Andningspaus. Smetana. Experter. Romantik.

Bästa läsare!

Det blev lite för mycket. Plötsligt kändes det som att alla dammluckor öppnats för att släppa ut all tänkbar dumhet som magasinerats av alla ondskefulla djävlar som har mer makt än deras förstånd klarar av att hantera.

Den (dessvärre inaktive) bloggkollegan Carl Hult i Dalarna brukade göra en rapsodi med länkar till respektive ståndpunkt om olika frågor som han gav uttryck för när han inte lade upp en föredömligt massiv temapostning, men jag förmodar att de flesta redan har ögnat sig genom dagens nyhetsskörd, så jag skall inte använda samma recept. Man blir bara beklämd. Det är det enda jag behöver säga.

Jag är inte ensam om att känna så här. Om jag bortser från er alltid lika pålitligt pålästa läsare så törs jag säga att det småjäser ute i de svenska torpen också. Fler upptäcker de alternativa mediesajterna, och inser att systemmedierna förvränger verkligheten. Fast det är inte överallt som missnöjet gror. Det finns faktiskt människor som på fullt allvar gläds åt allt som staten och politikerna gör, även om de medger att ”det räcker tyvärr inte till”.

Jag hamnade i samspråk med en av dessa godhjärtade statskramande själar. Det gällde dessa terrorister. Tågresenärer som griper till yxan och hugger ner sina medpassagerare. Skolpojkar som bygger spikbomber. Lastbilschaufförer som mejar ner människor. Och inget av detta kan staten hantera, än mindre förebygga.

Den godhjärtade människan som röstat på samma parti ända sedan hon var 18 år (vilket var nog någon gång på 1970-talet) kunde bara komma på en enda lösning: ” – Människor måste bli snällare. Vi kan inte ha det så här där alla går omkring och är arga och tänker på dumma saker.” Jodå, den som misstänker att människan arbetat med små barn gissar rätt.

Egentligen borde jag inte klandra hennes ideal. Jag kan inte påstå att mitt framhävande av libertarianska principer ter sig som särskilt praktiska i ett läge där stat, politiker, medier och storföretag delat upp makten mellan sig. Och hon har faktiskt rätt – om människor var lite snällare skulle världen faktiskt vara betydligt uthärdligare. Men nu är människor inte snälla. Problemet är bara det att vi kan inte bota ondska genom att vända andra kinden till. Vi måste helt enkelt ta oss rätten att säga stopp.

Vår kulturminister har utsett en ny samordnare för regeringens kamp mot extremism; man hittade en person som anser att ”islamism och högerextremism växelverkar”. Ja, det är uppenbart att regeringen utsett ett papegoja som rapar upp vad hon blivit lärd att det passar sig att säga i medierna. En branschmänniska inom demokratiindustrin, med andra ord. Åh, vad jag saknar alla dessa gamla träbockar som tog sitt arbete på allvar och hellre slängde sig i sjön än framställde sig som inkompetenta (jag tänker bl.a. på Wilhelm Moberg).

Det är så fascinerande att de som anförtros uppgiften att i förklädnad av expertis försvara vårt demokratiska samhälles grundvalar är människor som Henrik Arnstad och Ann Carlstedt. Båda har betalt för att producera omvänt hat, men ingen av dem tycks klara av den intellektuella uppgiften att se vad som verkligen förstör samhällskroppen.

Själv har jag inte ork att bekämpa djävlarna med pennan idag. Jag skall lägga mig att vila och lyssna på Bedřich Smetanas pianotrio i G moll, hans 15:e verk. Tyvärr hann jag och kärestan inte se så värst mycket av Tjeckien under vår genomresa i höstas, och självaste Smetana är en ganska ny bekantskap för mitt öra. Kommer nog bli mer av den varan. Hoppas vi kan utforska mer av landet. Synd att ingen av oss gillar öl, för det hade annars varit en god ursäkt att resa dit.

