Nordkoreaner lär sig kapitalism medan diktatorn putsar på sin atombomb

Bästa läsare!

Det är väldigt svårt att med framgång göra sig till talesperson för kapitalism i Sverige (och kanske i andra länder för den delen).

Ordet ”kapitalism” är så förknippat med bilden av den mustaschprydde farbrorn på omslaget till sällskapsspelet Monopol (en bild som i sin tur inspirerats av den amerikanske bankiren J.P. Morgan). I Sverige dyker alltid namnet Wallenberg upp när man säger ordet ”kapitalist”. Men endast en nörd kommer inflika att kapitalism är ett system, och vi är alla nyttotagare av detta system.

Via en amerikansk libertarian som jag inte skall säga namnet på tog jag del av en reflektion som är ganska intressant. Om man har ett Facebook-konto så finner man att en och annan i ens bekantskapskrets är av den sorten som publicerar bilder på alla sina finaste måltider (jag har en som alltid gör det, varenda dag).  I reflektionen över detta fenomen så noterade personen att den mat som vanligt folk lägger upp på sina FB-konton hade varit en dröm för kungar och andra burgna människor som levde för 200 år sedan. Och på den tiden – med möjligt undantag av någon bankir – var kungarna de rikaste och mäktigaste i sina länder.

Att vi alla kan äta som kungar – inklusive de familjer som är inkluderade i biståndsindustriella organisationer som Rädda Barnen och deras ”fattigdomslista” – är enkom tack vare kapitalismen, på ett eller annat vis. Visserligen har vi ingen äkta fri marknadsekonomi (den som bygger upp kapitalackumulation) i vare sig Sverige eller EU eller ens i USA, men tack vare att vi berövat kungarna makten att styra över marknaden så går visst kapital till att återinvestera och mestadels till att betala producenterna (i alla led, ända ner till oss löneslavar) det pris som marknaden stipulerar. Vilket innebär att vi kan äta glaserade revbensspjäll till huvudrätt och vaniljglass med mangosörja till efterrätt istället för att pengarna används till t.ex. katedralbyggen som tar 100 år att färdigställa och som inte producerar någonting i sig självt.

Alla har det inte lika gott ställt som vi, av olika anledningar. Välstånd är förknippat med produktion, vare sig det är från egen täppa eller från det löpande bandet som spottar fram säljbara varor från de maskiner vi byggt. Och det är inte överallt som det produceras i tillräcklig mängd.

I staten Nordkorea, ännu ett av dessa socialistiska paradisländer, har bristen på framför allt mat varit så stor att massor av människor dött under tidigare år. Detta är egentligen besynnerligt eftersom det totalt sett över hela världen finns mat åt alla. Det är här som framför allt socialister hoppar in och skanderar att svälten beror på alla elaka kapitalister. Vilket är fel.

När vi talar om Nordkorea så stavas problemet s-o-c-i-a-l-i-s-m. I landet tillåts officiellt sett ingen eller ringa kapitalackumulation, annat än för statens räkning. Detta och i kombination med att Nordkoreas socialistiska regim inte medger en fri handel (och politiska intressen i USA på motsatt sätt förhindrar en normalisering), så berövas nordkoreanerna möjligheten att bygga upp system som parerar för t.ex. misskörd (vars konsekvenser förvärras i ett land med planekonomi och handelsrestriktioner).

Nu vet jag att alla inte köper mitt resonemang, måhända därför att man är så förblindad av nidbilder som socialister hjärntvättat folk med under generationer. Så därför ber jag att få lyfta fram Nordkorea som ett exempel på där kapitalism är en hjälp i nöden, även när den implementeras i smyg.

Den nordkoreanska staten hade fallit samman om det inte vore för uppkomsten av hundratals marknader (jangmadang) med likaledes nästan hundratals stånd som etablerat sig i landets norra provinser, och som bedriver handel utanför den socialistiska regeringens kontroll. Allt regeringen gör är att ta ut en avgift för dessa salustånd, sedan blundar man för att verksamheten i övrigt inte är förenlig med den ransoneringspolicy som regimen infört. Under stundom kan de lokala regeringsombuden visserligen införa hårda restriktioner, men bara för att efter en tid gå tillbaka till ett ”friare” läge.

Varför agerar socialistregimen på detta vis? Är det av prestige som man plötsligt och under en kort tid förbjuder unga människor från att arbeta i stånden (socialister har god fantasi att hitta på regleringar som krånglar till det för vanligt folk, både i Korea som i Sverige…)? Inte riktigt. Regimen vill visa sin makt och påminna människorna om vem som har makten. Men folket som köper och handlar på jangmadang vet vilket system som tillfredsställer deras ekonomi, och det är inte regimens.

