DN återpublicerar Washington Posts fejkartikel om ryskt dataintrång i kraftnät!

Bästa läsare!

Dagens Nyheter har gjort det igen. Kopierat och klistrat en Washington Post-artikel som visar sig vara allt annat än en journalistiskt kvalitativ artikel [länk]. När det kommer till ”nyheter” som sätter Ryssland och dess regering i dålig dager, då kan vad som helst publiceras, vare sig det är sant eller ej.

Och precis som i fallet med DN-journalisten Anders Bolling [länk] som exponerades av sajten Granskning Sverige efter att han kopierat en artikel från Washington Post utan att faktagranska har DN på liknande sätt översatt en artikel från samma källa igen som pekar ut Ryssland för ett påstått intrång i ett amerikanskt kraftnätverk. En artikel som fått amerikanska politiker att reagera med krigslystnad!

Jag väljer här att återpublicera en skärmdump (reklam har redigerats bort) för att visa den första versionen av DN:s artikel som inte på något vis betonar att laptopen ifråga kan ha smittats slumpmässigt av malware, och att det inte finns några tecken på ett avsiktligt intrång. Jag återkommer till den tekniska aspekten längre ner.

sb-dn-fejk-vermonth

Det tolkas som en förberedelse för att kunna slå till mot USA:s elförsörjning” skriver DN i den ursprungliga ingressen. Nej, ingenting tyder på att den ryska regimen förbereder eller ens försökt att stänga ner elförsörjningen, annat än i Washington Posts föreställningsvärld som DN återger okritiskt.

Anklagelsen var ogrundad, och Washington Post – som tycks vara en regelmässig källa för DN i samband med att man försöker kleta smuts på Ryssland – hade inte bemödat sig med att kontakta Burlington Electric och få de korrekta uppgifterna. Inte heller har DN gjort samma faktakoll, utan valde att återpublicera Washington Posts uppgifter utan granskning.

DN skriver i anslutning till varje artikel följande:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Vi vet att detta inte stämmer. Deklarationen är utsatt i sann Pravda-anda från den sovjetkommunistiska eran, men längre än så kan inte DN göra anspråk på ordet ”sanna”.

Så här jobbar DN med sin journalistik i verkligheten: ”Vi tvingar våra journalister att leverera kvantitet före kvalitet. De flesta nyheter som har anknytning till Ryssland är ‘för bra för att vara sanna’ och därför avstår vi att kolla om uppgifterna stämmer. De enda som bryr sig om s.k. fakta är putinister och nättroll, och dessa ägnar sig åt näthat för att försöka tysta vår agendajournalistik som är grunden för vårt demokratiska samhälle där alla andra åsikter är grundlös propaganda.”

De amerikanska myndigheterna har hittat på namnet ”Grizzle Steppe Operation” för att ge intryck av att Ryssland håller på med en organiserad operation för att skada landet. Redan där har vi uppenbarligen en fejk-källa som systemmedierna villigt öser ur.

Vi vet sedan tidigare att informationen (mejl, kampanjdokument) hos DNC Leaks och Wikileaks inte kommer via hackerattacker utan istället överförts från två enskilda personer inom Demokraterna och förmodligen NSA (eller annan myndighet). Att datorer hos Demokraterna har malware kan bero på helt andra orsaker. Porrsurfning är mitt tips.

Vid en närmare granskning av saken (och nej, här har jag inte hämtat informationen från Davidsstjänrnas Nyhetsbyrå, utan jag har spenderat nyårsmorgonen själv på sådant som DN inte gillar, nämligen s.k. research) finner vi att det oönskade dataprogram som hittats i laptopen hos kraftbolaget (och som inte var ansluten till styrnätverket för el-distributionen) är av samma typ som man hittat på andra håll inom den amerikanska administrationen.

