästa studioalbum: Varning för F-ordet.

sb marillion
Mark Kelly, Pete Trewavas, Steve Rothery, Steve Hogarth och Ian Mosley. Första gången jag såg dem live var de alla långhåriga, inklusive Mark… Palladium 1991. Fast vilka var förband?

Bästa läsare!

Brittiska rockbandet Marillion kommer släppa sitt artonde album den 9 september i år. Skivtiteln lyder hos de flesta nyhetsmedier som uppmärksammat det kommande skivsläppet ”F.E.A.R”. Fast egentligen är den fullständiga titeln ”Fuck Everyone and Run”.

Reaktionerna på valet av titel säger en del om hur välstädat Marillion annars uppfattas som. Man är bandet som t.o.m. farmor kan tycka om (Med stor sannolikhet är det många av bandets kvinnliga fans som hunnit bli farmor eller mormor vid det här laget; gruppen har hållit på ända sedan slutet av 1970-talet). Åtminstone fram till nu. Ty alla är inte lyckliga över att bandet för första gången sedan Fish slutade som deras sångare använder ordet ”fuck”. Ty man var lite mer frispråkiga på den tiden, som t.ex. på låten ”She Chameleon” från albumet ”Fugazi” som gavs ut 1984. Alltså på den tiden då Fish utan större problem kunde nå det högre tonregistret, och gitarristen Steve Rothery tycktes ha David Gilmour som idol n:o 1.

Marillions nuvarande sångare, Steve Hogarth, har via bandets Facebook-sida försökt att gjuta olja på vågorna. Han skriver:

what’s in a name?……

All worthwhile human impulses come from love. And all negative and destructive human impulses come from fear.
This album is called Fuck Everyone and Run or F.E.A.R.

This title is adopted not in anger or with any intention to shock. It is adopted and sung (in the song ”New Kings”) tenderly, in sadness and resignation inspired by an England, and a world, which increasingly functions on an “Every man for himself” philosophy. I won’t bore you with examples, they’re all over the newspapers every day.

There’s a sense of foreboding that permeates much of this record. I have a feeling that we’re approaching some kind of sea-change in the world – an irreversible political, financial, humanitarian and environmental storm. I hope that I’m wrong. I hope that my FEAR of what “seems” to be approaching is just that, and not FEAR of what “is” actually about to happen.
Steve h

Först av allt skall jag säga att Marillion är ett av få rockband som står extremt intimt nära sina fans. Och det hade varit enkelt för Marillion att säga ” – Bug off. We are the band. We do whatever we want”. I verkligheten gör Marillion faktiskt precis det som de själva vill, rent musikaliskt, men utan att be missnöjda fans att dra dit pepparn växer. Marillion har en integritet som är ovanlig, men så har de också ovanliga fans som är väldigt trogna och toleranta. Icke förty så tar sig bandet tid och energi att resonera med sina fans, och Steve Hogarth svarar vänligt och resonerande på ett antal av fansens kommentarer med anledning av reaktionerna på titeln till den nya skivan. Respekt!

Marillion brukar ge ut tematiska musikalbum, och det är inte för mycket att säga att Marillion tog vid där Pink Floyd slutade när det gäller konceptalbum. Av Steve H:s försvarstal för albumtiteln att döma så verkar gruppens nya skiva återspegla den känsla av… vad skall vi kalla det? Olust? …som sveper över vår värld, nådens år 2016.

Det är egentligen märkligt. För åtta år sedan, då tycktes det som att vi skulle resa oss ur eländet som fick sin skenbara start den 11 september 2001. Visst, vi – eller åtminstone västvärlden – ramlade in i en ekonomisk kris år 2008 som inte haft sin like sedan depressionen på 1930-talet. Men USA skulle få en ny president – en jättebra svart president – som skulle ställa världen tillrätta efter den tokige George W Bush. Barack Hussein Obama: Förändringens vindar skulle blåsa över världen. Och nog har det blåst. Motvind.

