Oväntat? Politiker gör politik av Eurovision.

Beklagar att jag inte hunnit korr-läsa, kära läsare! Måste fixa middagen nu!

Bästa läsare!

I förra veckan skrev jag följande i samband med ryktena om befarade attentat mot EU:s musiktävling ”Eurovision Song Contest”:

En annan pikant detalj är att förutom förbud mot politiska flaggor – med undantag för de organiserade sodomiternas nyss nämnda egna vexillum – så är det förbjudet att sjunga politiska sånger. Ja, med ytterligare ett undantag, lika tydligt som Pride-flaggan: Ukrainas musikant får framföra en egenhändigt komponerad trudelutt som handlar om hur den ryske diktatorn Stalin år 1944 deporterade tatarer från Krim. Att Krim folkomröstade år 2014 om att lämna Ukraina för att ansluta sig till Ryssland och att sången är ytterligare en del av EU:s proagandakrig mot Ryssland, det är ett samband som bara vi foliehattar tror på…

Tydligen var det nämna melodi som vann. Med benäget stöd från någon halvsenil dansk schlagerdrottning som röstade upp-och-ner. Eller också var hon full. Danskar brukar ha en avslappnad attityd till alkohol…

sb eurovision 2016

Jag anser inte att detta fall är särskilt komplicerat. USA vill vända Ukraina bort från Ryssland och mobilserar rysshatande ukrainska nationalister för att störta den sittande regeringen, och om den ukrainska säkerhetstjänsten ingriper för att stoppa oroligheterna kallar EU:s närvarande politruker detta för övergrepp, varför de politiska extremisterna – vissa med droger från Victoria Nulands och George Soros personal – börjar jaga etniska ryssar. De ukrainska provinserna (där den ryskspråkiga befolkningen är i majoritet) beslutar man sig för att inte vilja ha någonting mer med Kiev att göra, där nyss nämnda våldsnationalister tas upp i den nya regeringen, och därför folkomröstar medborgarna i östra Ukraina om att lämna den ukrainska federationen, vilket Kiev svarar med att skicka tunga trupper för att på Internationella Valutafondens order ”återta utbrytarprovinserna”. De ryskspråkiga provinserna får förstärkning av frivilliga ryska soldater som ansluter sig till rebellsidan. Allt detta summeras i svensk press och av svenska politiker med ord som ”Rysk aggression” och ”Ryssland invaderade Ukraina”.

Jag ser det inte heller som en särskilt komplicerad grej att EU medger Ukraina att medverka med en låt som anspelar på rysk skuld till en historiskt sorglig händelse (nämligen den där den i Georgien födde kommunistdiktatorn Josef Stalin beslutade sig för en kollektiv bestraffning av invånarna i distriktet Taurida för att de samarbetat med nazisterna under perioden 1942-1943, och han kommenderade en deportation av 250’000 människor, övervägande delen tatarer, och omkring 100’000 dog av svält på väg till Uzbekistan) i dessa tider då EU-ledningen vänligt och villigt lyder USA om att föra politiska och ekonomiska sanktioner mot Ryssland för dess ”aggressiva beteende”. Att använda Eurovisionen i propagandasyfte är naturligt för det i Västeuropa återuppståndna Sovjetunionen.

Trots att Eurovisionen förbjudit politiska yttringar gick det alldeles utmärkt för Ukraina att deltaga med sin sång. Eurovisionsledningen garanterade att sången inte var politisk, men det har inte hindrat flera politiker från att sätta den ukrainska segern i tävlingen i kontext med den politiska situationen. Jag skall ta några exempel.

Jag börjar med centerriksdagsmannen Staffan Danielsson, politikern som förbjudits av sin gruppledare att deltaga i utskottsmöten som handlar om migrationspolitiska frågor. Jag tror att Staffan är en trevlig person (lustigt nog var jag mest på god fot med centerpolitiker medan jag var engagerad i moderaterna, vilket förmodligen mest var deras förtjänst) så jag skall inte dra för hårda lagrar om vilket pinsamt uttalande han gjorde på Facebook. ”Pinsamt” sett ur den synvinkel som vi pålästa har, men fullt normalt för människor som hämtar sin verklighetsbild från Peter Woldariskos DN.

sb staffan danielsson donetsk

Om Staffan Danielsson råkar snubbla över denna blogg rekommenderar jag honom några av mina bloggposter som jag länkar till längst ner i dagens postning. Och förhoppningsvis inspirerar några av dessa till egna studier och efterforskningar av fakta. Som riksdagsman borde herr Danielsson från Erikstad ha tillgång till adekvat information. Eller är det bara land och DN som gäller…?

Nu kan man ju avfärda detta med att Staffan Danielsson bara är en sketen riksdagsman, en av alla 349 stenar i tegelväggen, som har mindre inverkan på världen än en fjäril i Brasilien som skapar storm på den amerikanska västkusten. Så låt mig leda i bevis att den ukrainska vinnarschlagern föll det politiska etablissemanget i smaken. Ty till och med vår egen utrikesminister hajade vad Kiev ville ha sagt:

sb margot krim

Någon som minns Krim-tatarernas öde, långt innan det blev en schlager på TV och plockades upp av en twittrande utrikesminister, var den ryske presidenten Vladimir Putin.

