War on propaganda – ny metod att mjölka de amerikanska skattebetalarna och begränsa yttrandefriheten.

Bästa läsare!

Den amerikanska senaten har nyligen godkänt ett förslag (H.R. 5181) om att inrätta en institution för bekämpande av främmande nations propaganda, d.v.s vad som man skämtsamt skulle kunna kalla för ett ”Sanningsministerium” om det inte vore för att detta sker på riktigt.

Nyheten har flera intressanta dimensioner, och en av dem är faktiskt ett av skeendena under tillkomsten av förslaget. Notera hur vi under de senaste veckorna sköljts av en debatt om s.k. ”fake news” via flera etablerade amerikanska nyhetskanaler som beredvilligt pekar ut Ryssland som avsändare. Och helt plötsligt dyker förslaget upp och godkänns. Vilken slump, alltså!?!

Förslaget har dock förberetts sedan en längre tid, och vi kan nog säkert som amen i kyrkan betrakta alla skriverier om ”fake news” som en del i den strategi som förslagets upphovsmän haft för att få den godkänd i senaten. Kalla det för konspirationsteori och blunda om du vill, ifall du arbetar på svensk systemmedia. Men ingenting händer av en slump i den politiska världen. Den som tror detta är bara oupplyst.

Förslaget går ut på att det amerikanska utrikesdepartementet och försvarsdepartementet tillsammans med den nationella underrättelsetjänsten och myndigheten för TV-utsändningar skall bilda ”ett center för informationsanalys och respons”. Som om det nu skulle behövas med tanke på hur effektivt man själva producerar propaganda.

Enligt senatorerna Rob Portman (R) och Chris Murphy (D) skall detta center agera mot propaganda från Ryssland, Kina och andra nationer, propaganda som är avsedd att destabilisera USA och dess allierade. Genom detta förslag som godkänts kommer regeringen även att ”garantera anslag till olika icke-statliga organisationer, tankesmedjor och andra experter som skall engageras att bedriva kontra-propaganda”, och ”bistå lokala samhällen mot utländska manipulationer” enligt nyhetssajten ZeroHedge som tagit del av innehållet i programmet. Den federala regeringen skall avlöna fristående experter på konsultbasis, vilka skall ge råd under ”den strategiskapande processen”.

War on Drugs. War on Terror. War on Propaganda. D.v.s. resultatlösa och kontraproduktiva insatser av den federala regeringen. Och alltsammans betalas av skattebetalarna intill den dag då hela systemet faller samman. Nåväl, man har de politiker man förtjänar… såväl i USA som här hemma i Sverige. Bu eller Bah?

En motreaktion är nu nödvändig. Detta handlar inte om att skydda medborgarna från lögner, utan om att ta ännu ett steg mot inskränkt yttrandefrihet.

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till War on propaganda – ny metod att mjölka de amerikanska skattebetalarna och begränsa yttrandefriheten.

    • Det är garanterat känsligt för alla dem där riskerar avsked från sitt arbete, där man riskerar att förlora vänner och familjemedlemmar pga av sina politiska åsikters skull. Där man riskerar bli uthängd med diverse otrevliga epitet i systemtrogna medier och där man kan om det vill sig illa få hembesök av den autonoma våldsbejakande extremvänstern och dess fotsoldater.

  1. Vauen skriver:

    Man kan halvsova och ändå klart se att Israel är den organisation som är världsledande i att skapa falska nyheter. Deras fingeravtryck är tydliga i 9/11 dramat, Charlie Hebdo attacken, Nice attacken etc. Israel är hela världens fiende nummer ett! Men jag tror inte för en sekund att dessa förslag (och de Brittiska är ännu värre) kommer påverka denna sak ett dugg!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s