DN väljer sida: 40 kg sprängmedel i Ukrainska sabotörers bagage är inte bevis.

I all hast utan korrekturläsning. Sorry!

sb krim sabotör

Bästa läsare!

Om man har gott om tid skulle man kunna spendera hela dagen med att analysera och kommentera Dagens Nyheters artiklar. Hade jag varit lärare i media skulle jag definitivt använt DN som ett exempel på hur propaganda förkläs till nyheter. När vi väl slagit fast att DN:s nyhetsrapportering är vinklad skulle jag låta eleverna få diskutera vad de tror att detta leder till för slags konsekvenser, om man för samman effekterna av varje lögn, halvsanning och förmörkande från tidningen. Vad får DN-läsaren för världsbild om han eller hon inte utsätter sitt nyhetsintag för andra perspektiv?

Besökare av Skrivarens Blogg behöver dock inte denna grundkurs. Vi tillhör den krets som har genomskådat DN och gammelmedierna. Vi har inte längre något förtroende för det som publiceras av dem.

Jag skulle ändå vilja ta upp en DN-artikel som måste kommenteras. Det handlar om Kalle Holmbergs artikel ”Ukraina avfärdar ryska anklagelser om ‘räder på Krim’”. Artikeln är ett typexempel på hur nyheter presenteras av en nyhetsförmedlare som drivs av en agenda.  När DN skriver om Ukrainas och Rysslands konflikt om Krim så sker det utifrån perspektivet att DN propagerar för en hård svensk utrikespolitik mot Ryssland. Denna enskilda artikel syftar till att underhålla bilden av Ryssland som aggressor, och att den ryska regeringen är opålitlig och saknar trovärdighet. I det långa loppet kommer DN – när dagen är inne – applådera ett regimskifte i Ryssland, i synnerhet om det handlar om ”en folklig liberal resning”.

Så, vad handlar nämnda artikel om?

Såsom kalle Holmberg formulerat den är utgångspunkten att Ukrainas regering reagerar på vad man uppger falska anklagelser om att man skickat in sabotörer i Krim. Redan i ingressen ser vi hur DN gestaltar Ryssland som ”the bad guy”.

Moskva anklagar Ukraina för att försöka genomföra väpnade räder på Krimhalvön, det ukrainska territorium som 2014 intogs och annekterades av Ryssland. Ukraina avfärdar anklagelserna och säger att de ska betraktas som ryska försök att trappa upp konflikten mellan länderna.

Jag har redan flera gånger tidigare skildrat det verkliga händelseförloppet av det som DN kallar för invasion (intog) och annektering, men det som är intressant här är att DN okritiskt släpper fram Ukrainas anklagelse om att Ryssland vill trappa upp konflikten med Ukraina. Däremot ägnar Holmberg större delen av artikeln åt att framhävda Ukrainas syn på att Ryssland ljuger om att ukrainska sabotörer opererar i Krim.

I propagandaspelet ingår att framställa den antagonistiska parten som mindre kvalificerad eller begåvad. Det gestaltas i citat av Rysslands president Vladimir Putin via BBC, där han uppges säga att ” – Ukraina har ägnat sig åt ‘dumma och kriminella’ aktioner och att Ryssland kommer att svara med ‘ytterligare säkerhetsinsatser’ på Krim”. Genom att översätta ordet ”idiotiska” med ”dumma” förväntas DN-läsaren associera Putins uttalande med ett småbarn i sandlådan som skriker ” – Dumma dig”. Helt i enlighet med tidningsägarnas ambition om att svenska folket skall masshata Ryssland så väljer Holmberg att formulera Putins ord så att han skall framstå som mindre sofistikerad.

Nästa stycke i artikeln:

Ukraina avfärdar rakt av de ryska uppgifterna. Dmitro Kuleba, talesperson för ukrainska utrikesdepartementet, hävdar att Vladimir Putin med sina anklagelser söker efter möjligheter att trappa upp konflikten med Ukraina.

Både här och på ett par andra ställen i artikeln citerar DN namngivna ukrainska talespersoner. Genom att nämna deras namn och titlar ges deras utsago större auktoritet, kontra Putin som sprätter sand på de andra barnen i sandlådan.

