Dubbelmordet i Rinkeby och statsunderstödd ungdomskultur på samma ort, samt SVT:s kamp mot ”faktaresistens”…

sb-svt-faktaresistens

Bästa läsare!

Statens Television (SVT) inbjuder allmänheten att lyssna på ett panelsamtal om desinformation. Problemformuleringen är följande enligt SVT:

Håller vi på att drunkna i en tsunamivåg av desinformation? Har sanning, källkritik och korrekta fakta förlorat sitt värde? Vad innebär det i så fall för demokratin?

Jag har väldigt svårt att tro att detta handlar om en självkritisk helomvändning för SVT. Tvärtom. Om ni trodde att alternativa medier är på väg att vinna en seger över gammelmedierna så har ni inte förstått att institutioner som SVT tänker kämpa till sista blodsdroppen. På licens- och skattebetalarnas bekostnad.

SVT är ett mediebolag som står under den statliga myndigheten Granskningsnämndens tillsyn. Granskningsnämnden har beslutat att det är ok att SVT, SR och UR beskrivs som ”det främlingsfientliga partiet” av sina medarbetare i sändning. Varför inget nedsättande epitet om Vänsterpartiet, som i sitt eget partiprogram vill bekämpa si egen nation till förmån för internationell klasskamp? Och när kommunister och socialister använder ordet ”kamp” kan det gå blodigt till.

Med andra ord, det statskontrollerade mediebolaget är inte rätt organ att kalla sig opartiskt. Om en nyhetsförmedlare inte kan förhålla sig opartiskt, då lär de övriga egenskaperna vara i samma beklagliga tillstånd. Nu anser jag inte att nyhetsbolag skall vara tillkämpat opartiska. Tvärtom, påståendet att man är opartisk är alltid ett hyckleri, och skapar bara förvirring hos mottagarna. I detta fall är dynghögar som Aftonbladet och Expressen bättre, eftersom de inte döljer sin agenda (som dock är identisk med SVT och SR p.g.a. att journalistkåren som yrkesgrupp är vänsterorienterad).

Av samma anledning är det lite smått skrattretande att SVT vill ge sig in i ”debatten” om desinformation (den svenska varianten av debatten i USA om ”fake news”, förmodar jag?).

I det planerade panelsamtalet skall man ta upp ”faktaresistens och parallella verklighetsbilder”. SVT skulle kunna bidraga med massor av egna erfarenheter från sin verksamhet om faktaresistens och parallella verklighetsbilder; både SVT och SR har varit stilbildande vad gäller att förvränga och utelämna fakta till tittarna och lyssnarna under de gångna åren. Detta gäller i synnerhet kring frågor som invandringspolitik och klimatalarmism, men går igen i faktiskt varenda disciplin eftersom journalisterna och redaktörerna (och mediebolagets ledning) är så politiskt genomsyrade.

För skojs skull tittade jag på vad SVT har att erbjuda i nyhetsväg just denna kväll när jag skriver föreliggande bloggpost.

sb-svt-faktaresistens2

Faktum är att en av dessa från SVT-redaktionens utvalda nyheter lockade mitt intresse. Nämligen artikeln om skottdramat i Rinkeby igår där två bröder avrättades med skjutvapen inne på ett café. [LÄNK SVT]

SVT:s artikel beskriver summariskt vad som hände denna kväll när två personer dödades. Jag har klippt ut en passage ur denna text som beskriver händelsen:

Enligt uppgifter från flera källor till SVT Nyheter sköts två bröder i 20-årsåldern till döds inne på ett kafé som ligger på Rinkebystråket. Flera maskerade män med automatvapen ska ha kommit in på kaféet, där de sköt ner personerna, som satt vid ett bord.

Kaféet där skottlossningen utbröt har i dag stängt. På dörren sitter en lapp: ”Våra tankar går till de två männen som dog och till deras familjer”.

Vad är det för fel med denna artikel? Ja, enligt SVT:s mall för rapportering av våldsdåd i invandrartäta förorter så finns här inget uppenbart fel. Inga spekulationer om etnicitet, vare sig på gärningsmän eller mordoffer. Men SVT:s berättelse gör ett hopp mellan skotten och det idag stängda kaféet. Nämligen stenkastningen mot polisen när denna kom till brottsplatsen.

Skjutningen inträffade omkring 21:45. Och enligt andra medier än SVT var det fortfarande vid 23-tiden kaotiskt på platsen med folkmassor där det kastades sten mot polisen. Detta nämner inte SVT i sin nyhetsartikel. Hur kan det komma sig att SVT med sin påkostade nyhetsredaktion inte kände till detta besvärliga förhållande, medan alternativa medier som saknar reportageteam är förmögna att skildra de faktiska händelserna, och inte bara själva skottdådet? Svaret står att finna i att SVT saknar vilja att berätta om vad som sker i verkligheten. Detta kallas för desinformation.

