Dag Hammarskjöld dödad av JFK:s mördare? (Indonesienspåret)

I all hast utan korrekturläsning. Sorry!

Bästa läsare!

Egentligen hade jag tänkt att dagens bloggpost skulle få bära titeln ”Hur länge kommer Donald Trump tillåtas att leva?”.

Jag hade tänkt resonera kring om det finns några mätbara parametrar som kan ge svar på hur länge en person som ogillas av etablissemanget kan tillåtas vara på den position som vederbörande innehar.

För amerikansk del handlar det i första hand om presidenterna John F Kennedy och Ronald Reagan. Båda attentaten förklaras med ”en ensam galning”, med vilket man syftar på en ensam skytt/gärningsman som agerat utan stöd från någon kumpan.

För den mer initierade läsaren vet vi att ifråga om fallet med JFK låg det en komplott bakom mordet, och en hel del tyder på att så var fallet även med Ronald Reagan. (En intressant detalj är att vicepresidenten George H Bush befann sig i Dallas på morddagen 1963, och Reagans attentatsman John Hinckley jr:s bror Scott åt middag med George H Bush bror Neil Bush vid tillfället för mordförsöket till Jodie Fosters ära enligt nyhetsbyrån AP – tänk vad världen kan vara liten ibland…).

JFK blev skjuten ungefär 1000 dagar in i sin mandatperiod. Ronald Reagan höll på att möta döden endast efter 69 dagar som president. Om man skall se en trend i detta så är Donald Trump redan död i skrivande stund, varför jag inte skall dra några slutsatser utifrån detta. I fallet med Hinckley jr så visste myndigheterna om att killen hade mord i sinnet; han hade tidigare ertappats med vapeninnehav för att mörda den dåvarande presidenten Jimmie Carter, men eftersom han lovade att inte skjuta Carter fick han bara böter. Sedermera informerades myndigheterna att Hinckley jr skulle försöka mörda Reagan, men officiellt så gjorde man ingenting den gången heller (ungefär samma rutin som inför Nine Eleven med saudiska pilotelever som inte vill lära sig start och landning, etc).

Från början hade jag tänkt lägga ner energi på att försöka spalta upp vad det var i respektive presidents politik som gjorde att de blev mördade. Men jag inser att alla försök att finna ett dylikt svar tarvar åratals studier. Dessutom blev jag mitt upp i detta distraherad av en artikel via LewRockwell.com som inte bara ger värdefull information om JFK-mordet, utan även också om den svenske generalsekreteraren för Förenta Nationerma, Dag Hammarskjöld, som mötte döden i vad som officiellt betecknas som en flygolycka i Afrika.

Artikeln återger intressant fakta ur en bok av Greg Poulgrain, med titeln: ”The Incubus of Intervention: Conflicting Indonesian Strategies of John F. Kennedy and Allen Dulles.”

Jag misstänker att det är främst den äldre generationen som känner igen namnet Allen Dulles, och eventuellt även hans bror John Foster Dulles. Båda var profiler inom det amerikanska etablissemanget, den sistnämnde ihågkommen som president Ike Eisenhowers utrikesminister, och den förstnämnde som chef för CIA. Och de som har läst olika teorier om varför president John F Kennedy mördades vet också att JFK avskedade Allen Dulles för dennes planer på att trigga fram ett krig mot Kuba som hamnat under kommunistiskt styre. JFK fattade – kanske blott med stöd av sin klipske bror Bobby Kennedy – beslutet att inte invadera Kuba vilket de andra hökarna i Washington önskade. Bland de populäraste konspirationsteorierna anges Allen Dulles ligga bakom mordkomplotten mot Kennedy som hämnd för att han blev avskedad av presidenten.

Även i Greg Poulgrains bok pekar misstankarna alltjämt mot Allen Dulles som hjärnan bakom skotten i Dallas, även om han naturligtvis hade flera medkonspiratörer, där JFK:s ersättare Lyndon B Johnson är ett av de viktigaste namnen eftersom han redan i ett tidigt skede gick ut med budskapet om att JFK mördats av en ensam gärningsman, och att polisen inte skulle leta efter fler misstänkta (min summariska tolkning). Men Poulgrain för in ett nytt perspektiv som beskriver Allen Dulles möjliga motiv.

Artikeln berättar att två dagar före skotten i Dallas hade JFK accepterat en inbjudan från den indonesiske presidenten Sukarno att besöka landet under 1964 med målet att få igång en fredsprocess mellan Indonesien och Malaysia. JFK hade planer på att hjälpa landets utveckling med bl.a. ekonomiskt bistånd, samtidigt som det i hans planer låg med att avbryta distribution av vapen till regionen. Att Indonesien inte nämnts tidigare i konspirationsteorier om mordet på JFK beror på att det inte varit känt att Allen Dulles sedan länge hade kopplingar till Indonesien. Och JFK visste inte om att Allen Dulles kände till en hemlighet som inte ens han själv som president visste om: Indonesien satt på gigantiska naturtillgångar som ett av familjen Rockefeller kontrollerat bolag funnit under prospekteringar uppe i bergen på den då nederländska kolonin Nya Guinea år 1936.

Allen Dulles arbetade som jurist för Rockefellers Standard Oil Company och fick vetskap om det hemliga Eldodaro som doldes i form av stora mineraldepåer inuti de de höga skogsbevuxna bergen där det sällan vistades många vita människor. Han hade varit ansvarig för flera av bolagets exploateringar runt om i världen, men 2:a världskriget kom emellan, och efter den japanska förlusten kunde Sukarno och hans anhängare/trupper gripa makten varvid Indonesien utropade sin självständighet och han bildade en regering vars ideologi var en mix av marxism, nationalism och islam. Man måste säga att politiken i de där länderna är fascinerande, nästan som när barn leker och blandar med vattenfärger.

