AB-journalistik: Viktigt att Hillarys motståndare framstår som idioter.

Bästa läsare!

Stor olycka. Jag skulle läsa min mejl och musmarkören hamnade på en av Yahoo:s jävla länkar till Aftonbladet. Artikeln ”Presidentens vassa svar tystade Trump-supportern” öppnade sig i mitt fönster, med samma behag som när man tycker sig upptäcka en knöl i pungen.

Att detta inträffar dagen efter mitt förslag till bojkott av Aftonbladet gör det hela ännu mer prekärt för mig. Men istället för att trycka stora skämskudden över bröstet eller ansiktet så skall jag försöka göra det bästa av den uppkomna krissituationen. Så låt oss se vad det är för kvalitetsnyhet som Aftonbladet levererar till sina läsare:

sb ab estlands president ohövlig2

Om vi inkluderar även rubrikerna i vänstersidan (nu är ju i o f s hela Aftonbladet en enda stor ”vänstersida” rent politiskt sett, men ni förstår vad jag menar) så ser vi att den journalistiska uppmärksamheten riktas mot 1) korkade Trump-anhängare, 2) fisande Bernie Sanders-anhängare, och 3) Stjärnorna stöttar Hillary Clinton som tydligen mot sin vilja måste göra det hon ogillar (ja, stackars kvinna, kanske jobbet vore bättre lämpat för en karl…?) och att hon skall tala på partikonventet. Är det bara jag som ser en viss slagsida i Aftonbladets presentation av de tre konkurrenterna till jobbet som USA:s president?

Men det var inte enbart detta som gjorde att jag gick igång på nyheten om att den estniske presidenten svarar medborgarna på Twitter. Jag tog mig friheten att skicka ett mejl till Aftonbladets reporter som funnit episoden på Twitter vara väl värt en artikel. Jag gav honom ett litet nyhetstips:

Hej Magnus Sundholm!

Det ser ut som att du sitter och läser Twitter. I sedvanlig omsorg om nyheter som räknas och gör skillnad har Aftonbladet lagt upp artikeln ”Presidentens vassa svar tystade Trump-supportern” som handlar om en Twitter-användare med signaturen ”Trump Gabbard 2016” uppmanade Estlands president att posta sina inlägg på estniska istället för på engelska.

Presidenten replikerade på detta genom att anmärka på en felstavning samt påstå att estländare kan engelska (fast oss emellan så är det ju uppenbart att de har problem med stavningen ibland när de skriver på engelska. Presidentens replik avslutades med en fras på latin. Och artikeln som du signerade avslutas med informationen om att det inte följde någon mer konversation, och att Twitterkontot ”drogs tillbaka”.

Som nyhetskonsument undrar jag lite över nyhetsvärdet i detta. Vad är skälet till att Aftonbladet valde att publicera denna händelse? Var det därför att Estlands president svarade på en medborgares kritik? Eller var det därför att Aftonbladet kunde framställa en förmodad supporter till Donald Trump som mindre begåvad? Hade episoden återgivits om det var en Hillary-supporter som skrev inlägget på Twitter?

Skall vi vara helt ärliga så var faktiskt inte den estniske presidentens svar särskilt ”vasst”. Jag måste säga att det till och med är ganska ohövligt att inte beakta att vissa estniska medborgare kanske inte behärskar engelska särskilt bra, i synnerhet de äldre.

Men eftersom redaktionen för Aftonbladet tycks ha intresse av hur politiker uttrycker sig på sociala medier skulle jag vilja tipsa om en ”nyhet” som torde ha minst samma nyhetsvärde som episoden med den estniske presidentens bemötande.

Det rör sig om artikeln ”EU-parlamentarikern Cecilia Wikström kallar väljare för ‘ – Idiot!’ offentligt på sin Facebooksida” som publicerades på Skrivarens Blogg den 20 juli. Jag tror inte att händelsen borde vara alltför inaktuell för att publiceras nu med tillhörande drev, och ämnet handlar om en borgerlig politiker som inte kan behärska sig, vilket borde vara i Aftonbladets smak.

https://peterharold.wordpress.com/2016/07/20/eu-parlamentarikern-cecilia-wickstrom-kallar-kritiker-for-idiot-offentligt-pa-sin-facebooksida/

Kärnan i inlägget är att EU-parlamentarikern Cecilia Wickström kallade en icke anonym kritiker för ”Idiot!” på Facebook sedan denne anklagat Wickström för att vara maktgalen och drabbad av svårt SD-hat som kommer ge henne en tidig ålderdom.

Vanligtvis brukar det betraktas som en ärekränkning om man kallar folk för idiot, och det är exceptionellt att en högt uppsatt politiker – i synnerhet en svensk politiker med den erfarenhet som Wickström har – tillgriper ett så grovt språkbruk. Eller kanske Aftonbladet-redaktionen vill betrakta Wickströms offentliga utbrott mot en person ur allmänheten som ”ett vasst svar”?

Med vänlig hälsning
Peter

P.S.
Lena M brukar ha den goda smaken att svara mig artigt och informativt när jag skriver till henne, så jag förväntar mig minst detsamma från dig också.
D.S.

