Inte ens när man är nykter känns nationalekonomin gripbar – och det är politikerna lyckliga över.

Bästa läsare!

Någon gastade i mitt öra att svenska folket nu är belånade upp över öronen p.g.a. sina bostäder (3’600 miljarder SEK). Detta är ett ganska typiskt problem som nog egentligen ingen vill göra någonting åt.

Att det gått så här beror ju på att vi som lånar till vår bostad gör det med den ofta berättigade förhoppningen om att bostaden kommer att öka i värde tills den dag då pengarna skall returneras till banken.

Att värdet fortsätter att öka beror bl.a. på att krediterna kostar väldigt lite nu när räntan är låg. Därför kommer man öka belåningen så till den milda grad att man lånar mer än vad man kan förvänta sig att tjäna ihop under resten av sitt yrkesverksamma liv. Och räntan sätts av riksbanken som är en myndighet under riksdagen. Riksbankens önskan är att den svenska kronans köpkraft skall minska med 2% per år eftersom detta gynnar staten som ”producerar” pengarna för bankernas räkning.

Det är här det hela blir lite perverst.

För det första så finns det inte särskilt mycket pengar. Om vi tar alla mynt och sedlar så täcker de mindre än en tjugondel av alla ”pengar” som finns i form av huslån, billån, ICA-kortet, lönechecken, o.s.v. Denna situation har uppstått genom s.k. kreditexpansion; svenska folkets förmögenheter i form av miljonvillor baseras på att banken medgivits att skriva ut ett papper som säger att du fått låna si och så många miljoner att ge till byggfirman för ditt hem. Eller till bostadens förre ägare.

Vem vinner på detta? Ja, eftersom bostadspriserna normalt sett stiger så bör den förre ägaren ha blivit glad. Nu kommer visserligen denne att få betala för sin nya bostad (direkt eller indirekt, såvida inte säljaren är död), men en del av vinsten på försäljningen av den gamla bostaden går till staten i form av vinstskatt.

Med andra ord, staten kommer ta en icke så försumbar andel av medborgarens pengar, pengar som i praktiken bestod av en siffra i bankens dator. Staten tjänar på att vi belånar oss allt mer och mer för att kunna fortsätta att köpa allt dyrare bostäder.

Stackars den som kommer stå med Svarte-Petter i hand och skall betala tillbaka den sista lånesumman.

Fast nu är det ju inte tänkt att pengarna skall komma tillbaka. Eller rättare sagt, man kommer inte behöva betala tillbaka förrän staten eller bankerna har bekymmer med sina ekonomier.

Här kommer då det något illavarslande perspektivet att svenska staten i sin tur lånar mångmiljardbelopp för att kunna ge välfärd till hundratusentals arbetsoförmögna och okvalificerade migranter från bl.a. Mellersta Östern och Nord- samt Centralafrika. Det har gått upp ett Liljeholm för politikerna att denna ”investering” faktiskt inte kommer ge någon positiv utdelning under de närmsta årtiondena.

Nationalekonomi är så komplicerat att det inte alltid känns gripbart ens i nyktert tillstånd. Det tråkiga är dock att det dessvärre är lika obegripligt för våra svagsinta politiker som lever efter visioner och utopier istället för efter uppenbara fakta. Därför kan en vanskött ekonomi utan större motstånd raseras. Och vem betalar då? Rätt gissat: Folket.

Därför behövs folkbildning. Ökad förståelse för äkta pengars riktiga värde torde kunna få väljarkåren att kräva en mer ansvarsfull politik. Som det är idag är både menighet som politikerskrået som den hejdlösa fröken Slösa.

Hälsar eder Peter Harold, nykterist

FÖRDJUPNING:
Mises.se: ”Inflation är stöld, både förr och nu

P.S.

Det slår mig att jag bör be om ursäkt för att jag under denna sommar inte kunnat uppfylla allas förhoppningar om att vi skall kunna träffas när jag är ute och far. Jag har av personliga skäl svårt att avtala om tid och utlova engagemang. Vi får se hur det blir i framtiden.

D.S.

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Inte ens när man är nykter känns nationalekonomin gripbar – och det är politikerna lyckliga över.

