V (Inte skrivfel!)

sb-v-guy

God kväll, Sverige!

Låt mig först be om ursäkt för denna korta och i det första ögonkastet intetsägande rubriken till denna bloggpost. Jag förstår att era tankar redan är sysselsatta med att uttolka vad jag menar med bokstaven ”V” som ämne. V som i den romerskan siffran för siffran fem? V som i förkortningen för volt, d.v.s. elektrisk spänning, eller menade jag det lilla ”v” som vid beräkning av hastighet? Måhända V som i segertecknet? Eller kan det vara V för Vendetta…?

Ja, jag har valt bokstaven V för att manifestera att i morgon är det lördagen den 5 november, inför den dag vilken vigilanten ”V” lät sända sitt revolutionära frihetsbudskap till TV-tittarna i London till tonerna av Pjotr Tchaikovskys overtyr ”1812”, i ett England som styrs av en totalitär regim som befinner sig i kamp mot alla möjliga sorters plågor som man säger sig skydda undersåtarna från. Året är 2020. Filmen ”V för Vendetta” var en dystopi som för varje år som går sedan premiären 2005 känns allt mer förverkligad.

Utmålad som terrorist kom vigilanten V att ensam utmana etablissemanget i filmen (som baseras på en tecknad serie). Under kvällen den 4 november lyckades han bryta alla TV-sändningar, inklusive statens nödkanal, och sända sitt revolutionstal. När jag sitter och lyssnar på inspelningen av talet – skickligt framfört av skådespelaren Hugo Weaving – så kan jag inte låta bli att känna mig berörd. Vigilanten talar raskt och nästan triumferande, som om han är beskyddad fastän han är ett mål som riskerar att utplånas vilken stund som helst.

När jag härom året råkade slå på TV:n och hamnade mitt inne i denna film så försökte jag tolka vad budskapet är. Visst, det finns en några tydliga markörer. Det konservativa partiet som regerat sedan länge. Polisen som inte längre skyddar medborgarna. Den korrupta maktutövningen. Ett folk som befinner sig I konstant oro för en fara som skiftar skepnad allteftersom politikernas fokus förändras. Men samtidigt så framstår ”V” som smått galen med sitt risktagande.

Vigilanten V skulle lika gärna kunna tala till oss nu denna kväll som är. De flesta av oss känner att någonting är fel, men vi vet inte vad som skall göras för att rätta till det hela. Vad skulle en svensk vigilant säga till det svenska folket när sändningarna av Skavlan, Paradise Hotels, Idol och Americas Funniest Videos bryts av för vigilantens mer angelägna budskap? Han – eller hon – skulle kunna använda mycket av ”V”:s ord, även om svenska folket egentligen inte har någon koppling till den engelska hågkomsten av krutkonspirationen från 1605.

” – Det finns makt i ord”, så skulle den svenska vigilanten kunna inleda. Det är därför som makthavarna begränsar människornas möjlighet att tala fritt.

Makthavarna gör det på egen hand med hjälp av förbud, som t.ex. lagen om hets mot folkgrupp, där ”folk” kompletterats med ”grupp”, men inte allt folk, och inte alla grupper, utan bara några få.

Och där lagen inte når fram eftersom en förlängning av dess verkan skulle kunna tolkas som ett övertramp från makthavarnas sida väljer de istället att anlita agenter som på andra grunder än lagen dikterar vad folk får och inte får säga, med referens till luddiga begrepp som ”värdegrund”, ”allas lika värde”, ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter”, och som nogsamt övervakar att vi håller oss inom den för stunden rådande avgränsningen i åsiktskorridoren, med en lättkränkt hydra som jury.

Dessa agenter – som belönas av staten och av de korporativa krafter som godkänner de politiker som väljarna medges rösta på – kan aldrig ställas till svars för sina attacker mot såväl meningsmotståndare som mot vanliga människor. Att sympatisera med fel parti betraktas som ett avsteg från en fastslagen värdegrund, och kan vara det som skiljer en hederlig människa från dennes inkomstkälla, oavsett hur hög sanningshalten i budskapet än må vara. Med risken att förlora sitt levebröd för att man använder sig av rätten att tala och tänka fritt så är den juridiska definitionen av yttrandefrihet ett falskt skydd för oss medborgare. Därför vågar till slut inte ens den som röstar på något av de ”rätta” partierna låta sin tanke löpa fritt.

Kan detta budskap tränga in i TV-tittarens medvetande, eller är denne så uppretad över att inte få sin dagliga dos av mediekanalernas lättsmälta nöjesflöde, att han eller hon sitter svärandes och zappar sig genom hela TV-tablån för att slippa höra en massa ord med verklig mening? Kommer vigilantens budskap att mötas av tittarens mentala vägg när strömmen av manusbundna skämt och förställda skratt uteblir för någon minut från TV-skärmen? Är det någon som kommer uppfatta vigilantens vädjan till folket att de likt denne måste resa sig mot härskarna, innan härskarna trampat ner oss i marken, och vi aldrig mer kommer ha en chans att resa oss igen? Jag vet inte. Utmanaren har inte uppenbarat sig på TV:n ännu.

