Staffan Danielsson vs. UD 0-1. Varför ignorerar UD det offentliga samtalet?

Bästa läsare!

I lördags reflekterade jag på ett uttalande av utrikesminister Margot Wallström som menade att ett svenskt medlemskap i NATO skulle vara dåligt ifall Donald Trump blev vald till USA:s president [länk]. Hennes uttalande föranledde mig att skicka ett mejl med följande frågeställning till utrikesdepartementet:

Hej!

I en artikel i Dagens Industri (http://www.di.se/artiklar/2016/5/14/obama-och-lofven-enade-mot-ryssland/) har utrikesministern sagt följande till TT enligt tidningen:

”Men ett svenskt medlemskap i Nato skulle riskera att öka spänningarna, enligt utrikesminister Margot Wallström.’Särskilt när det finns en realistisk risk för att Donald Trump skulle kunna bli president här’, säger Wallström till TT vid toppmötet i Vita Huset.”

Jag vill ha en beskrivning på hur utrikesministern kommit fram till denna slutsats. Jag vill veta hur utrikesministern resonerat i denna analys, och på vilket sätt situationen skulle vara sämre (sett ur perspektivet om politisk spänning mellan Sverige och Ryssland) med Donald Trump som president än den person som ut att bli hans motståndare, Hillary Clinton.

Vidare vill jag också få besked från utrikesministern om vad det är för risker som är förknippade med att Donald Trump kan bli vald till president, och om liknande analys gjorts rörande de andra kandidaterna. Utrikesministern säger ju uttryckligen att det är en ”risk” att Trump blir vald, och ordvalet tyder på att det måste vara negativt, annars skulle utrikesministern kanske formulerat sig utan att använda detta ord.

Mina avslutande frågor är hur utrikesministern kommer att bemöta Donald Trump och dennes utrikesminister om han blir vald? Kommer utrikesministern manifestera missnöje med att Trump blev vald? Skall utrikesministerns uttalande tolkas som att utrikesministern är partisk i det amerikanska presidentvalet?

Med vänlig hälsning
Peter Harold

Jag skickade detta meddelande till registraturen på UD i lördags (14 maj). Idag fredag har jag inte fått något svar av någon som helst representant. Inte ens ett besked om att meddelandet kommit fram till UD (å andra sidan har inte Yahoo meddelat att meddelandet inte kunde sändas).

I måndags skrev jag ett blogginlägg där jag påvisar att svenska politiker gör politik av vinnaren i Eurovisionen [länk]. Jag tog upp tre exempel, bl.a. Gunnar Hökmarks rabiata utfall mot Ryssland (som kritiseras på sociala medier även av folk som inte litar på Putin); utrikesministerns twitter om att ”inte glömma Krim-tatarerna” samt den centerpartistiske riksdagsmannen Staffan Danielssons ”Putin har tagit Krim och invaderat Donetsk”, där jag ägnade en stor del av min bloggpostning till att rekapitulera fakta och källor som vid en genomläsning torde fresta till en mer nyanserad formulering.

Den bloggpost där Danielsson omtalades publierades i måndags. Kort därpå skrev han en kommentar på denna blogg. Med tanke på att han inte är tvingad att skriva så ser jag det som en artighet från hans sida (även om jag gärna sett att han beskrivit sin tanke bakom anklagelserna mot Ryssland på ett förklarande sätt).

Däremot ser jag det som en skam att Utrikesdepartementet inte svarat på det direkta meddelande som jag skickade till deras registratur. Alla kan inte sitta upptagna i Arvfurstens palats och förhandla med Eritreas regering om att frige journalistkårens älskling Davit Isaak.

Vi i bloggosfären är en del av det offentliga samtalet, även om det från regeringshållet kan uppfattas som ett besvärande brus. Men de kan inte bemöta medborgarna genom att ignorera dem.

En anledning till att UD agerar som de gör – och för all del även andra regeringsdepartement – är att vi medborgare i mycket är kritiska till den hållning och politik som regeringen företräder. Vi känner att regeringen inte agerar för svenska folkets bästa, och detta slår inom en rad olika områden.