 1. Björngunnar skriver:

  Allt som sker är enligt plan och de flesta dansar runt guldkalven, just det vi har blivit varnade för.
  Jag känner mig inte speciellt kristen men där finns en varning för just det som händer Sverige just nu.
  Första budordet, du skall Inga andra gudar hava, men nu är det penningen som är gud.
  Vi har gått i fällan och priset blir dyrt.
  När ingen längre kan eller vill köpa kommer kraschen .
  Fast det var inte meningen att skrämmas, det är bättre med en krasch än att fortsätta bygga ett samhälle byggt på egoism.
  Aldrig mer kan vi låta något annat folk äga banker och media, det blir lärdomen.
  Och aldrig mer skall folket söndras för att kunna styras mot undergången.
  Söndra och härska är liksom demokrati i sin nuvarande tappning det sämsta som hänt oss.
  Det här har man redan förstått i öststaterna som nu ligger före oss i utvecklingen.

  • Jag räknar mig inte heller som kristen men har ändå tagit vissa saker på fullt allvar. mest för att dom (((oligarkerna))) förefaller att göra det. Bibeln i största allmänhet och uppenbarelseboken i synnerhet. Verkar som om de använder den som ett blueprint. Frågan är förstås inte hela det religiösa geschäftet är ett judiskt påhitt från början till slut. kanske inte så mycket profetior som just en slags plan för framtida mål och vi kan säkert gissa vilka arkitekterna bakom den är.

   • Björngunnar skriver:

    https://m.thetrumpet.com/articles/1206,6
    läste detta som handlar om ”end Times”
    Tiderna som vi lever i just nu.

    • Peter Harold skriver:

     Det är lite vanskligt att ta en +tusenårig text och fastslå att Israel är dagens USA och UK enligt denna profetia. Att USA står under sionistisk kontroll må vara sant när det kommer till storpolitik, men landet är stort, och det finns en stark prägel av autonomi bland de flesta amerikaner. Än så länge… Det är lite svårt för mig att överföra dessa profetior rakt av till dagens situation. Men visst skall man ta lärdom av de varnande exemplen.

   • Peter Harold skriver:

    Mitt motto är att försöka leva som en kristen utan att vara religiös. D.v.s. uppträda så att folk kan ana att man inte är en barbar, utan faktiskt har någorlunda högstående ideal. Det är faktiskt lite lättare med den saken nu när jag är äldre och inte har energi till att hetsa upp mig.

  • Peter Harold skriver:

   Bibeln är ju en samling av historiska berättelser (vid sidan av en och annan fiktiv anekdot), så naturligtvis innehåller den ju information om händelser som dessvärre är av cyklisk karaktär. Vilket jag personligen underskattat då det efter järnridåns fall såg ut som att världen gick en strålande framtid till mötes.

 2. Risto Matinen skriver:

  Välkommen hem Peter! Även om man numera tycker sämre och sämre om vårt hem som ockuperas av kriminella parasiter i allt större skala…

  Att det gått så här beror ju på att vi som lånar till vår bostad gör det med den ofta berättigade förhoppningen om att bostaden kommer att öka i värde tills den dag då pengarna skall returneras till banken

  Knappast! Alla behöver vi en välskyddande bostad i detta taskiga klimat. Det är främst invällningen som driver upp bostadspriserna. Vi vill inte bo med dem så vi tvingas flytta, våra barn kan inte flytta till hyresrätter för invällarna har förtur, etc, etc…

  Förr eller senare brister hela skiten och vilka kommer att plocka hem vinsten? Kan man gissa bankerna som lånat ut pengar, de aldrig haft?

