Turkiska medier: USA-generalen som låg bakom militärkuppen i Turkiet!

I alla hast utan korrekturläsning….

Bästa läsare!

Jag har legat på latsidan vad gäller att skriva om militärkuppen i Turkiet häromveckan. Ju mer man studerar Turkiet, desto tydligare blir det att det inte finns goda krafter som kämpar mot onda och vice versa. Istället är det onda krafter som kämpar mot andra onda krafter. Man skulle utan att överdriva kunna säga att Turkiet är ett sorgligt case

Det jag hittills skrivit om rörande Turkiet handlar om presidentfamiljen Erdogans kopplingar till Islamiska staten samt diverse andra anknytningar till pan-islamska strömningar, d.v.s. idéer om att återskapa vad som en gång var det Ottomanska riket.

Turkiet har förutom utskeppningen av ”flyktingar” från Syrien till EU i övrigt legat ganska lågt i nyhetsmediernas radar. En orsak kanske kan återfinnas i den omständigheten att Erdogan är president för ett NATO-land som eliten i Europa vill skall gå in i EU. Därför har medierna undvikit att spekulera i hur länge som Erdogan kan tillåtas sitta kvar. Det är också näppeligen som man ens skriver något om Erdogans förtryck mot oppositionella (medan man omvänt om Ryssland ger sken av att det landet blivit en enpartistat med enbart statsmedier, vilket är långt från sanningen).

Så när det plötsligt bryter ut en statskupp mitt i den turkiska natten, då infaller givetvis den naturliga frågan: Vad är det som händer?

En kort fragmentarisk summering berättar att plötsligt mitt i natten började tanks rulla ut, vissa krossandes allt som kom i deras väg; militärer for till Erdogans semesterställe och sköt ihjäl hans vakt bara för att finna att Erdogan var på väg till en flygplats; en amerikansk journalist Twittrade om att Erdogan försökte fly till Tyskland men vägrades landningstillstånd (några kommenterade att detta är den första muslimen i Tysklands moderna historia som de inte velat ta emot); John Kerry twittrade att han hoppades på stabilisering i Turkiet; Erdogan skypade till TV och bad turkarna att gå ut på gatorna och protestera mot kuppmakarna, vilket man också gjorde; Erdogan återvände till huvudstaden Konstantinopel och ägnade de följande dagarna åt att arrestera och sparka sina motståndare en masse, och Kerry twittrade någonting i stil med att Erdogan måste agera varsamt och att USA hade ingen aning på förhand om kuppförsöket.

Ja, jag vet, jag har missat en massa i den här uppräkningen. Det jag måste lägga till är att Erdogan pekar ut den forne vännen Fethulla Gülen som en av hjärnorna bakom kuppen. Erdogan kräver att Gülen – som är andlig ledare för den religiösa hizmet-rörelsen. Gülen är rik som ett troll och lever i USA under exil. USA är dock inte så pigga på att skicka iväg den 75-årige mannen till sitt gamla hemland, av olika skäl.

Av olika skäl. Av olika anledningar. Dessa ord skulle jag kunna använda många gånger när jag skriver om Turkiet. När man försöker värdera informationen om alla inblandade, vad de säger och vad de sagt, vad de gör och vad de gjort, finner man situationer och allianser som är motsägelsefulla i ena stunden och självklara i nästa. Kort sagt, Turkiet är en enda röra.

Fast inte blir det bättre av att Turkiet också är en marionett under USA.

Turkiet har under modern tid haft ett nästan osynligt men desto mer intimt samarbete med USA:s regering. Det mesta har varit hemligt och läckorna ger inte ofta utslag i det allmänna nyhetsflödet här i västvärlden – av olika skäl.

Det vi vet idag är att Turkiet spelat en viktig roll för USA sedan slutet av 2:a världskriget. Turkiet har varit en barriär mellan Medelhavet och Sovjetunionen. Och när Kalla kriget tog slut kom Turkiet att spela en viktig roll som redskap för USA:s fjärran östernpolitik  (som i sin tur komponerats av Israel och Saudiarabien i oheliga allianser); bl.a. var det i Turkiet som viktiga islamister samlades för att sedan resa iväg och agera i det forna Jugoslavien och sedermera fara till Afghanistan och etablera al-Qaida (med viss medverkan från amerikanska intressenter).

Vad gäller den inhemska turkiska politiska scenen har USA också varit med sedan länge. Turkiets armé utgör en konstitutionell institution i och med att den skall säkerställa att Turkiet förblir ett land i enlighet med den västorienterade grundaren Kemal Atatürks anda, d.v.s en republikansk nationalstat, och förhindra att landet förvandlas till en teokrati.

Den turkiska militären har gripit makten vid ett flertal tillfällen. Den allmänna beskrivningen bland västerländska sossefierade demokrater är att militären griper makten med våld så fort den har lust. I själva verket har det handlat om att ingripanden skett när landet ställs inför omvälvande situationer, såsom 1960 när det brutit ut stora upplopp mot den sittande regeringen; 1971 var det dags igen att avlösa den konservativa regeringen med en general; igen 1980 och 1993 dog presidenten och journalister på mystiska sätt med en militär intervention. Kort sagt, militären är en maktfaktor, delvis på legitim grund, och delvis… mindre legitim.

Men åter till kuppförsöket i juli i år. Vad hände?

Den konservativa nyhetstidningen Yeni safak har publicerat en artikel som går i linje med vad som anförts hos alternativa nyhetskällor. Man pekar ut USA-generalen John F Campbell som hjärnan bakom det operativa utförandet av kuppförsöket.