När det gäller utrikespolitiken kan man med fördel studera UD-tjänstemannen Olof Ehrenkronas statusuppdateringar på Facebook. Dessa håller sig nogsamt i linje med vad etablissemanget vill att vi skall tycka och tänka. Håller vi inte med, då dundrar hans anhängare mot kritikerna och kallar dem för Putinister och troll. Det faktum att den svenska utrikespolitiken blivit så polariserad – från att för femton år sedan i stort sett varit en ickefråga förutom för sådana som Olof Ehrenkrona då – innebär att UD måste svara på frågor och kritik, och inte exkludera medborgarnas oro.

Nu när två av varandra påföljande regeringar valt att göra Sverige till ett eventuellt krigförande NATO så har det skett med en synnerligen nedtystad debatt. Detta är helt oacceptabelt!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

57 kommentarer till Staffan Danielsson vs. UD 0-1. Varför ignorerar UD det offentliga samtalet?

 1. Sofia skriver:

  Instämmer i allt!
  Klokt, demokratiskt och modigt formulerat!

 2. Sofia skriver:

  Rysslands Premiärminister Dmitry Medvedev, sa i denna högintressanta intervju att NATO´s nuvarande beteende gör att kalla kriget kommer närmare…
  (TIME Magazine 15 feb 2016 i München)

  http://government.ru/en/news/21790/

  • Peter Harold skriver:

   Det kalla kriget har egentligen börjat. Och man ser hur opinionsbildarna positionerar sig.

   • Benny skriver:

    Läste att en Saudisk tidning som är språkrör för regimen i landet anklagar USA för att själva ha sprängt WTC-tornen. Nu när sanningen inte längre går att dölja så vill ingen sitta med Svarte Petter, det är uppenbart! Detta är givetvis saudiernas svar på hotet om publicering av de 28 hemligstämplade sidorna som USA viftar med. Sanningen om WTC är nog att Saudiarabien fixade fram terroristerna och Mossad/CIA ordnade själva sprängandet av tornen. Nu när mycket tyder på att Trump vinner valet (om han får leva?) så måste man försöka kasta över skulden på någon annan…det är det vi bevittnar nu. Märk väl inte en stavelse i svenska media, allt måste tystas ner inför Nato-beslutet.

 3. Risto Matinen skriver:

  Jag tror Peter H grovt överskattar utrikesministerns intellektuella förmåga. Hon är en nolla. Ett svenskt medlemskap i NATO är mycket dåligt, oberoende av vem som är USA:s president.

  Hoppas på svar från UD, kan man ju göra, men UD och övrig antisvenska politruker och hournalister, vill inte ha något offentliga samtal. Vi ska bara köras över, utan att de ens tutar…

 4. Sofia skriver:

  MAKTELITEN skrämmer oss ständigt med den ”farliga ryska björnen” –
  vad är rimligt att frukta egentligen?

  • Peter Harold skriver:

   Just det, jag måste lära mig mer om björnar. De lallar visst omkring ogenerat i den rumänska naturen. Jag skulle behöva lära mig lite björnvett. Dessa skrämmer mig mer än Boris Björn.

 5. Björngunnar skriver:

  Idag fick jag mig en fundering…
  De sovjetiska Gulag, korrektionsanstalterna, var helt rätt tänkt.
  Nu hade jag inte tänkt att där skulle sitta/ arbeta några ” flyktingar” därtill finns andra lösningar, nämligen hemfärd.
  Men till det folk som gjort sig skyldiga till landsförräderi och nu är jag egentligen väldigt generös eftersom det klassiska straffet för detta är döden eller ännu värre, nämligen att hängas upp i ett par krokar i taket, samma typ av tortyr som det ankom terroristerna o Jesus.
  Men det är sällan livet är rättvist, kineserna som inte ville ha ” brittiskt” opium blev angripna med kanonbåtar i ett antal hamnar.
  Rule Brittania…
  Ibland ändrar man sig och byter fot!

   • Peter Harold skriver:

    Jag kan bara instämma, bortsett från att jag inte hade så hjärtliga förhoppningar om Margot. Jag applåderade inte hennes genusfix som nytillträdd utrikesminister. Hennes hållhakar? Tja, vi vet ju vad människan gick för som EU-kommissionär. Det är hennes sanna natur som framträder. Hon tror att hon är Maktmänniskan Wallström, men hon är bara en knähund till Vita huset och CFR.