Jag vet inte vad Steve H tycker om Barack Obama. Jag förmodar att han liksom de flesta andra i musikbranschen hade ganska stora förhoppningar när Obama bars fram som den nya frälsaren under sin valkampanj för åtta år sedan.

Men hela jordklotet – minus de svenska medierna – vet nu att Obama är en bluff. Obama har svikit inte bara väljarnas förväntan, utan även också intelligentians tro på att en enda människa skall kunna åstadkomma någonting nyttigt i egenskap av president för världens enda supermakt. Deras envisa försvarstal må lyda att ”Obama försökte göra något bra, men motarbetades”. Det otäcka är att de inte inser vilken hydra de har att göra med, och de kommer upprepa sina opinionsbildande misstag från 2008 och 2012 genom att stödja hydrans nästa giftiga huvud, Hillary Clinton.

Kanske har Steve H roat sig med att titta på några reportage på Infowars.com. Kanske har han som den vänsterorienterade rocklyriker han är surfat in på Antiwar.com och tagit del av den verkliga Hillary Clinton som skall bli USA.s nästa president med den enda meriten att hon är kvinna. Väljarna och mänskligheten lät sig luras och fick en svart George W Bush. Fakta säger att Hillary Clinton blir en kvinnlig George W Bush. Min magkänsla säger mig att Steve H kommit i beröring med information som får honom att börja känna hopplöshet. Det finns ingen ny frälsare på ingång.

Men sätter Steve H och Marillion fingret på den ömma punkten? Det får vi se när albumet släpps. Jag hoppas givetvis på en uppgörelse, en intensiv kritik av New World Order. En kritik mot politiker vars långsiktighet bara sträcker sig till nästa valdag. En kritik mot de fördummande medierna. En kritik mot branschkollegor som vilseleder sin publik med goda intentioner som i själva verket utgör milstolpar längs den av Rotschild och Rockefeller m.fl. förutbestämda vägen till helvetet.

Förmodligen hoppas jag på för mycket. Steve H skriver: ” – I have a feeling that we’re approaching some kind of sea-change in the world – an irreversible political, financial, humanitarian and environmental storm”. Det är som att han skådar domedagen. Låt mig lägga orden i hans mun: Politiker kommer bli fascister. Alla, utom en klick, kommer att bli ruinerade. Välfärden äventyras eller utplånas. Och som om inte detta vore nog kommer vår miljö att förstöras på köpet.

Visserligen har Marillion som tradition att ha långa instrumentalpartier, men jag har svårt att tänka mig att de ägnar 45-60 minuter åt att rada upp en massa elände som kommer hända, och hur det gick till, och avsluta albumet på en sorgsen not, att vi är körda, och bara kan försöka fly. Om de gör det, då sätter bandet rekord i ärlighet.

sb marillion2

Men jag tror ändå att Steve H och hans kollegor frestats att nyttja en del av speltiden till att försöka hitta en väg ut ur mörkret. Och det är väl kanske det jag fruktar mest.

Jag är nämligen fruktansvärt rädd för att Steve H inte insett orsak och verkan. Jag är rädd för att han blundar för de verkliga orsakerna till varför det ser ut som det gör i vår värld.

Jag är rädd för att Steve H kommer yla om att vi måste tänka på de svältande barnen i Afrika som dör av torka p.g.a. klimatförändringar, och att vi måste förändra vår livsstil (låt oss börja med att sluta köpa CD-skivor, åka på konserter, typ?), samtidigt som vi har blivit för många människor på vår lilla planet.

Jag är rädd för att Steve H kommer mumla diskret men melodiöst om att vi måste ha mer kärlek bakom de politiska besluten, vilket är lika sannolikt som att en prostituerad blir kär i sin sadistiske kund…

Jag är rädd för att Steve H kommer likna alla människor som vill behålla sitt land intakt från islamism och osunda influenser vid nazister i 1930-talets Tyskland, och teatraliskt ge oss Förintelse-referenser som ett argument för att Europas välfärd också är hela världens välfärd, och hypnotiseras tillbaka till viljan att alltid vara en god människa som blir salig av att ge istället för att ta genom ett allsmäktigt gitarrsolo av Steve Rothery.

