Expertutlåtande: Det finns inga svenska värderingar. Allt vatten är vått och blått.

Bästa läsare!

Den 92-åriga psykologen och Auschwitz-överlevaren Hédi Fried menar att svenska värderingar inte finns. Detta meddelas i en debattartikel på Bonnier-ägda och agendadrivna Dagens Nyheters kultursida. [länk]

Hédi Fried belägger sitt påstående med hjälp av sin egen livserfarenhet:

” – I Sverige har jag återfunnit samma värderingar jag kände till från både mitt tidigare hemland och andra demokratiska länder. Dess kärna, att inte mörda och inte stjäla, att inte göra mot andra det du inte vill att andra ska göra mot dig, återfinns med olika formuleringar och på olika språk i världens alla religioner.

‘Värdering’ är ett mycket vidsträckt begrepp som oftast förväxlas med kultur. ”

Det är ju trevligt att man inte vill mörda och stjäla i de länder som fru Fried levt och verkat i, och att alla religioner säger samma sak om detta. Bra, då har vi fastställt att det inte finns några svenska värderingar, och därmed har alla människor som bekänner sig till vilken som helst av världsreligionerna samma existentiella motiv som alla infödda svenskar. Och om inte, då beror det bara på lite kulturella skillnader, fast svenskar är duktiga på att anpassa sig…

Hédi Fried fortsätter lite längre ned och beskriver just detta:

Det har tagit ganska lång tid att lära mig leva i en svensk kultur, men grundvärderingarna hade jag med mig i det bagage jag förde hit. Det har skett en hel del invandring under åren, och vi kan se hur kulturutbytet har pågått. Sverige öppnade sig, bjöd till möjligheter för invandrare, som i sin tur anpassade sig. De tog till sig den svenska kulturen medan Sverige berikades av den utrikiska.

Ja, Sverige är ett fantastiskt land för invandrare. Men låt oss gå tillbaka till resonemanget om värderingar.

sb trosa
Samma värderingar om liv och egendom, demokrati,
människovärde och jämlikhet i Trosa som i…

Man kan inte skapa en kultur utan en grundläggande värdering. Värdering är hur man i generella termer önskar sakers tillstånd. Det finns olika värderingar för olika situationer, som t.ex. politiska värderingar som bestämmer ens politiska åskådning. Det finns värderingar om hur barn skall uppfostras, t.ex. genom att ge dem kärlek istället för att slå dem. Värderingar kan bygga på praktisk erfarenhet, erfarenhet som ackumulerats genom föregående generationer. Det finns värderingar om att man skall förlåta istället för att hämnas. Detta skapar vår kultur.

De lärde tvistar om det finns några svenska värderingar (i deras perspektiv tycks man veta mer om Big Bang som inträffade för 13,8 miljarder år sedan än möjligheten att identifiera en svensk värdering). Eller rättare sagt, de tvistar om vilka argument de skall använda för att påvisa att det inte finns några svenska värderingar. Bl.a. hänvisar man till samma argument som Fried om att andra länder har samma värderingar som vi. Men utesluter andra länders värderingar att det finns svenska värderingar? Om danska eller rumänska värderingar är desamma som svenska, då kan ju inte heller danska eller rumänska värderingar existera? Det är hur lätt som helst att hamna i cirkelresonemang här. Och till ingen nytta.

Värderingar varierar från individ till individ. Det finns inte någon 100%-ig konsensus om samsyn på varje enskild värdering, inte ens ifråga om att man inte skall mörda och stjäla. Det är därför som man med svenska värderingar talar om en generell bild av hur man önskar tillståndet i tillvaron. En svensk värdering är att slå vakt om den svenska kulturen. Denna värdering finns inom alla nationella värdegrunder.

Det är egentligen bara på politisk nivå som man kan finna en avvikelse mot denna värdering. Med politik inkluderar jag naturligtvis de politiserade mediekanalerna, såsom t.ex. Dagens Nyheter. Både politiken och medierna har en agenda som siktar på att eliminera det som kallas för svenska värderingar, antingen genom att förneka dem, eller påstå att de sammanfaller med främmande kulturer.

sb rinkeby
…invandrartäta Rinkeby utanför Stockholm. Eventuella synbara skillnader är kultur.