Vi får väl se om det blir någonting av detta. Om inte annat så skall AB – och de andra gammelmedierna – hållas informerade om att vi nyhetskonsumenter inte accepterar att matas med skräpnyheter.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till AB-journalistik: Viktigt att Hillarys motståndare framstår som idioter.

 1. Sofia skriver:

  Alternativmedia måste göra motvinklingar för att vi ska överleva.

  Att svarta i Sverige går ut och demonstrerar ”Black Lives Matter” när de är privilegierade på det svenska folkets bekostnad!?!?

  • Det är väl vita som är priviligierade och svarta som är förtryckta (av vita förstås). OBS! Ironi. 😉

  • Anna skriver:

   Allvarligt talat så tror jag att de här människorna gör det här och nu för att det är det stället de tillåts göra det på. De flesta har ingen jävla susning om vad det är som hetsar upp de. De är väl uttråkade som alla andra här i förorten. Själva upphetsningen i förorten består ju av att kunna uppröra någon annan som inte upplever samma problem/ går igång på samma sak.

   Hur många av demonstranterna bor där de demonstrerar. Orkar inte ens sätta frågetecken efter.

   Om vi som gillar lugn och ro och har det i generna, även drabbas av melankoli av för mycket stiltje- vad händer då med de som egentligen trivts som bäst i en favela?

   Apornas planet.

 2. Läsare skriver:

  Aftonhoran och de knarkluder som kallar sig för ”journalister”. Orka!

  Har inte följt Killerys bullshit, men jag hittade denna Flashbacktråd från dag ett. Jädra rolig läsning. Verkar ha varit totalt kaoz. Men det ger sig själv när alla skitminoriteter är hennes väljarbas. Skit in, skit ut.

  Verkar inte finnas en amerikansk flagga på hela konventet. Utanför demonstrerar Killeryanhängare med röda kommunistflaggor med hammaren och skäran.

  Pöblen skanderar: Lock her up. Lock her up. Lock her up. Om Killery alltså. Läs själv.

  https://www.flashback.org/t2745363p21

 3. Anna skriver:

  När beigefärgade äter kött, föder barn, flyger utomlands på semester, köper hus och kör bilar är det lika med tung skuldbörda. När grå/svart/brunfärgade gör detsamma är det lika med naturligt/ jämbördigt och till och med subventionerat. De vill ju bara vara likadana som de beiga.

  Ur en serietecknares perspektiv är det jävligt enkelt att lista ut vem som är rasisten. Varför ska det vara så jävla svårt för alla andra att lista ut? Fråga vilket barn som helst och denna /denne kan svara dig.

 4. gmiksche skriver:

  Inte så konstigt. Wikipedia ger oss tråden. Ilves är född i Vällngby av estniska flyktingar och uppvuxen i USA. Tillförlitlig person ur amerikanskt perspektiv som flera andra baltiska och ukrainska politiker. Med anledning av vad hans föräldrar fått uppleva får man anta att han fått med sig Sovjethat i blodet som, eftersom Sovjet inte längre finns, modifierats till Rysslandhat. Tänk att få uppleva att Natotrupper paraderar ett par hundra meter från gränsen mot Ryssland. Dessutom är Ilves god socialdemokrat. Vilket kvalificerar honom ytterligare for AB. Givetvis har 99 % av läsarna ingen aning om detta. En hel del estländare verkar dessutom inte ha lärt någonting av historien. På samma sätt som ABs skribenter.

  • Anna skriver:

   Allt hade varit så jävligt mycket mer harmoniskt om alla hade fått slippa intrång från flyktingar, eller allra helst OM ingen hade flytt från första början. ?

   Varför i helvete kan inte alla bara bo där de trivs och där scenariot ändrar sig först när man själv ruttnar på stiltjet och aktivt söker andra vyer?

   Varför i helvete det anses som ”modernt” att tvingas in i en roll man inte känner sig bekväm i, är det moderna samhällets stora akilleshäl. Eller rättare sagt tycks just detta tyvärr, bestå av själva kärnan till skillnaden mellan ”modernt” och ”gammalt”.

   Gissa vilket samhälle jag hellre levt i?

   Även i yngre år som ”nymfoman” eller variationstörstande varelse, inser ju även den mest retarderade idioten vilket samhälle som gagnar en mest.

   Varför inte nu och varför i helvete inte just VI? Kommer aldrig att sluta förundras över idiotin och den massförstörelselust som drabbats oss.

   • Anna skriver:

    Nu menar jag ju inte att krig är en modern företeelse. Krig är gammalt. Att subventionera krig på det här sättet vi gör i dag är nytt. Ensamkommande fanns inte förut. Då kallades de desertörer. Och sköts ihjäl på plats, innan de hann ställa till det ännu mer. Man höll sin skit på eget territorium. Som sig bör.

 5. Stig Olsson skriver:

  Jag tycker det är märkligt hur många som kritiserar Hillary… hon som är så verbal, kvicktänkt och intelligent… Se bara på hennes stjärnklara och vassa blick i denna utomordentligt skarpa kommentar som redan blivit legendarisk och kan mycket väl komma att bli det vi kommer att komma ihåg av henne 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s