USA har 30’000 misstänkta potentiella terrorister inom sitt territorium.

Bästa läsare!

I Amerikas Förenta Stater råder en debatt om hur det kan komma sig att en person med sympatier för radikal islamism och Islamiska Staten kan bli väktare och få tillgång till vapen? Det är Omar Mateen man syftar på. Men eftersom han numera är död så är det inte aktuellt att penetrera denna fråga ända till botten, utan istället handlar det om att skrika högt på krav om generellt förbud mot vapen. Ett förbud som kommer ställa såväl den militanta polisstaten såsom de kriminella i överläge gentemot alla hederliga och värnlösa medborgare.

Arbetet med att avskaffa den grundlagsskyddade rättigheten att bära vapen sker stegvis i USA. Nu i dagarna handlar det om att senaten skall ”beröva potentiella terrorister” möjligheten att köpa skjutvapen, alltså en lagändring som skall göra det svårare för individer som massmördaren Omar Mateen att legalt köpa vapen. Vilket för den vanliga medborgaren kan tyckas vara en rimlig lagändring.

Det finns dock ett antal problem med detta.

Det första är att gärningsmän alltid kan komma över vapen på den svarta marknaden. De delstater och städer som är värst drabbade av dödsskjutningar är de områden som i hög grad har begränsningar i rätten att bära vapen, vilket passar de kriminella som fisken i vattnet.

Det andra problemet är att det polisiära säkerhetsnätet uppenbarligen inte fungerar, där fallet med Omar Mateen absolut inte är unikt. Med de arbetsmetoder som FBI använder sig av förstärks risken för dylika dåd (vi har t.ex. ett exempel en person som var på väg till ett Pride-event i West Hollywood med vapen, men som överlämnade sig själv till polisen då han förmodas ha insett att han själv riskerade att dödas likt Omar Mateen).

Det tredje problemet med att beröva folk sina konstitutionella rättigheter på grund av att de förts upp på myndighetens bevakningslista ligger i problemet att det inte skett någon formell rättslig prövning.

År 2010 fann den amerikanske skådespelaren Mark Ruffalo att han var uppförd i FBI:s system (”Terror Watchlist” är egentligen flera samverkande system, där bl.a. ”no-fly list” ingår, som innebär att misstänkta medborgare nekas rätten att flyga med reguljärt linjeflyg). Såvitt man vet har Ruffalo inte medverkat i några terrordåd, och han har inte heller åtalats för misstanke om förberedelse till terrorbrott. Däremot har han spelat in en film med titeln ”Gasland” som är kritisk till oljeindustrins påverkan på miljön. Han är dessutom anhängare till 911 Truth-rörelsen.

År 2008 fann CNN-reportern Drew Griffin att han inte fick checka in till sin flight. Han var uppsatt på den federala flygplatssäkerhetsorganisationen TSA:s spärrlista. Detta för att Drew Griffin gjort ett antal kritiskt granskande reportage om TSA.

Även politiker lyckas med konststycket att utnämnas till statens fiende. År 2004 sattes kongressmannen John R Lewis upp på ”no-fly”-listan och fick mer eller mindre tjata sig ombord under fyra år innan han till slut inte längre ansågs utgöra något hot mot luftfartsskyddet.

Samtidigt med kongressmannen Lewis hamnade även den kände senatorn Ted Kennedy (bror till president John F Kennedy) på samma lista, och fick genomgå förhör på flygplatsen om varför han skulle flyga.

År 2014 var det dags för ännu en journalist att bli misstänkliggjord av myndigheterna. Stephen Hayes på Weekly Standard begick brottet att beställa en enkel flygbiljett för sig själv och sin hustru till Turkiet och stanna i regionen i flera veckor, och sedan ha den dåliga smaken att ta sig tillbaka till hemlandet via Grekland. Ett synnerligen misstänksamt beteende!!!

Med hjälp av nämnda ”terroristlista” lyckas myndigheterna också förhindra sina medborgare från att resa hem. Den rörelsehindrade US Marine-veteranen Lyman Latin fann att hemresan till USA från Egypten inte gick att genomföra, och därmed förhindrades Lyman att komma till den hälsoutredning som skulle ligga till grund för ersättningsnivån för handikappet. Lymans ersättningsnivå klassades ner och huset fick säljas.

Att hamna på de amerikanska myndigheternas terroristlista tycks vara ett lotteri, fast med negativ utkomst. Inte ens de mest betrodda människorna går säkra; en säkerhetsvakt som var certifierad att bära vapen i sin tjänst för att skydda allmänheten mot terrorbrott fann sig plötsligt stå på listan över icke önskvärda passagerare. Och sedan finns det exempel på skolbarn och även spädbarn som förts upp i de svårraderade systemen.

Ingen har tills härom året fått veta på förhand att de är föremål för myndigheternas misstanke om presumtivt terrorbrott. I de fall myndigheterna hört av sig så finns det ingen information om varför man väckt myndigheternas misstankar, och inte heller informerar myndigheten om hur detta kan bestridas. De normal rättsprinciperna sätts ur spel, och detta går ända upp på presidentnivå, där denna egenmäktigt har rätt att besluta om likvidering av misstänkta individer med kopplingar till terrororganisationer – även om det än så länge bara handlar om mål i utlandet.

