Jubel eller gråt när en presidentkandidat inte vet vad Aleppo är?

Bästa läsare!

I de svenska libertarianska kretsarna är presidentkandidaten för Libertarian Party, Gary Johnson, föga omtyckt. Det beror på att de få libertarianer som finns i Sverige verkligen är mycket hängivna de libertarianska principerna (eftersom vår kunskap om libertarianism inte grundar sig på kortfattade faktarutor i kvällstidningarna).

Och Gary Johnson hedrar föga dessa för oss högt aktade principer, och låter hela sin kandidatur förlita sig på det faktum att han varit guvernör för New Mexiko. Det mandatet hade han som republikan, men den saken framkommer inte så värst tydligt…

Opinionsmässigt går det bra för Gary Johnson. I alla fall fram tills nu. Han har i olika opinionsmätningar hamnat på 5-10-15% beroende på var och när man genomför opinionsmätningarna. Det är sällan som Libertarian Party brukar få såna här siffror.

Anledningen är dock ganska uppenbar; amerikanska väljare misstror Hillary Clinton från Demokraterna och Donald Trump från Republikanerna. Det amerikanska partisystemet har förvisso under alla år använt sig av missnöjesröstande (se bl.a. professor Carroll Quigleys studier om ”fördelen” med att lura väljarna i ett skenbart tvåpartisystem i sina alster om de dolda makthavarna). Men i år är väljarna så missnöjda att de inte bara vill straffa bort den ena av etablissemangets kandidater, utan bägge denna gång.

Det är här som Gary Johnson dyker upp. Han anmälde att han ämnade försöka bli presidentkandidat för Republikanerna till valet 2012, det nomineringsval som genom Ron Pauls kandidatur gjorde libertarianismen allmänt känd inom och utanför USA. Johnson hoppade av och sökte sig istället till Libertarian Party som han blev presidentkandidat för. Vid presidentvalet gjorde partiet sitt bästa val hittills: 0,99%.

I maj i år vann Gary Johnson partiets nominering ännu en gång, och vid hans sida står nu en annan f.d. republikansk guvernör.

Gary Johnson kandiderar för ett libertarianskt parti, men hans politiska grund är ”fiskalt konservativ” och ”socialliberal”. Med andra ord, han förväntas stjäla skattekonservativa högerröster samtidigt som han sänker tröskeln för liberaler att överge Demokraterna. I Johnsons formel ingår stopp för ”War on drugs”, avveckling av federala välfärdssystem och motstånd mot krigföring i utlandet.

Ron Paul – som inte deltar i årets presidentval, och som inte heller stödjer Gary Johnson – brukar ofta ställa sig frågan varför USA:s regering bedriver krigföring på andra kontinenter i namn av ”nationens säkerhet”. Ron Paul har frågat sig själv om folk verkligen har kunskap om hur världskartan ser ut när folk tycks föreställa sig t.ex. att USA står inför ett invasionshot från Iran. Och amerikaners geografikunskaper är som sagt begränsade. Detta tycks även gälla presidentkandidater… som t.ex. Gary Johnson.

Under en intervju i MSNBC – med programledarna Mika Brzezinski (japp, dotter till Zbig, världen är liten…), Willie Geist och Mike Barnicle – utspelade sig följande konversation:

JOHNSON: I really do think that the two-party system is broken. I don’t think Democrats are able to balance a checkbook these days. That’s it’s all about bigger government and higher taxes. And then Republicans with, I think, the social agenda. Look, whatever your social inclinations are just don’t force it on me. And I think the Republican Party has gotten really extreme in that category.

BARNICLE: What would you do, if you were elected, about Aleppo?

JOHNSON: About?

BARNICLE: Aleppo.

JOHNSON: And what is Aleppo?

BARNICLE: You’re kidding.

JOHNSON: No.

BARNICLE: Aleppo is in Syria. It’s the — it’s the epicenter of the refugee crisis.

JOHNSON: OK, got it, got it.

Detta är ungefär i paritet med den dåvarande utrikesministern Leila Freivalds som erkände att UD kom igång väldigt sent med sin krishantering under tsunamikatastrofen 2004 därför att hon inte visste vad Phuket var, och att denna semesterort är en synnerligen välbesökt plats för svenska turister.

Aleppo. Nej, det tycks inte ringa någon klocka i bakhuvudet på Gary Johnson. Hans min – för Gary Johnson är en person som är väldigt lätt att läsa av utifrån hans ansiktsuttryck – visar att han undrar om det är en maträtt eller en sjukdom eller vad som helst annat som programledaren frågar om.

Det dröjde inte många minuter förrän Twitter fylldes med kommentarer om att Gary Johnson tycks vara en politisk idiot. Den alltid lika giftige Paul Joseph Watson skrev ” – This should now silence the libertardian camp followers who sold out their own principles to back the idiot Johnson.”

Och visst kan man ha synpunkter på att en person som aspirerar på att bli ledare för världens största supermakt har noll koll på att Aleppo ligger i krigszonen där den syriska armén bekämpar Islamiska Staten. Samtidigt kan man ju säga att Gary Johnsons okunskap om geografi borgar gott för att han inte kommer veta vart han skall skicka trupper.

