SD borde förespråka frihetlig politik istället för att smälta in i cementen.

Bästa läsare!

Jag beklagar ännu en gång min oregelbundenhet i bloggandet, men jag har råkat ut för en liten olycka som gör att det tar väldigt mycket på mina krafter att sitta vid datorn. Men nog pratat om det. Till attack!!!

Någon sände via ett forum en blänkare om att Sverigedemokraterna nu var det största partiet i Sverige enligt en opinionsmätning som inte använder de sedvanliga avskalningarna och utjämningsberäkningarna. Man får väl vara provokativ i gänget och säga ”grattis”. Kul för er.

Samtidigt kan jag inte låta bli att ställa den fullt berättigade frågan, vad är det för nytta med att vara det största partiet om man har gjort sitt yttersta för att vara som alla de andra? Även om SD mött stora framgångar i väljaropinionen så är jag rädd för att det sker på bekostnad av politisk substans. Ja, om det nu finns någon korrelation mellan partiets politik och dess stöd hos väljarna.

Min magkänsla säger mig att de flesta väljare som gått till SD gjort det därför att partiet till namn och rykte inte är som de andra partierna. Vissa har kanske varit så medvetna att de till och med studerat partiprogram eller åtminstone tagit från hästens mun vad partiet står för. Och där finner vi ett axplock av olika idéer som faktiskt de andra partierna också står för.

Inget att vara förvånad över; de andra partierna har svårt att undvika beröringspunkter med SD, vilket roar sådana observatörer som mig. Partierna slingrar och vrider sig som ålar: ” – SD kanske tycker som vi, men vi baserar våra förslag på en värdegrund om allas lika värde”, kan det låta på ett ungefär när talespersonen för annat parti skall förklara varför man tagit över ett tidigare SD-förslag.

Men är det verkligen det här Sverige behöver? Vad är nyttan av ett parti som vill samma sak som alla andra partier (med undantag för de mer extremistiska partierna Vänstern och Miljöpartiet), fast minus X antal nya invandrare? Hur många år har inte SD stått där och sagt att vi måste strypa invandringen, medan siffrorna istället bara ökat? Vad har SD för politisk relevans när invandringen är så pass stor att till och med de etablerade partierna börjar umgås med tankar om en ”migrationspaus”? Och vad gör SD åt resultatet av den historiska migrationspolitik som redan skadat Sverige (tänk ”no-go-zoner”, halal och PISA, m.m.)?

När jag gick hem idag så upprepades en tanke som slagit mig flera gånger under de gångna två åren: Jag har blivit uttalad libertarian alldeles för sent. Med ”uttalad libertarian” menar jag alltså en person som brinner så pass starkt för frihetliga frågor att vederbörande nu säger ifrån när denne hör andra människor komma med politiskt bullshit. Klimatfrågan, invandringsfrågan, skattepolitik, ungdomsgårdar, kollektivtrafik, hbtq, allas lika… yuck!

Nästa tanke var att ”- Jag har i alla fall fått uppleva när Sverige var som bäst”. Låt oss inte gå in på något specifikt årtal, men vi kan vara överens om att nu går det utför.

Jag tror att den här utförsbacken hade kunnat undvikas om vi libertarianer varit lite mer ”uttalade” och utmanat idén om staten och folket. Folk bryr sig inte om att yttrandefriheten inskränks så länge som man har tillräckligt med pengar för att åka till Pukhet eller Mallis och dessutom råd att ha sin överbelånade bostadsrätt. Folk bryr sig inte om migrationspolitik så länge som den egna släkten inte har en tonårsdotter som blir gruppvåldtagen. Folk bryr sig inte om att de etablerade medierna ljuger för att kunna säkra en enda godkänd politisk idé, nämligen obegränsad kollektivism. Folk vet hur verkligheten är, men man bryr sig inte. Man har inget behov av att bry sig. I alla fall inte än.

