FOI i ny rapport: ” – Vi tänker också skrika ‘Ryssen kommer, ryssen kommer’!”

I all hast utan korrekturläsning från lunchbordet! Sorry! /Peter

Bästa läsare!

När man läser pressmeddelandet som FOI använder för att utannonsera sin rapport om Rysslands militära förmåga så finner man – om än med annat ordval – att de nu faller in i kören som skriker ” – Ryssen kommer, ryssen kommer””. När FOI sammanställer sin rapport kommer de inte längre uppskatta den ryska militära förmågan utifrån att landet hotas, utan nu skall analysen istället förutsätta att det är Ryssland som startar krig:

– Vi har ändrat ett grundläggande antagande i denna utgåva jämfört med tidigare år, konstaterar Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI och en av totalt åtta experter som författat rapporten. 2013 bedömde vi den ryska militära handlingsfriheten utifrån förutsättningen att Ryssland skulle svara på ett uppkommet hot med lite tid till förberedelser. I ljuset av de senaste årens utveckling, bedömer vi de tillgängliga resurserna för militära operationer utifrån antagandet att Ryssland tar initiativet till att använda militärt våld.

I pressmeddelandet skriver man också – sannolikt med syfte att få systemmedierna att eka ut att rapporten över huvud taget existerar – att ”försvarsutgifternas andel av BNP i Ryssland har ökat från 3,6 procent år 2005 till 5,4 procent 2015”. Frågan är om någon tidningsredaktör kommer lägga till att den ryska regeringen under 2016 beslutade att skära ner anslagen med nästan en tredjedel? Försvarsutgifterna skall under 2017 ligga på maximalt 3% enligt medieuppgifter i Ryssland och Indien.

Vad är det mer för skrämmande uppgifter som FOI kommer med? Jo, att Ryssland blivit allt mer auktoritärt land som prioriterar försvarssatsningar, enligt docent Gudrun Persson som ägnat två år att sammanställa rapporten. ” – Framtida generationer ska uppfostras i patriotisk anda, och det finns ett stort antal olika ungdomsorganisationer vars syfte är att ingjuta militär-patriotiska värderingar i de unga” säger hon.

Med blott detta kan vi konstatera att FOI lägger in en värdering vars betydelse för säkerhetsläget kan diskuteras. Om kopplingen mellan militär och civilsamhälle är ett problem, hur förhåller sig då FOI till att Pentagon betalar idrottsklubbarna för att deras militärer (inte sällan krymplingar som skadats i strid utomlands för den amerikanska regimens räkning) skall visas upp medan publiken sjunger nationalsången före match? Jag förmodar att jag genom att ställa denna fråga gör mig själv skyldig till en av anklagelserna som Gudrun Persson riktar mot Ryssland, nämligen ”anti-amerikanism”.

En sak som är intressant är bilden av Ryssland som ett autokratiskt land med demokratiskt underskott (en tolkning jag gör av FOI:s uppfattning), samtidigt som undersökningen presenterar underlag som visar att den ryska regimen går i takt med folket i ett par betydelsefulla punkter. Detta tillskriver man givetvis regimens propaganda, men jag måste faktiskt ifrågasätta detta eftersom vi svenskar är minst lika utsatta för vår egen regims propaganda, och ändå kan vi notera att svenska regeringar gör som svenska regeringar vill – folkets samtycke är egalt.

I FOI-rapporten skildras de ryska medborgarnas syn på a) satsningar på försvar trots att detta innebär på bekostnad av andra statliga utgifter b) Rysslands förhållande till EU c) Rysslands förhållande till USA. Diagrammen är intressanta. Det finns en korrelation mellan förd politik och medborgarnas vilja. I andra sammanhang skulle det kallas för demokrati; det är därför t.ex. EU vill lära sina medlemsländers folk att älska EU.

sb-foi-russia1

sb-foi-russia2

sb-foi-russia3

Vad FOI underlåter att berätta i sitt pressmeddelande är att under 2016 inträffade ett trendbrott i de ryska medborgarnas syn på USA och EU, något som kanske får tillskrivas att man dels vant sig vid förhållandena, och dels hoppats att sanktionerna mot Ryssland skulle upphöra. I värsta fall kommer de dåliga värdena återuppstå i år, inte minst med tanke på NATO:s snabba upprustning med trupper och utrustningar i Europa.

