Medierna säger att medierna inte är partiska – får stöd av politiskt PK-tyngd professor

Bästa läsare!

Vi skulle kunna få denna diskussion att sväva ut och resultera i ingenting, genom att resonera om att den politiska höger-vänsterskalan är en vilseledande bluff. Men låt oss låtsas som att skalan existerar och att den är relevant för stunden. Ty under alla omständigheter tycks det mig som att medierna i Sverige har en stark övervikt mot den politiska vänsterns sida.

Det som fått debatten att blossa upp kan vara att den moderate riksdagsmannen Edward Riedl är missnöjd med mediernas rapportering, varför de lokala moderaterna startat en egen nyhetssajt. Han säger att det är framför allt svårt för moderaterna att få utrymme i SVT nyheter Västerbotten. Detta ofog att nyttja yttrande- och informationsfriheten har fått medieetablissemanget att reagera. [SVT]

Anders Bäckström, ansvarig utgivare för SVT nyheter Västerbotten riktar kritik mot Moderaterna och anklagar dem för att vara otydliga; han menar att deras nyhetssajt är lätt att förväxla med traditionell media och att om man inte känner till Edward Riedl så är det svårt att förstå att sajten kommer från partiet, enligt SVT. SVT är också kritiska till att artiklarna på moderaternas nyhetssajt inte är signerade med artikelförfattarens namn (fast mig veterligen tycks detta inte vara något problem när de stora drakarna publicerar sina osignerade ledarspalter som fostrar medborgarna att älska multikulturism och massinvandring).

För att ge akademisk tyngd åt SVT:s reaktion mot den ny alternativa nyhetssajten har man låtit professor Jesper Strömbäck från det vänsterorienterade Göteborgs Universitet uttala sig [SVT]. Han menar att det inte alls stämmer att medierna är opartiska:

” – Journalister har säkert åsikter, men att det inte spelar någon roll. Det journalistiska innehållet påverkas framförallt av den journalistiska professionalismen, hur man uppfattar sin roll och hur produktionsprocesserna ser ut. Det finns så mycket forskning kring det i Sverige och andra länder som visar att det journalistiska innehållet påverkas inte särskilt mycket av vare sig ägandet eller journalisternas egna politiska åsikter”.

Detta uttalande har resulterat i att många personer vikt sig dubbla av skrattkonvulsioner på sociala medier. År 2005 genomfördes en undersökning där journalisterna fick uppge vilket parti de föredrog, och 4 av 10 svarade Miljöpartiet, fastän deras stöd rent allmänt bara är en fjärdedel av denna siffra. Även Vänsterpartiet var överrepresenterade, och omvänt var moderaterna gravt underrepresenterade.

Redan här har vi ett argument mot professor Jesper Strömbäcks resonemang om att de personliga åsikterna inte har någon betydelse.

Han bortser helt och hållet från frukten av Frankfurtskolans ambition att de offentliga samhällsfunktionerna skall besättas med människor som anammar kollektivist och kulturmarxism; vi ser att detta är förverkligat till fullo i Sverige.

De politiska övertygelserna har drivit vänstermänniskor att söka anställning inom medieföretag, läroväsendet, beslutsfattarnivå inom offentlig sektor, inom polis och försvar, och även numera kyrkan. Och vi ser framför allt att SVT, SR och UR rekryterar vänsteraktivister till sin publiceringsverksamhet. Vad får professor Jesper Strömbäck att tro att dessa människor helt plötsligt agerar som om de vore åsiktsneutrala under kontorstid? Det räcker med att se eller höra en enda nyhetssändning så inser man att han har fel.

Professor Jesper Strömbäck har varit anställd hos regeringen Reinfeldt som kanslichef för Framtidskommissionen som sysselsatt sig med frågor som bl.a. folkutbytet och utökat politiskt inflytande via klimatalarmism. Han publicerade tidigare i år boken ”Utan invandring stannar Sverige” på Volante förlag. Professor Strömbäck kan anlitas som föreläsare genom Per Schlingmann AB (Per Schlingmann var ansvarig för Moderaternas omvandling till Nya Moderaterna och avskaffandet av den traditionella högerpolitiken och ersatte den med mer lättröstad liberalism med vänsterflört).

