Fejknyhetssajten DN buar Trump för känslopolitik – man vad är det de själva sysslar med?

sb-dn-kanslosamhalle

Bästa läsare!

Det talas väldigt intensivt om fejknyheter just nu. Ämnet aktualiseras sedan medieetablissemangets gudinna Hillary Clinton förlorade presidentvalet mot affärsmannen Donald Trump. Nu kompletterar Davidsstjärnans Nyhetsbyrå fejk med känslor som förklaringsmodell.

DN:s Kristofer Ahlström försöker på tidningens kultursidaförklara Trumps framgång med att mänskligheten blivit dummare och mer känslosam. Och i mycket är hans artikel ett utmärkt exempel på det Bonnierägda nyhetsbladets agenda-journalistik. Här samlas en rad argument om hur väljarna slutat tänka och röstar efter känslor, fostrade av emoijs på Facebook i en tid då svartvit text inte väcker intresse längre. Ahlströms resonemang byggs under med lämpligt många citat från ”experter” som tycker som han.

Jag har tagit mig friheten att stjäla några citat ur artikeln. Det intressanta är ju frågan om herr Kristofer Ahlström själv klarar av att hålla huvudet kallt i den känslomässiga fördumnings-era som råder. Jag börjar uppifrån och ner:

Det sägs att tillfällena vi tydigast [sic!] kommer ihåg är de som var känslomässigt starkast för oss. Jag minns i alla fall varje detalj från morgonen när Donald Trump som nyvald ledare för den fria världen klev in på scenen. Jag minns även uppgivenheten, huvudvärken och snön som föll utanför fönstret i mitt kök.

Det viktigaste för en journalist är att markera hur världen alltid snurrar runt henne eller honom (även om jag inte anser att man behöver vara minneskonstnär för att komma ihåg vad som hände för två veckor sen). Presidentval i USA? Ja, men här i universums mitt, hemma i köket hos mig Kristian Ahlström, kan jag se snön där ute, får vi läsa. Och givetvis får vi veta direkt var kulturskribenten står ifråga om Donald Trump. Trump på TV = huvudvärk och ångest. Jag tror att karlsloken twittrade om sitt missnöje med valutgången, om han har något twitterkonto. Det brukar DN-medarbetare ha, för att kunna re-twittra sina kollegors texter med tillägget ”Fan va bra” för att skapa intryck av att någon bryr sig om vad DN skriver.

Här är nästa citat:

Och så talade Trump.

Egentligen mer ett tacktal från Oscarsgalan än ett presidenttal. Superlativen flödade i ström: ”fantastic”, ”greatest”, ”best”, ”incredible”. En uppskruvad intensitet som egentligen inte sade någonting.

Men samtidigt en logisk kulmen på en valkampanj där Donald Trump sällan pratat sakfrågor eller faktiska planer utan bara sagt att allt skulle göras ”great again”.

Bästa läsare. Vet ni hur man på effektivaste sätt skall hålla sig skyddad från substantiella åsikter från Donald Trump? Svar: Läs bara DN. De få gånger du kommer att exponeras för någonting som är läsvärt om Donald Trumps politiska budskap skulle bara publiceras av DN:s redaktion genom en ren olyckshändelse. Tro mig, jag har ägnat flera lunchraster åt att försöka hitta vettiga artiklar i DN:s nyhetsflöde, men det fanns inga. Alla – i alla fall de jag klickade på vid 12-tiden – innehöll samma typ av vinklade alster som favoriserade Hillary Clinton eller överslätade hennes brister (inkl. brottsmisstankar som presenterades med omskrivningar).

Detta skiljer sig från mina intryck då jag lyssnat på Trumps anföranden vid ett par av de valmöten han hållit (via YouTube). Att ta steget från DN:s smutskastning till att höra från hästens mun vad han själv har att säga är ett stort steg, och ger en helt annan bild av vad Trump vill som president och vad som motiverade honom att kandidera.