  Helt UÄ: Idag valde åter en negress att gå in i mig, istället för det självklara att hon vek undan. För första gången nöjde sig inte suggan med det. Hörde efter ca 20 m några djurläten. Vände mig om och såg negressen låta och kossan gav mig fingret. Hade jag inte haft för värdefulla tingestar i armarna hade jag vänt om och försökt lära henne både det ena och andra…

  • Anna skriver:

   De flesta svenskar som köpt bostadsrätt gjorde ju det i samband med att deras hus ombildades, alltså var de redan boendes i de lyor de köpte. Sedan sålde många av de sina lägenheter, efter att ha renoverat lägenheterna. För att sedan sälja till ett högre pris, fick betala reavinstskatt men fick ändå några hundra tusen kvar som de använde för att ta ett lån för att köpa ett hus eller annan lägenhet på attraktivare adress. Hade de inte haft de där hundra tusen någonting hade de behövt ta ”topplån” eller vad det heter, vilket hade gjort deras bostadskostnad skitmycket högre och i dag får man heller inte låna upp till hela summan av bostadsköpet.

   Att köpa bostad har ju varit den enda chansen för svenskar att kunna flytta till annat område och enda sättet att kunna erbjuda sina barn en framtid som inte kantas av elände pga daglig input från smågangsters och kriminella. Att köpa bostad är enda chansen för den som bor i värstingområde, att kunna ge en bra framtid till sina barn. Området betyder allt numera. Du kan åka EN enda mil och besöka och intervjua skolungdomar i vardera ände av denna mil- och uppleva att svaren och attityden skiljer sig lika mycket som vore dessa ungdomar boendes i olika länder. Man tror inte det är sant, men det är verkligheten. Maktlösheten detta innebär för föräldrar, att inte kunna göra ett smack åt utvecklingen- är obeskrivbar. Jag fick höra att en kvinna i området jag bor i nu, bara 41 år gammal- tog livet av sig nyligen. Lämnade en 18-årig son ensam. Hon var verksam i 3 företag såg jag och körde en fin bil. Varför, undrar man.

   Det är maktlösheten som tar själen ifrån en. Det som hänt med den här bostadsboomen när allt fler fick köpa sina lägenheter – är ju att de människor som inte fick välja på att köpa sin bostad fick allt mindre valfrihet och fick allt mindre inflytande över sitt bostadsområde. De marginaliserade svenskarna som inte äger sitt boende äger heller inte sina liv. Vi har blivit slavarna som är satta någonstans för att fylla ut ”svenskkvoten” i getto-områden som bara växer och växer i stockholms utkanter. Utfrysta, osynliga och bespottade.

  • Peter Harold skriver:

   Tackar! Det är… hm, skall jag verkligen säga att det är skönt att vara hemma? Njae, jag drar mig lite för det. Att ha varit halvisolerad i två veckor från världens och fosterlandets dumhet gjorde mig gott. Fast på hemvägen påpekade kärestan att jag såg sugen ut på att komma hem och blogga.

  • Ron (GB) skriver:

   Jaså, 80 procent är finansiella idioter?
   Måste ju vara bekvämt att kunna köra Nordbanken till konkursens brant typ 1990-91 genom rena vansinnesaffärer – och sen beordra regeringen att skicka skattefogden efter fattiga löneslavar ute i landet så att fattigfolket får bära bankens SMITNOTA.

   Bailouts har ju blivit nån sorts norm och det är inget annat än skattestöld.

   Man skulle kunna gå tillbaka till guld- och silvermynt i stället. I synnerhet ute i glesbygden där det ändå inte finns bankomater eller kreditkortsläsare.
   Så slipper man ha något att göra med ”finanssektorn” överhuvudtaget.

  • Peter Harold skriver:

   Det intressanta är hur det kan komma sig att de ”finansiella idioterna” – 80% av befolkningen – trots allt har pengar från den första början?

 3. Stig Olsson skriver:

  Den här killen har alla bestick i lådan när det gäller pengar mm.
  https://www.facebook.com/CarlJNorberg?fref=ts

  • Anna skriver:

   Oj, vilken kille. Är det en kontaktannons han skriver? Han verkar söka efter lika skarpa knivar att lägga i samma besticklåda som hans? Då duger det nog bara med diamantbeklädda sirliga bestick, den som får ligga i hans låda…

   • Peter Harold skriver:

    Hm, jag blev lite förvånad när jag klickade på din länk, Stig. Det ser ut som att Carl och jag har minst en gemensam bekant, och… ja, jag blev fascinerad vem jag såg vem det var. Någon i min bekantskapskrets verkar ha en hemlig politisk läggning…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s