Men det finns inga citat från Ryssland eller Krim som beskriver vad deras anklagelser mot Ukraina går ut på. DN-läsarna ges istället en bild av att krigsplanerarna i Kreml nu använder vilken desperat ursäkt som helst för att starta krig mot Ukraina. När en tidning gestaltar en händelse på detta sätt kan man inte dra någon annan slutsats än att den rapporterar efter en agenda.

Även informationen i slutet av Holmbergs artikel kan användas som bevis för att artikeln är ensidigt vinklad:

Ordkriget har brutit ut i samband med att Ukraina förbereder sig inför 25-årsfirandet av landets självständighet, där märkesdagen infaller den 24 augusti. Kiev antyder att ett mål för Moskva tycks vara att störa de stundande högtidligheterna.

Har DN brytt sig om att höra Ryssland bemöta denna anklagelse? Nej, naturligtvis inte.

Med detta har jag ägnat läsarens tid åt att beskriva Dagens Nyheters ruttna kampanjjournalistik. Nu tar vi och fördjupar oss i den verkliga nyheten (att Kiev anklagar Ryssland för att ljuga och påstår att Putin vill ha krig är propaganda och i sig inte en nyhet annat än om man har en agenda, och i DN:s fall är det att få med Sverige i NATO).

Natten mellan den 6-7 augusti tog sig ett antal personer in över gränsen mot Ukraina. Den ryska säkerhetstjänsten avslöjade intrånget och gjorde ett ingripande. Enligt en lokal uppgift dödades en av de ryska säkerhetsagenterna vid insatsen, men det framgår inte hur i det material som jag har. Den 8 augusti var det dags igen, och nu dödades en rysk soldat i eldstrid. Med andra ord måste den grupp som gjorde intrång vara beväpnad. Detta bekräftades när säkerhetstjänsten lyckades ta en av sabotörerna till fånga.

Den gripne är den ukrainske medborgaren Evgeny Panov som varit frivillig i den 37:e bataljonen hos den ukrainska armén (i regimens krig mot utbrytarrepubliken i Donbass), och som till vardags uppges vara bussförare i ett ukrainskt kärnkraftverk.

Efter eldstriden lämnade den ukrainska sabotagepatrullen kvar ett 20-tal hemmagjorda bomber med en sammanlagd sprängverkan på över 40 kg TNT.

Vad om detta skrev DN:s Kalle Holmberg om i sin artikel? Ingenting!!!

Medan DN ger klär regeringen i Kiev med offerkofta genom att påstå att Ryssland försöker sabotera Ukrainas 25-årsfirande som självständig nation, förtiger den Bonnier-ägda tidningen att Krim skall hålla parlamentsval i början av september månad, och att närvaron av ukrainska sabotagetrupper kan betraktas som ett försök att skapa oro eller förhindra detta legitima val.

Det skall också noteras att när Krim lämnade Ukraina och gick över till den ryska federationen skedde detta utan eldstrider. Därför är veckans händelser särdeles uppseendeväckande.

DN:s brist på nyanserade perspektiv är inte bara till men för samhällsintresserade nyhetskonsumenter, utan också ett samhällshot med sin propagandaliknande nyhetsförmedling. DN har sänkt sig till kvällspressens nivå. Tidningen saknar objektivitet. Därmed kan den inte längre heller behålla läsarnas förtroende.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred, Medierna. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till DN väljer sida: 40 kg sprängmedel i Ukrainska sabotörers bagage är inte bevis.

 1. Sofia skriver:

  Då kommer man inpå…

  • Peter Harold skriver:

   Förhållandevis många gojimer under kategorin ”grundare”….

   • Sofia skriver:

    Vart tog de vägen sen?

     • läsare skriver:

      Läste Henry Ford om när judarna försökte ta över New York Post från gojen som ägde tidningen.

      Judarna skickade ett utpressningsbrev till ägaren, som inte backade utan tvärtom publicerade hela brevet i hans tidning.

      Judarnas svar var att sluta annonsera i New York Post. Ägaren fortsatte att trycka tidningen som vanligt, men ca 80 procent av sidorna var blanka.

      Douglas Reed var en av sin tids mest kända journalister. Han har skrivit 14 böcker, hans sista bok blev: Controversy of Zion.

      En sak som gör Douglas Reed extra viktig som samtidsjournalist är att han kände igen en jude när han såg en jude. Har nästan, minst procent läst alla hans böcker och när du läser hans första böcker skriver han i förbifarten att den ”är jude”. På samma sätt som du säger att det är en kines. Du bara konstaterar faktum.