Varför? Jo därför att detta är ett steg i att beröva svenskarna deras identitet. Det Hédi Fried säger med den agendadrivna DN-redaktionens välsignelse är att svenska folket inte skall referera till svenska värderingar eftersom det går lika bra med någon av världsreligionerna istället. Som t.ex. islam befinner sig på demografisk frammarsch i Sverige..

Dessvärre måste jag säga att debattinlagor likt denna från Hédi Fried egentligen är distraktion från de verkliga avgörande samhällsfrågorna. Det är som om vi sitter och tvistar om huruvida Mälarens vattenyta är blåare än Vänern. Man kan också utveckla denna analogi med påståendet att vi sitter och tvistar om huruvida Mälarens vatten är blåare än Vänern, samtidigt som staten anordnar en vattenledning från Nordsjön och fyller båda sjöarna med salt havsvatten som skall förändra livsvillkoren för insjöarnas djurliv. Allt vatten är ändå vått och blått, säger staten och DN.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Expertutlåtande: Det finns inga svenska värderingar. Allt vatten är vått och blått.

 1. Sofia skriver:

  Hédi Fried: ”Det har tagit ganska lång tid att lära mig leva i en svensk kultur……..”
  *host host*

 2. gmiksche skriver:

  Om någon Anders Andersson hade skrivit samma sak som Hédi Fried så hade han inte haft en chans att få sitt inlägg publicerat i DN. Det är kombinationen auschwitzöverlevare och psykolog som ger uttalandet tyngd. Oavsett om det är sant eller inte. Hittar man rätt person så kan man torgföra vilka åsikter som helst. Inte vågar någon säga emot en människa med detta livsöde. Skulle någon händelsevis våga säga emot, då riskerar han eller hon att brandmärkas som nazist.

 3. Risto Matinen skriver:

  På ett sätt kan jag hålla med om att det inte finns några svenska värderingar. Det ligger på ett annat plan. De är snarare vita.

  ”Allahs lika värde” är definitivt inte en svensk värdering, utan tvärtom! Ett imbecillt påstående, ingen mentalt frisk kan hålla med om…

  Det verkar som att överlevarna från de påstådda förintelselägren är fler än offren. Visst är hyperrasisten Hédi Fried ute efter att förminska oss. Nästan all skit kommer utifrån, liksom hon!

  Visst har vi blivit ”berikade”: Parasitism, bilbränder, stenkastning, misshandel, rån, våldtäkt, mord etc skenar…

  För övrigt har TV-licensens sagts upp. Kan inte ens se på ful-TV längre, annat än via nätet. Och vem vill se den propagandan? Paraboler och en gammal antenn ska ner, sedan är det fullbordat.

  • Grattis till att ha slagit dig fri från den förslavande dumburken. Såg att gamla trotjänaren Fråga Lund skulle komma tillbaka. Med Kristian Luuk vid styret kan man ju frukta att det blir PK. Men man kan ju alltid ge den ett avsnitt eller två. Givetvis via SVT Play.

   • Risto Matinen skriver:

    Var mest att dra bort betalningen. Har knappt sett på antisvensk ful-TV på åratal. Såg mest på någon TV4-kanal när det gäller trav. Men man stod knappt ut med det heller pga reklaminslagen med negerhanne + vit kvinna/kvinnor, samt neger- och mulattungar till förbannelse…

    Handlade mer om mentalhygien och minimera risken för hjärnblödning och högt blodtryck. Nu får de inga stålar heller…

    • På den tiden dom hade sitt spel-community Blip och det virtuella communityt Blipville, det var några år sedan dom lade ner. Det var egentligen innan jag var fullt vaken. Men jag brukade segla in på Schermans virtuella kontor och häls honom med ett glatt Hej kroknäsa! Tänk vad stygg jag var redan då. Önskar nästan att dom funnits kvar för idag hade det varit ett ännu större nöje.:)

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s