Professor Strömbäck har tidigare i år hävdat att medierna inte alls mörkar om invandringen, utan påstår till och med att invandring skildras negativt i medierna.

Detta är nog hans eget sätt att tolka verkligheten på; en normal nyhetskonsument ser att medierna systematiskt mörkar negativa nyheter, som t.ex. att invandrare begår brott eller blir bidragsberoende, och att den negativa belysning som väl släpps fram lägger skulden på samhället, t.ex. underlåtenhet att ta hand om alla hitresta tiggare, bostadsbrist för nyanlända och kommuners oförmåga att kombinera välfärd med ökad migration, som exempel. Summa summarum; snåla svenskar betalar för lite i skatt, säger etablissemanget.

Slumpmässig kontroll av medierapportering om invandring idag kl. 11.oo, bara för att ta tempen på professorns påstående:

METRO: ”Ordningsvakter skryter om våld mot invandrare på sluten Facebook-grupp”.
SVD: ”300 lärare: Utvisningarna till Afghanistan måste stoppas”
SVD: ”Avvisade romer – hänvisade till klädkod” (restaurang släpper inte in sluskar utan slips, typ)
EXPRESSEN: ”Tre gripna för mord på kriminell” (inga namn nämns)
HELA GOTLAND: ”Mindre pengar när asylboende flyttar från ön” (blir intressant att se om årets ökning av utomhusvåld minskar till nästa år i så fall; hittills förklarar polisen trendökningen med rökning av cannabis)
SYDSVENSKAN: ”Löfvén: Striderna i Mosul talar för fortsatta gränskontroller” (till stor sorg för Miljöpartiet)

Till viss del skall man erkänna gammelmediernas opartiskhet. De hänger gärna ut alla politiker och kändisar som delar artiklar från t.ex. Fria Tider eller andra alternativa nyhetssajter. Där är MSM ganska konsekventa. Möjligtvis att typsnitt och anklagelseformuleringar skiljer sig åt från fall till fall (krigsrubrik när moderat gör det, och en notis om att det kanske var lite obetänksamt ifall en miljöpartist gör det), och möjlighet till genmäle. Men man skall vara glad för det lilla av opartiskhet som svenska medier trots allt kan uppvisa.

Hälsar eder Peter Harold

 

(Uppdaterat: Överflödig negation i rubrik raderad)

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Medierna säger att medierna inte är partiska – får stöd av politiskt PK-tyngd professor

 1. bernys skriver:

  Kollade artikeln SVD: ”300 lärare: Utvisningarna till Afghanistan måste stoppas” som handlar om lärarna som har afghanerna som elever som skall skickas tillbaka.
  Kan lätt tänka mig vilken meningslöshet och hopplöshet dom känner efter de senaste turerna med återsändaravtalet. Så att vara för humanitet är väl att vara vänster då kanske.
  Inhumanitet blir väl höger då. Fast kanske inte. Det mest humana är kanske rent av att skjuta dom här på plats här så slipper dom fortsatt lidande. Då spar vi pengarna på flyget också.

  • Anna skriver:

   Inte på plats. Det enda raka är att hjälpa de på plats. Samt skicka ett stort hjälppaket bestående av ”familjekontrollerande åtgärder”. Abortläkare, sterilseringsinstrument, p-piller och kondomer, rent vatten och sexualkunskap så de fattar att inte barnen kommer flygandes med storken?

   Men framför allt ett stort lass med anti- testosteron för alla kåta män så de lägger av med att göra någon på smällen. Det hjälppaketet hade jag mer än gärna bidragit till världen över. Förutom här eftersom vi har för få inhemskt födda barn. Förresten hade väl krigen avstannat om krigarna levt på vårt grundvatten då det innehåller så satans mycket östrogen. De hade kanske börjat intressera sig för naturvandring och gosa med varandra istället. Varför har ingen tänkt på det som alternativ krigsföring?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s