Sverigedemokraterna borde ha bättre medvetenhet än det sovande folket. Vad är partiets lösning på problemen, förutom minskad invandring eller tillfällig invandringspaus? Vad är partiets mål? Svar: trygga välfärden.

Sorry, men de andra partierna bedrev en generös migrationspolitik just med motivet att detta är nödvändigt för välfärden.

Välfärden tryggas inte av att vi stoppar invandringen. Välfärden tryggas inte heller av att vi öser in fler invandrare. Att resonera i dessa termer som partierna gör frestar mig att vilja starta en PR-byrå och sälja slogans till partierna. Dyrt. ”Sverige behöver en bra politik”. ”Vi står för ledarskap”. ”För folkets framtid”. Und so weiter. OUI AB skulle jag kalla firman. Ord Utan Innehåll AB.

Välfärd är den bluff som kostar dig och mig en massa pengar, men ger oss mindre tillbaka. Det politikerna kallar för välfärd får du betala dyrt för, och ingår du inte i en av politikerna prioriterad grupp så är det troligast att du betalar för andras välfärd istället för din egen.

Vad folket behöver är inte välfärd utan istället välstånd. När du tjänar ihop till ditt välstånd så bestämmer du själv vad du skall göra med det. Du kan om du vill dela med dig. Du kan också spara. Eller slösa. Men det är under alla omständigheter dina tillgångar. När vi lever med välstånd så förstår vi skillnaden och värdet mellan mitt och ditt. Den förståelsen har inte politikerna haft. De har inte behövt. Du har genom allmänna val gett dem rätten att stoppa ner sina händer i dina fickor och ta vad de vill ha.

Detta är ingen manifestation till egoism. Tvärtom, jag uppmuntrar folk att vara generösa och givmilda, även om jag på senare tid känner att det vi snålar mest med är mänskliga värden mer än ekonomiska. Men detta är kanske just en konsekvens av att vi är programmerade att alltid räkna med att välfärdsstaten löser andras och egna problem per automatik (Nyhet: Det gör inte välfärdsstaten).

Välfärdspolitik är motsatsen till frihetlig politik. Och välfärdspolitik är närmare förmynderi än välstånd. Tråkigt men sant. Det hjälper inte heller att man tänker de godaste och frommaste tankar man bara kan medan man lägger valsedeln i urnan. Röstar du på ett kollektivistiskt parti som anser att kollektivet har mer rätt än en individ, så får du en politik som är fientlig mot individen. Tyvärr är alla åtta riksdagspartier kollektivistiska. Minst ett av dem borde med ovan anförda resonemang ompröva sin inställning till vad Sverige och svenska folket behöver för sin fortsatta existens.

Tänk om SD hade varit partiet som insåg hur ojämn balansen är mellan frihet respektive förmynderi i Sverige. Tänk om SD kunde ha detta naturliga rättspatos att de säger att staten inte skall bekosta folkutbytet med skattebetalarnas pengar helt enkelt därför att det är en omoralisk handling av staten att göra så. Tänk om SD kunde utifrån denna insikt också komma till slutsatsen att det är omoraliskt av staten att ta ut skatt till alla andra möjliga saker som är påtvingande för medborgarna.

Jag vet. Vi kommer givetvis att hamna i diskussion om ”Hur gör vi då med vägarna då?”. Jodå, någon kommer att få betala. Så är det redan idag. Vi betalar på det sämsta möjliga sättet, nämligen genom att inte kunna se vad det kostar för staten att göra saker i vårat namn.

Till alla som röstar på SD p.g.a. staten fört en destruktiv migrationspolitik vill jag bara ställa den enkla frågan, varför tror du att staten är perfekt på allting annat än just den olyckliga migrationspolitiken? Om SD-väljaren till äventyrs är ärlig så kommer den att räkna upp en massa fler saker som staten suger pung på. Då blir min följdfråga, är det moraliskt rätt av staten att ta dina pengar för att göra saker som suger pung? Och är det moraliskt rätt av staten att locka dig att tvinga andra människor att avstå från sitt välstånd för att stilla dina begär om du kan få ingå i den prioriterade gruppen?

