Kan inte norska Nobel-kommittén visa sin nya sida och dela ut fredspriset till Chelsea Manning?

Bästa läsare!

” – Åren går och levererar nya sår, och istället för att k*ken står, vill den bara hänga på mitt lår”, yttrade en anonym skald som med stor sannolikhet inte kommer bli ihågkommen av den svenska akademiens ledamöter när det gäller att välja ut en mottagare av litteraturpriset till Alfred Nobels minne. När man talar om genitalier, anonymitet och Alfred Nobel i ett och samma andetag vandrar tankarna gärna till Chelsea Manning.

Vem är det?

Chelsea Manning är f.d. Bradley Maanning, en likaledes f.d. underrättelseanalytiker som i unga år kom att befatta sig med Pentagons databaser för krigen i Afghanistan och Irak, och som blev upprörd över det han såg. Han konstaterade att USA begick folkrättsliga olagligheter under sitt krigförande i dessa länder.

” – Det var som om mitt land var besatt av att döda människor i dessa länder, bara för att uppnå någon form av säkerhet”, sade han vid rättegången som följde när han läckt ut hundratusentals dokument om den amerikanska krigsinsatsen, däribland vittnesmål om direkta attacker mot civila mål. Bradley Manning dömdes till 35 års fängelse.

Någonting som är mycket intressant är det faktum att Bradley Manning först vände sig till de etablerade nyhetsmedierna, bl.a. Washington Post och The New York Times. Men dessa visade inget intresse för saken, och Manning gick vidare till Wikileaks.

Vad Manning kanske inte visste eller tänkte på är att både Washington Post och The New York Times har kopplingar till Council on Foreign Relations som är en av de organisationer som understödjer Vita husets och Pentagons krigföring i Afghanistan, Irak och varhelst amerikanska trupper drar fram, med eller utan sällskap av NATO. Sålunda låg det inte i dessa etablerade tidningars intresse att ge nyhetskonsumenterna sådana upplysningar som kunde framkalla krigströtthet.

Men Bradley Mannings information kom ut, tack vare Wikileaks. Det är här jag reflekterar över att ”åren går”, för jag minns att jag satt i ett kontor inuti ett hus som numera är rivet och tittade på filmklippen som visade hur döden spreds med attackhelikoptrar som om det vore ett TV-spel. Samtidigt som en halv värld utbrast i ett ” – WTF?!!” när de såg civila människor dödas av de amerikanska militärerna, försökte Pentagon att övertyga allmänheten att allt detta bara var ”Collateral Damage”. ” – Det var inte meningen, och vårt ansvar är att försöka sikta bättre nästa gång.…”, var talesmännens svar på bilden av dödade vanliga människor. I det här fallet ett par journalister.

Sedan domstolen fällt Bradley Manning för att ha hjälpt fiendestyrkor (genom att läcka materialet) och dömt honom till 35 års fängelse meddelade han att han bytt kön, och kallar sig för Chelsea istället. Och det är som Chelsea han kommunicerar med omvärlden, bl.a. genom en egen spalt i The Guardian.

Jag tror att det är mycket Bradley Mannings förtjänst att Vita huset stötte på patrull när Barack Obama försökte få invadera Syrien efter de idag beryktade false flag-attackerna med giftgas utanför Damaskus. På allvar talade man om ett krigstrött Amerika. Syrien är inte värt hundratals amerikanska soldaters liv, resonerade folk högljutt. Sakta men säkert gick det upp ett ljus för vanliga människor att Syrien inte var en amerikansk angelägenhet. I synnerhet inte som krigsetiken inte alls var som presstalesmännen utgett den för att vara.

Bradley/Chelsea Manning avslöjade krigets verklighet. För detta kommer Manning att få sitta länge i fängelse. Dessvärre har Obama-administrationen under åren ökat möjligheterna att straffa visselblåsare, inklusive dem som försöker finna andra kanaler än Wikileaks. Dessutom har man inrättat en ny myndighet – National Insider Threat Task Force – för att övervaka potentiella visselblåsare inom bl.a. försvarsmakten och administrationen.