Som om inte undanhållandet av information vore illa nog så blir SVT:s insats än mer propagandistiskt när man ser länkarna under nyhetsartikeln:

sb-svt-faktaresistens4

Goda krafter mobiliserar i Rinkeby” och ”Jag känner mig absolut inte rädd”. Nej, har man hucklet placerat så att inte ett enda hårstrå syns medan man vistas på allmän plats (med manlig släkting som förkläde?), plus att man håller sig hemma när solen gått ner, har man inget att frukta som kvinna i Rinkeby. Själv har jag ingen klan som ställer upp för mig om jag blir överfallen i Rinkeby, så Huda är lustigt nog mer privilegierad än under tecknad på just denna punkt.

Nå. Vilka är ”de goda krafter” som mobiliserar i Rinkeby? Jag tog mig friheten att klicka på den artikeln och fann att staten lagt upp ett hyllningsreportage om bl.a. Ungdomens hus i Rinkeby som förlängt sitt öppethållande under mordnatten. [LÄNK SVT]

Minns ni ”Ungdomens Hus i Rinkeby”?  Jag skrev om denna inrättning i min bloggpost ”Startar soldatutbildningen för jihadister redan i fritidsgården?” för lite mer än en månad sedan, och min text handlar hur unga pojkar fostras i denna fritidslokal att slåss och härda sig inför våld.

Då i oktober månad kritiserades Ungdomens hus till och med av gammelmedierna sedan det läckt ut att kidsen slår varandra gula och blå utan skyddsutrustning under hejarop från de aktiva fritidsledarna på boxningslektionerna. Nu fem veckor senare har man rehabiliterats i medierna, och är åter igen räknade som ”en god kraft”. Något samband mellan själva brottet under fredagskvällen, och att de båda bröderna hört hemma på Ungdomens Hus i Rinkeby, tänker SVT inte dra, även om jag personligen inte kan låta bli att fundera på om den kultur som råder/rådde på denna fritidsgård kan vara en av orsakerna till att just dessa två bröder blev avrättade. Men räkna inte med att SVT kommer stilla min nyfikenhet kring den frågan. De har fullt upp med att anklaga alla andra för att dränka medborgarna med desinformation och förmedla parallella verklighetsbilder.

Sveriges riksdag bör följa danskarnas exempel, men inte nöja sig med att sälja ut den ena kanalen, utan all verksamhet. Eller lägga ner rasket. Nyheter är för allvarliga saker för att det skall tillåtas att skötas under politiskt inflytande, som det gör idag. SVT i dagens skepnad är ett samhällshot. Ett gravt samhällshot, som skapat den miljö som utgörs av dagens Rinkeby och andra s.k. no-go zoner där man stenar polisen som är på plats för att lösa brott.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Dubbelmordet i Rinkeby och statsunderstödd ungdomskultur på samma ort, samt SVT:s kamp mot ”faktaresistens”…

 1. Rune skriver:

  Hur i all världen har de lyckats lura med Michael Mosley i detta sällskap?
  Jag känner ju honom från medicinska TV-program i kanalen BBC-Earth där han ju är programledare med intressanta frågeställningar när det gäller diabetes, bantning mm mm.

  • Peter Harold skriver:

   Jag förmodar att han är med för att berätta om hur han duperade hela mänskligheten att följa hans kostråd, som han efter ett tag började ta avstånd från. Diet och bantning är ett av de frekvent förekommande bluffämnen som medierna – men inte alternativa medier – ägnar sig åt istället för kvalificerade nyheter.

   • Rune skriver:

    Nej, allt är väl inte sant eller guds ord som sägs i hans program? Men i alla som jag har sett så låter han en expert t.ex. tala om varför statiner är bra för att sänka kolesterol. Sedan tar han fram en expert som talar om för oss varför vi skall låta bli statiner och att denna medicin inte är bra för oss.
    Han försöker hålla en opartisk linje och därför blir jag förundrad över hur han har hamnat i Hanna Stjärnes sällskap? Har han blivit lurad?

 2. Herr Flick skriver:

  SVT skriver faktiskt om stenkastningen i en av artiklarna: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tva-doda-i-skottlossning-i-rinkeby
  Lappen: ”Våra tankar går till de två männen som dog och till deras familjer” är lögnaktig. Våra tankar går inte alls till de här typernas familjer, däremot till familjerna till de båda svenskar som blev mördade på IKEA i Västerås. Ni vet de morden som nästan tystades ned och som, på lappen i IKEA:s dörr, kallades ”tekniskt fel”.
  Deras familjer tänker vi på. Inga andra.

 3. Sofia skriver:

  VERKLIGHETSBILDER

 4. Lustigt att de flesta i den där tv-debatten verkade vara judar. Men det är förstås bara en slump. På samma sätt som kroknäste Wolodarski sitter i SVT-sofforna i stort sett varje vecka. Man skulle ju nästan kunnat tro att det var på SVT han jobbar istället för DN.