DN, liksom praktiskt taget alla vänsterorienterade mediekanaler i Sverige inklusive de som finansieras via licensavgifter och/eller skattemedel, har medvetet valt att klippa ut och återpublicera Trumps intetsägande ”We shall be great again”-ögonblick, men nogsamt undvikit att visa nyhetskonsumenterna de långa och sammanhängande resonemang som han hållit i mötet med sina väljare. Med andra ord är det din bransch, Kristofer Ahlström, som står för fördumning. Fördumning och infantilisering. Det är därför vi nyhetskonsumenter vänder er ryggen till, oavsett hur ni än fejkar er läsarstatistik och cirkel-retweetar.

Jag skulle i all välmening föreslå Kristofer Ahlström ett annat yrke om han får huvudvärk av att se vad hans yrkeskollegor presterar i TV om Trump. Trädgårdsmästare, kanske? Steget från att skriva på DN till att hantera gödsel kan knappast vara särskilt långt. Eller, ännu bättre, vilja bli en bättre journalist än att bara vara en härmapa i flocken och försöka skrika högst i den apbur som utgörs av svenska gammelmedier.

Det finns en del i artikeln som är ”intressant” för ett svenskt vidkommande. På DN-skrapan på Marieberg är Donald Trump bara ett andetag från Jimmie Åkesson.

I somras stod Jimmie Åkesson på Almedalens scen i marinblå kavaj och näsduk i bröstfickan. I sitt tal checkade han av nationens välmående på en rad punkter:

– Arbetslösheten sjunker och tillväxten ökar, sysselsättningen ökar. Exporten ökar. Allt är på väg åt rätt håll. Allt är fantastiskt bra.

Men så gjorde han en konstpaus och ställde en retorisk fråga:

– Känns det så? Det gör inte riktigt det, va? Det känns inte riktigt bra. Det är någonting som liksom skaver.

Det kan tyckas märkligt att utifrån egen magkänsla plötsligt ställa en sjukdomsdiagnos på samhällskroppen strax efter att man just räknat upp symtom för hur frisk den är. Men alla har rätt till sin egen känsla. Därför är emotionell bevisföring svår att rå på: ”Jag är orolig” går inte att kontra med ett ”nej, det är du inte”.

Det är en effektiv och vanlig argumentation.

Utan att ha tänkt på det så handlar detta faktiskt mer om den tidning som Kristofer Ahsltröm arbetar för, än att Jimmie Åkesson försöker masshypnotisera sin publik att tro att Sverige är ett eländigt land trots alla goda siffror vi presenteras inför.

Utan att göra vågen för Sverigedemokraterna kan jag bara hålla med Jimmie Åkesson; någonting skaver trots att DN och SR och alla andra gammelmedier berättar att arbetslösheten sjunker och exporten ökar och att allt är bra.

Ty vid sidan av dessa positiva besked (som dessvärre inte är med sanningen helt överensstämmande) har vi även den negativa utvecklingen. Och den utvecklingen passar bara att berättas om i gammelmedierna ifall det matchar agenda-journalistiken. Därför har det dröjt åratal för DN att berätta om att s.k. ensamkommande flyktingbarn (unga män i myndig ålder) ofredar skolflickor sexuellt på musikfestivaler, eller gruppvåldtar unga kvinnor. Och än idag undviker gammelmedierna att t.ex. rapportera om att gärningsmän har utländsk härkomst, men drar sig inte för att presentera solskenshistorier där man kan presentera en positiv bild av invandrare/invandrargruppen (även om det i vissa fall är exempel som inte håller för djupare granskning, vilket jag visat några exempel på i denna blogg). Alla halvsanningar och vinklade artiklar i gammelmedierna är det som ger oss bloggare näring och lust att berätta sanningen istället.

Vi som tar del av andra nyhetskällor än DN vet hur verklighetens Sverige ser ut och fungerar. Att någonting skaver är ett understatement. Och ett av de värsta skavsåren heter DN.

Ingen blir smartare av att läsa DN, hur mycket än deras medarbetare name-droppar obskyra hipphopp-artister, Peter Englund och Bruce Springsteen tillsammans med Seneca och Descartes.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.