Jag är fruktansvärt rädd för att Marillion inte vågar utmana den kultur som präglar rockbranschen – den scen som ogenerat och utan självkritisk reflektion återger kulturmarxistiska plattityder för att få bekräftelse.

Om min rädsla är befogad, då kommer jag fly från Marillion. För i så fall föredrar jag dystopi från första till sista spåret, även om det så innebär att fansen vänder dem ryggen till för gott. Det är på tiden att godhetsevangeliet ersätts med konstruktiva argument. Marillion har en utmaning framför sig. Frågan är om de tar den, eller tar en politiskt korrekt genväg.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Musik. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Marillions omstridda titel på deras nästa studioalbum: Varning för F-ordet.

 1. Grendel skriver:

  Reagerade inte över titeln utan tyckte att omslaget fungerar (om det blir som på bilden) utmärkt för bandet att signera mitt vinylex som är betalt och klart sedan länge.

  Det blir helt enkelt snyggt på väggen. Vad texten anbelangar är det underordnat musiken.
  Som alltid!

  Lite ”gulligt” att Steve H har politiska ambitioner 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Ha ha, det första jag såg var din signatur, och mitt hjärta slog ett extraslag eftersom jag därmed visste att jag här har med ett äkta Marillion-fan att göra. 🙂 Och jag håller med om musiken kontra texterna. När jag hör H sjunga så lyssnar jag på honom som om han vore en orgel eller ett annat instrument.

   Som t.ex. i ”Splitering Heart”, en av mina favoritlåtar:

   https://youtu.be/AKq6bhcio0Q

   Någonting som slår mig att många band i den här gengren allt oftare influeras av metal. Jag tänker på t.ex. Porcipine Tree och RPWL, mina två andra favoritband.

   • Har du hört Transatlantic? Trewawas och Portnoy ingår ju där tillsammans med Neal Morse (Spock’s Beard och Roine Stolt (The Flower Kings). Bandet verkar ligga på is för närvarande. Dom är väl involverade i en massa andra projekt också.

    • Peter Harold skriver:

     Självklart! Jag har till och med en skiva med dem. Jag minns inte vad den heter, men det är ett dubbelalbum där bonusskivan innehåller en coverversion av Pink Floyds ”Shine on you crazy diamond”. Jag måste säga att det är en supergrupp som har den kanske mest intressanta besättningen i denna kategori. Sedan tycker jag att det är märkligt att The Flower Kings är så okända i Sverige utanför den invigda kretsen. Å andra sidan kanske det håller dem ödmjuka. Jag hade själv en arbetskollega som lirade i ett snarlikt band och som gett ut flera skivor sedan 90-talet, och jag höjde på ögonbrynen när han sa att han var bandets keyboardspelare. Det är tydligen inte alla rockstjärnor som drar till Kalifornien och gifter sig med D-kupad fuskblondin och lever alla sina dagar lyckliga i solskenet.

     • Jag har Kaleidoscope och live-albumet som kom efteråt. Studioplattan innehöll ju en bonus-cd med coverversioner, bl a Focus, ELO och Elton John. Live-plattan hade även en dvd med en lååång koncert. Ska nog börja lyssna lite mer på Mariliion. Får kolla på Spotify när jag får tid över.

 2. Sofia skriver:

  Instämmer i din analys av Marillions.
  Texten innehåller starka symboler men det betyder inte att vare sig musikerna eller lyssnarna förstår något väsentligt.

 3. Sofia skriver:

  RAKT PÅ SAK däremot var Rudolf Kunze – efteråt tvingades han göra avbön och leda VÄLKOMMEN ASYLANT HALLELUJAMÖTEN!

  http://petterssonsblogg.se/2015/12/13/valkommen-alskade-mordare/

  • Peter Harold skriver:

   Förträffligt bra sång. Skulle det hända i Sverige att en sådan får framföras? Knappast troligt. Var det inte en miljöpartist som sjöng en sång med negerordet, och som fick avgå TROTS att han var miljöpartist…?

