”Rösten från läsarna” i DN om att digitalisera svensk valförrättning tillhör affärskonsult på Lexicon IT.

sb-dn-lasare-digital-valforrattning

Bästa läsare!

Under vinjetten ”DN Åsikt” får man sken av att den gamla insändarsidan kommit till heders. På DN:s förstasida ser man under artikelns lockrubrik ingressen ”Läsare: Beklämmande att Sverige har ett manuellt pappersbaserat valsystem”. Nyfiken på vilket medborgarperspektiv som dryftas här om metodiken att välja en röd tomboll eller en blå tomboll vart fjärde år tog gjorde jag mig besväret att klicka på länken.

Det återstår nu knappt två år till nästa val och det börjar bli dags att fundera över de rutiner som understödjer att Sverige kan hålla allmänna val och folkomröstningar. Slående är att hela grunden för hur allmänna val går till, bygger på manuella rutiner.

Jag har själv suttit som valförrättare i de senaste två valen och en av de vanligaste frågor man fick i vallokalen var : Kan man rösta på nätet? Nej, det kan man inte. Varför? Ja, det kan man undra.

Ja, tänk vad mycket skog vi skulle spara om vi inte tryckte en massa valsedlar och tillverkade valkuvert. Det är mycket timmer för pengar som kastas i sjön eftersom större delen av svenska folket blir rövkn*llat oavsett vilket parti som än kommer till makten.

Men låt mig ändå svara utifrån ett allmänt perspektiv, eftersom folk i allmänhet till skillnad från mig fortfarande tror att vi har någonting som heter demokrati, och att detta ord betyder att vi väljare är de som i rättvisa och schyssta val utser våra makthavare. Då blir svaret till insändarskribenten följande: Vi har pappersval helt enkelt därför att det skall bli svårare för sossarna att mygla sig till makten vart fjärde år. Punkt.

Eller kanske inte punkt riktigt än. Föregångslandet inom elektronisk röstning är USA, och där pågår en ganska intensiv debatt om valfusk. Visserligen säger Barack Obama att det är otänkbart att det valfuskas i USA, men vi som inte lyssnar på tomma floskler utan går lite djupare i ämnet vet att situationen är riktigt illa där.

Att sedan anförtro åt staten att hantera röster som ingen livs levande människa kan ha överblick på hur de hanteras  – förutom systemskaparna själva – känns inte riktigt tryggt. Ni vet väl förresten att det var jag som ändrade valresultatet på riksdagens hemsida för några år sedan? Sant. Visserligen påtalade jag detta när jag efter någon dag tröttnat på att leka med diagrammen, men så var det.

Jodå, det är fullt möjligt att valfuska med vårt nuvarande system. Jag nämnde sossarna här ovan, och det är en referens till hur de säger åt den halvsenila och trekvartsblinda mor Agda att man lägger valsedeln i det här kuvertet.  Eller också åker man till en förort och har demokratiskola. Haha, att de inte skäms…! Nä, sossar har inte skam till att skämmas. Och dessvärre händer det att de andra partierna inte försöker vara sämre. Eh, jag menar bättre.

Men trots detta är det jobbigt att valfuska i Sverige. Det syns ofta (därav kännedomen om exemplen här ovan).

Med den digital lösning blir det genast busenkelt att fuska. Som vi sett i flera av de amerikanska fallen har man taffligt nog inte brytt sig om att maskera spåren efter sig. Det rör sig alltså om signifikativa förändringar i fördelningen av rösterna genom hela röstsammanräkningen, i synnerhet om en kandidat gynnas och en annan missgynnas, medan övriga befinner sig på oförändrad nivå (detta skedde exempelvis under republikanernas primärval 2012, men dokumenterats även tidigare).

Ett annat exempel som indikerar på valfusk är riggade opinionsmätningar, där man genom selektivt urval av väljare kan ge sken av en kandidat har större stöd än vad denne har i verkligheten. Så är fallet med ett antal mätningar där Hillary Clinton hade stor ledning. Dessa riggade opinionsmätningar genomförs för att sedan kunna manipulera valresultatet under den digitala rösträkningen så att opinionsmätningen stödjer brottet.

Så om jag nu skall tro något gott om demokrati så väljer jag nog att såväl röstning som rösträkning sker inför vakande ögon, alla mänskliga faktorer som felkällor till trots.

Sedan var det där med läsarinsändaren. Random Guy som skrivit och blivit publicerad av generösa DN?

Nej, icke sa nicke. Insändaren i DN Åsikt är författad av IT-konsulten Lars Wendestam på dataföretaget Lexicon IT AB, ett bolag som i ett pressmeddelande för några år sedan siktade mot börsen. Han har även skrivit boken ”Historien om WM-data” och har en hel del kopplingar till IT-branschen. Så om staten bestämmer sig för att digitalisera de allmänna valen, vilken bransch skall man vända sig till då? Hm, låt mig tänka en nanosekund innan jag svarar. Ah, eureka! Jag har det! Man vänder sig till ett IT-företag!!!

Så är det av omsorg till vår vackra demokrati, till träden i skogen som slipper bli valsedlar, eller är det av intresse för en potentiell affärsmöjlighet som herr Wendestam föreslår att lägga myglarnas effektivaste verktyg i händerna på makthavarna? Jag behöver inte ens tänka över den frågeställningen innan jag har svaret…!

Är man rädd för skogsskövling kan man alltid ordna printrar i valbåsen, och låta väljarna trycka ut sina valsedlar där. Det är en enorm besparing. Givetvis bör alla partier ha officiella valsedlar uppsatta där så att väljaren kan jämföra och se att inte valmyndighetens leverantörer manipulerat namnen på kandidaterna, och toppat moderaternas valsedlar med Stefan Löfvén, Mona Sahlin och vad de andra ruskprickarna heter.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Rösten från läsarna” i DN om att digitalisera svensk valförrättning tillhör affärskonsult på Lexicon IT.

  1. Vauen skriver:

    Timmer används till bräder och annat byggmaterial, dvs sågade produkter, massaved används till papper.

  2. Så nu ska vi också gå å bli moderna som där borta i Amerrka? Vilket förmodligen innebär dom judiska röstningsmaskinerna gör inträde även i gamla Svärrje. Alltså inte ens lönt att gå till röstningslokalen längre.

  3. kallepelle skriver:

    Klanväldet är finfint för partikassan. Man köper klanfarfar och får hundratals ”bonusröster” gratis. Projekt öppna Svennes gränser rulla på ostört och påven är loket. Sedan levde alla lyckliga i alla sina dagar?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s