Wikileaks 10 år idag. Stort grattis!

Bästa läsare!

Idag – den 4 oktober – är det 10 år sedan som domännamnet wikileaks.org registrerades.

Domain Name: WIKILEAKS.ORG
Domain ID: D130035267-LROR
WHOIS Server:
Referral URL: http://www.dynadot.com
Updated Date: 2015-10-27T17:08:53Z
Creation Date: 2006-10-04T05:54:19Z
Registry Expiry Date: 2018-10-04T05:54:19Z
Sponsoring Registrar: Dynadot, LLC
Sponsoring Registrar IANA ID: 472
Domain Status: clientTransferProhibited https://icann.org/epp#clientTransferProhibited
Registrant ID: CP-13000
Registrant Name: John Shipton c/o Dynadot Privacy
Registrant Organization:
Registrant Street: PO Box 701
Registrant City: San Mateo
Registrant State/Province: CA
Registrant Postal Code: 94401
Registrant Country: US
Registrant Phone: +1.6505854708
Registrant Phone Ext:
Registrant Fax:
Registrant Fax Ext:
Registrant Email:
Admin ID: CP-13000
Admin Name: John Shipton c/o Dynadot Privacy
Admin Organization:
Admin Street: PO Box 701
Admin City: San Mateo
Admin State/Province: CA
Admin Postal Code: 94401
Admin Country: US
Admin Phone: +1.6505854708
Admin Phone Ext:
Admin Fax:
Admin Fax Ext:
Admin Email:
Tech ID: CP-13000
Tech Name: John Shipton c/o Dynadot Privacy
Tech Organization:
Tech Street: PO Box 701
Tech City: San Mateo
Tech State/Province: CA
Tech Postal Code: 94401
Tech Country: US
Tech Phone: +1.6505854708
Tech Phone Ext:
Tech Fax:
Tech Fax Ext:
Tech Email:
Name Server: NS1.WIKILEAKS.ORG
Name Server: NS2.WIKILEAKS.ORG
Name Server: NS3.WIKILEAKS.ORG
Name Server: NS4.WIKILEAKS.ORG
DNSSEC: unsigned

For more information on Whois status codes, please visit https://icann.org/epp

Wikileaks personifieras i stort av dess vänsterorienterade grundare Julian Assange som för svensk del är mest känd för att ha fått omkull minst två kristna socialdemokratiska kvinnor under en och samma konferens, och därför har tagit asyl i Equadors ambassad i London.

Denna omständighet har stulit uppmärksamhet från det faktum att Wikileaks förmodligen är ett av de viktigaste verktygen i kampen för mänskliga rättigheter, i synnerhet gentemot stater som annars uppfattas som demokratiska och rättssäkra, men som i lönndom begår brott mot folkrätt och enskilda människors rättigheter (som t.ex. tortyr). Wikileaks är en kanal för s.k. whistleblowers, och har instruktioner för hur man rapporterar in anonymt och säkert.

I en aktuell intervju i Der Spiegel beskriver Julian Assange att Wikileaks överlevt rent ekonomiskt, trots sanktioner i form av blockad från kontokortsföretagens sida. Att Julian Assange själv och de övriga medarbetarna – samt sajten själv överlevt nedstängning – tillskrivs det faktum att Wikileaks sänt ut ett flertal krypterade filer med höggradigt känsligt innehåll som blir tillgängligt i händelse av att någon stat (företrädesvis USA eller Storbritannien) lyckas ta någon av dem av daga.

Även om det just nu är mycket buller om Wikileaks avslöjande om Hillary Clinton så förklarar Assange att man gladeligen publicerar material om Donald Trump, men att det är ett faktum att Hillary har varit utrikesminister och dessutom har familjens stiftelse som innebär att det finns betydligt mer kritiskt material om henne än om Trump.

Vad gäller anklagelserna om att Wikileaks skulle vara en kanal för den ryska regimen at plantera ut falska dokument tillbakavisar Assange detta. Han förnekar inte att säkerhetstjänster skulle vilja pröva denna möjlighet, men menar att Wikileaks har kapacitet att avslöja förfalskningar. Min spekulation är att Wikileaks gör detta i samarbete med journalister som själva är mottagare av förfalskad information från regeringarna. Assange nämner i intervjuen hur Wikileaks avslöjade att den tyska tidningen Focus hade samröre med landets underrättelsetjänst. Dessutom har Wikileaks publicerat 650’000 dokument om Ryssland och Vladimir Putin som legat till grund för Guardian-journalisten Luke Hardigans bok ”The Mafia State”.

