METRO: Folk som inte litar på regeringen kan bli sjuka i huvudet.

I all hast, utan korr-läsning…/Peter

sb-metro-konspirationsteoretiker

Bästa läsare!

Som vanligt finns det tunnelbaneresenärer som inte bryr sig om att ta med sitt exemplar av gratistidningen Metro och lägga den där den hör hemma, nämligen i pappersåtervinningen. Jag läser inte Metro längre sedan ett antal år tillbaka, men nu låg framsidan uppslagen och visade på artikeln ”I huvudet på en konspirationsteoretiker”.

Lydde rubriken istället ”I huvudet på en Metro-journalist” skulle jag nog kanske ha lyft upp tidningen för att se ifall mina värsta farhågor besannats. Även om jag inte läser tidningen själv så har jag trots det kunnat bevittna löpsedlar och rubriker när andra mindre intellektuellt nogräknade medpassagerare slagit upp sin exemplar. Nu kom det att dröja tills ikväll innan jag fann mig vara så pass harmonisk att jag vågar mig på en genomläsning av web-versionen av artikeln.

Artikeln är sammanställd av Johan Wikén och tar sin utgångspunkt från det gängse sättet för dagens s.k. journalister att hitta nyheter, d.v.s. genom att titta på Facebook. Om Johan Wikén skall jag inte säga så mycket, men allt jag hittar om honom bekräftar min bild av Metro-journalister. Fast nu skall vi inte tala om redaktionstrollen, utan istället om de objekt som de ger sig på.

Ämnet är k-o-n-s-p-i-r-a-t-i-o-n-s-t-e-o-r-e-t-i-k-e-r. I allmänhet och ”Anton” i synnerhet.

Metro kontaktade Anton och bad om att få prata med honom, och Anton gav Metro en introduktion genom filmen Unveiling the Flat Earth (Metro glömde att länka, så här är den [LÄNK]). Filmen handlar om olika argument som talar för att planeten Tellus är platt. Om filmen verkligen avser att verkligen bevisa detta, eller bara för att få folk att tycka illa om konspirationsteoretiker och föreställa sig att alla konspirationsteoretiker tror att jorden är platt, vet jag inte.

Jag röstar lite för det senare. Metro och andra etablissemangsmedier välkomnar nog att folk bemöter inlägg om amerikansk inblandning i 11 september med ” – Jaha, och du tror väl förstås att jorden är platt?!!”. Så jag är inte förvånad över tonfallet i artikeln.

Det var just 11 september och WTC som fick den dåvarande läraren ”Anton” att öppna ögonen för att ”den officiella versionen inte stämmer”. Johan Wikén frågade Antom om det kändes som att han förstått något som inte andra förstått? Och Anton svarade sanningsenligt ”ja” på den frågan.

Det krävs att man är Metro-journalist för att häpnas över denna insikt att regeringar ljuger. Varför det är på detta vis kan jag inte förstå. Människorna sitter där dagarna i ända och borde bevaka vad som händer och sker i världen. Antingen är de lata, eller också är de extremt rädda om sina jobb, för allt de lyckas prestera är klipp från CNN (Clinton News Network…) och andra etablerade mediekanaler. Och inte ens när de etablerade mediekanalerna ställer till det och kommer med självmotsägande uppgifter reagerar de svenska journalisterna och börjar undersöka själva vad saker och ting egentligen handlar om.

I Johan Wikéns artikel kan man ana att ”Anton” tror på saker som inte kan vara sant. Eller rättare sagt – om man tror som Anton har man sannolikt vild fantasi. Anton tror på ”chemtrails”. Det är en teori som många betraktar som galen, säger Metro. Fast Metro säger givetvis ingenting om att amerikanska myndigheter – i fotspåren av senare års klimatdebatt – talar om att man har kapacitet att påverka väder, och att man faktiskt bedrivit praktiska försök inom detta område, med just de metoder som ”konspirationsteoretikerna” avslöjat.

Att USA:s regering på olika sätt är involverade i 11 september-attackerna står utom allt tvivel (såvida inte man jobbar på Metro). För den amerikanska regeringen – Barack Obama – handlar det i grund och botten om att förhindra anhöriga till medborgarna från att stämma den federala staten för att den underlåtit att förhindra terrordåden. Förutom stora skadestånd så finns det också en risk att rättsprocessen kan leda till att man försöker få svar på varför den federala staten inte stoppade attackerna.

Även om man ärligt kan säga att det finns en rik flora av teorier (och indicier) till hur 11 september gick till, så kan man i vart fall säga att den officiella 11 september-rapporten är en sämre konspirationsteori än de övriga. För det dokument som politikerna tog fram har inte resulterat i någon åtalad för inblandning i terrorbrottet.

I fallet med 11 september är det egentligen fel att använda termen ”konspirationsteoretiker”. Snarare är begreppet ”privatutredare” mer passande. När staten funnit det bekvämt att förhindra varje adekvat rättslig prövning har såväl amatörer som yrkesmänniskor arbetat aktivt och engagerat för att få fram sanningen om vad som hänt. Medan 11 september-kommissionen försökte förhindra att vittnen spred sina intryck och erfarenheter kom sanningsrörelsen att bilda nätverk som förde samma specialisternas kunskap till en helhetsbild. Det finns grund för frågor och saker att undersöka, och det är detta som journalisterna borde ägna sig åt, istället för att häcka på facebook och hoppas kunna snubbla över nån som man kan hänga ut som ett mentalt freak.

