Är det andra än korkade sossar som tycker att Wisti är kul?

sb-wisti-000
Wisti’s stenhårda satir slår med hård kraft mot såväl
socialdemokrater som Anders Ygeman…

Bästa läsare!

Prästen Kent Wisti har kultstatus, skriver Sveriges Television på sin hemsida. Anledningen skall vara hans återkommande teckningar som kommenterar samtiden. Wisti publiceras även på DN Kultur numera.

sb-wisti-001
…som mot moderater…

Det här med vem som tilltalas av olika sorts humor är ett intressant ämne. Det sägs att tjejer inte kan uppskatta Monty Pyton och filmen ”The Cable Guy” med Jim Carrey. Vidare så finns det en uppsjö av s.k. ”chick-fliks” som är lika roliga för killar som en blånande stortånagel som är på väg att lossna. ”Bridget Jones dagbok”, kan nämnas som exempel.

Och så har vi Wisti. Mannen som gör suddiga ansikten som kommenterar i vad upphovsmannen själv beskriver som satirisk stil.

sb-wisti-002
…och mot de etablerade mediernas favoriter(???!!!)…

Det finns en gemensam förbannelse och välsignelse med satir. Förbannelsen består i att satiren inte behöver stämma överens med sanningen om det ämne den berör. Den kan förenkla och förvränga. Välsignelsen däremot är att satir kan ge ett extra perspektiv på det som satirikern betraktar. Men vad händer om balansen mellan sanning och konstnärens tolkning kantrar över helt åt det ena hållet? Ja, då blir satiren istället bara plump.

sb-wisti-003…liksom en och annan skämtsam gliring mot Sverigedemokraterna…

Wisti är en av de ”goda opinionsbildarna” med sina satiriska illustrationer. I alla fall är det så man måste uppfatta honom, och hans häcklande mot makthavarna har nu renderat honom i uppdrag åt Bonnierägda Dagens Nyheter efter att ha levererat åt det största marxistiska organet i landet, tidningen ETC. Som modern präst i Svenska Kyrkan vet han vart udden skall riktas.

Hos Wisti ser vi inte lika mycket av t.ex. konkurrenten Lindströms bokstavligt talat nerdragna byxor som visar den häcklades håriga lår och ändalykt, vare sig det är en semesterfirande svensk eller en politiker som ertappats med byxorna nere. Wisti fyller istället upp vulgariteterna med sina bildtexter.

sb-wisti-004
…och ännu till skämtsam gliring mot Sverigedemokraterna...

Personligen har jag lite svårt att uppskatta Wistis humor. Det kan bero på att jag själv inte är världens roligaste människa. Jag gör en del trevande försök när jag skapar ina bloggposter, men ofta under arbetets gång känner jag att en elak kommentar bör förankras i något som verkligen är ett faktum, och inte bara en arg åsikt. När jag läser Wisti känns det mer som att hans humor bygger på en fjäder som aldrig kan bli en höna, hur mycket man än viftar med den.

sb-wisti-005
…för att bryta av med en fnulig betraktelse… 

Dock noterar jag att de som är mest roade av Wistis skämtsamma satir är människor som ser ut att rösta på socialdemokraterna, trots brutalt elaka pikar om att sossarnas Ygeman har samma förnamn som radions Eldeman…

Fast om man som jag inte roas så mycket av Wisti’s teckningar/one-liners så är kommentarerna på hans Facebook-sida mer underhållande. Som t.ex. en reflektion om SD-aren som var på ”nazist-konsert”: ” – När jag är kåt kn*llar jag. Eller r*nkar om jag icke finner bifall hos min nästa. Inte fan går jag på Ultima Thule och bögar.” Och ” – Adolf roterar nog i sin grav just nu”. Lika barn leka bäst, som ni ser.

sb-wisti-006
…för att sedan leverera ännu ett hedersomnämnande av Sverigedemokraterna.

Ibland dyker det upp mothugg. Sanna Hill, redaktörsmedlem på den omdebatterade tidningen Nya Tider kommenterade Wisti’s ruta om att tidningen bara är för etniska svenskars yttrandefrihet:
” – Uppenbart att han [Wisti] aldrig har bläddrat i Nya Tider. Vi har en bredd på skribenter, krönikörer och experter. Vi har kunniga medarbetare från Syrien, Libanon, Turkiet och Ryssland och vår chefredaktör Vávra Suk är inte etnisk svensk. Tvivlar på att Aftonbladet har samma mångfald. Kan ju höra vad vår kenyanska skribent Cate tycker om det ”faktum” att hon skriver i en tidning bara för etniska svenskar.”

Fast sedan dyker Wisti’s supporters upp och återställer ordningen: ” – Stor komik i det inlägget. Ofrivilligt kan man anta. Er bredd består av fascister från diverse länder. Normala tidningar har alla sorters skribenter.” säger en av dem som svar till Sanna Hill, och en annan kompletterar med: ” – Som i er rapportering är fakta och sanningsmängden högst godtycklig och subjektiv. Bevisa att er mångfald är större än aftonbladets.”

Jag tror att vi har empirisk evidens om att korkade sossar är de som har ut mest nöje ur Wisti’s ”skämtteckningar”. Jag är inte sverigedemokrat, men när humorn bygger på att man förvränger fakta och bara är ute efter att förlöjliga sverigedemokrater eller icke-socialister, då fungerar inte min applådmaskin. Och såna som Wisti knuffar nog fler in i det partiet än ut ur detsamma. Ty alla är inte korkade sossar i landet. Synd att det är gott om dem i kyrkan.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Är det andra än korkade sossar som tycker att Wisti är kul?

 1. Rune Nilsson skriver:

  För min del är det första gången jag ens hör talas om denne Wisti. Och försöken till skämt tillsammans med fula teckningar var ju mera beklämmande än roliga.

 2. Sofia skriver:

  Kent Wisti är meningslös.

 3. Judaspainkiller skriver:

  Googla villfarelser och förlora nån halvtimme. Lite udda underhållning i den grå sossevällingen lovas!!!

 4. Björngunnar skriver:

  Wisti har givit sabbathsgoyen ännu ett ansikte, karln är oärligheten personifierad.
  Peter och Sanna Hill får tvärtom högsta betyg.
  Sanna Hill har skrivit om kriget i mellanöstern och situationen för de vita människorna i Sydafrika.
  Wisti är inte bara dålig, han är direkt motbjudande liksom sina uppdragsgivare.
  Må dom brinna i helvetet!

 5. Läsare skriver:

  Allt som hyllas i (((Bonnier))) judarnas reklamblad på Södermalm skall du hålla dig borta från. Äckel-päckel.

  • Läsare skriver:

   Hamnar det dessutom under (((DN))) ”kultur”, då är det giftvarning! (((DN))) ”kultur” är som en kattfis rätt i ansiktet.

 6. Sofia skriver:

  MISSA INTE DETTA!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s