Jag tror att människor gör bra saker när de lever som fria människor, under förutsättning att de begriper de grundläggande principerna om frivillig samverkan (icke-aggressionsprincipen), vilket jag är säker på att man kan lära sig, eftersom de är lättare att förstå än en lagbok. Dessutom kommer staten inte längre kunna premiera olämpligt beteende.

Om vi kan styra i riktning mot ett sådant samhälle kan vi bli av med många av de problem som SD säger sig vilja bekämpa, som t.ex. havererad migrationspolitik och den alltmer överhängande risken att vår kultur utplånas inom ett par generationer.

Men tills den insikten uppenbarar sig för SD-ledningen får vi hålla tillgodo med att de vill allt som alla andra partierna vill, med skillnaden att man vill ha färre nya invandrare, samtidigt som staten skall fortsätta att bekosta det demografiska folkutbytet med skattemedel precis som tidigare. SD borde förespråka frihetlig politik istället för att smälta in i cementen.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till SD borde förespråka frihetlig politik istället för att smälta in i cementen.

 1. Björngunnar skriver:

  Efter att ha läst ditt långa inlägg kom jag till insikt om att jag är en nazistlibertarian.
  Ett nazistiskt samhälle förutsätter ansvarstagande medborgare som ser till landets bästa och inte skor sig på andras bekostnad.
  Samt inte delar upp folk i klasser som eldas till hat mot varandra eller mellan könen.
  Alla dessa kulturmarxistiska yttringar måste raderas ur människornas sinnen.
  I Sverige är alla partier utom Nordiska motståndsrörelsens kulturmarxistiska.
  Folket i Sd kanske tror att de är medlemmar i ett oppositionsparti men Sd är kontrollerad opposition.
  Lenins ord ekar…
  Varje opposition mot oss kommer att vara styrd av oss.
  Tja vad kan man strängt taget göra åt saken när lejonparten av sveriges befolkning är hjärntvättad och de inrättningar som skall ta tillvara folkets intressen är styrd av lenins släktingar.
  En ljuspunkt är dock Trumps Amerika.
  Jag trodde intill nyligen att amerikaner var dummare/ mer hjärntvättade än svenskar och nu synes det vara tvärtom.
  Problemet som jag ser liberterianernas drömsamhälle , vi kan likna det vid en plöjd ,harvad osådd åker där var och en är fri att så sina frön som han/hon själv vill.
  Men man glömt ogräset som ofelbart tar över om man inte organiserar ett motstånd mot det demokratiska samhället där medborgarna ger bort din frihet att välja och väljer representanter efter hur de blivit hjärntvättade.
  Vi har här en sk. gordisk knut som det krävs en diktator för att hugga av.
  Personligen förespråkar jag Lars Bern som mest kompetent i Sverige och det är väl logiskt att den mest kompetente får jobbet istället för som nu…tvärtom?

  • Risto Matinen skriver:

   …jag är en nazistlibertarian

   Hahaha… Du är den ende?

   Problemet är att de två inte kan förenas. Nationalsocialism är just socialism, medan ”libertarianism” är antisocialism…

   I Sverige är alla partier utom Nordiska motståndsrörelsens kulturmarxistiska.

   Nej! Det finns flera andra småpartier som inte är kulturmarxistiska.

   Men man glömt ogräset som ofelbart tar över om man inte organiserar ett motstånd mot det demokratiska samhället där medborgarna ger bort din frihet att välja och väljer representanter efter hur de blivit hjärntvättade

   Nej, politikernas makt är nära noll eller noll i ett libertarianskt samhälle. Demokrati behövs i princip inte.

   • Björngunnar skriver:

    Jaha, jag sätter mig i gungstolen och väntar på kulturmarxismens död, repatriering av invällarna och judarnas dominans.
    Lika bra att tända en pipa också så blir det en äkta pipedream.
    Iallafall tror jag judarna gillar dina idéer.