Tack vare vad som juridiskt sett kan kallas för en svarta börsmarknad så vet nordkoreanerna att den fria marknaden tilltalar dem. Och vår bild av landet som en totalt fattig ödemark får sig en liten törn när man blir varse att de varor (som oftast är insmugglade från Kina och Sydkorea) säljer slut även med förhållandevis höga prislappar. Det finns öar av välstånd i det där landet. Och det är just där det finns spår av en fri marknad, och med nya värderingar om frihet som vinner mark. Är inte detta ganska talande…?!!

Jag hoppas att alla läsare kommer äta en god middag ikväll (eller i morgon lördag kväll) och skänker vår vardagskapitalism en tacksamhetens tanke för att vi kan äta som kungar, eller åtminstone som en borgmästare på 1700-talet, vare sig det är lasagne, kyckling eller kokt revbensspjäll. Vår välfärd skapas av att människor som Kim Jong Un, Barack Obama och Stefan Löfvén håller sig ur vägen och inte förstör för andra människors möjlighet till fri handel. Vanligt folk blir inte rika av höga skatter och kostsamma regleringar. Vanligt folk blir inte rika av socialism. Så enkelt är det.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Nordkoreaner lär sig kapitalism medan diktatorn putsar på sin atombomb

 1. Risto Matinen skriver:

  Sverige kallas ibland för Norra Nordkorea! För oss som är antisocialister är det inte svårt att förstå. DDR 2.0 är en annan snarlik benämning.

  Hur många svenskar kände till toksossarnas samarbete med DDR för att förstöra skolan? Ett kunnigt folk är ett stort hinder för socialismen!

  Många, allt för många, är hjärntvättade att tro att politikerna, särskilt toksossar, hade något med det svenska undret att göra. Nä, så var det inte. En massa statliga regleringar togs bort i förr förra århundradet, så kapitalismen kunde börja blomstra!

  Vad alla socialism innerst inne går ut på är att skapa ett globalt slavsamhälle. Med Banksters i toppen, fångvaktare och alla vi andra som slavar: Typ Sovjetunionen!

  Man kan ge det ett annat namn: Finanskapitalets diktatur!

  Vad har vi idag? Kan kallas för svågerkapitalism. Snäppet bättre…

 2. Sune skriver:

  Ju äldre någon blir desto mindre kommunistvänlig blir den. Oavsett inkomst.

 3. Ron (GB) skriver:

  Vad händer om en svensk sätter upp ett ”jangmadang”-stånd på torget i valfri svensk småstad och endast tar betalt i kontanter?

  Vad tror ni?

 4. Läsare skriver:

  Nordkorea, ännu ett av dessa socialistiska paradisländer, har bristen på framför allt mat varit så stor att massor av människor dött under tidigare år.

  Detta är egentligen besynnerligt eftersom det totalt sett över hela världen finns mat åt alla., Det är här som framför allt socialister hoppar in och skanderar att svälten beror på alla elaka kapitalister. Vilket är fel.

  ____________

  Det finns inget som helst besynnerligt med svält. Närhelst folk har svultit ihjäl är det ALLTID politiska beslut som ligger bakom dödssvälten!

  Vi kan ta Danmark som ett konkret exempel. Alla som rest runt i Danmark vet att det är jordbruksmark överallt i Danmark. I princip hela Danmark är en enda stor åker. Räkna bort städer, de små skogar, vägar och sumpmarker som finns så är lågt räknat iaf 90 procent av Danmark en åker.

  Det finns en växt, svinmålla som för mig representerar bördig mark. Finns det svinmålla, då växer allting. Tappa ett korn och det växer utav bara det.

  Danmark är knappt sex miljoner invånare. Utan att kunna de exakta talen, skulle jag inte tveka att tro att Danmark ensamt kan föda 60 miljoner. Alla vet att getter och får äter allting. Jag har en farbror som är mjölkbonde och han ger korna mycket halm att äta. Kor är i princip stora getter i den meningen att de äter i stort sett allting, och ger mjölk.

  Även en blind höna kan hitta ett korn, är ett talesätt. Men släpp ut en blind höna och hon kan bokstavligt talat hitta ett korn. Hon pickar bara och förr eller senare hittar hon ett korn, och kan den blinda hönan hitta korn, då lägger hon ägg.