    • Björngunnar skriver:

     Knähund sa Bill, utvald hund sa Bull…
     Hon får direktiv vad hon skall säga och detsamma gäller Carl Bild, en liten hund sa Bill, med en attityd som en stor sa Bull.
     Aldrig har väl söndra och härska varit så tydligt.
     Och med SD kuppat så…
     Vilken demokrati har vi?
     Återstår Svenska motståndsrörelsens parti men dem kommer aldrig Risto att rösta på, man kan rösta med fötterna förstås.
     Undrar hur det skulle vara att bo i Viborg?
     Det skall visst byggas en stor hamn där när ryssarna inte förlägger hamnverksamheten till Baltikum längre.
     Det verkar son om både Ukraina och Baltikum hamnade ur askan i elden, ett äkta holocaust?

     • Peter Harold skriver:

      Viborg blir då ett amerikanskt atombombsmål. Om grillkorven ligger i frysen blir den kanske lagom tillagad. 😉

      • Björngunnar skriver:

       Och Sverige ett ryskt mål om politikerna genomför sin dröm.
       Jag hittade en video som leder fram till järnvägsvagnen där Mannerheim o Hitler talades vid.
       Mannerheim ser inte glad ut…?
       Och i början så ser ju folk väldigt förtryckta ut, eller hur Risto?

       • Sofia skriver:

        ”Gemensam kamp mot bolsjevismen”…
        4 av 5 efternamn på de finska officerarna som nämndes har tyskt efternamn.

        Finland har en djup klyfta mellan ”röda och vita” –
        förenklat betyder det mellan finnar och svenskar.

        Intressant historiskt dokument!

  • Risto Matinen skriver:

   Ja, du bevisade indirekt ovan att du ligger lika illa till som alla socialister. Helt rätt tänkt för dig och andra socialister, är för oss frihetliga helt fel tänkt!

   Kommunism, nationalsocialism, fascism, sionism sitter på samma NWO-gren. Finanskapitalet tar över med våld. Ca hundra miljoner vita dödades i de två senaste världskrigen. Hitller var djupt inblandad i det värsta folkmordsförsöket på vita människor. Tyskarna blev de värsta förlorarna igen. För den som läst hur tyskarna förnedrades och utsattes inte bara för krigsbrott utan även för bestialiska fredsbrott

   Judepacket anser att 6 miljoner likgiltiga judars påstående död står över allt annat.

   När du läst på kommer du på samma sida som jag och PH…

   • Björngunnar skriver:

    Hallå Risto!
    Jag läser om Kina och dess historia som pendlat mellan stor kultur och misär.
    När det kom en bra ledare gick det bra för Kina.
    Det finns hankineser men inga henkineser, när den första hankinesen blev kejsare blev det ett kraftfullt land.
    När britterna långt senare tvingade sig in i Kina och sålde opium blev landet förnedrat å det grövsta.
    Kanske blev kineserna för frisinnade?
    Jag har börjat läsa i mein kampf, finns på Radio Islam översatt, men han kan inte ha läst om kinas historia, kineser och japaner kan inte skapa högtstående kultur på egen hand, med arisk hjälp kan de producera men utan den hjälpen faller det ner i misär…
    Men folket i öster är minst lika intelligenta som vad vi är och deras kultur är mycket äldre än vår.
    Förresten tycker jag att vår kultur just nu är på kraftig nedgång utan en vettig ledare som vi är.
    Valet i demokratin står mellan en liten hund och en åsna och resultatet blir därefter.
    Vi behöver en Liu Bang i Sverige, en ombildad men klipsk bonde som rättade sig efter konfusius lära.
    Lars Bern är ju inte obildad men jag vet ingen klipskare än han i Sverige.

    • Peter Harold skriver:

     Nu är det väl egentligen som så att socialism och kommunism förstör länder, både de framstående och de bortkomna.

     • Björngunnar skriver:

      Jag tror på ett folk som samarbetar för folkets bästa, alltså motsatsen till klasskamp.
      Ett klimat där man te.x kan driva företag tillsammans med sin personal istället för fackföreningskäbblet.
      Vill man kalla det socialism och det är dåligt , vad finns för alternativ?
      Alla behövs och alla kan göra något.