    • Risto Matinen skriver:

     Jaha, jag sätter mig i gungstolen och väntar…

     Det behöver du inte göra. Gör något för det, vetja!

     Iallafall tror jag judarna gillar dina idéer.

     Knappast!

   • Björngunnar skriver:

    Frihet kan aldrig uppnås genom att lämna fältet fritt för judisk infiltration.
    Socialism i detta fallet är folkgemenskap, inte judestyre som i Sovjetunionen utan dess motsats.
    Tycker du inte att det är tillräckligt illa än i Sverige?
    Vars blev Anna av?

  • Sofia skriver:

   GLÖM ÅSIKTSFRIHET ••••••••••••••••••••••••••

   http://www.fort-russ.com/2016/11/131-countries-support-russias-anti-nazi.html

   • Risto Matinen skriver:

    Försök gärna ge en kort sammanfattning till länkar, eller kärnfulla citat!

    Själv har jag inte all tid i världen att avsätta till hip som hap. Har närmare problem:

    Ta spackel som exempel. Hade inte väggspackel hemma när jag fick för mig att snålrenovera köket. Tog det nyinköpta snickerispacklet istället. Nä, det var inte bra; för hårdslipat. Tog nyinköpt väggspackel till snickeri. Gick inte alls. Vid slipning försvann det mesta.

    Ska du göra pyttejobb, köp små spackelförpackningar. En halvliters spackeltub kan kosta 50 kr och en femlitershink100 kr…

  • Sofia skriver:

   BjörnGunnar, jag tror du blir förskräckt om du läser länken nedan!

   • Sofia skriver:

    » ovan blev det!

   • Björngunnar skriver:

    Jag började läsa och blev förskräckt av lögner.
    Du skall veta att få människor är så illa omtyckta av nationella som de fåtal som åkte till Ukraina för att kriga på CIA,s , och juden Carl Bildts sida.
    Däremot finns ett massivt stöd för Ryssland och utbrytarstaterna Lugansk och Donetsk.

 2. Jonas Bangkok skriver:

  Folk röstar på SD eftersom de inte ser något annat alternativ i nuläget.

  Det går ju inte längre att rösta på 7-klövern om man har vettet i behåll, men tyvärr har du rätt i SD inte är något egentligt alternativ även om min utgångspunkt är lite annorlunda.

  De har – och speciellt den evige Mattias Karlsson – visat med all önskvärd tydlighet att de vill trängas vid köttgrytorna ihop med övriga. Alla tendenser till sund nationalism, uppror mot den egentliga makten samt försök folkresningar har tryckts ner av denne despot. Elimineringen av SDU, demoniseringen av Folkets Demonstration och behandlingen av Anna Hagvall blev droppen för mig.

  Och så en liten bonus-anekdot om hur många svenskar förhåller sig till tillståndet i det egna landet. Stötte på ett svenskt medelålders par i Pattaya för några månader sen (de lade sig i en diskussion om Sverige som jag hade med några ryska vänner vid bordet intill).
  Drygkärringen . kan tyvärr inte hitta ngt annat ord – tyckte att Sverige var världens bästa land och gick på om hur hon minsann inte ville låta sitt land förtalas. Jag frågade vad som är så jäkla bra med dagens Sverige. Svaret: TRYGGHETEN(!!!)………ridå

  • Läsare skriver:

   Tryggheten i Sverige?
   _____________________

   Blind man rånad och knivskuren i Ystad-rånarna pratade svenska med brytning

   https://www.flashback.org/t2783314

   Handikappade i permobil blir rånade och misshandlade av ungdomsgäng. Och som grand finale, välter blatteslöddret fordonet.