Även om båda bröderna Dulles med rätta var motståndare till kommunism så kan man så här med bättre insikt i historien fråga sig om det verkligen var de demokratiska idealen som var bärande för deras värv. Att polarisera länderna i Sydostasien i en uttänjd kamp mellan demokrati och kommunism ledde till gyllene tider för den amerikanska (och brittiska) krigsmaterielindustrin. John Foster Dulles 1954 var en nyckelperson vid bildandet av militäralliansen SEATO, den sydostasiatiska motsvarigheten till NATO i Västeuropa. Filippinerna och Thailand garanterades beskydd mot angrepp från t.ex. Sovjetunionen och Kina. Målet för bröderna Dulles var att driva fram ett regimskifte i Indonesien för att förhindra att den muslimske marxist-nationalisten Sukarno förstatligade de hemliga naturtillgångarna.

Allen Dulles var en av arkitekterna bakom CIA:s ”Operation Gladio” och statskuppen i Irak, och hade enligt författaren Greg Poulgrain för avsikt att göra samma sak i Indonesien. Men när John F Kennedy presenterade sina planer på att tillsammans med FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld försöka mäkla fram en fred i Indonesien såg Allen Dulles att Rockefellers projekt var hotat, och att Kennedy och Hammarskjöld måste stoppas.

John F Kennedy var helt ovetande om naturtillgångarna när Indonesien 1961 började försöka ockupera det sedan 1949 självständiga  Västpapua, och han sände sin bror Bobby till Jakarta för att mäkla fred. Intressant nog kom Australien att gå med på att Indonesien annekterade Västpapua, och trots eller tack vare bröderna Kennedys insats så kom Indonesien att från 1963 ha kontroll över det nya territoriet.

Enligt Greg Poulgrain räckte det inte med att bara döda John F Kennedy. Den svenske FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjöld hade ambitionen att de nyligen självständiga länderna i framför allt Sydostasien men också på andra kontinenter skulle använda sin frihet och representativa kraft i FN till att bilda ytterligare ett block som skulle kunna skapa en motvikt till USA och Sovjetunionen. Hammarskjölds avsikt var att på detta vis göra FN mycket starkare (oräknat det faktum att FN ändå kryllade av sovjetiska kommunister). Hammarskjöld beskrivs som en andlig broder till John F Kennedy i Poulgrains bok. Han dog officiellt i en flygolycka i dåvarande Rhodesia den 18 september 1961 med en svenskregistrerad DC6:a. John F Kennedy sköts ihjäl den 22 november 1963, och när de två hindren var undanröjda genomfördes ett flertal misslyckade mordförsök på Indonesiens president Sukarno.

Den finns en intressant länk till vår egen tid. I boken berättar Greg Poulgrain att samma år som massakrerna i Indonesien 1966 lämnade Barack Obamas styvfar Lolo Soetoro Hawaii för att flytta till Västpapua där han arbetade som kartograf, och senare fick anställning hos Unocal, det första oljebolaget som fick kontrakt i landet efter att Suharto tagit makten efter Sukarno 1967. Unocal är samma oljebolag som avsåg att bygga en pipeline genom Afghanistan när talibanerna grep makten, men också uppmärksammat för att bolagets personal fungerat som observatörer till CIA.

Allting är som om det vore hämtat ur en film, inte sant?!! Nå, jag beklagar att jag inte kunde tillfredsställa läsaren med spekulationer kring Donald Trumps eventuella hädanfärd som president. Det får vi ta en annan gång, eller reflektera över när det blir dags.

Hälsar eder Peter Harold

KÄLLA:
Edward Curtin: ”Allen Dulles’ “Indonesian Strategy” and the Assassination of John F. Kennedy”

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Dag Hammarskjöld dödad av JFK:s mördare? (Indonesienspåret)

 1. gmiksche skriver:

  Intressanta konstellationer. Inte några bevis men fingervisningar. Man behöver inte tro på dem för att helt oberoende komma till uppfattningen att Trump lever farligt. Läste någonstans att hans säkerhetsvakter fram till hans tillträde kommer att kosta ca 30 miljoner dollar och att han vill debitera kostnaden nuvarande regering, d v s Obama.

 2. Rune skriver:

  ” JFK avskedade Allen Dulles för dennes planer på att trigga fram ett krig mot Kuba som hamnat under kommunistiskt styre.”
  Det verkar som att CIA hade en egen politik redan då?
  Om man tittar på vad som hänt i mellanöstern så tycks det mig som om att USA har två regeringar som kör varsin politik? Dels den officiella valda och lagliga och dels en skuggregering i form av CIA som verkar mest i det fördolda, oftast olagligt? Där kan man ju undra vilka som styr över detta?

 3. Risto Matinen skriver:

  Tja, den kopplingen har jag aldrig tänkt. Kanske finns det något väsentligt där.

  Min invändning är främst att man kan söka och finna horder av kopplingar, men endast en eller få är relevanta…

  • Peter Harold skriver:

   Om det inte – som i fallet med Kennedy – finns många bidragande aspekter som leder gärningsmännens uppdragsgivare att agera. Många stirrar sig blinda på att politiska mord fungerar som alla andra mord, nämligen att det bara finns ett enda motiv till dådet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s