      Douglas Reed har inget emot judar – än – och skriver nästan ömt om judarna. Särskilt en judinna får en mycket öm beskrivning. Men det var nog nått mer … ;D

      Douglas Reed såg riksdagen i Berlin brinna med egna ögon och han var med på rättegången . Och kanske viktigast, han tyckte INTE om Hitler.

      I Mars 1933 förklarade den globala världsomspännande judiska maffian Tyskland krig:

      Judea declares war on Germany, var rubriken på första sidan av Daily Express den 24 mars 1933. Huvudrubriken följdes av underrubrikerna Jews of all the world unite in action och Boycott of german goods – Mass demonstrations.

      http://sv.metapedia.org/wiki/Judea_declares_war_on_Germany

      Hitler svarade med att bojkotta alla judiska affärer i Berlin under ett dygn. Douglas Reed var i Berlin då och han var häpen över att inse att de flesta butiker i Berlin ägdes av judar.

      David Duke berättar exakt samma sak som Henry Ford om när judarna försökte ta över den tidningen han själv växt upp med. Judarna slutade annonsera och minst 80 procent av sidorna i tidningen var tomma.

      Hittade denna sida när jag sökte efter den globala judemaffians krigsförklaring mot Tyskland, obs Tyskland, inte Hitler.

      http://sv.metapedia.org/wiki/Kategori:Internationellt

      Mycket intressant på länken ovan. Douglas Reed var en av få journalister som var med när Anthony Eden var på det första officiella statsbesöket från England till det judestyrda Sovjetunionen på 1930-talet.

   • Läsare skriver:

    Uuups! Peter använder ordet gojim, första gången vad jag vet.

    En liten basic rättstavningskurs till Peter.

    När ett ord på judiska (hebreiska) slutar på …im, är det plural.

    En goj (English goy).

    Gojim (goyim) två eller flera icke-judar.

    Gojims eller gojimer är fel. Är kaka på kaka.
    Goj Gojim.

    • Risto Matinen skriver:

     Tack för upplysningen om att gojim är pluralis. Låneord böjs dock på efter det egna språkets regler, så det är gojim och varianter på det som är fel. Rätt: En goj och flera gojer…

     • Läsare skriver:

      Jag skriver efter språkrytmen, vad som låter rätt oralt. Gojer är rätt, men gojim kan också bli rätt.

      Finns det någon vänlig själ som kan upplysa en svagbegåvad ur begåvningsreserven enkelt när DEM är tänkt att användas.

      Har aldrig fattat det. Inte för att jag bryr mig, använder konsekvent de eller dom beroende på vad som låter bra och rätt.

      Har aldrig hört någon säga DEM, utom fjantar som inbillar sig att de är nån slags akademiker.

      Vad är poängen med hittepåordet DEM?

 2. Benny skriver:

  Trump har redan börjat avslöja i detalj vilka korrumperade skurkar Obama och Clinton är trots att det är flera månader till valet. Han ska även ha avslöjat att Obama är direkt skyldig till IS uppkomst! Nå, detta är ju ingen nyhet för oss som kan söka info på internet men det måste vara en chock för alla godtrogna MSM-läsare i världen. MSM skriker ut sin avsky och kallar Trump lögnare vilket ju var den väntade taktiken från bankirvampyrernas blaskor och media. Att DN bagatelliserar den Ukrainska maffians brott med Poroshenko i ledningen som styr med USA:s hjälp är föga förvånande. Obama är ett enda stort fiasko..han misslyckas med allt, eller ser hans underhuggare i CIA,NSA med flera organisationer att han fallerar av ren självbevarelsedrift? Mycket tyder på att CIA varit aktiv i den turkiska militärkuppen men agerat rent amatörmässigt! Kanske inser man till slut att Obama är galen och saboterar han närmast vanvettiga utrikespolitik? Detta kommer att leda till att Turkiet med all sannolikhet lämnar Nato och vad Netayahu och Putin sa på sitt möte i somras strax innan den turkiska kuppen skulle man ju gärna vilja veta. Visste dessa herrar vad som var på gång? Mycket tyder på det! Man kan i alla fall konstatera att världen numera är väldigt komplicerad och skulle jag vara svensk politiker skulle jag hålla käft om USA-valet, Ukraina, Mellanöstern och hålla en mycket låg profil. Man vet ju inte vem som är fiende eller vän snart…

  • Läsare skriver:

   Man vet ju inte vem som är fiende eller vän snart… —- Benny
   ______________

   Hitta och följ juden! Och du skall finna sanningen.