I ärlighetens namn skall sägas att även Hillary Clinton får sig en släng av sleven. På sätt och vis. Kristofer Ahlström nämner på en rad i sin artikel att en expert beskriver bilden av henne som ”en isdrottning, en frostig och kalkylerande typ”. I DN-sammanhang vet vi att den egenskapen gör henne ännu mer älskvärd. Men det är ett tydligt underskott på referenser till Hillary i den artikel som istället brer på med att Trump är en sexistisk mobbare och allt annat ont som kan hittas i en bibel, typ.

D.S.

 

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Fejknyhetssajten DN buar Trump för känslopolitik – man vad är det de själva sysslar med?

 1. Herr Flick skriver:

  Vill i sammanhanget uppmana till läsning av denna kartläggning av samhällsklimatet.
  Den stöder inte DN:s uppfattning om vilka som är de känslosamma, skulle man kunna säga:
  https://morklaggning.wordpress.com/2016/11/26/en-teori-om-politisk-korrekthet/

  • Rune nilsson skriver:

   Just den artikel som du länkar till är nog den bästa analys som jag har läst på åratal.
   En artikel att spara på datorn och visa upp för folk och ta fram och jämföra med sådant man får höra i offentligheten.

  • Peter Harold skriver:

   Karl-Olov skriver väldigt bra. Tyvärr är jag rädd för att de som skulle behöva läsa hans texter inte gör det. Dessa människor gör nog sitt yttersta för att hans budskap skall tystas.

 2. gmiksche skriver:

  ”Undvikit att visa nyhetskonsumenterna de långa och sammanhängande resonemang som han hållit i mötet med sina väljare”. Den som tar sig mödan att lyssna på något av Trumps tal blir verkligen överraskad. Sammanhängande och väl argumenterad. En talare som talar till sina åhörare. Som klarar sig utan manus. Ofta rolig. Den sidan saknar Hillary totalt.

 3. Läsare skriver:

  Jude-DN är en enda stor fejk och lögnblogg.

 4. Läsare skriver:

  Fråga: Varför kritiseras vita medelålders män särskilt hårt?

  Vet Arnstberg svaret på den frågan? Nej.

  Vet DU svaret på den frågan?

  Vet du vad alla judiska ”högtider” handlar om? Hur judarna har utrotat deras fiender till sista man, kvinna och barn.

  Judarnas plan är att härska över hela jorden, att vara härskarrasen. Judarnas största fiende är den VITA mannen.

  Fråga: Varför kritiseras vita medelålders män särskilt hårt?

  ___________

  Medier som sköter om den dagliga hjärntvätten. I Sovjetunionen var medierna statens propagandainstrument. De var tråkiga och formella. Folk brydde sig inte så mycket om dem. De kunde aldrig växa sig riktigt stora eftersom de var underkastade statens kontroll.

  I vår moderna västliga civilisation styrs inte medierna av staten utan av sina (((ägares))) intressen, i kombination med vad som kommersiellt gångbart.

  Media är gigantiska, ytterst aggressiva och fortfarande på tillväxt. Invånarna, i synnerhet de som befolkar den offentliga scenen, är såväl (((mediakontrollerade))) som (((mediaberoende))).

  __________

  Fråga: Vilken folkgrupp är det som konsekvent attackeras i jude”media”?

  Fråga: Varför kritiseras vita medelålders män särskilt hårt?

  Varför Arnstberg analys är värdelös är därför att han inte fattar att det är judar som konsekvent attackerar alla vita män.

  Fråga: Varför kritiseras vita medelålders män särskilt hårt?

  Svar: Dessa män är det största hotet mot de politiskt korrektas maktinnehav. Män vill leda, vilket motiverar inversionen. Men de är också vanligen konsekvensorienterade och ser den katastrof som de politiskt korrektas styre leder till. Därför måste de desavoueras. 

  _______________

  Arnstedts analys är så långt det går att komma – utan att nämna judarna och deras plan på att utrotade den vita mannen.