 4. Läsare skriver:

  Minns du när bluffen Obama blev vald till ”president”?

  Jag minns, hela jude”media” var HYSTERISKT uppspelt över negern i Vita Huset. MESSIAS HAR KOMMIT TILL SVERIGE/Amerika.

  Obama var mycket väl utvald av agendajudar i början på 1990-talet. Att en rå-neger som Whoppi Goldberg eller Freeman skulle bli vald till ”president” är helt osannolikt. Alltså måste agendajuden hitta en nigglet, vit mor negerpappa.

  Chicago är ett judiskt maffiacenter i Amerika. Chicago ligger i staten Illinois, som ligger vid de stora sjöarna. Chicago ligger mitt emellan Kanada och Amerika och var centrum för spritsmugglingen under förbudstiden. Det var pengar, STORA pengar att tjäna och naturligtvis var den judiska maffian där. Al Capone var en småhandlare. Hela stormaffian i Amerika är judisk maffia!

  Varje delstat har en senat och agendajudarna fick Obama invald i Illinois senat och det var då agendajudarna började träna upp sin hus-neger, Uncle Tom in White House.

  Här är agendajudarna som valde ut Obama som deras husneger i Vita Huset.

  Jewish Americans for Obama

  Obama har aldrig sagt en sammanhängande mening på tio ord i hela sitt liv. Frågan är om Obama ens klarar av att skriva under med ett X. Men Obama är ”president” i världens mäktigaste militärmakt i världshistorien!

  • Peter Harold skriver:

   Jag minns väldigt tydligt valet 2008 då Obama valdes. Det var f.ö. den första amerikanska valrörelsen på många år som jag följt med större intresse, företrädesvis genom att Henrik Alexandersson länkade till klipp med Ron Paul. Och jag var väldigt skeptisk till Obamas välsmorda trut. Vid detta laget visste jag att ingen blir presidentkandidat på det de säger sig stå för.

   Den 6 november 2008 var jag synnerligen måttligt imponerad på de överord som yttrades om Obamas valseger:

   Bästa läsare!

   Ibland uppstår VM i knasiga uttalanden. Jag kan inte kora en vinnare, för det är dött lopp mellan de tävlande. Vilka talar jag om? Jo, om i stort sett alla som uttalat sig om Barack Obamas seger och sagt att detta är historiskt. Jag delar icke deras mening…

   Jag skulle kunna gå med på att det är en felsägning. Presidentvalet i USA är inte historiskt utan snarare hysteriskt. En stor skillnad, fast inte för statsminister Reinfeldt och oppositionspolitikern Mona Sahlin. De använde uttrycket ”historisk seger”. Det finns inspelat på band. Och de har kvalificerat sig att sortera under kategorin ”Historiskt korkade åsikter”.

   Med tanke på att USA väljer president vart fjärde år (och fyller på i Kongressen vartannat år) så kan man ju knappast påstå att det är en nyhet att USA är en demokrati. Säga vad man vill om GWB, men han var faktiskt demokratiskt vald av de amerikanska väljarna vid minst två tillfällen som president. Demokrati i USA är inte något nytt, men om det vore det hade valet varit historiskt. Så är inte fallet.

   Men jag vet var skon klämmer. Folk är så upphetsade över att USA valt sin första svarta president. Jag vrider mig av skam.

   Det är faktiskt år 2008. Den som valt att favorisera Barack Obama för att han är svart begår samma rasistiska blunder som den som hyser aversion för Obama på grund av hans hudfärg. Skall vi på fullt allvar hävda att etnicitet skall ha betydelse för vem som skall kunna bli USA:s president anno 2008? Bör vi ens reflektera över att Obama är svart? Nej, jag tycker inte det.