Kriterierna för att hamna på bevakningslistan är personliga egenskaper som bl.a. girighet, har ekonomiska svårigheter, är missnöjd, är ideologiskt lagd, har lojalitetsproblem, har ett starkt ego eller stark självbild, eller har familjeproblem. Förutom att en av dessa egenskaper är illa nog så kan man också utläsa vad makthavarna önskar sig av sin personal; känslolösa och lydiga minioner.

Ifjol ändrades sammansättningen i den norska Nobel-kommittén. Ett halvt löfte har framförts om att man skall sluta upp med att vara etablissemangets reklambyrå (fredspriset till Al Gore, Barack Obama och EU för att nämna några av de värsta Nobel-skandalerna). Nobel-kommittén kan visa att man menar allvar med sin kursändring, och ge fredspriset till Chelsea Manning. Det finns värre banditer som fått medalj ur kungens hand (i detta fall blir det ju den norske knugens hand).

Hälsar eder Peter Harold (som befinner sig utomlands och har förhandspostat detta inlägg)

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Kan inte norska Nobel-kommittén visa sin nya sida och dela ut fredspriset till Chelsea Manning?

 1. Vauen skriver:

  ”ideologiskt lagd”, inkluderar det sionist, typ Jonathan Pollard?

 2. Risto Matinen skriver:

  Kan vem som helst nominera fredspristagare? I så fall kan vi väl alla göra en insats?!

  Tyvärr är jag pessimist i detta fall. Antivita hyperrasister vill oss illa, och inte f*n släpper de denna chans att förstöra, genom konstiga pristagare. Många fredspristagare har varit rena Norgehistorier…

  Taskigt för Bradley var kanske att han inte försökte med könsbyte innan domen. Kvinnor får lägre straff för samma brott. Taskigt för Bradley och andra med samma sjuka, är att ingen kan byta kön. Har han kastrerat sig är han könslös: Kastrat, enuck, valack…

  Läste i en regional reklamblaska om en invaderad kvinna från Iran. Hon bor i Dalarna och inbillar sig vara kulla. Hon ställer frågan: Vem får vara kulla? Fel fråga! Man/kvinns föds kulla! Så svaret finns där!

  Bland dalkarlar/masar och kullor är det klart, fast flera tillfrågade verkar ha glömt orsaken. För att räknas som dalkarl eller kulla, ska du ha föräldrar som är svenskar och bott i bygden så länge att du har minst 75 % dalagener! En lapp vars förfäder bott i Dalarna i flera hundra år, (finns dem?), är inte dalkarl eller kulla. Hur i helvete tror invällare att de gynnar deras snyltarsak att de är oss?

 3. Risto Matinen skriver:

  Äh, det är helg, så man kan vara lite tramsig?

  Börjar med att leva upp till mitt alter ego:

  En modern finska. Jenni Vartiainen – Missä muruseni on (Längtar efter min älskling)

  Vidare musik från 60-talet, när vi i princip var arab- och negerfria. Det ska vi bli igen, frågan är bara hur och till vilka förluster i liv..

  Nåväl:

  Finland igen, här en finlandssvenska, som tyvärr dog ung. Carola Standertskjöld – Förbjuden lek 1966:

  Eagles – Hotel California

  I believe to my soul – the Animals (1965)

  Gudibrallan – Fy på dig Sosse vad det luktar skit (1970?)

 4. Läsare skriver:

  Peter: re posta meddelanden/kommentarproblemet:

  Jag har själv samma problem på en del siter. Det jag kommit på är att om jag byter flik/fönster och sedan växlar tillbaka, då syns Post it knappen.

  Längs upp till höger i mobilen syns ett nummer, klicka på nr.

  • Anna skriver:

   Du som verkar ha koll på landet- Läsare! Östersund- kan man bo där? Har bokat en weekend-trip dit för att kolla. Jobb har jag blivit lovad om jag flyttar dit. INTE visstids utan tillsvidare. Men trivs man om man är inbiten stockholmare (fast mina föräldrar är ju uppifrån så det känns inte helt främmande, däremot hade jag svårt att flytta neråt)

   Vet någon något om Östersund? Funderade på Kalmar först, som ju ligger helt fantastiskt mittemot Öland. Tills jag läste att av de 32 000 invånarna var numera 3 000 av de asylanter… Måste vara påtagligt för Kalmarborna. Man förstår vad deras ”näringsliv” består av.