Det som är intressant är att härkomsten från denna programvara (malware) är Ukraina! John HinderakerPowerlineblog skriver bl.a. följande efter att ha rådbråkat experter inom branschen:

The PHP malware sample they have provided appears to be P.A.S. version 3.1.0 which is commonly available and the website that claims to have authored it says they are Ukrainian.

Vad gäller avsändarlandet säger Hinderakers kollegor följande:

The IP addresses that DHS provided may have been used for an attack by a state actor like Russia. But they don’t appear to provide any association with Russia. They are probably used by a wide range of other malicious actors, especially the 15% of IP addresses that are Tor exit nodes.

The malware sample is old, widely used and appears to be Ukrainian. It has no apparent relationship with Russian intelligence and it would be an indicator of compromise for any website.

Och om Obama-regimens trovärdighet när det gäller att peka ut Ryssland som manipulatör av det amerikanska valet säger John Hinderaker följande:

Normally I would accept at face value an assertion by the U.S. government that intelligence agencies have identified Russia (or anyone else) as the source of a computer hack or other action. But the Obama administration has been so chronically dishonest, and the Democrats’ hysteria over their electoral defeats is so intense, that I don’t think they can be accorded the usual presumption of accuracy and truthfulness.

Jag instämmer. Mr Hinderakers anklagande ord gäller också för hur jag skulle vilja beskriva DN. En gång i tiden litade man på att det som stod där var sant. På den tiden behövde de inte påstå att de ägnade sig åt kvalitetsjournalistik (ja, jag vet, det fanns folk som var kritiska även för 30 år sedan och tyckte att tidningen bara var en jäkla sosseblaska).

DN har inte längre fog för sitt påstående att de sysslar med kvalitetsjournalistik. Jag har inga problem att hitta bloggar som levererar mer information i samma ämnen, har bättre källhänvisningar och dessutom vågar låta sina inlägg kommenteras av läsarna. Den enda anledningen till att jag besöker DN.SE är för att bli förbannad, faktiskt.

Det är hög tid att DN reagerar mot Washington Posts bristande kvalitet, när vi ser vilka reaktioner deras falska nyheter för med sig.

Det är också hög tid att DN:s läsare blir medvetna om att Washington Posts ägare Jeff Bezos köpt tidningen med pengar som kommer från CIA via hans andra bolag, Amazon.com. CIA:s uppdrag är att ljuga och sprida desinformation för den amerikanska regeringens räkning. När DN återpublicerar artiklar från Washington Post utan kritisk granskning, och utan att upplysa läsarna om förhållandet mellan CIA och Washington Post och den intressekonflikt detta medför, då är det en uppenbar risk att tidningen publicerar uppgifter som inte är sanningsenliga, men som ställts till mediernas förfogande i ett politiskt syfte.

Högsta ansvarig för detta förhållande är chefredaktören Peter Wolodarski. DN:s ägare bör med omedelbar verkan befria honom från sitt uppdrag som ett första steg i att återupprätta allmänhetens förtroende för DN.

Nu tänker jag gå och sova. God fortsättning på er!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till DN återpublicerar Washington Posts fejkartikel om ryskt dataintrång i kraftnät!

 1. ristomatinen skriver:

  Det är så löjeväckande att anklaga Ryssland för allt möjligt, utan ett spår av bevis.

  Har DN skrivit något om hur muhammedanbögen Obama saboterar Trupms övertagande av ämbetet?

  http://grrrgraphics.com/uploads/7/4/7/3/74734153/published/lame-duck-ben-garrison.jpg?1483113000

  ​”Lame Duck Putz”
  Obama is now attempting to force reality to jump to that false tune. He’s playing a dangerous game. We don’t need a reckless lame duck president triggering a war. Obama is dangerous narcissist and globalist puppet who cannot be shown the exit door soon enough.

  För den som vill läsa tidskrifter etc till en låg summa (99 kr/mån tror jag) kan testa Readly. Sök på Readly och finn…

 2. ristomatinen skriver:

  Helt utanför ämnet, men måste få ur mig det nu innan det glöms. Och det är utanför mitt kompetensområde.