Om Anton får syn på denna bloggpost hoppas jag att han hör av sig och berättar vad Metro utelämnade om hans berättelse som skeptiker.

Metro avslutar artikeln med att intervjua experten Rasmus Fleicher som forskat om konspirationsteoretiker. Han tycker enligt Metro ”att det är bra att vara ifrågasättande men att det kan bli en fara när det går för långt, när individen inte kan lita på någonting.”

” – Det blir svårt att hålla sig mentalt fungerande. För vissa människor kan det slå över i en sjuklig paranoia.”

Se där. Var gärna lite smågnällig över politiker, journalister och andra makthavare, och klaga på att de ljuger. Men i slutet av dagen skall du ändå inte ägna energi åt att dekonstruera lögnerna och ge dig på att jaga sanningen, för den tillhör inte dig. Trots allt, du kan aldrig veta när makthavarna och medierna ljuger eller talar sanning, så konsumera nyheterna med ena örat och släpp ut det med det andra medan du väntar på nästa avsnitt av ”Idol” eller ”Let’s Dance”. Folk skall inte tänka. Det har vi journalisterna till att göra åt oss.

Och därmed stänger jag dörren efter dagens besök på Sanningsdepartementet… eh, jag menar, Metro.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.

Hade jag varit Johan Wikén och skrivit faktarutorna till hans artikel hade jag nog valt att ägna några rader åt hur CIA år 1967 lanserade begreppet ”konspirationsteoretiker” för att kunna hantera kritiska frågor genom smutskastning sedan alltför många oklarheter kring JFK-mordet började komma i omlopp, samt den strida ström av lik som uppkom när det ena vittnet efter det andra togs av daga.

Man kan säga att i synnerhet på punkten fakta tenderar vi bloggare kontra etablerade medier som just Metro att gå skilda vägar.

D.S.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till METRO: Folk som inte litar på regeringen kan bli sjuka i huvudet.

 1. Dom krattar alltså manegen för att få sådana som oss omhändertagna av skalliga glasögonprydda män med vita rockar och pipskägg.

 2. Vauen skriver:

  Det är nog bara i systemmedia som konspirationsteoretiker betyder något numer. Det första man skall fråga systemmedia ”journalister” om man får det epitetet är vad dom vill kalla det offentliga narrativet om tex 9-11. Är inte det en konspiration om något!?; ett gäng skäggiga ”muslimer” sitter i en hi-tech grotta i tora-bora bergen och dirigerar ett avancerat militärt scenario som får tre höghus att falla i NYC mm …

  (gör en bildsökning på tora bora cave, så blir ni påminda om vad jag menar, eller ”Bin Laden´s mountain fortress”)

  Det är bara de mest genom-korkade och fega individerna kvar som går med på den offentliga versionen. Resten är redo för att göra en riktig utredning, vilket bla Ch. Bollyn redan gjord mycket ingående och föredömligt:

 3. Anna skriver:

  Ohhhhh- man kan kan ju bli en såndär galen CLOWN som ränner runt och skrämmer folk i bästa amerikanska IT- anda (filmen IT) om man blivit en sån där schizofren bakåtsträvare som har förlorat tilliten till ALLA VERKLIGA vetenskapligt bevisade rön. Ojojoj. Det hade förvånat mig om inte nästa scoop som Metros brillianta och knivskarpa tar upp i sina braskande nyhetsuppslag- handlar om att de tagit just en sån där clown på bar gärning och att det visar sig att han medverkat tillsammans med andra clowner just för att ta avstånd från ”etablissemanget”. Och så kan de dra paralleller till just såna som du Peter. Och särskilt till såna som oss som skriver här.

  Jag tog också upp metro från sätet på pendeltåget i dag och läste ingressen. Mer än så iddes jag inte läsa. Det är alltför förutsägbart. Men det är en ändå glädjande att Metro skriver något om alla dessa konspirationsteoretiker. Ty det visar faktiskt på att vi är rätt många som tvivlar på media, inte minst bland de som växer upp nu som läser och kollar nyheterna globalt och inte sitter och häckar framför den radiolicensfinansierade nyhetsleverantören SVT.

  Chemtrails finns ju och kan inte alls anses vara en befängd hypotes rent vetenskapligt. Det känns som att Metros lyxprostituerade börjar bli desperata. Varför annars använda ”folkets” favvo-hobby fejsbook? Vad kommer härnäst, undrar jag?

  I nästa nummer av Metro lyder rubriken ” AMANDA 37, SÖKTE EFTER POKEMON- BLEV JAGAD AV MÖRDARCLOWNER”.

 4. Herr Flick skriver:

  Ett tag var det rätt poppis att beskylla klimathotsskeptiker med ”We have no time for flat-earthers”, sagt av självaste Obama.
  Det retoriska greppet självdog när det visade sig att Dennis Sheldon, President of the Flat Earth Society var en övertygad klimathotsanhängare.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s