Polisbefäl som ombads att ljuga i rapport stäms av Frankrikes inrikesminister för ärekränkning!

Bästa läsare!

Sandra Bertin, chef för den operativa ledningscentralen hos lokalpolisen i franska Nice, trädde fram för att förklara att en representant för inrikesdepartementet hade kontaktat henne för att förmå henne att ändra i en rapport avseende iakttagelser under terrordådet då den bisexuella tunisiske nyfrälsta islamisten Mohamed Lahouaiej Bouhlel krossade 85 människor – däribland många barn – under sin 19-tonslastbil på Engelska promenaden längs Medelhavsstranden i en hastighet av 90 km/h med nedsläckta lysen.

Enligt Sandra Bertin kontaktade en kvinnlig representant från Centre de supervision urbain CSU (den myndighet som samordnar TV-bevakning i stadsmiljö) dagen därpå. Tjänstemannen var mycket påstridig och insisterade på att Sandra Bertin skulle inkludera i rapporten uppgifter om var det funnits polis utplacerad i området för att upprätthålla säkerhetsnivån denna dag som var Frankrikes nationaldag (varför det var extra mycket folk ute för att titta på bl.a. fyrverkerierna vid vattnet).

Sandra Bertin som hade till uppgift att leda kameraövervakningsarbetet i ledningscentralen förklarade att uppgifterna om var det funnits utplacerade poliser (statspolisen) inte kunde bekräftas med de iakttagelser som hon gjorde via övervakningskamerorna. Hon vägrade därför att lägga till den information som CSU-kommissarien angav.

Som ansvarig befälhavare skickade hon sin rapport i två exemplar, en i ett icke-redigerabart pdf-format, och ett som var redigerabart på begäran av inrikesdepartementet. Några dagar senare kom ett meddelande från regeringens antiterrorenhet som beordrade polisen i Nice att radera alla inspelningar med stadens CCTV-system i anslutning till platsen för terrordådet. Detta med motiveringen att det inspelade materialet inte fick läcka ut till allmänheten vilket skulle innebära en kränkning av offren.

Sedan Sandra Bertin gått ut offentligt med att hon utsatts från påtryckningar att ändra i sin rapport har myndigheterna svarat med att anklagelserna är felaktiga. Flera franska dagstidningar har också ställt sig mot Sandra Bertins påståenden och säger att ”hennes utsago är motsägelsefull”.

Chefsåklagaren i Paris uppger att den enda anledningen till att CSU skickat en representant var för att titta på det inspelade materialet och fastställa var lastbilen kört. Men den häftigaste reaktionen står den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve för:

” – Jag kommer att stämma Sandra Bertin för förtal, och få ett slut på alla dessa meningslösa spekulationer om hur terroristen lyckades komma förbi alla avspärrningar”.

Bernard Cazeneuve anklagar vissa folkvalda i staden Nice för att bedriva ”virulent polemik”, vilket är adresserat till borgmästaren i staden som anser att polisen var underbemannad den aktuella dagen, trots att landet har aktivt undantagstillstånd och en kraftig hotbild. Lokalpolisen i Nice – med stöd av stadsfullmäktige – vägrar också att förstöra övervakningsbanden.

I bl.a. svenska medier har det upprepats att gärningsmannen inte levde som en muslim, och att han agerade ensam. Man drar sig även för att använda termer som ”terrordåd”, men säger att IS försöker ta åt sig äran för det inträffade ”utan bevis”. De bilder som publiceras föreställer honom oftast utan skägg och benämner som omständigheter att han låg i skilsmässa och troligtvis var psykiskt instabil.

Vad som styrker tanken på att det hela verkligen var ett terrordåd är det faktum att han under perioden före terrordådet – och efter det att han fällts för misshandel vid en trafikincident tidigare i år – blev religiös och uttryckte sympatier för Islamska Staten. Kort före terrordådet lät han odla sitt skägg och förklarade för de få människor han umgicks med att han gjorde det av religiösa skäl.

Vad drev då Mohamed Lahouaiej Bouhlel till att begå sin fasansfulla gärning efter att under ett drygt kvartal ha blivit en regelbunden besökare av moskén? Ett svar torde finnas i det leverne han haft fram tills i början av året. Förutom trafikolyckan hade han även blivit av med sitt chaufförsjobb sedan han somnat bakom ratten (eventuellt en konsekvens av hans drogmissbruk). När han blev religiös blev han sannolikt upplyst om att det var möjligt för honom att få syndernas förlåtelse om han blev en jihadkrigare – i detta fall en terrorist.

Vad inspirerade då Mohamed Lahouaiej Bouhlel att begå sin gärning med hjälp av en lastbil?

Här kan anföras två skäl: dels att han var lastbilschaufför (han hade visserligen mest kört större skåpbilar, men hade sedan ett år tillbaka lastbilskort). Och dels är det vanligt i Mellersta östern att islamister använder fordon för att begå sina terrordåd. Dessvärre har medier i Europa och Sverige gett sken av att just valet av att använda en lastbil i Nice skall ses som ett bevis för att gärningen inte var ett islamistiskt terrordåd eftersom detta – enligt medierna – inte praktiserats i Europa tidigare.

Den franska regeringen hade före terrordådet gått ut med att landets undantagstillstånd skulle avvecklas. Med terrordådet i Nice har undantagstillståndet förlängts med ytterligare 6 månader. På så sätt har franska myndigheter fler befogenheter som de annars inte medges. En sådan slump…!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Krig & fred. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Polisbefäl som ombads att ljuga i rapport stäms av Frankrikes inrikesminister för ärekränkning!

 1. Läsare skriver:

  p. 125 126 127 128 129 130 131

  Chapter 18

   

  The Napoleonic Interrogation

  When Napoleon reached his dizzy peak of power he presumably hoped to do great things for France and the French, as well as for himself (and his family).

   

  Very soon after he became Emperor (or possibly even before) he found that one of the most difficult problems which would confront him was not a French affair at all but an alien one: “the Jewish question”!

  http://www.controversyofzion.info/Controversybook/Controversybook_eng_18.htm

  Judarna tog över Frankrike under Napoleon och styr till denna dag Frankrike.

 2. Benny skriver:

  Media är ju så förtjusta i att förklara alla muslimska terrordåd som utförda av psykiskt sjuka och att de inte har med islam eller IS att göra, utan vansinnesdåd. Om det vore så är ju problemet med muslimer än värre än om de inte gjorde det för IS räkning man gjorde dessa terrodåd. Då har vi ju alltså miljoner muslimer som inte är associerade med IS som springer omkring och mördar folk…men om man funderar på detta lite till så kan man ju tänka sig att vara muslim/islamist idag 2016 i sig är en sinnessjukdom. Muslimerna måste ju missat all vetenskaplig utbildning och hela evolutionsläran!!?? Och det är alltså denna outbildade massa med muslimer som ska ”rädda” Europa i framtiden enligt ”våra” politiker? Glöm det…

 3. Risto Matinen skriver:

  Lite utanför ämnet, men viss beröring. En människorättsaktivist svarar inte som TV-journalisten vill (avväpna amerikanerna) angående dödsskjutningar:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s