   Mycket gamla kvinnor blir nerslagen och sparkad av ungdomsgäng. Kan räkna upp i all oändlighet. 94-årig kvinna blir våldtagen i hennes egen säng. Neger. Äldre kvinna där efter att fallit baklänges och smått i bakhuvudet efter knytnävsslag. Varför? Bråk om parkeringsplats utanför affären. Osv osv

   • Jonas Bangkok skriver:

    Jag orkade inte ens fråga vad hon menade med ”tryggheten”.

    Kanske var det socialförsäkringssystemet? (man har 30 fullt betalda sjukdagar i Thailand innan någon som helst karens träder i kraft).

    Eller så var det kanske pensionen? Den som hela tiden flyttas fram och minskar i värde.

    Här i mitt i Bangkok city kan jag gå ner på 7-eleven eller bankomaten mitt i natten om jag så vill utan att riskera rån, misshandel eller andra otrevligheter. Och detta i en stad med (inofficiellt) ca 15 miljoner invånare.

  • Risto Matinen skriver:

   Tryggheten har förmodligen förbättrats genom:

   Med en stor del av eliten i jordens mest välutvecklade hög-IQ-länder i Sverige börjar berikarna få pli på kaossvenskarna. Bl.a. har de börjat fått ordning på blåljuspersonalen som fått lära sig veta hut och huka för vänliga stenar.

   Obs, ovanstående är ironi!

 3. Risto Matinen skriver:

  Bra skrivit Peter! Håller med om det mesta, och särskilt: ”Vad folket behöver är inte välfärd utan istället välstånd.

  Bara några randanmärkningar:

  generös migrationspolitik”. Taskigt ordval! ”Ondskefull invasionspolitik”, passar bättre…

  …den alltmer överhängande risken att vår kultur utplånas inom ett par generationer
  Kulturen utplåning bryr jag mig föga om i sammanhanget. Det är mycket värre än så: Folkmordsmarxisterna satsar på vår utplåning!

  Jag har hittat på en slogan: ”Allah politikers negativa värde!

  • Björngunnar skriver:

   Håller med om att det är ett utplåningsförsök.
   Men islam som har bra koll på judendomen ligger inte bakom vår tilltänkta förintelse.
   Saudiarabiska islamism avlönad av USA är en annan femma.
   Schejkerna är väl av juda stam!

   Sedan om vi som skriver här kan få lite hjälp av Peter och lära oss använda de och dem korrekt vore det tacknämligt.
   Skriver man de djävlarna eller dem djävlarna?

 4. Erik skriver:

  Ren spelteori.

  Migrationen är så omfattande och så oerhört kostsam, både finansiellt och kulturellt, och det är därför SD vinner så starka röstetal. Migrationen är en faktor som påverkar alla andra samhällsområden och därför viktigast för stunden.

  Vi närmar oss ett läge när situationen kan bli irreversibel och vad har jag att spela med? Att försöka tala förstånd med de anständiga partierna är en omöjlighet, de reagerar med stor tröghet till och med när ‘verkligheten’ gör sig påmind. Dessutom ytterst ovilligt. Man tar PAUS för att en vacker dag förhoppningsvis kunna återvända till en M+MP-politik.

  Jag har endast min röst och den skall ges så stor tyngd och verkningsgrad som möjligt.

 5. bjornwiklund skriver:

  Kommenterar:
  ”Sorry, men de andra partierna bedrev en generös migrationspolitik just med motivet att detta är nödvändigt för välfärden.”
  Hoax…utrikes födda kommer i helårsarbete till 50% inrikes födda till 100% EFTER 15 år….
  så med snällhet är utrikes födda i arbete till hälften av inrikes födda . . demografin är vid anländande i Sverige samma lika eller sämre SIC! än inrikes födda….bättre dock bland äldre…
  pensionärer 19-20% MEN om vi justerar siffrorna med de facto pensionärer dvs den andra halvan….blir andelen pensionärer 24%…. SIC! siffrorna talar för sig själva och förmodligen har den kohort som anlände 2000 haft mycket lättare att få jobb . . .
  Vi släcker en brand med bensin….
  Demografin skulle fixas bara genom att vi höjer pensionsåldern med en månad/år….

