Lycklig återförening av familjen Aziz i Sverige.

Bästa läsare!

Undrens tid är inte förbi. Familjen Aziz från Afghanistan har av en mirakulös slump återförenats i Sverige, ett år efter att de tvangs ta farväl av sin 14-årige son som tvingades till Sverige av hänsynslösa människosmugglare. Ett år av ovisshet om var sonen respektive hans föräldrar tagit vägen är dock över nu. Om ni inte tror mig så kan ni läsa glädjehistorien på SVT.SE. Eller här. Jag tar mig friheten att citera några rader från artikeln:

De skiljdes åt mitt i natten i en turkisk skog. Bara 14 år gammal tvingade smugglare Mahdi Aziz att ensam ta sig till Sverige utan sina föräldrar. Men efter många tårar och mycket oro fick historien ett lyckligt och närmast osannolikt slut på en konsert i Borlänge.

Nader och Raheleh Aziz flydde sin hemstad Bamiyan i Afghanistan för kärlekens skull. De träffades redan som tonåringar, men deras förhållande accepterades inte av Rehelehs föräldrar. Enda chansen till ett liv tillsammans var att fly landet och ta sina tre barn med sig.

Vänta nu. Jag hänger inte riktigt med här. Nader och Raheleh träffades som tonåringar och blev kära i varandra.  Men Rahelehs föräldrar gillade inte dotterns parti. Trots det skaffade sig paret tre barn, och när de gjort detta så flydde de inte bara från hemstaden Bamiyan där de arga svärföräldrarna lever, utan de lämnade även sitt hemland Afghanistan.

Vi tar det här igen: Nader och Raheleh träffas som tonåringar, skaffade barn och fick fly från sitt land för kärlekens skull. Ett av barnen var dessutom tonåring. Hm. Det var väldigt lång reaktionstid som Rahelehs föräldrar har, för att börja tokhata Nader som den vuxna dottern gift sig med.

Nå, låt inte mig förstöra en god historia med en massa frågor som avslöjar att jag är förvirrad. Fortsättningen lyder så här:

Tillsammans med tusentals flyktingar från det krigshärjade Syrien lade familjen sina liv i flyktingsmugglarnas händer. I en turkisk skog, mitt i natten, blev mardrömmen ett faktum. Den 14-årige sonen Mahdi skiljdes från familjen när smugglarna tvingade honom att gå ombord på en båt, trots att föräldrarna och syskonen fanns kvar på ett lastbilsflak. Därefter följde ett år av ovisshet. Föräldrarna och de två yngsta syskonen hamnade i Borlänge i Dalarna. Vad som hänt 14-åriga Mahdi hade de ingen aning om.

– Vi var hoppfulla, men det fanns också ögonblick av misströstan. När jag tänkte på den svåra resan till Sverige blev jag pessimistisk, men när jag märkte att många lyckades ta sig in i landet ökade hoppet, säger 36-årige Nader ett år efter att de kom till Sverige.

Ok, låt oss kolla in geografin här. Bara så att alla hänger med i svängarna. Klicka på kartan för större bild i nytt fönster.

sb Nader Raheleh Aziz

Herr och fru Aziz flydde från moderns föräldrar i Bamivan (markerad med en google-droppe på kartan) eftersom ingen av stadens 60’000 invånare kunde skydda deras kärlek. Enda orsaken till deras flykt var att fru Aziz inte godkände deras relation. Paret med sina tre barn tog inte sin tillflykt i Turkmenistan vid sin landsflykt. Inte heller i grannlandet Uzbekistan. Inte heller Tajikistan. Inte Pakistan. Eller Iran. Eller Irak, Azerbadjan, Kuwait, Indien, Jodran, Syrien. Och inte heller Turkiet dög som tillflyktsort.

Fast det var i Turkiet som familjen splittrades… Mardrömmen blev ett faktum.

*scratchljud från skivspelaren*

Vänta nu. Flyktingsmugglarna sa att den äldste sonen skulle åka båt, och resten av familjen skulle resa på lastbilsflak. Varför då? Det där är ju jättegrymt av människosmugglarna. Att komma där och splittra en familj på det där sättet. Smugglarna måste ju ha hotat familjen med både det ena och det andra, för vem släpper iväg sina barn på en smugglarbåt frivilligt…?