Jag har hört att Aftonbladet skall ha haft en artikel om ämnet, men jag har inget intresse av att besöka deras sajt. Jag skall försöka ta mig tid att undersöka rapporten lite noggrannare. Jag antar att det finns många intressanta uppgifter som man döljer under det snömos som kallas för ”sammanfattning”.

Det skall noteras – i dessa dagar då pressen skriver om ”Rysslands förberedelser på ett storkrig” – att Ryssland till skillnad från USA:s regering och EU talat om nödvändigheten av en säkerhetspolitik som normaliserar relationen mellan dessa block. De enda tecken vi ser från amerikansk sida att detta verkligen skall ske ligger på en enda persons löften, och den personen är Donald Trump. Med andra ord; osäkerheten kommer att bestå tills han levererar.

Hälsar eder Peter Harold

FOI Rapporten

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till FOI i ny rapport: ” – Vi tänker också skrika ‘Ryssen kommer, ryssen kommer’!”

 1. Läsare skriver:

  Donald J. Trump 

  Having a good relationship with Russia is a good thing, not a bad thing. Only ”stupid” people, or fools, would think that it is bad! We…..

  http://www.dailystormer.com/trump-calls-for-not-having-a-war-with-russia/

  Whatever you think about that sickening Jew-Israel situation and the various situations which appear to be cuckish (I am basically waiting until Trump is President to criticize him on anything – this has been a sort of unstated policy I am stating to you now), one thing is for sure: he’s not going to have a world war with Russia.

  And that alone was worth electing the man for.

  • Peter Harold skriver:

   Vi får hoppas att det militärindustriella komplexet med klicksökande mediekoncerner inte driver fram en kris. Det är ju vad människor som har snälla tankar om Barack Obama säger har hänt.

 2. gmiksche skriver:

  AB hade det stort uppslaget. Det är ganska kul att se hur de dummar sig. De vet inte längre ut och in. Författaren till rapporten har läst i London och fått sin behövliga indoktrinering med på köpet. Samt blivit befordrad inom FOI genom goda rekommendation från vänlig sinnad makt. Något så ensidigt och enfaldigt än det som framgick ur ABs sammanfattning får man leta efter länge. Men det är klart, det duger for PK-media och vår skärpte försvarsminister.

  • Peter Harold skriver:

   Jag brukar möta FOI-folk emellanåt. De är så jävla programmerade att säga saker som de tror låter bra. Ska man prata med en vettig människa där så måste det vara en snubbe i rutig skjorta och jeans, en av ingenjörerna. Pappersvändarna är slöseri med skattemedel.

 3. ristomatinen skriver:

  Fler och fler sjunger med i Ryssland-hatarkören. När det var Sovjetunionen höll man däremot nästan käft. Så de vill vara med och provocera? Sverige in i NATO, verkar de vara ute efter, när absolut ingenting talar för krigshetsar-NATO, som omedelbart borde läggas ner. Så kanske vi kunde få en nedtrappning av krigshotet den anglojudiska bankmaffian skapat.

  Det var väl ett år sedan FOI var i det närmaste bankrutt och ville ha akuta nödpengar. De har väl lyssnat till Husbondens röst…

  Om man söker via startpage.com, kan man få adressen till sidor man inte själv vill gynna, genom att läsa via en proxyserver. Aftonhorans artikel om ämnet kan läsas sålunda: FOI: Rysslands upprustning en förberedelse på storkrig. Aftonhorans rubrik…

  • Peter Harold skriver:

   Fungerar tyvärr inte riktigt så bra för mig, men jag tror på ditt ord. Och jag delar din åsikt; detta är orkestrerat för att föra in Sverige i NATO. Det finns inget annat skäl.

 4. Mjölner skriver:

  Den smaklösa och vidriga cirkusen etablissemanget och MSM nu
  triggat igång syftar bland annat till att flytta focus från islamiseringen
  av Svedala till rysskräck så att svenne idiot får annat att tänka på.
  Fy fan sa Filen.

 5. ristomatinen skriver:

  Förresten, ett annat stolpskott till institut har kommit fram till: Dagens Nyheter och Aftonbladet anklagas för att sprida rysk propaganda

  Från ingressen:

  De båda tidningarna Dagens Nyheter och Aftonbladet anklagas i en rapport framtagen av Utrikespolitiska Institutet (UI) för att sprida rysk propaganda.