  • Risto Matinen skriver:

   Det finns inga demografiska problem i Sverige, annat än de oönskade invällarnas närvaro

   • bjornwiklund skriver:

    1 månad per år i ökad pensionsålder skulle bevara demografin……. dvs pensionsräddare via invandring har blivit en riktig katastrof…..

    • Risto Matinen skriver:

     Keh? Hur i helskotta skulle det göra att invällarna sluta välla in och försvann?

     • bjornwiklund skriver:

      Finns inget PK svar på detta….
      MEN bara att tillämpa de lagar och regler som gäller skapar givetvis en förbättring……
      Sedan att skapa bra alternativ i de länder man inte krigar längre a.k.a. bistånd förbättrar….
      men det största är naturligtvis att MV avvecklar mycket av de ”självspelande pianon” som rullar där….. först klagade man och ville ha otroligt mycket mer resurser för att klara ”flyktingkrisen” sedan då regeringen löste problemet genom minskade volymer gnälldes det riktigt ordentligt och till slut då MV började hosta om neddragningar då blev det skrik och skrän…..
      Vem vill överge en verksamhet som är den i särklass enskilda verksamheten i landet…..

      Sedan finns de icke PK svaren också….

      • Anonym skriver:

       Apropå pensionsålder: Så länge invällarna kan ändra sin ålder som det passar de, kan väl inte en justering av pensionsåldern göra särskilt stor nytta? Anhöriginvandringen är ju så hög och ökar. Det hade inte förvånat mig om 25% av ålderspensionärerna består av fejkade anhöriga med fejkad ålder om sådär 15 år , 2030.

 6. bjornwiklund skriver:

  ”Till alla som röstar på SD p.g.a. staten fört en destruktiv migrationspolitik vill jag bara ställa den enkla frågan, varför tror du att staten är perfekt på allting annat än just den olyckliga migrationspolitiken? ”
  Om vi har en årlig amortering på den skuld (8 000 miljarder) som två decennier utan kontroll skapats på
  200—300 miljarder årligen….. i några decennier framåt…..
  dvs pensionärer brandskattas redan på olika sätt med 20–30 miljarder
  jobbskatteavdraget 70 miljarder
  3-4 skattekronor ökad kommunalskatt.. 10% upp eller 70 miljarder…
  sedan punktskatter, indragningar i vården osv…
  då börjar vi närma oss de 200 miljarderna iaf osså låna så länge….
  det är ett faktum att redan kostnaderna för invandringen är så höga att människor inte förstår….
  hur skulle pedagogiken göras?
  Jag misstänker att speciellt SD’s tystnad är för att om det som jag skriver ovan . .editeras till folket av våra politiker speciellt SD kommer vi att förvandla 4—5 miljoner medborgare till strutsar…..
  MEN visst skulle facts NOT fiction vara berikande
  liksom
  Do the math leave the myth!

 7. anders skriver:

  ”Jag tror att människor gör bra saker när de lever som fria människor, under förutsättning att de begriper de grundläggande principerna om frivillig samverkan (icke-aggressionsprincipen), vilket jag är säker på att man kan lära sig, eftersom de är lättare att förstå än en lagbok. Dessutom kommer staten inte längre kunna premiera olämpligt beteende.”

  Den moraliska och filosofiska tanken bakom den iden finns att läsa i Mannarätten. Finns som gratis pdf. Handlar i botten om den gyllene regeln, behandla inte andra som du inte vill bli behandlad själv.

 8. Anna skriver:

  Jag vet inte om jag gör ngt fel här som postar detta. Jag har suttit med mina skoluppgifter och fokuserat mig på att fp bra betyg. Hoppade på den flummiga kursen Etik och människans livsvillkor och fann mig sitta som ett svårt adhd-drabbat problembarn i klassen då ämnet inte direkt var till fördel för mig såsom politiskt ifrågasättande. Jag deklarerade direkt var jag var i frågan och fick de flesta att konstatera att dagens samhälle är styrt av etik snarare än moral.