Kanske en familj som blir informerad om att ensamma barn alltid beviljas uppehållstillstånd om de kommer till Sverige. Skicka iväg den förstfödde till det kalla norden, säg att föräldrarna är försvunna, se sorgsen ut och bli placerad hos en svensk familj ett tag så att de gör allt för att du skall ha en anknytning till det nya landet, och tillgång till några svenskar som är redo att gå ut i medierna och säga att den lilla pojken måste få rätt att stanna i landet, vad som än händer i framtiden.

Och någonting hände. Ett mirakel inträffade. Efter ett år utan att veta vad som hänt far och mor – eller att fadern och modern visste vad som hänt deras son – hände följande:

Mahdi blev efter två veckor hos Carina och Pertti Arnberg placerad på ett hem för ensamkommande barn i Hagfors, men fortsatte att besöka Västerfärnebo på skolloven. I slutet av juli, när Mahdi var på besök hos Carina och Pertti bestämde de sig för att åka till Borlänge, som bara ligger en timme från Västerfärnebo. De skulle besöka midnattstravet på Romme och se en konsert med tonårsidolerna Samir och Viktor.

Där och då vid en travbana i Borlänge hände det som Mahdi och hans föräldrar knappt vågat hoppas på. Carina Arnberg berättar om den smått overkliga händelsen.

– Jag hade Mahdi och två barn till med mig till Borlänge och vi stod i publikhavet och tittade på konserten. Mahdi hade svårt att se och jag pekade på en pojke som klättrat upp i ett träd längre bak i publiken. Då när Mahdi vänder sig om får han syn på sin pappa, som stod två meter bakom oss, berättar Carina Arnberg för SVT Nyheter.

– Men där är ju min pappa, skrek Mahdi och rusade bort mot Nader och de båda kramade om varandra.

Fascinerande. Från Afghanistan, via en turkisk skog och slutligen i Borlänge, så bestämde sig pappa Nader för att besöka familjekvällen på Dalatravet i Romme för att titta på något av de tolv loppen under midnatten, och spatserade förbi scenen där Samir och Viktor uppträdde.

sb romme

Där, knappt ett par meter framför honom, vänder plötsligt sonen sig om och ser i det behagliga sommarkvällsljuset sin far som varit borta med familjen under ett års tid. På de drygt 450’000’000 kvadratmeter av Sveriges yta så hamnar både far och son Aziz av en otrolig slump på samma evenemang, blott en armlängds avstånd från varandra.

En sådan lycka att äntligen bli återförenade, inte minst med tanke på det sorgliga beskedet från Migrationsverket att herr och fru Aziz, samt deras två medföljande barn från det turkiska lastbilsflaket, inte har flyktingskäl för att stanna i landet. Fast lille Mahdi har uppehållstillstånd, och han har redan börjat i skolan och lär sig svenska och är omtyckt av alla klasskamrater.

Snipp, snapp, snut och sagan är ännu inte slut, utan skattebetalarna i landet skall nog få fortsätta att betala för de afghanska kärleksflyktingarnas travbesök och familjehelger ett bra tag till. För inte kan man väl rycka lille Mahdi från sitt nya trygga och välordnade liv i Sverige.

Om mormor och morfar hemma i Afghanistan är lyckliga över att deras försvunna barnbarn som inte kunnat meddela sig under ett års tid nu äntligen återfunnits förtäljer inte SVT Nyheter…

Hälsar eder Peter Harold, arg men inte blåögd skattebetalare.

P.S.
En gång i tiden var travbanorna bara ett tillhåll för skummisar och spelmissbrukare. Nu tycks de vara någon form av familjetivoli. Världen förändras… dock inte nödvändigtvis till det bättre, kan vi se.
D.S.

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Humor. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Lycklig återförening av familjen Aziz i Sverige.

 1. Sofia skriver:

  Vilka gulliga sagor MSM berättar! Lyckligt slut dessutom!

 2. Sofia skriver:

  MUSIKALISK GODNATTSAGA –

 3. Artister i världsklass? Jag har då aldrig hört talas om Samir & Viktor, förrän nu. Lär heller inte anstränga mig så mycket för att ta reda på vad dom är för artister. har tillräckligt med fantasi att räkna ut att det är det mångkulturella paradisets egna svärmorsdrömmar. Genom att undvika att googla dessa två juveler så bespara jag förmodligen mig själv en uppspydd pizza.