Men bortom det upprörande med att presidentkandidaten är så ringa allmänbildad att han inte kan koppla namnet på den syriska staden till det pågående inbördeskriget så skall man ha i åtanke att libertarianismens principer kan och bör appliceras på samma sätt oavsett var det pågår en konflikt eller förekommer ett problem. Detta vare sig problemet stavas ”Aleppo”, ”Washington”, ”krig”, ”fattigdom” eller ”feminism”, till exempel.

Gary Johnson ger sålunda ett adekvat svar på frågan:

JOHNSON: Well, with regard to Syria, I do think that it’s a mess. I think that the only way that we deal with Syria is to join hands with Russia to diplomatically bring that at an end. But when we’ve aligned ourselves with — when we’ve supported the opposition of the Free Syrian Army — the Free Syrian Army is also coupled with the Islamists.

And then the fact that we’re also supporting the Kurds and this is — it’s just — it’s just a mess. And that this is the result of regime change that we end up supporting. And, inevitably, these regime changes have led a less-safe world.

GEIST: So alliance with Russia is the solution to Syria. Do you think Vladimir Putin and Russia are good and a reliable partner?

JOHNSON: Well, I think diplomatically that that is the — that that has to be the solution, is joining hands with Russia to bring — to bring this civil war to an end.

Se, värre än så var det inte. Gary Johnson är fullt medveten om varför Syrien är ett kaos, och att USA:s regering – samt båda partierna i kongressen – har ett stort ansvar för att det är på detta viset. Och lösningen, att samarbeta med Ryssland, är under nuvarande omständigheter den bästa lösningen.

Detta är den väsentliga skillnaden mot t.ex. Hillary Clinton som faktiskt är medskyldig till den syriska krisen genom sitt tidigare beslut som utrikesminister att förse rebellerna med vapen, och som än idag anser att USA skall upprätta en ”no-fly zone” i Syrien och förhindra att det syriska flygvapnet och de ryska flygstridskrafterna kan bekämpa Islamska staten och de associerade rebellerna.

När det gäller Donald Trump så var han lika okunnig om uttrycket ”Brexit” som Gary Johnson var om ”Aleppo”. Det är naturligtvis inte optimalt att en idiot skall styra ett land, men hellre det än en skurk som Hillary Clinton.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Jubel eller gråt när en presidentkandidat inte vet vad Aleppo är?

 1. Björngunnar skriver:

  Visst skulle jag kunna rösta på Gary.
  Och hade han sagt att Aleppo ligger väl i Afrika hade inte många amerikaner fattat att det inte stämmer.
  Geografikunskaper tycks nästan obefintliga ower there.
  När jag var där undrade man var jag kom ifrån, Sweden yes…det ligger brevid Österrike, nej nej…Portugal då…
  Oslo är huvudstad i Sverige.
  Men vad man borde göra i Usa är att ta bort hela centralmakten och ha 52 nationer istället.
  Det skulle lösa alla problem och alla deras krig skulle ta slut!
  Sammalunda borde det vara i Sverige.
  Låt sedan folk flytta ut på landet igen och avveckla idén att folk skall bo i städer.
  Städer som olustigt nog ser likadana ut vare dig det handlar om Sovjetunionens byggnationer eller i Usa eller Norden.
  Samma arkitekt!

  • Decentralisera låter som en bra idé. Jag vet att Texas vill bryta sig ur och bilda eget. Samma sak här. Alla landskapen bryter sig loss och blir suveräna nationer. Sedan kan stollarna sitta där uppe i Satan City och pladdra bäst dom vill. Dom kan få vara med både i EU, FN, NATO och Bilderberg om dom vill. Så länge dom inte har något inflytande över oss andra. Ni som fortfarande bor kvar i Satan City får väl passa på att flytta ut innan.

 2. Benny skriver:

  Man kan bara konstatera att många är korkade i USA! Tydligen förstår man inte att inget annat land än Ryssland som kan bomba skiten ur USA. Eller har politikerna lyckats lura i de flesta att skitländer som Iran, Nordkorea m.m skulle utgöra något hot? Troligtvis så är det hela bara lurig propaganda för att ursäkta fortsatta satsningar på krigsindustrin, propagandamakarna vet ju hur det ligger till egentligen…USA kommer att rusta sig till bankrutt ivrigt påhejade av oligarker som tjänar på det hela. Och skattebetalarna i USA får bekosta det hela med ökad fattigdom och en infrastruktur i spillror. Och i det här läget fortsätta att mucka med ryssarna måste ju närmast betraktas som efterblivet om man väljer Clinton.

 3. Risto Matinen skriver:

  Tja, varför skulle man veta var Aleppo ligger? Hade ingen aning innan jag läste att det var strider där. Vet inte ens var i Syrien arabhålan ligger.

  Såg några ”debatter” mellan libertarianska presidentkandidater. Inte imponerad av någon. En yngre streber-slempropp (känslomässig bedömning), som jag inte minns namnet på och förutom Gary Johnson var det datanörden John McAfee. Den senare har hyfsat bra idéer om den digitala världen, men slog ett slag för rasblandning: Han har en negress som fru och tycker att vi andra borde göra detsamma. Fy attan! En folkmordsanhängare med andra ord…

  Undrar hur djupt libertarianismen sitter/satt hos årets presidentkandidater? Jag är snarast född sån…

 4. Anonym skriver:

  Jag har hört/läst om en amerikan som var fast övertygad om att Danmark var Sveriges huvudstad…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s