  Jag klistrar in gruppforumets inlägg som jag precis läst. Snacka om identititstörst???

  Det är just DETTA FENOMEN jag velat belysa hela tiden.
  Hej mitt namn är Deniz, jag har bott i Stockholms förorter.

  Min uppväxt har vart jobbig jag har haft det svårt och bott lite över allt. Men sånt ska man inte gå in på.

  Jag har inte växt upp med någon kultur/ tro utan jag har skapat mig en liten egen. Jag tror mycket på mitt stjärntecken som då är skytten och allt som är runt det. Men dom traditionerna jag växt upp med är väll nästan som alla andra svenskar. Julen som snart är här, sen har vi påsken och midsommar.

  När jag var liten gick jag i skolan som alla andra barn i Sverige, det var hårda regler men ju äldre man blir ju mer släpptes det på reglerna, fast man tycker att det borde ha varit strängare då. Men under högstadiet blev skolan mer mångkulturell, vissa svenska traditioner togs bort som att gå i styrkan på julen, sjunga Sveriges nationalsång osv och som jaget att det vart mycket prat om på teven. Visa tycker det är rätt vissa fel. Gynasiumet hoppade jag av. Jag tyckte det var viktigare att jobba, jag jobbar på en förskol som Tim vikarie. Vet inte riktigt vad jag ska säga om det för det hör inte riktigt hemma här.

  Jag tror att vad du utsätts eller utsätter dig själv i för miljö har en stor verkan på hur du formas, samt dina förebilder förstås det du tror på är bra formar dig till den du är i dag.

  • Peter Harold skriver:

   Absolut, den omgivande miljön kommer att forma människorna. Vi är ju mer eller mindre varandras spegelbilder, och jag märkte detta när jag fick en ny medarbetare på halsen som bryter värre än Dogge Doggelito och har noll koll på svensk samhällshistoria, men som till min stora förvåning är född och uppvuxen i Sverige. Sicken tur att jag inte kom med beröm om att han lärt sig svenska så bra sedan han flyttade hit, typ. Alltså, min poäng är att han trots sin börd i Sverige är uppfostrad som en invandrare. Han hade tur att han var bra i matte, så det var värt för honom att plugga och komma i förbindelse med andra människor som inte lever i ytterförorterna.

   • Anna skriver:

    Det här ju så sjukt? Surrealistiskt. Som att titta på en film, fast hela tiden. Kan filmen vara verklighet? Ja, det kan den. Vill man stanna hemma och titta på film istället? Ja, det vill man. Det är väl där den svenska mentaliteten sitter. Motståndsrörelsen är de enda som rör på sig. Och de rör sig inte särskilt mycket.

    • Peter Harold skriver:

     Det finns en rörelse som inte skall underskattas, och som har potential. Det är den knutna näven i fickan. Det är många som går med den nu. Ingen vågar visa den, men den finns överallt numera. Det som hindrar folk från att agera är att de fortfarande är anständiga människor, och de vill fortsätta att agera anständigt. Vad som behövs för att sätta dem i rörelse är antingen en händelse som får dem att kasta hämningarna, och det kan bli obehagligt. Eller också finner de att de kan agera för ett gott och rättvist mål. Det var därför jag började skriva på manifestet om en partilös revolution som skall syfta till frihet. Frihet är ett mål som jag tror människor är mer benägna att kämpa för än enbart avundsjuka.