   • Risto Matinen skriver:

    Östersund (Ö) är/var en liten fin stad, med betoning på liten. Centrum klarar man av att gå på 3-4 min. Ö ligger vid Storsjön, som är landets femte största sjö. Den sjön plogas vintertid så man kan lättare ta sig till andra sidan. Storsjöyran är en sommarfest där.

    Det finns en liten separatistisk ådra som bl.a ger sig uttryck i Republiken Jamtland

    Det bästa är närheten till fjällen. 26 mil västerut ligger Trondheim som är Norges tredje största stad. 18 mil österut ligger Sundsvall (S), en betydligt större stad än Ö, med Sveriges(?) största köpcenter Birsta.

    Både Ö & S är tyvärr svårt kontaminerade av kriminella parasitiska asylbarbarer, liksom resten av landet. Det var i Ö som polisen i vintras rekommenderade kvinnor att inte gå ensamma pga våldtäktsasylanter.

    Bodde några mil och månader utanför Ö i Myrviken för cirkus 10 år sedan. Då såg jag knappt några arab- eller negerjävlar i Ö.

    • Anna skriver:

     Mormor var från Trondhjem (som hon uttalade det) så det kanske är därför jag dras dit. Jag gillar kyla mer än värme. Och närhet till vattnet. Man får väl räkna med lite mobbing som utsocknes nollåtta, men hellre lite hjärtlig mobbing…👀 Det kan väl inte bli nån ”hype” det där med flyyyyktingmottagning i Ö? Alla måste ju ta emot, enligt lag. Om man inte köper sig ur åtagandet, som Täby kommun gjorde 😆… Riktig borgarstil- viiiij betaaaalarr gärna för att slippa pöbeln. Vi kan stänga nåt daaagis eller två för att betala notan. Det drabbar ju inte oss, vi kan ju jobba hemifrån… Önskar alla kommuner gjorde som Täby och betalade för att slippa. Varför kan de och ingen annan kommun, egentligen? Ponera att alla ” rika” kommuner betalade de mindre ”rika” kommunerna för att ta över deras flyktingkvot! Snacka om att bli inburad såsom mindre bemedlad / inte kunna köpa dig ut ur ditt område… Gated communities vore då faktum. Till slut blir det ju ändå så i Svedala men gjorde alla som Täby slog råttfällan igen snabbt som blixten. Vore ju bättre tycker jag. För de fick inte folk tid att vänja sig…

 5. Sofia skriver:

  Du har goda chanser att få genuina vänner där samt en god uppväxtmiljö för din son!

  Odla sundhet i kropp och själ!

  • Anna skriver:

   Jag tror också det, Sofia! Varje gång jag varit på lghvisning senaste åren har det känts som att välja mellan pest eller böldpest alternativt leukemi…

   Allt mynnar ändå ut i den stora muslimfloden ändå. Även kallad för Stockholm. Det finns några gräsplättar att andas ut på. Som Johannesfred i Bromma. Fredhäll och Essingen. Men när man bytt bort sin lya i stan är det ingen återvändo förrän om ytterligare 20 år i kön…

   Jag har bestämt mig att jag vill flytta. Nu vet jag dock inte hur det ska gå till rent praktiskt. Sonen vill ju inte. Skitjobbigt vara den enda som bestämmer över honom. Ska iaf åka dit med honom och bo på finaste hotellet i 2 dygn. Så kanske han vill sen… Kanske kan man lirka med AF om att få flyttbidrag om jag visar att jag blivit lovad fast anställning. Om nu sånt bidrag finns kvar… Ärligt talat hade jag helst köpt nytt bohag. Och bara ta med mig våra sköna sängar. Man behöver inte så mkt egentligen…

 6. Peter Harold skriver:

  Befinner mig i Östeuropa nu. Har varit i en stad dit bl.a. svenska tiggarpengar gått till. Blingbling på staketen men ibland räckte pengarna inte till fönster.

  • Anna skriver:

   Haha! Skön prioritering! Skit i fönstren- vi köper billigt krafs och pryder staketen istället! Då ser man ju att ngn bor här iaf… Ehh..?

   Kul att höra av dig, Peter!

 7. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s