  Grisar äter griskött. Visste du det? Jodå, det gör dom, har själv matat grisar med gammalt kött från affären. Kända köttleverantörer och i obruten förpackning, matade jag själv grisarna med griskött. Grisarna slogs om grisköttet.

  Släpp ut grisar på friland och de äter upp allting. Maskar, skalbaggar, självdöda fåglar, grisar äter allting och du har bacon.

  Min poäng är att har du en ko, några grisar och en flock hönor, då har du ALLTID mjölk, bacon och ägg. Att någon skulle svälta ihjäl i Danmark på grund av matbrist är omöjligt.

  En sommar på 90-talet var jag en hel sommar i Danmark, hade sommarhus där då. Vädret i nästan tre månader i streck var det samma. Dryga 20 grader, väldigt varmt på dagen, inte ett moln på nästan tre månader och inte en droppe regn.

  Eftersom jag har släkt inom jordbruket läser jag jordbrukstidningar. Först trodde alla att det skulle bli nästintill ett katastrofår för jordbruket pga av torkan. Säger växte så det knakade trots torkan, det såg jag med egna ögon och när jordbrukssommaren blev sammanfattad efter höstningen, då visade det sig att det var en obetydlig nedgång i förväntad avkastning i säd osv. I stort sett ett helt vanlig jordbruksår, trots torkan.

  Kornbod är ett uttryck för länder/markområden som bara levererar efter förväntat, oavsett om det är torka eller översvämningar det året. En Kornbod är Danmark, en annan är mellanvästern i Amerika – och Ukraina.

  Tappa ett korn och det växer. Lägg till en ko, några grisar och en flock hönor och du har mjölk, bacon och ägg. Att folk dör av svält på grund av matbrist i en Kornbod är en omöjlighet.

  Skulle någon med trovärdighet kunna påstå att miljoner dog av svält i Danmark på 30-talet? Med basala kunskaper om jordbruk och att kor kan äta i princip papper, grisar äter allt och höns kan alltid hitta ett korn, då säger logiken att det är omöjligt att dö av svält i en kornbod.

  Även om en sommar skulle vara en total katastrof där all säd ruttnar bort på fälten är det omöjligt att folk dör av svält pga matbrist i en kornbod. Har du överskott på mat då har du alltid något i lager.

  På 30-talet dog sex miljoner av svält i Ukraina! Kallas Holodomor. På svenska:

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Holodomor

  Svälten på Irland, svenska:

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Den_stora_sv%C3%A4lten_p%C3%A5_Irland

  Irland är inte en kornbod, men det är plusgrader året runt och de har får. Getter äter allt och så gör fåren. Titta på Australien. Där finns gigantiska fårfarmer. Varför? Därför att får äter allting. Saftigt gräs eller torkat gräs, fåret äter och ger kött.

  På Irland dog folk av svält, men i England, ett stenkast med båt från Irland, dog folk av svält i England? Nä. Har någon påstått att potatiskörden i England gick under vid denna tid?

  Att folk dog på Irland var alltså helt och hållet ett politiskt beslut. De upproriska irländarna skulle knäckas en gång för alla, därför stoppade England all import till Irland av potatis och därför dog folk av svält på Irland. Svälten var ett rent politiskt beslut.

  Om det ”bara” varit ett hungerår, då skulle svält ha fått sin förklaring i potatispest, dåligt med mat i England, Irland är ingen kornbod, vadsomhelst, men oavsett allting hade ingen dött av svält på Irland, om de styrande politikerna inte ville det.

  Om det var hungersnöd på Irland, okay det kan möjligtvis bortförklaras, men att sex miljoner dog i Ukraina av svält i ett av världens finaste jordbruksländer på 30-talet är en omöjlighet, utan ett rent politiskt beslut.

  De upproriska ukrainska bönderna skulle kväsas en gång för alla. Ukraina på 30-talet var exakt samma som Irland, fast tio gånger så många.

  Och de som tog det politiska beslutet att svälta ihjäl sex miljoner ukrainska bönder var helt och hållet de JUDAR som styrde Sovjetunionen ansvar!

  • Läsare skriver:

   The 1950s Texas drought was a period between 1949 and 1957, in which the state received 30 to 50 percent less rain than normal, while temperatures rose above average.

   During this time period, Texans experienced the second, third and eighth-driest single years ever in the state – 1956, 1954 and 1951, respectively.