I sitt tal i filmen säger ”V” att ”sanningen är den att ”någonting är fruktansvärt fel i vårt land”. Det är en användbar tes att använda, inte minst därför att de flesta av oss som lever i ett land alltid är missnöjda över någonting, oavsett vilka preferenser vi har. Det är retoriskt medryckande att säga så. Men på de konkreta punkterna finner vi frihetsvänner att filmens ”V” gör en analys som är skrämmande likt beskrivningen av vårt eget samhälle, snart tre år före 2020.

Vi väljer våra ledare för att de lovar oss välfärd, trygghet och sysselsättning. De är medkännande och passionerade försvarare av allas rättigheter när de ställs inför våra blickar. När vi blundar – och gud skall veta att folket blundar för mycket – så återgår makthavarna till den enda logik de kan och förstår, nämligen att vi alla människor är i en eller annan form en resurs, och denna resurs skall ge avkastning till staten så att politikernas drömmar kan förverkligas. Det enda politikerna fruktar är risken att inte längre få vara politiker, men ju högre upp – och ju mer makt de har – desto mer har denna fruktan avklingat, för att till slut ha upphört helt, och gett plats för en arrogans som kräver en lojal mediekår att skydda från exponering.

”V” i filmen frågar sig hur detta kunde hända. ”Vem skall vi skylla på?” frågar han retoriskt, och även vi kan ställa samma fråga. För sanningen i filmen är samstämmig med den verklighet vi lever i. Vem gav politikerna makten att bedra och utnyttja väljarna och folket? Svar: samma person som du ser i din spegel. Du röstade på politikerna därför att du vill ha välfärd, trygghet och sysselsättning.

Vilket annat alternativ hade du egentligen än att rösta på dem, kan du fråga dig. Du säger förmodligen att du inte hade något annat val, mer än att antingen rösta på något av partierna i det röda blocket som ger dig med vänster hand, men sliter snabbt tillbaka med höger. Eller rösta på något parti i det blåa blocket som serverar dig med höger hand och stjäl med den vänstra. Denna korruption kallas för demokrati.

Hur bryter man TV-sändingarna så att de verkliga vigilanterna kan visa att de finns, att de gör motstånd mot politisk korrekthet, motstånd mot ett övervakningssamhälle där staten ges verktyg att fälla dig enligt kardinal Richelieus koncept närhelst statens tjänare önskar enligt eget godtycke? Motstånd mot statens stöld av ditt liv och din egendom? Motstånd mot den påbjudna fördumning som gör oss till lydiga slavar under oligarkernas och politikernas dolda karteller? Motstånd till alla försök att utplåna individualism och naturliga rättigheter?

Eller är det så illa att det inte finns en enda individ som vågar resa sig upp från sitt skrivbord och ta saken i egna händer och dra ut sladden ur TV-urtaget, bildligt talat?

I morgon är det 5 november, en dag under vilken britterna firar sin vårdagsjämning på fel sida om halvårsskiftet, utan någon större hågkomst om att några män ansåg att politikerna styrde fel, och därför måste avlägsnas från makten. Krutkonspirationen hade religiösa förtecken, och vi behöver inte motivera en svensk eller europeisk frihetskamp utifrån den bortglömda engelska historien. Däremot har vi lika stor anledning som vigilanten ”V” i filmen att bekämpa och bestrida de bankberoende beslutsfattarnas beklagliga brandskattning av såväl bemedlade som obemedlade medborgares tillgångar, och bespotta den brutala banalism som medierna besprutar befolkningen med. Och bryt ner den bedrägliga byråkratin!

Allt tyder på att 5 november 2016 kommer passera obemärkt förbi. Vi kommer inte se någon revolution. Men vi kan vara säkra på att makthavarna är tillbaka till jobbet på måndag igen, ledandes sin armé av tusenden och åter tusenden av byråkrater vars utkomst är beroende av att din frihet hålls inskränkt.

Sanningen är den att verkligheten för stunden känns som en dystopi. Jag hoppas jag får anledning att återkomma med ljusglimtarna.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till V (Inte skrivfel!)

 1. Risto Matinen skriver:

  Peter skrev inget om vad jag associerar V med: Rymdödlorna i TV-serien från 80-talet. De kunde ta mänsklig skrud, men de var här för att äta upp oss. Som politikeradeln, som vill oss illa, som sålt sin själ till djävulen: Bankmaffian!

  Hur många socialister känner till vilkas ärenden de går? Vad de är ute efter är ett slavsamhälle. Första stora försöket var Sovjetunionen.

  Egentligen är det konstigt att bankmaffian öppet vågar belöna folkförrädarna Borg och Fredrik den Onde direkt efter uträttat subversivt värv.

  Blev sugen att se filmen. Var hittar man den?

