Europeiskt fredsavtal med Ryssland? Hur skall Obama hinna sänka detta?

Bästa läsare!

DN är lyckliga över att bränderna i Israel är släckta, men jag hittar i skrivande stund ingen artikel (eller ens en notis) om att Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier försöker förhindra att Europa sätts i brand. Motvilligt måste jag avslöja att han är socialdemokrat, men det kan tänkas att tyska socialdemokrater tillåts använda sina hjärnor, till skillnad från… ja, ingen nämnd, ingen glömd. (*viskar*: R-e-g-e-r-i-n-g-e-n…)

Jag skrev om nämnde Steinmeier i en bloggpost i somras som handlade om hans starka kritik mot den NATO-övning som bl.a. innehöll transport av tyska trupper och stridsvagnar tvärs genom Polen till övningsplatsen intill den ryska gränsen [LÄNK]. Steinmeier kritiserade det osmakliga upplägget som i ryskt perspektiv väckte minnet av Nazi-Tysklands attack mot Sovjetunionen under Andra Världskriget. I samma bloggpost skrev jag också om att Bulgariens premiärminister vägrade att medverka till NATO:s vapenskrammel i Svarta havet.

Dagens trevliga nyhet är att utrikesminister Steinmeier fått med sig femton andra medlemmar i Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) att underteckna ett upprop om att EU skall inleda samtal med Ryssland om en starta en dialog med den ryska regeringen om ett fördrag om konventionella militärstyrkor, för att förhindra en eskalering av de båda sidornas upprustning.

Ryssland lämnade ifjol det tidigare fördraget från 1990 som tecknades mellan NATO och Warszawapakten sedan man ansåg att det inte längre var värt någonting efter den efterföljande utvidgningen av NATO som enligt Ryssland förändrat styrkeförhållandena mellan NATO och den ryska federationens militära kapacitet. Det som fick den ryska regeringen att bryta upp fördraget var NATO:s beslut att placera missilförsvarssystem mot den ryska gränsen ”som skydd mot angrepp från Iran…”. NATO:s anti-missilsystem kan (förutom att vara NATO till hjälp vid en ”first strike” mot Ryssland) med små modifieringar användas för att avfyra kärnvapenmissiler.

Frågan om en ny dialog med Ryssland kommer att tas upp på OSCE:s möte i Hamburg i början av nästa månad. Det kommer att bli intressant att se hur respektive regering samt hur EU:s ledning kommer att agera, och reaktionerna från Vita huset (Obama-regimen ersätts ju inte förrän i slutet av januari 2017). Detta kan vara ett tecken på att makthavarna insett att konflikten med Ryssland är på väg att gå för långt, även om man för stunden kanske inte kommer längre än just till en dialog. Men vi vet att det finns krafter som vill förhindra en avspänning, och som inte kommer ge sig förrän Ryssland leds av en ny Boris Jeltsin.

Hälsar eder Peter Harold

 

FÖRDJUPNING I ÄMNET:
Zerohedge: Sixteen European States Led By Germany Want Arms Control Agreement With Russia

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Europeiskt fredsavtal med Ryssland? Hur skall Obama hinna sänka detta?

 1. )))Perra((( skriver:

  Undrar om riksdagen vet att Sverige har gått med på detta som ett utav de länderna som är med i OSCE. Lite mer om Tyskland. Varför stödjer Merkel Killerys valkampanj i UZA?
  http://freewestmedia.com/2016/11/29/merkel-gave-german-tax-money-to-hillarys-failed-campaign/

  https://www.welt.de/wirtschaft/article159791364/Bundesregierung-zahlte-Millionen-an-Clinton-Stiftung.html#Comments

  • Peter Harold skriver:

   Officiellt är det ju biståndspengar. Och klagar någon kommer Merkel säga som Hillary brukar göra ” – Jag vet ingenting om detta”… Det är en rutten värld vi lever i.

 2. gmiksche skriver:

  Ja, Steinmeier är en av de få västeuropeiska politiker som verkar ha fattat hur allvarligt situationen är. Förhoppningsvis blir han nästa förbundspresident, hans sannolika nominering verkar vara en kohandel mellan Merkel och de tyska sossarna.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s