   [1] The drought was described by a state water official as ”the most costly and one of the most devastating droughts in 600 years.”[2]

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/1950s_Texas_drought

   Här har vi nästan tio år av extrem torka, drought i Texas. Dog någon av svält i Texas? Nä, och då är Texas inte ens i närheten av att vara en frodig kornbod.

   • Läsare skriver:

    Peter: Det finns inget som helst besynnerligt med svält. Det är helt och hållet ett politiskt beslut. Svälten i Biafra var ett politiskt beslut.

    _______

    Biafra var en kortlivad självständig stat i Västafrika som endast erkändes av ett fåtal andra stater (Elfenbenskusten, Gabon, Haiti, Tanzania och Zaire). Den var en utbrytarrepublik från Nigerias östra region som utropade självständighet den 30 maj 1967. Huvudort var Enugu.

    Biafra hade ursprungligen ca 13,5 miljoner invånare, varav huvuddelen tillhörde det kristna igbofolket. 

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Biafra

    Där kom svaret på svälten i Biafra, det var kristna som dog av svält. Samma som i Ukraina. Judar HATAR kristna. Hudfärg spelar ingen roll, kristna är ALLTID judarnas fiender.

    Det som egentligen hände var att ledarna för Biafra sparkade ut all judar från Biafra.

    Sök på: Biafra jews, och du skall finna.

    Biafra var ett judestyrt judiskt slavcentrum, och negrerna slängde ut alla judar. Can’t have that. Som hämnd stängde judarna alla importvägar för mat.

    Titta på Zimbabwe idag. Zimbabwe var en kornbod i Afrika, idag svälter negrerna i Zimbabwe. Varför? Därför att Mugabe slängde ut alla judar från Zimbabwe.

    När du väl förstår judarnas Modus Operendium, så är det VÄLDIGT lätt att hitta judarna!

    Mugabe slängde ut alla judar från Zimbabwe. Du kan bevisa att jag har fel? Okay, I’m all ear … go for it. Prove me wrong.

    • Läsare skriver:

     Sanningen om Biafra. Slavhandeln över Atlanten från Amerika, syd, mellan och Nordamerika var ett judiskt monopol.

     Biafra var en del av Nigeria. Biafra var ett judiskt styrt slavcentrum i Afrika. De judiska slavhandlarna hade stora herrgårdar där de ökade på antalet slavar genom att judarna själva skötte om tillverkningen.

     White nappy hair = judisk tillverkning av slavar.

     England har varit härskat av judar sedan Rothschild tog över England vid Waterloo för 200 år sedan, det var då Napoleon föröölorade slaget vid Waterloo.

     Se de första minuterna, resten är skräp.

     Shocking Truth: Igbo’s Are the Real Jews

    • Läsare skriver:

     The Igbo in the Atlantic slave trade became one of the main ethnic groups enslaved in the era lasting between the 16th and late 19th century. 

     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Igbo_people_in_the_Atlantic_slave_trade

     Jewish Involvement In 
     Black Slave Trade 
     To The Americas 

     By Rabbi Marc Lee Raphael

     http://www.rense.com/general69/invo.htm

    • Läsare skriver:

     Jag vill klargöra en sak om David Duke. När David Duke påstår något om judar kan du vara 100 procent säker på att David Duke kan bevisa det med ENBART judiska källor

     A new book called The Jewish Slave, written by an orthodox rabbi in the Netherlands, has once again highlighted the role played by Jewish extremists in the African slave trade.

     http://davidduke.com/jewish-role-african-slave-trade-highlighted-new-dutch-jewish-book/

     Brother Nathan är född jude, uppväxt som jude och det han inte vet om judar är antagligen inte värt att veta ändå.

     http://www.realjewnews.com/

     Sanningen om den svarta slavhandeln över Atlanten är att det var nästintill hundra procent ett judiskt monopol. Alla slavskeppen ägdes av judar. Alla kaptener på slavskeppen var judar. All besättning var judar.

     Alla slahandelsplatser i Afrika ägdes av judar.

     De största slavarna i Syd, mellan och Nordamerika var judar.

     Det och inget annat är sanningen. Att du tror att det är vita som är ansvarig för den svarta slavhandeln beror på att du har blivit hjärntvättat av judiska propagabdalögnef från det JUDISKT ägda Hollywood.

 5. Läsare skriver:

  Peter: Kan du deleta inlägget ovan? Missade en pil i början. Syns tydligt.

 6. Peter Harold skriver:

  Det är helt sant, det var politiska beslut bakom dessa hunger- och svältkatastrofer. Den irländska är kanske den minst kända. Segrarmakten håller koll på historien, så att säga.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s