Jag har även lagt upp ”Má vlast” i spelaren. Har inte läst mig in vad denne tjeckiska österrikare hade i åtanke när han förärade sitt fosterland denna samling av sex symfoniska poem. Men det är intressant att han tilläts att frambringa detta nationalistiska alster avseende ett land som för stunden då inte existerade. Måste ha varit ont om kulturmarxister på den tiden. Resultatet är i alla fall ett romantiskt verk som väcker min reflektion över att vårt svenska samhälle har avromantiserats – kanske under inflytande av den allsmäktiga socialismen – och berövat oss den själsliga viljan att stoppa det fördärv som påtvingas oss av politiker och makthavare.

Det behövs mer romantik. Jag tror att djävlar är rädda för romantik. Djävlar gillar inte skönhet. Djävlar avskyr harmoni medan däremot de älskar konformitet. Därför händer det att det blir så mycket vansinne i nyhetsflödet en och samma dag att jag helt enkelt inte orkar blogga om allt detta…

Hälsar eder Peter Harold

(…som fått två grytvantar som
julklapp i förskott av kärestan;
jag tackar!)
sb-grytvantar

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Privat. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Andningspaus. Smetana. Experter. Romantik.

 1. Så är det säkert skönt att i ett par veckor slippa att ens tänka på Anna Kickboxer Brutalism. 😉

 2. Vauen skriver:

  ”Vår kulturminister har utsett en ny samordnare för regeringens kamp mot extremism; man hittade en person som anser att ”islamism och högerextremism växelverkar”. ”

  Låter iofs rimligt om man inser att det är högerextrema sionister som är skyldiga till merparten av alla FF:s ve sett de senaste åren! Sen har vi ju hela counterjihad rörelsen med puckon som hetsar mot muslimer i allmänhet…

  • Herr Flick skriver:

   Undrar hur snacket går i korridorerna på regeringskansliet?
   -Vi behöver en ny samordnare mot våldsbejakande extremism… tror du att den här kvinnan som skrivit en bok om julmustens historia kan passa?
   -Kan vi ha en barnprogramledare som minister, så varför inte? Blir bra.

   Mörkrädd, är ordet för dagen.

 3. Anna skriver:

  Brutalt gulliga grytvantar, fick du i alla fall!

 4. Anna skriver:

  Go´Jul allihop! Nu drar vi till lite varmare breddgrader med moster. Det var full-bokat till Blåkulla (höhö)

 5. Sofia skriver:

  GOD JUL alla här ≥ lite konsumentupplysning:

 6. Risto Matinen skriver:

  Det inte bara småjäser, utan fler och fler har fått nog, liksom jag!

  Nu har fått en förklaring till hur det kommer sig att betydligt färre invällare översvämmar vår lila stad. Invällarregementena håller på att avvecklas och inget kommer att finnas kvar efter december i år. Hipp, hipp, hurra! Tyvärr, återbördas inte de flesta vapen- och våldtäktsföra männen hem till sina skitländer, utan sprids ut över landet till andra svenskars fördärv…

  Snodde nedanstående från en kommentator på Antropcene:
  Vad vore eliten utan folket? Inget!
  Vad vore folket utan eliten? Fria!

  Något annat jag hittat, men minns inte var, hoppas det inte var på denna blogg:

  The opposite of the Alt-Right is the Ctrl-Left. The Left is all about Control: Language, opinions, thought, and repress those who dissent.

  Och inte bara det. Ctrl-left drivs främst av hat, de hatar oss och vill utplåna oss…

 7. Bäste Tomten! Må vara att det är i senaste laget men då undertecknad har varit så snäll under året som varit möjligt, inlägger undertecknad en önskan. Se till så att Skrivaren gästar podden Frihetsfaxen. Dom är ju också ankor, så helt omöjligt borde det väl inte vara. Mvh Morningstar

 8. Björngunnar skriver:

  Ber att tacka Skrivaren för hans verksamhet å alla läsares vägnar!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s