Wikileaks bekräftar koppling mellan Erdogan-familjen och Islamska Staten

Bästa läsare!

För någon timma sedan publicerade Wikileaks dokument som bevisar att den turkiske presidenten Receep Erdogans svärson, energiminister Berat Albayrak har via sitt gmail-konto haft kontakt med terrororganisationen Islamska Staten, vilka smugglat olja till Israel och västvärlden via Turkiet.

Jag bloggade om ämnet för nästan exakt ett år sedan (”När Ryssland avslöjade Turkiets vandel med IS-olja anklagar USA Syrien för att vara kund hos terroristerna”). Det blogginlägget handlade om hur tyska medier ifrågasatte de ryska uppgifterna, med min illa dolda insinuation om att Der Spiegel torgförde propaganda från NATO-högkvarteter eller Vita Huset i Washington.

Google bekräftar att de mejl som den turkiska marxistiska organisationen Red Hack kopierat från energiministerns e-postkonto är äkta och inte förfalskningar.

De ryska anklagelserna ifjol föranledde det norska utrikesdepartementet att undersöka saken, och en kommitté kom fram till att den olja som kom från IS hamnade på marknaden till ett mycket lågt pris (eftersom den såldes som ocertifierad via Israel). Norge är ett av de länder som förlorat stort på det långvarigt låga oljepriset. Turkiet svarade med att förneka någon som helst kännedom om den olagliga handeln, och förklarade att man ämnade avgå om anklagelserna var korrekta. Wikileaks publicering visar att Erdogans svärson har en intim koppling till transportbolaget Powertrain som utfört transporterna; det mesta tyder på att det idag till Jungruöarna utflyttade bolaget ägs just av familjen Erdogan.

För den som kan läsa turkiska innebär samlingen av energiministerns korrespondens en intressant inblick i maktutövningen i landet, som inkluderar en fientlig attityd till de fristående medierna och mot oppositionella.

Hälsar eder Peter Harold

LÄNK:
Wikileaks: ”Berat’s box
The Press Project: Exclusive: WikiLeaks documents highlight sinister relations between Erdogan and ISIS

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Wikileaks bekräftar koppling mellan Erdogan-familjen och Islamska Staten

 1. gmiksche skriver:

  Bäste Peter, din intuition brukar stämma för det mesta. Det här med Powertrain var dock nytt för mig. Om USA hade velat stoppa IS hade man kunnat bomba lastbilstransporterna med irakisk olja i flera år. Lastbilsflottan på väg till den turkiska gränsen syntes ju hur tydligt som helst på satellitbilderna. Den informationen fanns att tillgå, om jag inte minns fel, även i Der Spiegel. Bråttom, bråttom blev det först när Ryssland tog initiativet. Idag är Der Spiegel ett PK-medium par excellence. Med en stadigt nedgående trend på sin upplaga.

  • Peter Harold skriver:

   Om vi skall vara ödmjuka så måste vi erkänna att USA bombade konvojerna. De flög först över med ett plan som släppte flygblad med meddelandet om att konvojen snart skulle angripas. Och sen kom ett plan och sköt sönder en eller ett par av lastbilarna. Och sen fortsatte man att köra. Barack Obama sade (i FN?) att man varit återhållsam med att attackera tankbilskonvojerna p.g.a. risken för miljöförstöring. Och det kommer från den ÖB för det land som sprängt granater av upparbetad uran i Balkan, Persien och många andra ställen…!

   • gmiksche skriver:

    Oj, det har gått mig förbi. Jag får väl be Obama om ursäkt.

    • Peter Harold skriver:

     Ja, inte för inte är han ju en fredspristagare. 😉 Nä, vänta. Just för intet är han faktiskt fredspristagare. 😦

     • gmiksche skriver:

      Vore intressant att offentligen konfrontera norska nobelkommittén som gjort honom i förväg till fredspristagare med det faktiska utfallet. Kan man ställa norrmän mot väggen?

      • Peter Harold skriver:

       Faktum att det är redan gjort. Jag minns inte vilken ledamot det var (alla är utbytta sedan dess), men en av dem sade självkritiskt att man gett Obama priset alldeles för tidigt, och att i skenet av vad han (inte) uträttat under sina då 5-6 år som president fanns det många skäl till att vara skeptiska till att han öht skulle ha fått priset någonsin. Tyvärr hittar jag inte den artikeln just nu.

 2. Björngunnar skriver:

  Det finns en del konspirationsteorier som säger att Syrienkriget går ut på att förstöra landet och att befolkningen skall lämna alt. dödas.
  Storisrael skapas, området mellan floderna på Israels karta.
  Det behöver ju inte vara så illa men kan det vara så att rasen i fråga som gjort sig själva till gud inte behöver fråga efter rätt o fel?

  • Peter Harold skriver:

   Det är egentligen inte så mycket ett rykte. Jag satt nyss och lyssnade på Scott Horton show med den forne CIA-medarbetaren Ray McGovern där de nämnde ett par exempel på företrädare i Israel som vill att Syrien skall förblöda genom en uttragen kamp mellan shia och sunni.

  • Peter Harold skriver:

   Julian Assange förnekar att CIA tagit över Wikileaks. Dessutom har han ju sin ”försäkring”. Och den senaste publiceringen visar väl att organisationen fortfarande är vid liv under den vanliga regin.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s