I ett dekret från den 21 april 2014 förklarade han att han gett order om att de som drabbades av Josef Stalins beslut att deportera skulle få upprättelse, och att drabbade och efterlevande skulle kompenseras. I presidentens dekret fanns det inte bara Krimtartarer, utan även andra folkslag som drabbats, såsom tyskar, bulgarer och greker. Detta alltså två år innan utrikesminister Wallström twittrar om att vi aldrig får glömma krimtartarernas öde; för en vecka sedan hade hon nog inegn aning om dem, och hon tycks inte bry sig särskilt mycket över att även bulgarer, greker och tyskar drabbades av vad som Putin kallar för ”orättfärdiga handlingar”!

Och nej, jag får fortfarande inte betalt av Kreml för att ta upp det här. Men det är faktiskt störande att politiker och massmedier diskuterar Ryssland på ett så fruktansvärt ensidigt sätt. Det berövar dem all trovärdighet.

En person som definitivt tappat tyglarna är den neo-konservativa Israelvännen och moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark. Han skriver så här på sitt Facebook-konto ang. Ukrainas seger i schlagerfestivalen:

sb gunnar hökmark eurovisi

” – Ja, schlagern är bra – men Ryssland farligt”

Jag är inte helt säker, men det känns som att Gunnar Hökmark inte mår riktigt bra. kanske var han lika mycket på lyset när han satte sig ner för att skriva denna postning som när Hilda Heick delade ut de danska poängen till de andra deltagarna i Eurovisionsfinalen. Allt ont är Ryssland fel i Gunnar Hökmarks värld. Det är som om han lever kvar i den tid då kommunisterna styrde i Ryssland (Sovjetunionen). Det gör de inte. Kommunisterna är det största oppositionspartiet i Ryssland. Detta faktum reflekterar Hökmark aldrig över. Inte heller att Putin företräder ett liberal-konservativt parti, alltså den ryska motsvarigheten till moderaterna om vi följer den traditionella höger-vänsterskalan.

Hökmark – under rus eller ej – skriver:

Är det så konstigt att Europa känner sympati och närhet till den sång och den text som handlar om denna fördrivning, om krimtatarernas öde och om Ukraina som utsätts för krig av Ryssland? Är det politik? Självfallet inte.

Vänta nu? Handlar sången om Ukraina som utsätts för krig av Ryssland? Är det inte politik? Inte enligt Hökmark som tycks vara lika oberörd om den ryska officiella ursäkten mot Krimtartarerna och de övriga drabbade folkslagen.

Hökmarks tangentbord saknar alkolås och han fortsätter:

Ukrainas rätt till frihet och fred är heller inte politiskt. Krimtatarernas tragiska historia, som nu upprepas av Putinregimen är något som vi bör reagera mot oavsett politisk uppfattning eftersom det handlar om övergrepp mot människor och grundläggande fri- och rättigheter. Det är inte politiskt.

På vilket sätt upprepar Vladimir Putin Josef Stalins övergrepp? Hökmark och Bildts bästa vänner i Ukraina grep makten under en statskuppsliknande operation och utlöste därmed ett inbördeskrig. Detta är till och med ett faktum som även amerikanska politiker och tjänstemän i Vita huset medger. Men vett, sans och nyans ligger inte i Hökmarks smak, och sålunda vill han inte se att folket i Donetsk och Luhansk skulle ha rätt till frihet och fred från angriparen i Kiev.

By the way, det ser ut som att tävlingskommittén borde få en världsatlas i present. Austria ligger i Europa, men inte Australia. Lätt att göra fel, och man tycks ha gjort det den här gången.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
När jag tittar på fördelningen av poäng från folk olika länder kan jag bara komma fram till en slutsats: Europas folk är trötta på etablissemangets politiska spel. Tittarna i länder som Estland, Tyskland och Ukraina gav Ryssland 12 poäng!
D.S.

 

Axplock om ämnet Ukraina av mig:

Ukraina – det riktigt vänder sig i min mage  (Om de ukrainska nationalisternas mord och attacker på ryskspråkiga demonstranter i Odessa som i svensk television kallades för slagsmål mellan fotbollssupporters, en händelse som berövade det sista förtroendet jag hyste för SVT)

Ännu ej fullbordade skilsmässor världen runt: Ukraina, Irak och Syrien.

När Stig Fredriksson ljuger två gånger är en gonggong

Kriget i Ukraina pågår fortfarande

USA:s inflytande över Ukraina via nazism förr och nu

Gunnar Hökmark bespottar önskan om fred i Europa

 

Övriga remarkabla länkar om mitt skrivande om Ukraina och NATO:

Fria Tider: Svenska ungliberaler vill stänga ute Ron Paul

Medium: Peter Harold paid by Kreml En av de hårdaste kritikerna mot min bloggpost om slöseriombudsmannens NATO-propaganda ” – Ja, varför är just du en av de mest korkade som finns i det här landet, Peter Harold?