   Presidentvalet i USA i år var fullständigt normalt. Republikanerna förlorade makten den här gången av samma anledning som Demokraterna förlorade den för åtta år sedan. Väljarna valde ett nytt lag. Sådant händer i demokratier, till och med i Sverige. Det är faktiskt vitsen med dem. Dessutom är det inte vi i nuet som anger vad som skall betraktas som historiskt. Det gör morgondagen.

 5. Sofia skriver:

  Imperialisterna kontrollerar ”massorna”…
  http://www.obamasrealfather.com

 6. De flesta artister och filmstjärnor är dumma som stenar. Bono och Angelina Jolie case in point. Så PH gör nog bra i att inte ha för stora förhoppningar. Dom är bra oftast inom sitt skrå men det är allt. Dock gillar dom som även mindre kända godhetsknarkare att uttala sig om saker dom inte har en susning om, som Schyffert och Ernman, typ.

 7. Sofia skriver:

  Ernman, Schyffert och co har mycket hög moralisk svansföring. Vilka intressen bakom?

 8. Läsare skriver:

  Måndag 11 apr 2016 INRIKES PUBLICERAD 11 APRIL

  Drogproblem bland ensamkommande

  Allt fler ensamkommande ungdomar och barn söker hjälp för drog- och alkoholproblem, rapporterar Sveriges Radio Ekot. -De bär på svåra trauman både från sina hemländer men också från flykten till Sverige, säger överläkare Mathias Sjöberg vid Maria ungdoms akutmottag- ning i Stockholm dit hjälpsökande dagligen kommer.

  Många av ungdomarna är runt 16 år. Ytterligare landsting runt om i landet rapporterar om problemet, enligt Sveriges kommuner och landsting.

  http://avpixlat.info/2016/04/09/nyanland-med-oklar-identitet-kan-fa-praktik-pa-sakerhetsklassad-arbetsplats/

  • Anna skriver:

   Som ofrivilligt insatt i det socialpolitiska skådespelet, inser jag ju de bakomliggande ”incitamenten” bakom besluten att avhysa svenska missbrukare med utländska missbrukare. De nya svenskarna erhåller ju härmed samma behandling som de äldre missbrukarna fick när de var i samma ålder. Därmed har ju rättvisa skipats.

   Fråga mig inte hur någon rättvisa har skipats här. Men enligt lag går det att utläsa. Om man orkar läsa.

  • Peter Harold skriver:

   Min teori är att de har hemlängtan. Låt dem få några fria drinkar på Arlanda innan de släpps ombord på planet så sover de gott tills de är framme varifrån de kom.

 9. Läsare skriver:

  Lyssna på de tre första minuterna noga. Judar, judar och åter judar som gnäller värre än 35-åriga skäggbarn.

  Titta noga vid 2:15 på den judiska fuskblondinen. Vilken jude står till vänster om henne? Den judiska SUPER-överlevaren Elin Wässla.

  Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu FULL Speech at the Joint Session of Congress 3.3.2015

 10. Anna skriver:

  Stort tack för musiktipset, Peter! Har spelat upp i soundcloud och bara jag har laddarsladden i väggen så spelar de upp utan avbrott. Skitbra ju! Stort tack! Värsta pink floyd!

 11. Peter Harold skriver:

  *BORTREST*

  Åter i STH på tisdag.

 12. Läsare skriver:

  Vem vill ha en Audi minibuss?

  Audi A8 L Extended (Audis nya limousine).

  https://www.flashback.org/t2708453

 13. GS skriver:

  Haha, jag var där 1991! Trodde inte mina ögon när jag såg ditt inlägg. Såg senare också Fish solo på samma ställe, han var lysande. Tappade kollen på Marillion mer och mer efter att Fish lämnade gruppen.

 14. Läsare skriver:

  Nu i varje gathörn i Sverige. Now on every street in Sweden. Detta är skäggbarnen.
  _____________

  Afghanistan’s Child Drug Addicts [CSD]

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s