Fick Omar Mateen sin plan på bögklubbsmassakern av FBI?

Bästa läsare!

Jag skrev i min föregående bloggpost om att den islamistiske bögbarsterroristen Omar Mateem var känd av FBI, och trots myndigheternas uppmärksamhet lyckades genomföra sitt dåd och kallblodigt döda ett femtiotal besökare på platsen och skada minst lika många.

Dådet utlöser många tankar. De underfundiga grubblar på huruvida detta var ett terrorbrott eller ett hatbrott. Gärningsmannen var muslim och sägs ha ringt in till polisen och uttryckt sympatier med Islamiska Staten. Och samtidigt var hans måltavlor homosexuella barbesökare. De underfundiga frågar sig här hur den politiska vänstern skall förhålla sig till att en muslim dödar homosexuella. Problematiken brukar dock oftast hållas långt under medieradarn i vanliga fall.

För min egen del, med kunskap om hur den federala statsapparaten i USA bedriver ”krig mot terrorismen” genom brottsprovoikation, så infaller andra perspektiv. Som jag skrev i min föregående bloggpost:

Det som är bekymmersamt är att FBI:s mest resultatgivande verksamhet i kampen mot islamistisk terrorism (eller politisk terrorism rent generellt) är att tråla på nätet efter folk som säger dumma saker, sen kontakta dessa genom att utge sig för att vara medsympatisörer, och lova objektet assistans att förverkliga dåden. Och därefter arrestera dem. FBI skapar sina ”terrorister”. Och vem vet om de emellanåt inte låter dem ställa till med något emellanåt så att det politiska klimatet hålls varmt nog för högre budgetanslag.

Förutom min referens till Boston Maraton-bombarna kan vi lägga till ett annat fall från ifjol där FBI ”trålat” efter en person som använt sig av yttrandefriheten och sagt mindre välavvägda saker på Internet, företrädesvis med sådant språkbruk som bara är en islamist värdig.

Individen ifråga heter Alexander Ciccolo, eller Ali Al Amriki som han föredrog att kalla sig inom vissa kretsar. Killen var i 20-årsåldern och psykiskt sjuk. Han förde ett mycket aggressivt språkbruk och hotade titt som tätt med att genomföra terrorattacker i Allahs namn. Men mer än så var han inte förmågen till, dels för att han inte hade vapen, och dels därför att hans pappa höll ett vakande öga över honom.

Naturligtvis kopplades FBI in. Men istället för att konstatera att alla hästar inte var i stallet och tillse att han fick vård för sina mentala besvär lät man en FBI-informatör närma sig honom i sken av att vara en medsympatisör. Nu eskalerade Alexander Ciccolos vansinne, och han var lycklig över att ha hittat en kumpan.

Tillsammans pratade Alexander och FBI-informatören  om lämpliga mål för sina terrordåd; två barer samt en polisstation. Lite senare ansåg Alexander att de borde bygga en bomb liknande den som användes vid Boston Marathon ett par år tidigare och utlösa denna vid en skola; Alexander skulle köpa tryckkokarna och FBI-informatören skulle ordna skjutvapen.

När FBI-informatören träffade Alexander igen hade denne inte lyckats bygga sin bomb eftersom han saknade sprängmedel. Istället hade han packat skumplast som han dränkt i fotogen: ” – Vi kan använda dem som Molotov-cocktails”, förklarade han med oförtruten kamplusta. Det var med andra ord ganska uppenbart att man här hade med en terrorismens Mr Bean att göra…

Vad som hände härefter gestaltas olika. Alexanders fader hade sett sonens personlighet förändras gravt efter kontakterna med FBI-informatören, utan att veta att det var FBI som planterat en mentor hos sonen för att provocera fram ett brott fattade han det egna beslutet att agera; i egenskap av polisbefäl bad han sina kollegor att gripa sonen.

FBI säger istället att de gjorde ett ingripande efter ett noggrant och omfattande spaningsarbete. Förmodligen kan vi tro mer på Alexanders fars historia eftersom åtalet mot Alexander begränsades till innehav av skjutvapen, istället för förberedelse till terrordåd som annars hade varit aktuellt om FBI:s utredning lett till åtal.

Med denna historia i vetskap – och med vetskapen att den inte alls är unik i USA – så finns det naturligtvis en hög misstankegrad om att även Omar Mateen, som ju bevisligen varit föremål för FBI:s uppmärksamhet, har hamnat i en rutin liknande den som vidtogs när man ”fångat upp” Alexander Ciccolo.

Misstankarna stärks ännu mer när ny information om Omar Mateen kommer fram. Det visar sig nu att han sedan tre års tid varit en frekvent gäst på den bögbar som han attackerade. Det är också känt att han har ett temperament som lämnar i övrigt att önska; detta vittnar såväl vänner, arbetskollegor samt ex-frun om. Och det har även hänt att han fått ett och annat järn för mycket i baren; vid ett tillfälle blev han våldsam och knivhögg en annan besökare som sade något olämpligt om religion.

När det gäller hans religiösa åskådning saknar han samma bildning som sin far, vilken offentligt stödde talibanerna i Afghanistan (föräldrarnas hemland). Omar har visat avsky för homosexuella i närvaro av sin pappa, samtidigt som han smugit med sin läggning i baren där han uppvaktat andra män.

Det står med andra ord ganska klart att Omar Mateen inte var mentalt stabil. Det står klart att han haft kontakt med FBI. När det gäller hans motiv att angripa bögbaren i Islamiska Statens namn så torde det bara vara en programmeringsfråga. FBI har experter för detta. Han visar alla tecken på att vara psykiskt instabil, och konflikten mellan hans homosexuella läggning kontra faderns mer renläriga syn på hur islam skall praktiseras (och att homosexuella skall bestraffas) torde knappast vara något som underlättade hans vardag.

Med andra ord, massmorden i Orlando kan vara resultatet av en anti-terroraktivitet som gick snett. Eller i värsta fall var resultatet vad myndigheterna önskade, i syfte att skapa mer allmän oro kring Islamska Staten (som förmodligen aldrig varit i förbindelse med Omar Mateen).

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fick Omar Mateen sin plan på bögklubbsmassakern av FBI?

  1. Sofia skriver:

    MINDCONTROL…intressant ämne.

  2. Anna skriver:

    Vet inte om jag vill kalla det för mind controll. Brottsprovokation snarare? Det är väl kanske bra att Sverige inte tillåter poliserna att provocera fram brott, även om just deras fysiska närvaro i kombination med ung ålder/ brist på action/ brist på erfarenhet – innebär just att ” offret” blir ” våldsverkare”… I Sverige slipper vi åtminstone såna här scenarion???

  3. Undrar om det inte kan ha varit så att han inte ringde upp, utan blev uppringd. Förmodligen av sin handler då. Som har sagt ett speciellt trigger word. Från det ögonblicket blev han en Manchurian Candidate. Deras programmerade respons blir då att svära trohet till IS.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s