  • Peter Harold skriver:

   Ur Wikipedia:

   ”Samir & Viktor är en svensk musikduo bildad 2014, bestående av TV-profilen Samir Badran (född 25 maj 1990) och modebloggaren Viktor Frisk (född 2 mars 1995). I maj 2014 släppte de singeln ”Success”.[1] Låten blev etta på Itunes under sin första vecka.[2]

   Samir & Viktor deltog i Melodifestivalen 2015 med bidraget ”Groupie”.[3] De deltog i den andra deltävlingen i Malmö den 14 februari 2015 och tog sig till andra chansen ifrån vilken de tog sig vidare till finalen.”

   Med andra ord, vi tycks ha missat uppkomsten och genomslaget av denna nationella angelägenhet…

 4. bernys skriver:

  Med risk för att förstöra en bra historia så tycker jag det är helt uppenbart att man varit i kontakt med varandra med hjälp av bildtelefoni redan tidigare och bestämt att träffas på Romme. Om mormor och morfar hemma i Afghanistan är lyckliga över att deras försvunna barnbarn som inte kunnat meddela sig under ett års tid nu äntligen återfunnits förtäljer inte SVT Nyheter, men antagligen är det nog så att mormor och morfar saknar telefon, och det är väl lika bra det.

  • Peter Harold skriver:

   Inte alls. Telecom marknaden boomar för fullt i Afghanistan. Det är så uppenbart att hela historien är tjurexkrement, men familjen Aziz kommer inte avstå från att stanna i Sverige, är min misstanke.

  • Läsare skriver:

   Först är han ensam i hela världen, för att i andra halvan av samma mening ha regelbunden kontakt med släktingar i Afghanistan.

   Annat exempel jag själv läst skrivit av kvinnlig ”journalist”. Abdullah fem år är ensamkommande, hans mamma kramar honom ömt.

   5åring som kommer med modern är alltså ensamkommande? Logik är verkligen inte dumsvennes starkaste gren.

   Skalliga 30-40åringar med grovt talibanskägg påstås på fullt allvar vara under 16 år.

 5. Läsare skriver:

  Vänta nu. Flyktingsmugglarna sa att den äldste sonen skulle åka båt, och resten av familjen skulle resa på lastbilsflak. Varför då? Det där är ju jättegrymt av människosmugglarna. Att komma där och splittra en familj på det där sättet. Smugglarna måste ju ha hotat familjen med både det ena och det andra, för vem släpper iväg sina barn på en smugglarbåt frivilligt…?
  __________

  Dr Mengle was there?

  Byt ut afghanerna med judar och du har exakt samma ”det är ett mirakel” sagor för naiva och dumknullade gojim.

  Skulle inte förvåna mig om det är en jude som skrivit ihop lögnhistorien.

 6. Sofia skriver:

  AZIZ – visserligen ett vanligt irakiskt namn men…….
  (finns det ett hemligt sällskap med stora planer?)

  • Peter Harold skriver:

   Jag vet inte vad familjen Aziz i artikeln har för religion, men de kan ju alltid säga att miraklet vid travbanan i Romme fick dem att konvertera till kristendom och därför inte kan åka hem till Afghanistan nu…

  • Anna skriver:

   Skitbra att att såna här får tala! Ju fler som får tala öppet om den verkliga islam, desto snabbare fattar fler idioter att vi måste stänga gränserna. Förhoppningsvis också skicka tillbaks skiten till tarmen.

 7. Risto Matinen skriver:

  Upprepar mig: Hur vågar de publicera sådana berättelser, där det är uppenbart att invällarna saknar asylskäl och dessutom inte ens borde få söka asyl?

  Detta fall slår mycket. Fick asyl för att packet inte klarar av att hantera familjemotsättningar, om det vore sant. Skulle européer också kunna få asyl av samma skäl? Egentligen, i så fall, men det är kaozbabbar de onda vill fylla vårt land med…

  Träffades på en travbana, och det helt apropå. Hahaha, vem kan tro på något sådant. Tror inte ens att babbarna satt sina skitiga fötter där. Brukar vara helvita tillställningar. Har aldrig sett en neger eller något annat babbelöske där.

  Ingen åttaårig bilmekaniker denna gång. Har ankarbabben helskägg? De brukar ju ha det redan innan 10 års ålder…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s