   Det finns två amerikaner som är extremt judekloka och har järnkoll på de senaste lögnerna från Clintonskan. Uppdateras minst en gång i dygnet. Läs dessa två bloggar hela tiden och du kommer att vara bland de mest uppdaterade på det senaste i (((Amerikansk))) politik.

   http://www.dailystormer.com/

   http://www.infostormer.com/

  • Läsare skriver:

   Det går att skriva kommentarer på VG? Jag skrev mängder med kommentarer på Aftenposten för ca tio år sedan. Det gick bra och inte ett enda inlägg blev censurerat, så länge jag skrev ditt (skit på norska) om araberna.

   Sedan vaknade jag upp till juden och började skriva om all dritt som judarna håller på med. Det tog inte fem minuter, sedan var jag portad på Aftonposten.

   _________

   Dessa nick gillar jag:

   Roger Kristoffersen , Vaktmästare hos Älvsby Bowlinghall

   Michael Andersen , Knut Hamsun Videregående Skole Avd. Steigen

   😆

 3. Läsare skriver:

  Peter, Peter, Peter … Den organiserade världsjudens HQ för judiska propagandalögner är judiska New York Times.

  Judiska DN är lokaldelen av New York Times.

  Det du läser i judiska DN är direktöversatta judiska lögnpropaganda från New York Times. DN ingår alltså i juden globala propagandamaskin. Poängen med att juden har lokalblaska av New York Times är att även de som inte kan engelska skall bli hjärntvättade med judens eviga propagandalögner.

  DN är judiska propagandalögner. Svårare än så är det inte.

  Mike King bekräftar judens New York Times lögnpropaganda. Uppdateras ofta.

  A Daily Web Page Summary of the Dirty Lies, Glaring Omissions, Half Truths & Globalist Bias
  _______

  ”We read and rebut their vile crap so you won’t have to!”

  **********************

  http://www.tomatobubble.com/krugman_time_to_borrow.html

  Du Peter Harold är nästan en svensk halvversion av Mike King, men du Peter vägrar att peka ut juden och kan därför aldrig bli en Mike King, givet nuvarande förutsättningar.

  Mike King är ett geni. Det är inte ofta jag blir imponerad av någon, men Mike King är ett undantag. Han kan förklara tio böcker i tio meningar. Det är 3ndast ett geni som kan göra det.

  Den som inte ens nämner judens inblandning i världspolitiken gör exakt det du Peter anklagar DN-judarna för att göra. Prova Peter:

  Write after me: DN är j-…

  Nänä Peter, du kan skriva det. DN-judarna är simpla lögnare och billiga propagandister som ljuger om vad som helst så länge det gynnar världsjudens agenda.

  Dagliga lögner om Putin i DN är huvudregel, inte undantag.

  DN är en judisk propagandapamflett. Allt som står i DN är judiska lögner. Ta det från där, det bli enklare och sanningen om judens propagandalögner blir enklare att förstå.

  • Läsare skriver:

   Man vet ju inte vem som är fiende eller vän snart… —- Benny
   ______________

   Hitta och följ juden! Och du skall finna sanningen.

   Det finns två amerikaner som är extremt judekloka och har järnkoll på de senaste lögnerna från Clintonskan. Uppdateras minst en gång i dygnet. Läs dessa två bloggar hela tiden och du kommer att vara bland de mest uppdaterade på det senaste i (((Amerikansk))) politik.

   http://www.dailystormer.com/

   http://www.infostormer.com/

 4. Läsare skriver:

  Peter: Har en kommentar i spamboxen

 5. Läsare skriver:

  CNN’s David Axelrod (former advisor for Obama) openly gloated during convention coverage that Whites might not have enough “uneducated” voters to elect Trump. No one said a word. 

  http://incogman.net/2016/08/anti-trump-uniparty-happy-about-white-decline/

  Juden David Axelrod … CNN = judar och HQ för judiska TV4 Sweden.

  Jewish Americans for Obama — 8 min

 6. Läsare skriver:

  CNN’s David Axelrod (former advisor for Obama) openly gloated during convention coverage that Whites might not have enough “uneducated” voters to elect Trump. No one said a word. 

  http://incogman.net/2016/08/anti-trump-uniparty-happy-about-white-decline/

  Juden David Axelrod … CNN = judar och HQ för judiska TV4 Sweden.