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Oväntat? Politiker gör politik av Eurovision.

 1. Sofia skriver:

  Folkets röst gick till Ryssland som segrare!
  Di dära juryrösterna – röstade enligt Västoligarkernas order!

 2. Björngunnar skriver:

  Vi är rörande överens Peter!
  Men Putin är ju som Hitler?
  Fast inte med så hetsigt temperament vilket har gjort att han verkar kamma hem alla ”shackpartier” och så är han också mycket populär inte bara i Ryssland.
  Kommunistpartiet tror jag inte hotar Putin, möjligen kan Putin använda dem som ett hot mot sina belackare.
  Folk i Ukraina har det betydligt sämre nu än innan statskuppen, även oligarkerna har det sämre och det industrialiserade östra delarna blev de av med.
  Får de bara hålla på ett tag till så…

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror att Hitler spelade rollen som sig själv. Hör bara på ljudklippen när han samtalar med Mannheimer. Jag tror att det är där vi har den riktiga Hitler. Det skulle inte förvåna mig om Hitler egentligen föraktade folkmassornas heilande, men han visste att det var den bästa metoden för att få dem samlade och vara lojala.

   • Björngunnar skriver:

    Det framgår ju tydligt att ryssarna utpressar Tyskland , Molotov var väl i stort sett den ende gojen i den sovjetiska regeringen, tillsatt för att blidka tyskarna.
    Det stämmer också med vad jag hört att sovjet satsade på maximal militär upprustning.
    I Donetsk fanns fabriker, intressant, liksom nu alltså.
    Hitler kände alltså till den sovjetiska upprustningen…jo naturligtvis.
    Hur skulle Hitler kunnat vinna detta krig?
    Och med USA med i leken?
    Churhill sa att det enda som oroade honom var de tyska ubåtarna, för då hade ju usas stöd upphört.
    Att Churhill efter kriget började hetsa mot Sovjet och ville atombomba Moskva och pratade om ett man hade slaktat fel gris, var det bara tomt prat?

    • Peter Harold skriver:

     Nej, verkligen inte tomt prat. Visserligen var det först härom året som jag blev bekant med Churchills plan på att använda den tyska armén och bekämpa ryssarna, vilket han inte fick p.g.a. Roosevelt och det faktum att han förlorade valet.

 3. Hunnar Gökmark är väl jude, har jag för mig att någon redan har påpekat vid nåt tillfälle? Kanske hans kollega Bildt också är det? Näsformen skulle kunna tyda på det och hans turkofili som han tycks dela med andre kollegan Reine.

  • Peter Harold skriver:

   Det påstås så, och bevisligen rumsterar han i dessa kretsar. Men å andra sidan är det politiskt lukrativt att heja på Israel. Jag vet att Israelvänner hävdar motsatsen; jag misstänker att det finns fördelar att åtminstone heja på ena laget, och vi som avskyr alla och bara vill vara ifred från politiken räknas ut som losers.

 4. Anonym skriver:

  Rysslands låt var bra. Men Grattis Ukraina.

  skrev jag. Samt att det var roligt att Ukraina kunde besegra Ryssland i en musiktävling, i alla fall..

 5. Rysslands låt var bra. Men Grattis Ukraina.

  skrev jag. Samt att det var roligt att Ukraina kunde vinna över Ryssland i en musiktävling, i alla fall..

  • Benny skriver:

   Ja, fast inte på riktigt som framkommer inlägget. Jag tror att Ukraina av idag är en förtryckarstat utan dess like i Europa och ukrainarnas stöd för Rysslands låt ska nog ses som ett rop på hjälp. Men vad hjälper det? Ukraina är i klorna på hänsynslösa oligarker uppbackade av EU/USA som inte har några hämningar. Det är EU-ledningen som säger att politikerna i medlemsländerna inte ska bry sig så mycket om vad folket i EU tycker. Sovjet försvann aldrig det bytte skepnad och flyttade till Bryssel!

  • Peter Harold skriver:

   Japp, det vore underbart om nationerna kunde ”kriga” genom kultur, att odla fram de bästa musikerna, de bästa kompositörerna, de duktigaste målarna, skalderna, författarna, och så vidare, och sedan låta publiken (konsumenterna) avgöra.

   Själv har jag tröttnat på modern musik, och min hyllning till vinnarlandet Ukraina får bli detta klipp av den ukrainske kompositören Mikola Lyzenko (1842-1912) där hans sondotter Rada Lyzenko framför hans ”Heroic Scherzo”. Jag misstänker att han i dessa tidevarv är ovanligt hyllad för sin icke-ryska hållning. Men jag vill inte vara småsint, utan låter denne man äras för sin fina musik, och han må vara stolt över sitt ukrainska arv.

 6. Ping: Staffan Danielsson vs. UD 0-1. Varför ignorerar UD det offentliga samtalet? | Peter Harold – Skrivarens blogg

 7. Ping: OS och Eurovision – nu i världsregeringens tjänst. | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s