      • Anna skriver:

       Jag håller på dig BG! Hade jag simmat mellan 2 öar hade jag valt att lägga all min återstående på att simma till din ö. Dessutom har jag ju redan sett att de andra öarna skopat ut mig allt vad de kunde, för att slippa mig och se mig drunkna.

  • Peter Harold skriver:

   Vi skulle ju alltid kunna medicinera de avsatta politikerna och filma dem med kamera och lägga upp de underhållande klippen på YouTube. Det skulle kanske kunna bli fler klipp i stil med denna klassiker:

 6. Sofia skriver:

  Har krigshetsen något att göra med ekonomiska problem?

  http://www.vaken.se/mitt-sista-inlagg/

 7. Sofia skriver:

  PETER! VAR ÄR DU?

  • Peter Harold skriver:

   Han är en förträfflig konstnär, mycket inspirerad av naturupplevelser. Tyvärr kan jag aldrig lära mig hans efternamn. Störst chans att stava rätt är om jag försöker stava fel. Typiskt tjeckiska namn… 😉

 8. Cello Jr skriver:

  Margot kör med den accepterade ursäkten för att inte gå med i Nato, hur löjlig den än är. Alla svenskar utsätts för en enorm hjärntvätt om Trump därför att svenska journalistkåren vill att de skall vara islamofila. Trump är stark symbol för ”xenofobi” och ”islamofobi” i deras verklighetsbeskrivning. Trump är egentligen ett slags amerikanska nationalist-sosse à la Erlander och Per-Albin, ett ideologiskt släktskap sossarna inte vill kännas vid. Han har stöd av USA:s svarta muslimer, något som förtigs, liksom av många hiscpanics, helt enkelt vettiga människor som inte tar allt som sägs bokstavligt utan ser helheten. Det är alltså en skandal att Margot medvetet är så intellektuellt ohederlig som hon är. Skäms, Margot! Och hur kan man vara rädd för denne trevlige man. (Kurt Russell och G. Depardieu i publikeb!) https://www.youtube.com/watch?v=IV4IjHz2yIo

  • Peter Harold skriver:

   Japp, det är upp-och-nedvända världen nu när jag litar mer på ryssen än på jänkarna. Det är bara att hoppas att Trump verkligen har vett att tala USA ur sina krig tillsammans med Putin. De två kan åstadkomma en lösning.

 9. Cello Jr skriver:

  Som TV4:s Marcus Oscarsson sade förra veckan: ”Trump ser upp till Putin”. Så hur skulle Trump som president kunna försämra relationerna till Ryssland?

  • Peter Harold skriver:

   Skall jag vara helt ärlig så var min första tanke när jag lästa Wallströms uttalande om Trump: ” – Hur jävla dum i huvudet är hon egentligen?”. Det var lite därför som jag uttryckte mig så kraftfullt i rubriken. Kort stubin numera, även om jag känner mig överväldigad (på ett negativt sätt) av all dumhet som flödar över oss från den politiska sfären.

 10. Anonym skriver:

  Fy attan! SD röstade jag för att NATO ska få ha baser och trupper i Sverige! Om få gick med på att kalla lands- och folkförrädarna i riksdagen för åttaklövern, istället för sjuklövern, så är det nu beseglat.

  Bekänner att jag proteströstade i senaste valet på SD. Första och sista gången.

  För oss som är libertarianer finns det i grova drag två falanger; de (typ de på von Mises Sverige, vanligen anarkokapitaliser, som det är tveksamt att de är att betrakta som libertarianer) som alltid tycker det är fel att rösta och sådana som jag, som anser att det är upp till var och en. Jag har vanligen röstat blankt eller inte röstat. Dock har jag röstat av följande skäl: Bidra till att få bort Toksossarna, eftersom rotation vid makten är bättre. Missnöjesrösta, såsom på SD.

  Förvisso är det ett dilemma att rösta på något parti, enär man som libertarian är emot >99,99 % av deras politik.

  Hur skulle nuvarande system kunna reformeras till det bättre?

