Seriefiguren Bamse avslöjar nepotismen inom medierna

sb-bamse-internet0

Bästa läsare!

Gratistidningen Metro – som lämpligen passar som sittunderlag på busshållplatsen samt för att användas till att torka ut blöta stövlar – basunerar ut att världens snällaste björn Bamse skall lära barnen källkritik.

Det börjar med att Lille Skutt ser ett monster i den stora mörka skogen och berättar för alla och så uppstår snart ett rykte, enligt TT-artikeln i Metro. Enligt manusförfattarna symboliserar ”den stora mörka skogen” verklighetens Internet.

Men se ryktena bekämpas av att journalisten Nina Kanin kommer och undersöker ryktena som har sitt ursprung i Lille Skutts observationer…

Vänta nu.

Det här är ju intressant. Källan till dessa rykten är Lille Skutt. Och Nina Kanin är journalisten. Ser ni inte det ironiska med detta? Lille Skutt och Nina Kanin är ett par. Journalisten ligger med den person som initierat det falska ryktet! Precis som i verkligheten! Undrar om Bamseredaktionen, TT och Metro tänkte på detta?

sb-bamse-internet

Sedan läser Lille Skutt på Internet att Bamse inte längre blir stark av dunderhonung. Lille Skutt är förfärad. Skalman frågar Lille Skutt om han kollat källan. Kan man koka ner ett enkelt budskap av detta? Naturligtvis. Barnen skall inte tro på saker som vänner skriver på Facebook. Det är bara sajter med ”riktiga” journalister man skall tro på, som SVT, SR, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, och så vidare.

Jag vänder mig absolut inte mot idén att man skall vara källkritisk. Tvärtom, de flesta av mina bloggposter som reflekterar något ur det vanliga nyhetsflödet har tillkommit p.g.a. den enkla anledningen att historierna i de svenska systemmedierna avviker från de ursprungliga källorna, eller till och med skiljer sig fundamentalt åt jämfört med verkligheten. För att få  veta vad som verkligen hänt har jag tvingats att ta en promenad ut i den stora mörka skogen

Det är synd att Bamseredaktionen väljer att beskriva Internet som en otäck plats för barn, och skildra internetanvändarna som antingen korkade kretiner eller ondskefulla. Men Bamse är en indoktrineringskanal och har så alltid varit, så jag är inte ett dugg förvånad.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Seriefiguren Bamse avslöjar nepotismen inom medierna

  1. Sofia skriver:

    Bamse är tydligen ännu en symbol som härskarklassen använder –

    minns ni när Carl Bildt, vid ett statsbesök i USA, gav en bamseslips till Bill Clinton?

  2. Läsare skriver:

    Gåshudsmusik. Någon som vet vem som gjort musiken? Pausa och läs all text mycket noga!!!

    HITLER RACIST? (JESSE OWENS) —- 10 min

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s