  Tror de ens på sig själva?

  • gmiksche skriver:

   Den här rapporten, den har sina sidor. Tiden räcker tyvärr inte till för att läsa allt. Jag fastnade dock direkt på:

   Outright fabrications occur on a limited scope. The most prominent example is the counter-hypothesis supported by Russia that the civilian airliner MH17, which crashed in the Donbass region of Ukraine in July 2014, was shot down by a Ukrainian fighter jet rather than a surface-to-air missile operated from rebel held territory.

   Författarna argumenterar som om det var fastslaget att nedskjutningen gått till på det sättet. Trots att att bevis saknas eller i vart fall inte lagts fram. Det var en vacker dag det hände. Det har hävdats att USA inte ville lämna ut satellitbilder som hade kunnat bringa klarhet i nedskjutningen. Om sådana bilder inte funnits hade ju västsidan kunnat hävda detta, Men, se, de gjorde man inte. Man teg. Och överlät åt Nederländerna att utreda saken på ett ytterst ofullständigt material. Om jag kommer ihåg föreslog Ryssland en internationell utredning på FN-nivå eller liknande. Men det passade inte. Bara ett exempel.

   Till saken hör att Åsa Linderborg faktiskt var rejält kritisk, jag råkade läsa hennes inlägg. De måste jkännas som en kniv i ryggen av alla Natofränder. Men till ABs försvar får man säga att man på sistone gjort allt för att svärta ner Ryssland och Putin. Ordningen är således återställd.

   • Peter Harold skriver:

    Just avsaknaden av USA:s underlag för att på 15 minuter fastslå att det var rebellsidan som skjutit ner planet med rysk missil är iögonfallande, och arrogant. Det hade kunnat lösa många problem. Vi vet än idag inte var missilavfyringsenheten stod, mer än att den lika gärna kan ha stått på Kiev-kontrollerat område. Kiev har avslöjats med mängder av lögner.

  • Peter Harold skriver:

   Som sagt, jag försöker få tag i den där rapporten. Men visst, det hela börjar bli hysteriskt roligt! 🙂

 6. ristomatinen skriver:

  En till snömosrapport kom till min kännedom, via Frihetsportalen:

  Löfvéns säkerhetspolitik

  Ostjesus! Som vanligt saknas en beskrivning av de värsta hoten: Global diktatur och invasionen av främmande vapen- och våldtäktsföra män! Något som de själva starkt verkar för.

  Symptomatiskt står direkt under rubriken Säkerhet i Sverige:

  Sverige ska vara ett öppet och tryggt samhälle för alla.

  Två oförenliga saker. Det ska vara stängt för de flesta och särskilt för invällare.

  • Peter Harold skriver:

   En bra post. Jag var förvånad över att den innehöll en så pass kritisk syn på NATO:s omringande av Ryssland. Jag har fått mycket skäll av libertarianer som inte hunnit ställa om sig från Kalla krigets dagar. Och de ser ju inte heller att jag samtidigt inte alls applåderar auktoritet i någon regim över huvud taget.

   • ristomatinen skriver:

    Jaså du! Mats, som driver bloggen, är en äldre herre liksom jag. Han har nästan alltid samma syn som jag om det han skriver och snarlik din. Han är dock ”riktig” libertarian och inte anarkokapitalist och det är väl snarare yngre sådana som avviker angående Ryssland?

    Det är väl även dito sådana som är för främlingsinvasionen, även om det blivit bättre på senare tid.

    • Peter Harold skriver:

     De libertarianer som är mest Rysslandskritiska uppfattar jag som egentligen är liberaler, men de häckar på ungefär samma ställen som liberaler och anarko-kapitalister (eftersom samtliga grupper egentligen är så fåhövdade). De ”äkta” libertarianerna är nog de som håller sig i Ron Paul-linjen, d.v.s. den mest realistiska formen av frihetlig politik om den nu skall kunna bli mainstream. Och sedan är det vi voluntärister som knuffar in libertarianerna i rätt spår igen om de börjar slira utanför (som t.ex. när Rand Paul började låtsats som att han var en republikansk hök).

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s