 5. Risto Matinen skriver:

  Man kan verkligen undra vilken faktaresistens, desinformation, etc, de kommer att ta upp i panelsamtalen? Urvalet till panelen är minst sagt udda, nästan bara utbölingar, så någon självrannsakan lär inte dyka upp.

  Försökte kolla upp de två först nämnda deltagarna, men fick bara fram lite av intresse:

  Dan Kahan verkar åtminstone vara halvskum. Han har bl.a. skrivit om vapenregleringar för privatpersoner, men inte stater. Han verkar anse att det är kulturella skillnader i riskbedömning som avgör om man är för eller emot.
  Kuriosa: En undersökning han utförde ansåg han se få bevis för sin hypotes: Ju mer någon är för jämlikhet och solidaritet, desto mer för vapenregleringar och vice versa: Ju mer hierarkisk och individualistisk, desto mer emot.
  Är inte det lite konstigt? Åtminstone om man åtminstone humoristiskt håller med om : ”God Created Men and Sam Colt Made Them Equal!”

  Han är också förespråkare för skamstraff, istället för traditionella straff. Han har skrivit flera artiklar om det påhittade klimathotet och verkar vara för det.

  Derek Muller verkar vara en linslus som gör vetenskapsprogram. Tycks vara en stor anhängare av det påhittade klimathotet. Ett av hans program blev totalt nedgjort här: The latest hand-wringing “myth-buster” video roundly debunked

  Vågar man på sig en gissning att ”panelsamtalen” kommer att delvis fokusera det obefintliga klimathotet? Varmare är bättre! Kallare är sämre! Så enkelt är det…

  Så dödsskjutningarna av kriminella invällaravskum: Där blev det 2-0 till Sverige. Förvisso gjorde invällarlaget självmål, men det kan jag ta. Helst skulle de givetvis aldrig släppts in och göra upp på hemmaplan, där de hör hemma. Här tillhör de inte den naturliga faunan, utan parasitiskt inplanterade och de skulle aldrig klara sig i landet på egen hand…

  • Peter Harold skriver:

   Jag är inte förvåna dom SVT anlitar klimathotstroende för att sitta och klaga på att andra kommer med desinformation. Och glöm inte att detta är en ”paneldiskussion”, inte en debatt. Lika barn leka bäst.

  • Anna skriver:

   Ja, vilken enormt frustrerande förutsägbarhet det ligger i såna här ”nyhetsrapporteringar”. Generaliseringen västerorts-snubben uttalade stämmer ju rätt bra. Ju mer ”solidarisk” och desto mer självklart man anser att kvinnor och män bör ha samma löner och ges samma förutsättningar till att försörja sig genom arbete- ju tydligare blir också svaret på frågan om man anser att vapen bör vara tillgängliga för personer som inte är poliser eller militärer och behöver de i tjänsten.

   Frågan blir ju rätt tjatig eftersom alla inser att vapen liksom droger ändå finns tillgängliga likt en sju- elva butik i områden som Runkeby ändå. Och ännu mer just för att svarta marknaden sponsrar deras affärer, med skattepengarna snurrandes i miljardbelopp ovanför våra huvuden om nätterna i form av helikopter-spaning som är aktiv även när 7 eleven – butikerna har stängt. Vilken enormt penning-slukande arena Rinkeby är för oss alla?!

   Liksom Rosengård i skåne och alla andra resurs-svarta- hål som marknaden skapat?

   Herregud? Jag hittade just det där vi sökt efter ett tag i västerort. En skola med färre elever där sonen kunde få det bra, eller i alla fall bättre än i stora solna som bara satsar på företag. Det beslutet är jag tacksam för att ha tagit. Bromstensskolan är bra. Dock alltför nära just Rinkeby. Trött på de där jävla helikoptrarna och störda pensionärer som lever kvar i sin lilla värld där de upprörs av ”fult språk” bland barnen här. Fult språk? Fattar ni att det finns de som växer upp här i närheten som tycker att det är helt normalt att stoppa in sina lilla snoppar i snippan på just DIG? Bara för att de tycker att det är roligt och för att du bara ter dig som en liten seriefigur i en gammal serietidning?

   Nä. Det fattar de inte. Stannar man bara vid ett fult språk för man vara glad för det.

   Vi flyttar i alla fall snart till en mer dräglig adress. Men sonen är ju stor att han kan åka själv nu till skolan som faktiskt är riktigt bra. Vilket var planen från början. Halleluja! Som boendes får man verkligen planera för att behöva prioritera om man har hamnat i förorten. Det tar liksom en hel livstid och utomjordiskt tålamod för att få de basala behoven tillgodosedda.

   • Anna skriver:

    Oj. Det blev stora glapp i det jag skrev. Inte lätt att skriva på mobil. Men jag får en ny dator i julklapp (vet detta eftersom jag köpt den och slagit in den själv) efter att ha jobbat vareviga helg och tjänat in slantarna. Har man ingen som köper julklapp åt en får man helt enkelt köpa sig egna julklappar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s