 9. Anna skriver:

  Jag fick detta i gruppforumet sedan jag postat mitt inlägg:

  Klistrar in mitt svar som egentligen var en presentation eller både och…

  Tack för din presentation, Zorana. Din uppväxt skiljer sig mycket ifrån min uppväxt i sverige, tycker jag. Jag är uppvuxen i Stockholm med mina föräldrar och storesyster. Jag har insett mer och mer under det senaste decenniet att skillnaden mellan uppväxtförhållanden för oss européer snarare är åldersbetingad /generationsbetingade, än de ”kulturella” skillnaderna. Det har skett så enormt stora förändringar i europa sedan i slutet av 90-talet fram tills nu- att jag såsom född på 60-talet knappt kan relatera alls till den generation som vuxit upp de senaste 20 åren. Våra referensramar ser helt annorlunda ut, fastän vi vuxit upp i samma stad och samma land. Värderingarna jag växte upp med är andra. Den naturliga folkgemenskapen är bortblåst i sverige, vilket jag inte tror att den är i något annat land- särskilt inte där du växte upp. Identitetslösheten är den nya största folksjukdomen i sverige. Ni märkte ju själva hur det talades på lektionen, när svensk kultur skulle definieras!?

  Jag hade önskat att jag kunnat ge mitt eget barn en sån bra och trygg uppväxt som jag själv fick, men samhället är väldigt förändrat. Jag vet inte riktigt hur jag skulle definiera detta som vi skulle sätta ord på under lektionen, men detta med att etiken blivit viktigare än moralen- är ett sorgset faktum. Mina föräldrar lärde mig hur viktigt det var med att vänta på sin tur, vara diplomatisk, älskvärd och att leva ett ärligt och strävsamt liv där det också var en självklarhet att gå till jobbet varje dag och dra sitt strå till stacken. Det var självklart att behoven hos gemene man- var det viktiga. Man utgick ifrån att alla ville dra sitt strå till stacken och man utgick ifrån att folk var ärliga. Moralen var hög. Det viktiga var att man skötte sig och att man gjorde det man skulle. Det var inte så mycket prat om dittan och dattan som nu.

  Valfriheten var större när jag växte upp. Min pappa jobbade heltid medans mamma var hemma tills jag och syrran började skolan. Ändå hade vi häst, hus, hund och andra djur. Det fick man råd med när jag växte upp, som arbetare. Så det jag lärde mig var att man kunde få ett gott liv utan högre utbildning, vilket också blivit förändrat. Alla de här stora förändringarna i samhället som skett på kort tid har gjort att jag odlat intresse för politik eftersom jag tycker att det inte går att undvika att försöka finna förklaringar till det som händer i världen och som påverkar oss alla. Mina föräldrar var inte ett dugg intresserade av politik. Det var en ”just do it”-generation medans den yngre generationen blev teoretiker, kanske för att det inte längre finns arbeten åt alla?

  När jag gick ut skolan (grundskolan) åkte jag på tågluff och besökte alla europeiska länder. Sedan började jag gymnasiet och gick 3-årig linje. Det var aldrig något problem att få jobb på helger eller under loven, så jag kunde göra rätt mycket saker på min fritid. Resa var det jag la mest pengar på. Efter gymnasiet ”fastnade” jag ändå i ett vårdjobb då jag hade 2 kompisar som också jobbade på stället. Jag har under mitt yrkesverksamma liv jobbat som väktare, butiksbiträde, undersköterska, assistent på tidning, skötare, vårdare, gyminstruktör och massageterapeut. Syftet med utbildningen på lärgården är att erhålla färsk kompetens och betyg eftersom en del av den utbildning jag gått, är för gammal och behöver uppdateras. Jag tycker synd om den yngre generationen för att de inte får möjligheter att jobba och tjäna egna pengar och bli oberoende av andra på samma sätt som jag tog som självklart när jag växte upp. Det är väldigt ont om jobb för studenter i dag och det gör att allt för många inte har en susning om vad det innebär att jobba och det är synd. Det är genom att jobba och göra misstag som man lär sig. Jag är tacksam för min uppväxt och jag strävar efter att dra mitt strå till stacken för att ge även kommande generationer en chans.

 10. Anna skriver:

  Zorena är uppvuxen i Bosnien.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s