Bråttom för Obama att blockera Trumps avspänningspolitik med Ryssland

Bästa läsare!

USA:s avgående president, Nobelpristagaren Barack Hussein Obama, jobbar för ovanlighetens skull hårt. Den ena lagen efter den andra stämplas för godkännande och ikraftträdande innan nästa hyresgäst skall flytta in i Vita huset. Under veckan som gick mötte han Tysklands förbundskansler Angela Merkel och övertalade ”EU:s ledare” att gå med på fortsatta ekonomiska och politiska sanktioner mot Ryssland. Sanktioner som inte drabbar USA, utan istället försämrar den europeiska handeln.

Anledningen till att USA tvingar EU till att lägga sanktioner mot sina egna producenter är att särskilda intressen inom det amerikanska maktetablissemanget vill framkalla ett regimskifte i Ryssland. Även om det talats om att Hillary Clinton skulle kunna föra USA till en direkt militär konfrontation med Ryssland så handlar det i första hand om att hålla relationen mellan de två stora staterna på en så pass kylslagen nivå att skattebetalarna accepterar ökade militariseringskostnader. Man är också intresserade av att bedriva enskilda proxykrig för att kunna hålla uppe produktionen av vapen och ammunition, såsom man gjort i Mellersta östern sedan den s.k. ”arabiska våren”. USA har visat stort intresse för att få till stånd liknande orosområden söder om Ryssland och i regionerna av västra Kina.

Vad gäller EU vill USA att de europeiska makthavarna skall ta mer eget ansvar för att hålla stånd mot Rysslands upprustningar och ”provokativa beteende”. Det man inte nämner är att Ryssland under 2016 dragit ner sina försvarsutgifter, och nu passerats av Saudiarabien!

(Vad beträffar de ryska överflygningarna av amerikanska fartyg i farvattnen utanför de ryska kusterna i Östersjön och Svarta havet nämner europeiska medier ingenting om att detta är inspektioner för att se vilken typ av missiler som de amerikanska fartygen är utrustade med. Avskjutningsramperna på dessa fartyg kan användas även för att avfyra kärnvapenbärande stridsspetsar. De närgångna ryska planen filmar fartygen på nära håll eftersom man betraktar kärnvapeninnehav som ett säkerhetshot.)

Den amerikanska tanken är nu att flytta över kostnaderna på de europeiska länderna, vilket också rimmar med den tillträdande presidenten Donald Trumps uttalanden. Möjligtvis kan det i fallet med Trump ske en avspänning mellan Ryssland och USA, vilket skulle kunna leda till att EU inte längre behöver bedriva amerikansk säkerhetspolitik. Detta skulle dock leda till sämre försäljningspotential för den amerikanska och brittiska krigsmaterielindustrin som slagit ut flera av de tidigare europeiska försvarsindustriföretagen.

F.n. har den amerikanska krigsmaterielindustrin ett särskilt fokus på Balkanländerna, där man bl.a. vill koppla den kroatiska uppgraderingen till amerikanska vapensystem. Just nu pågår en upprustning i det forna Jugoslavien. Måhända försöker man få igång ett krig även där?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Bråttom för Obama att blockera Trumps avspänningspolitik med Ryssland

 1. Jonas Bangkok skriver:

  Spelet gentemot Ryssland som USA bedrivit på senare år har mkt riktigt handlat om att rättfärdiga intäkter för det militärindustriella komplexet, men även minst lika mkt om att hålla nere handeln mellan primärt Tyskland/Frankrike/Storbrittannien och Ryssland, som var på väg att utvecklas till ett hot mot USA-oligarkin.

  USA har sett med oblida ögon på handelsutvecklingen i EuroAsia-regionen, som omfattar 75% av världens energiresurser och en mkt betydande del jordens övriga råvarutillgångar. Något som inte minst den inflytelserike <<>> konstaterade i ”The Grand Chessboard” för snart 20 år sen. Alla framsteg inom handel i denna region blir därmed ett direkt hot mot USAs världsdominans och riskerar att göra landet till en provins bland andra.

  Ledande industriländer i Europa som Tyskland och Italien har de-facto varit under amerikansk ockupation sedan slutet på 2:a världskriget (räkna hur många amerikanska baser som finns kvar). Ny ockupation har tillkommit, främst på Balkan där jänkarna byggt nytt efter det arrangerade ”Balkankriget”, främst för att säkra landtransportvägar för energi från Mellanöstern (här har Syrien en nyckelroll!). Minst en, förmodligen flera amerikanska marinkårsdivisioner finns ständigt stridsberedda i Camp Bondsteel (googla) samt i underjordiska albanska baser för att säkerställa dessa landvinningar.

  När nu den Europisk-Ryska handelsvägen är avskuren, mha diverse sanktioner grundade i påhittade folkrättsbrott som basunerats ut med kompakt systemmediastöd flyttar jänkarna sitt fokus till att destablisera ”The new Silkroad”, landvägen för handel som KIna, Ryssland och Iran är på väg att bygga upp. Mer om detta en annan gång.

 2. gmiksche skriver:

  Nog en rätt bedömning. Men den politiska villervallan i Europa är ett stort hinder för att skapa ett slags europeiskt Nato. Tack och lov.

  • Peter Harold skriver:

   Jag är rädd för att den politiska villervallan i Europa är en av anledningarna till att man vi stärka upp ett EU-NATO. Räkna med en och annan false flag på vägen dit.

   • gmiksche skriver:

    En och annan flagga? Ett fackeltåg med många fanor i frihetens tecken av frihetens dödgrävare. Man får söka tröst i Europas ledares inkompetens. ´Men klockan tickar för dem.

 3. gmiksche skriver:

  Han kan känna sig trygg. Många judar har anklagats av judiska organsationer för antisemitism, det har tradition. Åtminstone på dem biter det inte, för då hänger inte gojim med.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s