  Nu är det fredag, så jag tillåter mig vara lite tramsig: På måndag kommer vi att få fiberanslutning installation. Bestämde mig för att passa på renovera det lilla rummet, ca 5 m2. Borde bli totalt mindre än två dagars jobb. I helvete heller. Gamla spacklingar visade sig vara usla, för att nämna något. Långt värre jobb än jag kunde ana. Ska åtminstone ha sidorna klara gällande måndag…

  I övrigt tycker jag mycket om denna Peters artikel. Vad får du allt ifrån?

  • Risto Matinen skriver:

   Äsch! Hatar att göra språkfel. Rättstavningen tipsade om att ”fiberanslutninginstallation” är felstavat, men jag glömde bort att ta bort mellanslaget, för att se vad som var fel. Borde ha skrivit; Installation av fiber…

   Förresten, installation av fiber kostar skjortan för oss som bor i villa; 19 lakan. Kanske en felsatsning om 5G blir så bra som de lovar, men brukar det aldrig bli…

   • Läsare skriver:

    Har 70 MG nerlänk på simkortet, mobilt internet. Hade 10 MG, fiber nerlänk för 20 år sedan. Enligt datakillarna det då troligtvis snabbast internet i hela Sverige.

    En, 1 MG nerlänk räcker för att spela upp en JewTube-video direkt.

    • Anonym skriver:

     Vad menar du med MG? Med små bokstäver är det milligram. Stora bokstäver finns inte vedertaget mig veterligt, men skulle kunna uttalas megagiga

  • Peter Harold skriver:

   Ah, jag kan försvara mig på den punkten om att jag inte inkluderade ”V”-rymdödlorna. När den serien gick på TV så hade mina föräldrar ställt undan apparaten. Så under flera år var jag faktiskt fri från TV, förutom när jag gick hem till någon kompis. Så rymdmonstren missade jag helt, utom när jag var på en konferens och de sände det där avsnittet där TV trodde att de hade lagt upp fel avsnitt (p.g.a. att någon messerschmitt ringt och klagat), och fipplade fram och tillbaka.

 2. Risto Matinen skriver:

  Alla diskriminerar vi. En självklar utgångspunkt. Jag har bara en fruga och diskriminerar alla andra kvinnor!

  Alla vi som hatar staten har inget problem med att staten diskriminerar icke-medborgare. Det är självklart! Det är faktiskt det självklara, medan våra fiender påstår tvärtom: Staten är inkluderande, nej! Inget kan vara mer fel annat än att de vill utplåna oss!

  Vad sägs om att utplåna dem istället? Det finns en massa lyktstolpar som inte ens används som det längre. På vår gata har Klåfinger skruvat ut varannan lampa. För att invällarna lättare ska kunna begå våldtäkt?

 3. anders skriver:

  V skulle kunna tolkas som den romerska siffran fem, penta. Vad det nu kan vara värt.

 4. Läsare skriver:

  Säg V, och jag kommer direkt att tänka (((TV-serien V))).

  V, ödlorna kommer ner från skyn och säger att de vill ha fred och kärlek på hela jorden, när sanningen att de är parasiter på jakt efter mat. Ödlorna äter människor.

  Juden är V-ödlorna.

  • Anna skriver:

   Filmen V som i Victory, är det första jag tänker på- också! Gillade speciellt att hata den där giftiga förföriska ödlekvinnan…

 5. En annan film där motståndsrörelsen också fick in och bröt ordinarie sändningar var i kultfilmen They Live, samt i nya serien Colony. Hoppas andra säsongen kommer snart. Önskar att jag hade teknologisk know-how att bryta ordinarie sändningar och visa zombierna verkligheten.

 6. Risto Matinen skriver:

  En tramskommentar till: Rymdödleserien var kass. Minns att jag såg den främst för att jag tyckte att huvudskådespelarinnan var läcker. Har sökt vad hon heter, sådant minns inte jag: Jane Badler

  Så såg hon ut då:

  http://img4.bdbphotos.com/images/500×250/5/g/5g2f4unugavqvnq4.jpg?kj8as6ye

  Vid närmare eftertanke kom jag på att jag förmodligen redan sett ”V för Vendetta”. Och gillade den, Om inte så börjar jag bli senil…

  • Peter Harold skriver:

   Jag har inte ens sett den nya omgången av ”V”-ödlorna, men i reklamsnuttarna som visades upp inför sändningarna av avsnitten fanns det en korthårig dam som jag fann hade vissa fördelaktiga attribut på något vis som jag tyvärr inte kan sätta ord på. Sensuell svalhet? Jag vet inte om hon var skulr eller hjältinna, men nu har jag googlat mig fram till att hon heter Morena Baccarin. Fast denna kvinna slår naturligtvis inte Audrey Tautou.

  • Anna skriver:

   Ahh! Justja- V som i Vendetta var det ja och inte som i Victory… Jag är tydligen mer senil än du, Risto. Mer utmattad är jag utan tvekan.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s