  Det jag framför här beror på att jag slötittande/-lyssnande på youtube, där det dök upp .

  Kan människor omedelbart fås att göra sådant de inte skulle göra vid sina fulla sinnes bruk?

  Tja, vetenskapen påstår att ”mind controll” inte kan bevisas vara möjlig.

  Dock, har de flesta(?) sett på TV hur en hypnotisör fått alla sina får på podiet att bete sig som han befallde, och efteråt minns de inte ens att vad de gjort.

  Det förra förutsätter att du är lättsuggererad. Det är inte jag. Dock finns det sådana som är det. Nedan ges en länk till att det även skulle finnas med avsikt, särskilt i vissa släkten:

  Sablar den videon är nu borttagen. Den handlade om hur barn sattes att bli robotar att bli styra via yttre stimuli.

  Jaja, tar nästa. En variant där de inte är som oss, utan de är robotar. När konstgjorda indivder krånglar (<12 min):

  Det man ser där kan åtminstone få en att tro att det är möjligt, där de verkar sluta fungera. Kolla in Herr Clinton! Chansen att de går på droger torde dock vara större…

  Nåväl, finns möjlighten att kontrollera åtminstone somliga individer? Det är nästan lika troligt som att det går lätt att rekrytera imbecilla muhammedaner till terrordåd utan…

  • Peter Harold skriver:

   Droger och nervositet, det är nog de enklaste förklaringarna. Eller för att faktiskt vara lite konkret; medicinering och alkohol.

   Jag har själv problemet att min hälsa gör mig väldigt sjuk under stress. Att vara bokad till en viktig konferens brukar ofta resultera i att jag är frisk som en nötkärna (nåja) ända till kvällen innan. Sen, pladask…

   Nu är ju jag själv väldigt skör, men jag brukar fråga mig hur fan kändisar göra för att dels orka med tempot, och dels alltid klarar av att leva upp till ”de show must go on”, i vart fall om de är t.ex. musiker. Jag gick t.ex. genom Pink Floyds karriär, och fann att med undantag för Syd Barrett som flippade ut i slutet av 1967 och början av 1968 så är det i stort sett bara trummisen Nick Mason som haft sjukfrånvaro (och ersattes under en konsert av Willie Wilson). bandet har aldrig ställt in p.g.a. sjukdom, och Rick Wright och David Gilmour har spelat på alla kanske tusentalet gig bandet haft. Det är fantastiskt. Skulle jag själv åka på världsturné så skulle nog 80% av giggen vara inställda p.g.a. sjukdom. Suck.

   Nu har jag inte rådbråkat någon medlem i Pink Floyd (direkt, bara indirekt), och jag har fått beskrivet från folk i branschen att man medicinerar hårt och hoppas att den bullriga musiken överröstar allt som sjuklingen gör fel, bara den gör något. Och jag fick veta att även musiker blir sjuka. Ruskigt sjuka (fick bl.a. en länk på ett klipp där Keith Moon säckar ihop bakom trummorna (och bandet försöker spela vidare). Men man kör hårt med mediciner och rockmusikerns favoritvätska (som påstås i sin tur leda till uttorkning).

   • Sofia skriver:

    Att vända sitt sinne till naturen ger bättre hälsa till både kropp och själ.

    Det är livsviktigt att kommunicera med Gud.
    I förtroende har flera ateister berättat för mig att vid sänggåendet sänder de tankar ut i rymden och hoppas att någon hör dem!

    • Peter Harold skriver:

     Jag har för mig att det där kallas för ”brandkårsreligion” eller ”brandchefsreligion”. 🙂 Idag vandrade av jag genom det lilla av natur som återstår av sträckan mellan Spånga och Barkarby. Hittade en stig som jag aldrig sett förut.

 3. Läste igår att Clintons News Network hade använt en skärmdump från Fallout 4 som bevis på det ryska intrånget. Väldigt patetiskt.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s