Detta är – enligt Yeni safak – uppgifter som kommit fram i och med att man förhört flera militärer som greps när kuppen misslyckats av Erdogans lojala styrkor. Ska man tro på regimens uppgifter med tanke på vilken skurk Erdogan i övrigt visar sig som? I det här fallet kan vi nog säga ”ingen rök utan eld”.

Ser vi i sken av att UD i USA som regel far med osanning så kan vi med fog ifrågasätta deras påstående om att de inte hade någon aning om att det planerades en statskupp. NATO-landet Turkiets armé ingår under amerikansk operativt ledningsansvar, och att ett par tusen soldater och deras högsta befäl skulle gripa till vapen mot sin egen president utan att någonting skulle läcka till NATO-högkvarteret är osannolikt, för att inte säga omöjligt. John Kerrys första meddelanden där man ”hoppas på en stabilisering av läget” i Turkiet visar med all önskvärd tydlighet att USA:s regering inte fördömde statskuppen kategoriskt. Att sedan de etablerade medierna i USA påstod att Erdogan var på flykt bevisar snarast att operationen var förankrad i de sedvanliga propagandasystemen inom den amerikanska sfären.

Att genomföra en statskupp är ingenting man kommer fram till efter en blöt kväll i ölkällaren. Enligt Yeni safak har general Campbell frekventerat militärbasen i Erzurum samt flygbasen i Adana İnicrlik för att lägga fram konspirationsplanen. Från den sistnämnda opererar USA:s styrkor som officiellt bekämpar Islamska staten, men som ofta också blockerar den syriska arméns eldgivning mot IS. För att övertyga militärerna använde general Campbell både mutor och utpressning enligt militären.

Förberedelserna för genomförandet av kuppen pågick i över sex månaders tid, vilket faktiskt rimmar väldigt bra med de uppgifter som kom i början av detta år då alternativa medier började reflektera över ryktena om en förestående statskupp (återigen ännu en anledning till att betrakta Vita husets uttalanden med stor skepsis). Omkring 2 miljarder dollar har ”investerats” av CIA sedan i mars 2015, och mångmiljonbelopp fördes över från det nigerianska kontoret hos United Banks for Africa UBA till CIA-agenterna i Turkiet som sedan iförda militära uniformer distribuerade pengarna till de medverkande turkiska militärerna.

Inför förberedelserna kom agenterna att registrera den militära personalen efter tre olika kategorier för att välja ut vilka som var villiga att medverka i statskuppen och vilka som skulle förbli lojala mot Erdogans regim. Troligtvis har denna information använts i samband med planering av personella resurser inför natten då kuppförsöket genomfördes.

Över 8’600 soldater deltog i kuppförsöket, även om ett flertal uppger att de var kommenderade till tjänstgöring och trodde att operationen var en övning. 40% av alla högre befäl i den turkiska armén, flygvapnet och flottan har avskedats av regimen för samröre med kuppmakarna.

Resultatet blev inte ett regimskifte, utan istället har president Erdogan stärkt sin maktposition. Även om det turkiska statskuppsförsöket hamnat så gott som utanför nyhetsflödet så har man än mindre brytt sig om att från mediehåll rapportera om upptäckten av turkiska säckar med bl.a. kemikalier för sprängämnestillverkning i anläggningar som övergetts av islamska statens soldater.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

 

 

 

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Turkiska medier: USA-generalen som låg bakom militärkuppen i Turkiet!

 1. Stig Olsson skriver:

  Suck… När ska omvärlden förstå att i varje land som USA lägger sig i så förstörs det landet inifrån via inrättandet av amerikanska militärbaser och CIA-kontor?
  Och nu verkar det vara Sveriges ”tur” att utsättas för samma våldsdemokrati.
  Jag spyr trasor av vämjelse över dessa rättsövergrepp.

  • Benny skriver:

   CIA/USA låg med största säkerhet bakom detta misslyckade kuppförsök. Erdogan hade redan fått reda på kuppen från sina spioner och kanske ryska FSB, därför kunde han snabbt och effektivt kväva kuppen och ha listor på inblandade redan klara. Detta kommer att innebära att Turkiet med största sannolikhet lämnar Nato och det blir ännu en katastrof för USA. Det går inte att i längden stödja IS, Turkiet, Kurderna, Israel, Saudiarabien och det mischmasch av islamiska fraktioner USA uppenbart hjälpt med vapen och pengar i regionen. Man kan inte sitta på alla stolar och tro att det fungerar med opålitliga proxykrigare och länder i sin tjänst. I USA tycks man tro att alla andra har samma uppfattning om att USA är den enda omistliga nationen och att man därför borde hjälpa USA oavsett hur det drabbar en själv. Ja, många (de flesta?) politiker i USA lever i denna villfarelse, och hur de ska begripa att så inte är fallet blir nog ett hästjobb för Trump att förklara verkligheten för dessa korkade individer i Washington. Jag utgår från att Clinton blir avslöjad som den bedragare hon är och Trump vinner valet lätt, om han nu inte fuskas bort på känt maner. Det mest troliga efter valet är dock att det kommer in ett gäng svartklädda allvarliga herrar i kostymer på Trumps första arbetsdag i Vita Huset med en lunta direktiv om hur han ska bedriva politiken dvs ett erbjudande han INTE kan tacka nej till. Alternativet presenteras nog som en ”liten etta med jordvärme” utan fönsterutsikt!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s