Putin försöker hindra regimskifte – förväntas utse Nikolai Patrushev till ny premiärminister

I all hast utan korrekturläsning. Sorry!

Bästa läsare!

Många svenska frihetsvänner – och en del dito amerikanska – har dragit en lättnadens suck över att den oberäknelige Donald Trump vann över neocon-favoriten Hillary Clinton. Trump har lovat att ”tala med Putin” istället för att föra en verbalt aggressiv politik gentemot Ryssland. Men det tycks som att utfallet i presidentvalet inte har betydelse för hur Kreml bedömer Washington.

Efter det att ministern för ekonomisk utveckling, Aleksey Ulyukaev, blev avsatt och försatt i husarrest efter anklagelser om mutbrott i samband med en utförsäljning av ett oljebolag, ryktas det om att även premiärminister Dimitri Medvedev också lever farligt.

I dagsläget förnekar liberalen Ulyukaev att han begått brott, men han har kritiserats av konservativa i Ryssland för att vara alltför benägen att vara väst till lags. Ulyukaev som både talar engelska och franska har rest mycket till Europa för att skapa ett underlag för en ny rysk ekonomisk politik som inbegriper de USA-kontrollerade institutionerna, som t.ex. Internationella Valutafonden. D.v.s. en återupprepning av den s.k. ”marknadsliberala” politiken under Boris Jeltsin, som dock genom korruption inom statsapparaten ledde till uppkomsten av oligarker och en utarmning av det ryska näringslivet.

Premiärminister Dimitri Medvedev, som dessutom är ordförande i regeringspartiet, har liksom Ulyukaev haft en liberal profil. Medvedev anklagas dock för att ha en naiv inställning till USA. Bl.a. lät han dåvarande utrikesminister Hillary Clinton få sin vilja fram om en flygförbudszon i Libyen, vilket resulterade i att amerikansk militär förhindrade för Khadaffis regering att skydda sig mot islamistiska rebeller som sedermera (med hjälp av USA:s allierade) tog över Libyen och mördade Khadaffi. Sedan dess har Rysslands president Vladimir Putin tagit en allt mer kontrollerande roll över regeringsarbetet, främst inom utrikespolitiken.

Putin, liksom de övriga konservativa politikerna i Ryssland, har gett uttryck för att man inte kan lita på de amerikanska politikerna (vilket också går för de brittiska och många europeiska politiker). Istället för att vända sig till de västliga institutionerna (som i västerländsk press kallas för ”marknadsliberala”) vänder man sig till de övriga BRICS-länderna för att utöka finanssamarbetet och den fria marknaden mellan dessa länder (västerländsk press använder dock inte termen ”marknadsliberal” när Ryssland tar bort tariffer och begränsningar vid import från t.ex. Kina).

Enligt spekulationer finns en kandidat att ta över efter Medvedev som är villig att föra Putins mer konservativa politik. Det är hans trogne bundsförvant från KGB, Nikolai Patrushev som under många år var chef för säkerhetstjänsten FSB. Patrushev har i många sammanhang exemplifierat hur USA bedriver en fientlig politik mot Ryssland, ibland med vissa mindre eleganta formuleringar. Han har dessutom uttryckt en stor oro för att NATO kommer vilja framkalla en konflikt mellan Ryssland och baltstaterna, och sagt att det är viktigt att man inte kommer i en situation där Ryssland förlorar territorium.

Med ett eventuellt utnämnande av Nikolai Patrushev som premiärminister kommer Ryssland att ha fjärmat sig väst ännu mer än det rådande dagsläget. Även om Donald Trump har haft direkta samtal med Vladimir Putin och uttryckt förhoppningar om att de två ledarna skall kunna mötas på tu man hand är Putin och hans kollegor mycket skeptiska till den amerikanska administrationen så länge som man inte visar i handling ett tillbakadragande av de positioner som Vita huset intagit sedan utvidgningen av NATO. Trumps val av ministrar förändrar inte Kreml syn på den amerikanska politiken under de kommande fyra åren.

Det spekuleras vidare att ekonomiminister Aleksey Ulyukaev skulle ha kunnat vara en kandidat till efterträdare till Vladimir Putin i händelse av en färgad revolution i Ryssland. De som misstänker att USA har sådana planer är nu på väg att stärka greppet över Kreml, och reducera antalet läckor om säkerhetsfrågor till väst. Vi kan fråga oss om det greppet kommer vara för hårt taget, och resultera i oväntade motreaktioner istället för att leda till önskad stabilitet.

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Putin försöker hindra regimskifte – förväntas utse Nikolai Patrushev till ny premiärminister

 1. Jonas Bangkok skriver:

  ”Enligt spekulationer finns en kandidat att ta över efter Medvedev som är villig att föra Putins mer konservativa politik. Det är hans trogne bundsförvant från KGB, Nikolai Patrushev som under många år var chef för säkerhetstjänsten FSB”

  En annan aspekt är att Patrushev kan fortsätta Putins linje i ledande ställning under relativt lång tid framöver, då han varken suttit som premiärminsister eller president till skillnad från Medvedev.

  Att Rysslands misstro gentemot Washington (läs New York) fortsätter är bara sunt och inget att förvånas över tills annat bevisas. Plan for the worst and hope for the best.

  Ett kommande lackmustest är hur många certifierade neo-cons som Trump väljer/ttvingas plocka med i sin administration.

  • Peter Harold skriver:

   Det beror lite på hur länge de vill stanna kvar på jobbet utan att gå i pension. Patrushev är ett år äldre än Putin, och jag vet inte hur länge denne tänker fortsätta. Nu är ju Ryssland känt för att ha haft tämligen ålderstigna statschefer… Breznjev var väl 75 när han dog på sin post, Andropov dog i unga 70 år, efterträdaren Tjerneko blev visst två år äldre. Gromyko missade 80-årsdan med en och en halv vecka, fast å andra sidan hade han varit pensionär i mer än ett halvår innan han dog.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s