Det bedöms att över 1 miljon amerikaner befinner sig på de generella listorna som potentiellt misstänkta terrorister, men ungefär 30’000 individer lär visst klassas så at de inte medges fri rörlighet till skillnad från de övriga som måste undergå särskilda procedurer för att bli ombordsläppta (likt exemplen här ovan). Exakta antal är givetvis hemligt.

Man skall se detta i skenet av att amerikanska tullmyndigheter numera vill fråga efter resenärernas konton på sociala medier. Vi har redan sett att brittiska turister nekats inresa till USA sedan de på skämt skrivit om att de ”skall invadera landet” och ”lägga det i ruiner”. Detta var inte uttryck för terrordåd, utan handlade istället om att ha klackarna i taket på New Yorks barer. I de sedan ifjol offentliggjorde anvisningarna räcker det med att en person uttalar hot om att göra åverkan på statens egendom för att hamna på bevakningslistan över potentiella terrorister [The Guardian].

När man ställer detta i relation till FBI:s ”förhör” och nästan årslånga relation till en person som begick massmord på en bögklubb, då kan man fråga sig hur konsekvent detta amerikanska säkerhetstänk är. Och det värsta är att detta får återverkningar här hemma i Europa där vår egen säkerhetskultur inspireras av den amerikanska totalitarismen.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till USA har 30’000 misstänkta potentiella terrorister inom sitt territorium.

  • Peter Harold skriver:

   FBI rör sig trögt framåt (framåt???) vad gäller Mrs Clintons hantering av elektronisk kommunikation i egenskap av utrikesminister via sin privata server. Så jag tror inte att vi skall ha för höga förväntningar på att FBI gör någonting åt det övriga. Jag gillar hans referens till LBJ. 🙂

 1. Vauen skriver:

  Jo det finns två agendor den ena är att avbeväpna landet. Det andra är att man vill införa hårdare övervakning. Precis som när man reser till Palestina så vill dom snoka i din telefon på alla. Trump är såklart den som kommer lura folk att det bara gäller ”muslimer”, men det kommer bli oss alla till slut. Och det börjar bara på inresor, snart nog är det på alla resor.

  • Och sådana som jag som inte har någon mobil kommer få höra, att då får du stanna kvar i din stad tills du skaffar en mobil som vi sedan kan titta i och kolla så att du inte är terrorist, lille medborgare.

   • Vauen skriver:

    Försökt resa med sj utan mobil?

   • Anna skriver:

    Den som inte har mobil eller har sida inlagd på sociala medier, anses väl säkert som säkerhetsrisk just bara av den anledningen. Undrar vilka benämningar som används av federalalerna…? ” antisocial personlighet” , ”störd verklighetsuppfattning” , ideologiskt konservativ, egensinnig… Det blir karantän 90 dagar.

 2. Anna skriver:

  Jadu, Peter. Det är fasligt många som inte får åka med på flygplanen till Amerikat! Inte undra på att det är så omständigt att resa numera, som de här ”säkerhetsriskerna” ältas och synas i alla sömmarna. Medans alla ändå vet att de verkliga flygkaparna alla har rena ”CV:n” i bagaget. De har gissningsvis också råd med att köpa tur och retur-biljett. Hade varit ett mer prisvärt alternativ att anställa klärvoajanta kontrollanter? Då kunde man passa på att bli spådd i handflatan. Framtiden ser ljus ut… ?

 3. Risto Matinen skriver:

  Det var intressant att få kännedom om.

  Det kan ta ta flera timmar att komma igenom tullen i USA. De snokar i det mesta och man kan bli utsatt för flera timmars långa förhör. Så USA är körd som resmål för min del…

  Har en bekant som blivit utsatt för ekonomiska trakasserier. Han är svensk medborgare, men bor sedan flera år i Kalifornien. En gång för ett par år sedan, när han skulle på flygresa från USA, till Afrika, Europa och åter blev han utsatt. Banken (citibank) blockerade hans bankkort interaktivt flera gånger. Först på flygplatsen, på destinationsorten, och vidare under resan. Han köpte då bara för småsummor och triviala saker. Han hindrades att köpa flygbiljett hem, så han kunde bara ta sig till Sverige.

  Han tog kontakt med banken flera gånger och undrade vad de höll på med. HAn lyckades få dem att aktivera kortet två gånger. De ursäktade sig med att kortet användes suspekt. Jag råkade höra ett sådant samtal. Det var surrealistiskt/orwellskt. FBI/CIA satt i bakgrunden och gav instruktioner till banktjänstekvinnan lät det som. Eller så talade han direkt med dem. När de nästan var klara, via Skype, bröt de samtalet och stängde av hans wifi på datorn.

  Nu tror någon kanske att jag känner en skum typ? Nej, han har aldrig gjort någon förnär. Han uppträder som artist.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s