Julian Assange är tydlig med att det finns ett behov av Wikileaks, och han tänker inte ge upp kampen om att exponera makthavarna. Intervjun i Der Spiegel avslutas lovande:

” – We believe in what we are doing. It’s very satisfying. It’s extremely interesting intellectually. Sometimes great moments of justice come out of it. In one case, a man falsely accused left prison thanks to a publication of ours. A lot of people who work for WikiLeaks have the same instinct as me: If you are pushed you push back.”

Det är bara att tacka Wikileaks för de gångna tio åren och önska dem minst lika många till. Med tanke på all ondska som människor likt Hillary Clinton, George Soros och Tony Blair och andra makthavare av deras kaliber står för, och med tanke på att makten ärvs genom ätter, måste vi nog hoppas på att Wikileaks får chansen att fira 100-årsjubileum och blicka tillbaka på en framgångsrik kamp mot den dolda maktutövningen i världen.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Wikileaks 10 år idag. Stort grattis!

 1. Sofia skriver:

  Kloke Lars Bern beskrev läget som
  det kalla kriget är
  OLIGARKERNA mot FOLKEN.

 2. Stig Olsson skriver:

  Jag ser också gärna att Wikileaks får möjlighet att fortsätta sin verksamhet. Den enda i sitt slag som kanske kan kallas god.
  För regeringar världen över är det absolut inte!
  Det är bara en sak, som rebellen inom mig. önskar och det vore att Wiki släppte ännu mer och gärna då rörande den omfattande korruptionen inom Sverige.
  Anledningen är enkel, för jag blir dagligen så förbannad över vad som sker i vårt lilla land att jag sitter och direkt skakar av ilska.
  Det kanske värsta av allt, för mig i alla fall, är att jag tycker det skulle vara rätt så enkelt att ställa allt tillrätta igen. Det genom att slänga ut alla politiker, utveckla datasystem som redovisar alla offentliga utgifter. Samtidigt skapa ett röstningssystem så att alla medborgare, som är intresserad av respektive ämnesområde, kunde säga sin åsikt och därefter utför väl valda, av folket, människor som utför det folket röstat för.
  Jag tror inte det skulle bli ett kaos av det, eftersom ämnena är många och den tid vi har skulle bara räcka till för att vi orkar bry oss om mestadels bara det som berör oss själva.
  Oavsett skulle vi absolut få det bättre, för sämre är en omöjlighet.

  • Peter Harold skriver:

   Jag känner igen mig i dina rader om att dagligen bli förbannad över vad som sker i vårt land, i synnerhet när jag nu var utomlands och fick korta men koncentrerade doser av nyheter när jag väl var on-line.

   Det du föreslår är en form av direktdemokrati. Jag skulle vilja gå ett steg längre, och decentralisera hela samhället till minsta möjliga enheter. Jag lyssnade nyligen på en podcast som berättade om hur libertariansk/anarkistisk författaren J.R.R. Tolkien var, och det fick mig att minnas den första halvtimman av en film som heter ”Hobbit” där kortvuxna bor i en tämligen avkopplande by utan några av de sedvanliga kännetecknen hos ett samhälle, såsom förbudsskyltar, övervakare och predikanter. Till saken hör att ”Sagan om ringen”-filmerna gör mig extremt sömning, så det är först på senare tid som jag börjat analysera lite av det jag sett i dem. Och även om ”Hobbit” gestaltar en idyll så tror jag att det är i den vägen många människor skulle vilja leva. Alltså långt från en centralmakt som styr och ställer.

   • Anna skriver:

    Jag är definitivt en Hobbit! Det är nu du kommer till pudelns kärna ( varför det kallas så minns jag inte men låter kul) och det är ju frågeställningen: Vem kom först? Hönan eller ägget?

    Vilka hade behövt bidrag och röstat för bidragen – om de inte vore satta för att just vara överflödiga och satta för att rösta för att säkra sin egna överlevnad?

    Jo, det är ju just det som är frågan. Hobbitar lever i skymundan. Detta är Orchernas tidsålder. En köttmarknad utan dess like i svenska mått mätta. Är det inte märkligt att vi i Sverige har en arbetsmarknad som utesluter allt fler i syfte att göra plats för fler nya?

    Hobbitriket krymper. Allt fler måste avstå från egen härd är guld värd. Bidrag eller inget. Det är svenskens huvudbry anno 2016. Åtminstone för en Hobbit.

    • Peter Harold skriver:

     Ibland har jag funderat på att ta en stor benbit från någon stek och polera den så att den blir som en rund eller någorlunda rund, och behandla den med något färgämne innan jag snickrar ihop en liten monter och förser denna med en liten plåtskylt av museietyp med texten ”Pudelkärna”…

  • Anonym skriver:

   Kram på dig, Stig!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s