  Ur den synvinkeln är det en excellent artikel – men ändå värdelös som problemlösare av det enkla skälet att den inte identifierar problemet – som är agendajudarna och att deras plan är att utrota den vita mannen.

  Judarnas plan är att UTROTA den vita rasen. Endast då kan judarna bli härskarrasen. Utan vita män blir det inga vita barn.

  Juden plan är i första steget att stoppa den vita mannen att få vita barn. Bögar får inte barn, alltså gör judarna allt för att få vita män att böga.

  Vita män promotes wholesale bögeri.
  Okay, nu visar du mig ett enda exempel där negerbögar promotes?

  Nämn en film? No can do. Visa mig en enda reklamfilm där negerbögar promotes? No can do.

  De ENDA bögarna som promotas är vita män.

  Fråga: Varför kritiseras vita medelålders män särskilt hårt?

  It’s the jew – Stupid!!!

  • Läsare skriver:

   Vita kvinnor är INTE judarnas problem. Den vita kvinnan kommer alltid att para sig. Finns det inga vita män, då tar kvinnan det hon kan få. Huvudsaken för judarna är att vita män inte får vita barn med vita kvinnor.

   Tänk dig att att alla vita män blir steriliserade. Då dör den vita rasen ut, den vita rasen blir utrotad och det är judarnas plan.

 5. Läsare skriver:

  Fråga: Varför föraktar de sitt eget folk?

  Svar: De påstår att de har ett uppdrag att fostra folket och att detta legitimerar deras maktinnehav.

  __________

  Tikkun Olam är hebreiska och betyder, att reparera världen, ställa världen till rätta. Ja det vill säga, så att världen anpassar sig till judarna det vill säga.

  För två år sedan dog en stats-rabbin i Israel. Närmare en miljon judar följde honom till graven. Det är den största statsbegravning i Israels historia.

  Alla ledande judar hyllade denna rabbinen till skyarna och högre än så. Den här rabbinen sa bla annat att goyim enda uppgift på jorden är att vara judarnas slavar.

  Det är DIG han pratar om som skall vara slaven. Judarna föraktar allting den vite mannen står för och därför är det judarnas mål att utrota den vita mannen och alla de vita länderna med massinvandring av negrer och araber, och givetvis genom att uppmuntra den vita kvinnan att rasblanda.

  • Läsare skriver:

   Svaret på frågan är naturligtvis att de föraktar vita därför att de inte är deras folk. Vita är judarnas största fiende, självklart föraktar de vita.

   • Herr Flick skriver:

    Jag har svårt att se hur judarna kan tjäna något på att någorlunda fredliga vita män byts ut mot muslimer, både i Europa och i Amerika.

    • Läsare skriver:

     Det judarna tjänar är att judarna blir herrefolket när den vita mannen är utrotad.

     Tänk dig att du är jude, du hatar allting den vite mannen står för och ditt mål är att du skall härska över hela världen.

     Den vite mannen är härskaren. Ditt enda problem är den vite mannen. Vad gör du?

     Utrotar den vite mannen. Sedan är du herre på täppa .

     Naturligtvis är det jag påstår om judarna svårt att tro, det skulle jag själv göra. Men jag har studerat judarna många tusen timmar. Jag har läst judarnas bibel, Talmud.

     Vet du ens om att judarna har en bibel kallad Talmud? Kan du ens stava till Talmud?

     Ett helt centralt begrepp i judarnas värld är Tikkun Olam.

     Allting judarna gör går ut på att göra en Tikkun Olam på hela världen.

     Sök på Tikkun Olam, gör din hemläxa och kom sedan tillbaka.

     • Herr Flick skriver:

      Bäste herr Drygputte, Kom inte och kalla dig beläst i detta sällskap. Ditt svammel kan du behålla för dig själv i fortsättningen.

 6. Herr Flick skriver:

  Enligt Wikipedia finns det mellan 14 och 17 miljoner judar i världen. Muslimer? 1.6 miljarder…
  Även om inte alla kan räkna så tror jag att judar i gemen kan det.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s