Jag anmäler till JK: Är Aftonbladets förvrängning av SD-rubrik från 2009 brott enligt lagen om hets mot folkgrupp?

Bästa läsare!

Kopia på text i min anmälan till Justitiekanslern tidigare idag.

Hälsar eder Peter Harold

Till Justitiekanslern!

Jag vill härmed anmäla ett ärende till prövning av justitiekanslern avseende eventuellt brott mot brottsbalken (1962:700) 8 § i 16 kapitlet.

Paragrafen lyder:

”Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.

Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800).”

Enligt min mening bör JK pröva ifall Aftonbladet bröt mot lagen i samband med publiceringen av en debattartikel från Sverigedemokraterna den 19 oktober 2009 (webb-version: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12049791.ab) med rubriken ”Muslimerna är vårt största utländska hot”.

Meddelandet om att muslimer skulle vara det största utländska hotet är formulerat av Aftonbladet eftersom det i själva debattartikelns text inte nämns att ”muslimer” är hotet, utan istället talar debattartikelns författare om islam och religionens påverkan i Sveriget.

Aftonbladet är alltså ensamma skyldiga till påståendet att muslimer (den grupp av människor som bekänner sig till islam) skulle vara farliga, vilket måste betraktas som en ringaktning mot denna grupp av Aftonbladets ansvarige utgivare. Formuleringen är att i sken av andra fällande domar att betrakta som en avsiktlig kränkning med syfte att skapa antipati till debattartikelns upphovsman, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, även om konsekvensen av formuleringsvalet kan ses som hets mot gruppen muslimer.

Det skall noteras att trots ett antal offentliga påpekanden från Jimmie Åkeesons sida har Aftonbladet inte korrigerat debattartikelns rubrik, och rättat den efter vad som är budskapet i själva texten. I bilaga till denna JK-anmälan har jag en aktuell skärmdump från Aftonbladets hemsida där artikeln fortfarande kan läsas. Vid sökning på Google kan man konstatera att det finns många in-länkar till denna, och sålunda har den stor spridning på Internet och torde därmed motsvara andra stycket om att brottet är att betrakta som grovt eftersom Aftonbladet pekat ut muslimer som grupp i artikelrubriken med syfte att just väcka betydande uppmärksamhet.

Lag 2002:800 som definierar §8, kap 16 i brottsbalken trädde i verkan den 1 januari 2003, vilket innebär att Aftonbladets eventuella brott kan prövas mot denna paragraf.

Med vänlig hälsning,
Peter Harold

sb ab muslimerna utländska hot

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Jag anmäler till JK: Är Aftonbladets förvrängning av SD-rubrik från 2009 brott enligt lagen om hets mot folkgrupp?

 1. Björngunnar skriver:

  Drottningrätt, tidigare nämnd idag av mig anspelar på drottningen i Alice i underjorden och där straffet blev halshuggning .
  Dumt av mig att skriva inför det för det har vi ju redan.
  Inte bara polischefer är politiska kommissarier eller frimurare.
  Rättsväsendet består till största delen av dem, det är exakt samma folk som styrde Sovjetunionen men hugg huvudet av kunde också vara droga ner honom.
  Det kallades då liksom nu för vård.
  Ändå kan det ju vara roligt att spela med myndigheterna.
  Det dem kallar vinna eller få rätt kan du glömma men den moraliska rätten talar sitt eget språk och där är de dömda på förhand.
  Hur lång tid tar det att komma ur frimurarnas grepp?
  Hur länge bestog Sovjetunionen?
  Ca 80 år?
  Men just nu verkar greppet bara hårdna, det blir väl samma visa, produktionen minskar och inte minst ”produktionen” av barn.
  Negerslavarna i usa förökade sig inte heller har jag hört.
  Den produktionen är således avhängig livsglädje.

 2. Sofia skriver:

  Bra gjort!
  Önskvärt att fler bloggar skriver om det.

 3. Risto Matinen skriver:

  Skäms på dig Peter! Den skitlagen skulle omarbetas till att hets mot vita, svenskar och pojkar/män förbjuds istället, under en övergångstid.

  Självklart är det inte ”missaktning” att uttrycka att muhammedanerna är det största utländska hotet, oavsett om det är sant eller ej. Tramset att det istället vore islam och dess våldsideologiska påverkan som är hotet, är löjeväckande. Det senare har ingen egen förmåga, utan det är anhängarna som givetvis är hotet.

 4. Lisa skriver:

  Tummen upp, nej, båda tummarna upp för dig, min idol Peter Harold!

 5. Cello Jr skriver:

  Förmodligen lämnas ärendet utan åtgärd. Men bra att du djävlas med dem!

 6. Peter Harold skriver:

  *bortrest till Dalarna för utfordring av knott och mygg*

 7. Cello Jr skriver:

  P g a nyhetsförgiftning en anti-dot om dagens 2-minuters-Amerika-hat: http://viasamizdat.blogspot.se/2016/07/valutbildade-skyttar-skumt.html

  • Björngunnar skriver:

   Men att anmäla Aftonbladet för rasism, det är som att anmäla fan själv för hembränning när man vet att han blir domare i målet.
   Fast det hindrar ju inte att svaret kan bli intressant att ta del av.
   Fan har dessutom tillskansat sig skattetbetalarnas pengar som han frikostigt delar ut till sina torpeder.
   Bananrepublik så Bill..

  • Peter Harold skriver:

   Det vi kan vara säkra på är att Barack Obama fördömer det inträffade och att strängare vapenlagar, bla bla bla…

 8. Risto Matinen skriver:

  Utanför ämnet, men är kan du, alla läsare och skrivaren, läsa Sverige, inte svensken, stöttar ISIS krigsbrott mot oss

  Har stora likheter med vad jag framfört tidigare. Dock skrivet av en stor pessimist. Inte är ockupanterna så kapabla att vi måste fly landet. Frågan är vad krigsmaskinen NATO kan/tänker ställa till med…

  Finns flera läsvärda artiklar där, men detta var min första lästa, som nyss upptäcktes tack vara en kommentator under artikeln: Sexuella trakasserier på Frihetsportalen.

  • Peter Harold skriver:

   Artikelförfattaren skriver: ”‘Alla’ vet att det är så att Sverige skyddar ISIS, och att EU gör det. Ingen förstår det här. Ingen.”

   Inte helt sant. Det finns några tusen personer i Sverige som har gjort ungefär samma analys. Men vart kommer vi? Ja, hittills tycks vi bara bli uppmärksammade av myndigheterna för att vi protesterar och yttrar oss mot makthavarna.

 9. Ping: Fritt fram för Aftonbladet att peka ut muslimer som det största hotet från utlandet. | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s