  Jewish Americans for Obama — 8 min

  youtube.com/watch?v=m96chUuvoe0

 7. Läsare skriver:

  Flickor festade med flyktingbarn – en blev gruppvåldtagen

  Fyra flyktingbarn bakom en gruppvåldtäkt och ytterligare tre våldtäkter i HörbyPåstår själva att de är mellan 15 och 17 år gamla och därför har rätt till straffrabattMinst två flickor har utsatts för våldtäktsgängetEn av våldtäktsmännen tidigare dömd för att ha hotat knivmörda anställda på HVB-hem

  Publicerad 11 augusti 2016 kl 17.08 
  Av Mattias Albinsson

  http://www.friatider.se/flyktingbarn-fast-for-valdtaktsvag-i-skanska-horby

  Idiotsvenskarna lär sig aldrig.

 8. Läsare skriver:

  Orkar inte läsa på om Ukraina igen. Allt är väldigt enkelt, judarna hatar Putin. En liten klick judar som hatar Putin gör allt för att krigshetsa mot Putin.

  Nu till det enkla, hitta den eller de värsta krigshetsarna och lägg till Jew när du söker på namn. Bingo

  Funkar alltid, fail safe. Kan inte gå fel. Krigshetsare = judar.

  Ett klockrent exempel som inte ens judar kan förneka är krigshetsen mot Iran. Ta de få gojer, icke-judar som krigshetsen mot Iran och de har alla en sak gemensamt, de har noll politisk makt.

  Tysta alla gojer som krigshetsen mot Iran och de ENDA som är kvar och gapar och skriker om att hela världen måste anfalla Iran är – Judar. Med judarnas valde ledare Nöthjänan Netanyahu som den värsta gaphalsen i spetsen för den krigshetsande judiska pöblen.

  Samma är det med Ukraina, eller vilket annat land det krigshetsas mot i jude”media”. Det är enkelt att hitta den värsta krigshetsaren i Sverige. Det är en … tada… jude i DN. Wolodarski.

  Juden Wolodarski är den värsta krigshetsaren i Sverige. Det är samma sak i alla länder och i all jude”media”. Det är ytterligare en …ski, …sky, ..stein, Gold… , Rubin… , osv osv och det de alla har gemensamt är att de är ”israel” först, dvs diehard zionistjudar.

 9. Risto Matinen skriver:

  Läste några kommentarer om att det nödvändigtvis inte behöver vara Ukraina som ligger bakom PH:s gräv. Militären i Ukraina har väl nog med vapen och sprängämnen, så varför skulle de fasttagna sabotörerna ha hemmagjorda bomber?

  Helt utanför ämnet:

  Sablar vilken dag det var igår för mig. Först blev jag attackerad av jordgeting som stack mig på bålen, tummen och tinningen. Sedan skulle jag fixa lite med förbättringar avvattning och grävde upp mellan huset och garaget. Då upptäcktes att ingående el-kabel endast ligger 1-2 dm under markytan i vasst grus. Den ska ligga minst 6,5 dm ned och i sand om den inte dragits i rör, för att nämna några av problemen…

  Hittade en artikel om utbrändhet. Den kanske kan vara lite till hjälp för PH och andra:

  Hantera utbrändhet utan västs metoder.
  Hon verkar dock ha varit riktigt illa ute, så en del kanske är overkill?

  Så en bild:

 10. Läsare skriver:

  8.Ryssland har i stort sett redan alla sina förmodade kärnvapen riktade mot våran fantastiska svenska frihet och demokrati, om några sekunder trycker de på knappen och spränger bort alltihop. Det vill säga om vi inte snabbt som attan går med i det enda hopp som finns i världen, NATO.

  http://nyheter24.se/debatt/854008-ensam-stark-nato-ryssland

  https://www.nordfront.se/14-hatartiklar-fran-nyheter24.smr

 11. marja konttila skriver:

  En video på en och en halv minut som delvis förklarar, varför en del av Ukrainas makthavare har svårt att skilja på fakta och fiktion. I spellistan finns 6 videosnuttar om Ukraina, som jag kan rekommendera för att förstå vad vi vet och inte vet om situationen. https://youtu.be/JledSoAmS-o?list=PLSuIhjrC_WHrYPyM4Ssti-1CyOAcORyAp

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s