  1. Första är givetvis att begränsa den politiska makten stenhårt, till nära noll.
  2. Sedan skulle alla politiska uppdrag vara arvodes- och pensionslösa.
  3. Samtliga kandidater skulle få hjärnan undersökt för psykopati. Samtliga psykopater sållas bort där, så nästan inga av dagens innehavare skulle finnas kvar. Alternativt skulle psykopaterna behandlas, jo det finns. Ett band runt skallen vid pannan med elektrisk stimulans. Nackdelen är att den måste vara på jämt.
  4. Lögnare kan numera avslöjas via hjärn-scanning, som skulle vara aktiv jämt. Det är inte praktiskt genomförbart i skrivande stund.

  Det var några punkter. Ett alternativ till röstning och politiska partier är folkomröstningar och att riksdagsledamöterna lottas istället för väljs. Det kan inte bli sämre än idag med det…

  • Risto Matinen skriver:

   Äsch! Hade kört ccleaner igen. Men flera kunde nog gissa att det var jag som skrev?

  • Risto Matinen skriver:

   Sablar! Såg ett annat fel. Smög med ett ”jag” som inte skulle finnas i första hela meningen:

   ”SD röstade för att NATO…”, skall det vara!

  • Björngunnar skriver:

   För den händelse det finns de som inte vet vad entrism är så lägger jag in en definition.
   Det verkar vara så att det inte bara är i det parti som Reinfeldt basat i som det förekommer utan dessvärre i alla riksdagspartierna, ( och många andra organisationer),vilket innebär att vi inte lever i en demokrati, utan i en entrikrati?

   ”Entrism är en politisk taktik där personer ur en mindre politisk grupp infiltrerar en större och mer betydande politisk grupp, organisation eller parti. Genom att besätta viktiga poster i det betydligt större politiska partiet eller organisationen kan man långsiktigt vrida organisationen till att närma sig de åsikter som den mindre politiska gruppen har. Man har då infiltrerat organisationen. Entrism var en metod som förespråkades av bland annat Lev Trotskij.”

   Det SK. demokratiska systemet är inget annat än NWO.
   Landet är förrått, kanske dags att göra Motstånd Risto!?

   • Risto Matinen skriver:

    Så är det Björngunnar! Trotskister är/var även öppna med sin infiltrerande strategi. På 70-talet skulle de främst infiltrera sosseriet, som i sin tur redan hade infiltrerat hela staten. Jag gick även i en trotskistisk studiecirkel då, för att lära känna den kommunistiska fienden. Efter 3-4 möten kastade de ut mig…

    Motstånd har jag gjort hela mitt liv! Frågan är hur fortsättningen kommer att bli? Några förslag?

    Eller så går man i exil. Lite fegt, men jag är en gammal man. Förvisso kan jag tänka mig offra mitt liv för mina barn och barnbarn, om så skulle krävas. Det är inte bara mussepack som kan radikaliseras. Fler och fler svenskar har fått nog. Stäng gränsen för asylparasiter in och öppna den på vid gavel för asylparasiter och -kriminella; UT!

    Sluta dalta med asylpacket! Det är det minsta man kan begära…

    • Björngunnar skriver:

     Du låter som en typisk nationalsocialist.
     Av den mer radikala sorten.
     Och det ser jag sim något positivt om du undrar!

     • Anonym skriver:

      Ahhh- get a room the 2 of you!

      • Risto Matinen skriver:

       Keh? Bara de som är korkade, hjärntvättade samt okunniga eller kombinationer därav kan undgå att se de diametrala skillnaderna mellan libertarianism och vänsterextremism (kommunism, nationalsocialism, fascism, sionism). Vi är motsatser!

       Att det finns små likheter, accentuerade i dagens antivita, antisvenska, antimanliga propagandamiljö kan kanske förstora likheterna? Folkmord på oss är även vi emot, till skillnad mot antisvenska politikeradeln och deras hjärntvättade offer…

       • Björngunnar skriver:

        Jag tror han vill va me’ på ett hörn men saknar ett rum… Och det går väl att ordna så då är vi fem.
        Synd att han inte behärskar svenska.
        Är du också en vän av den ryska ortodoxa kyrkan Risto, som jag?

    • Björngunnar skriver:

     Du låter som en typisk nationalsocialist.
     Av den mer radikala sorten.
     Och det ser jag som något positivt om du undrar!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s