Europeisk luftfart hotas av terrorister från marken – trots stort tillslag under förra veckan.

I all hast utan korrekturläsning. Sorry! /Peter

Bästa läsare!

Just nu är tillgången till information begränsad, men det står klart att spansk polis med stöd av Europol lyckades slå till mot en illegal vapenhandlare i Spanien som var på väg att förse terrorister med omkring 8’000-12’000 vapen, däribland ”vapen med kapacitet att skjuta ner flygplan”.

Fem personer arresterades nu i veckan före den planerade leveransen till terroristerna; fyra män och en kvinna. Tre av de gripna är kvar i fängsligt förvar medan de två övriga släpptes fria med reseförbud. Samtliga är spanjorer, och man har bl.a. haft en sportbutik i den baskiska staden Guecho som fasad framför den vapenverkstad i vilken man samlat och renoverat vapen i stor mängd. I tillslaget där och på flera andra orter fann den spanska polisen också verktyg och reservdelar.

Vapenkännare säger att det är en flora av skjutvapen i varierande ålder man lagt beslag på. Det tycks som att den som beställt vapnen varit ute efter kvantitet än enbart bästa kvalitet, men i tillslaget fanns enligt medieuppgifter alltså vapen som kan användas för att skjuta mot luftfartyg. Och det fanns även fabriksnya vapen.

Sedan tidigare är det känt att det saknas väldigt många vapen av detta slag sedan USA med allierade (bl.a. med assistans av Sverige) understödde ett blodigt regimskifte i Libyen för att återställa att landet handlade sin olja med USD igen; när Khadaffis armé slagits ner av olika klan-ledda rebellgrupper kom en stor del av vapnen att säljas till olika islamistiska terroristnätverk, generellt benämnda som associerade till al-Qaida och Islamska Staten. Libyska vapen har förts från det landet till bl.a. Syrien, men det finns också misstanke om att de hamnat i Ukraina. Man vet med säkerhet att islamisternas invasion av Timbuktu verkställdes med vapen som förts över Saharaöknen  från de libyska militärförråden.

Bland de vapen som försvunnit är s.k. MANPADS, d.v.s. raketgevär. Det konstaterades att dessa vapen förts iväg i åtskilliga lastbilslaster till okänt mål när Khadaffi föll. De flesta har sannolikt använts i Libyen under klan-krigen som pågått sedan hans regering störtades och han mördades, men ett okänt antal kan ha funnit sin väg in i Europa. Om tillslaget i Spanien kan härstamma från Libyen vet jag inte, men både Ryssland och USA har levererat denna typ av vapen till Libyen, så om det är ett rysktillverkat vapen så lär vi få läsa om det i DN misstänker jag. Hittills verkar inte mycket vara skrivet i svenska medier om den spanska polisens tillslag.

Vilka terroristerna är framgår inte i rapporteringen, men det känns osannolikt att den baskiska terrorgruppen ETA återuppstått och nu skall göra revolution mot regimen i Madrid. Däremot är det tänkbart att personerna som är kopplade till ligan har kopplingar till det nu avmilitariserade och eventuellt helt upplösta ETA. Gruppen har ju redan tidigare anklagats för att ägna sig åt illegal vapenhandel.

Vilka kan då tänkas ha haft för avsikt att använda denna stora mängd skjutvapen och raketgevär? Sannolikt islamister som befinner sig i latenta celler runt om i Europa.

Om vi förutsätter att den spanska polisen överdrev resultatet av sitt tillslag, och om vi räknar med att hälften av vapnen är obrukbara p.g.a. ålder så är ju blott en fjärdedel, 3’000 stycken, mer än nog för en trupp som ämnar inta en stad – även om vi räknar bort ytterligare 50% som skulle kanske kunna avslöjas vid senare tillslag innan terroristerna skrider till verket. 1’000 automatvapen runt om i Europa i händerna på kanske lika många islamister… det lovar mycket av ond bråd död i namn av den fredliga religionen!

Kan vi andas ut nu när den spanska polisen med Europols assistans lyckades stoppa leveransen till terroristerna?

Nej, långt ifrån. Tillslaget visar – om nu inte alltsammans är teater från Europols sida, vilket man aldrig kan vara säker på att det inte är i dessa tider – att det finns en organisation med celler runt om i Europa som bara väntar på att beväpnas. Det spekuleras om nya attacker i likhet med dådet mot Charlie Hebdo-redaktionen den 7 januari 2015 och sedan terrordåden inne i Paris innerstad den 13 november samma år.

Vi behöver inte fördjupa oss i det faktum att båda terrordåden i Paris och det året därpå i Bryssel gynnade det politiska etablissemanget, i synnerhet i USA som därmed fick in Frankrike i hetsjakten på al-Assadregimen i Syrien (som ju är motståndare till Islamska staten, men det passar ju inte USA:s och EU:s berättelse). Fast vi kan mycket väl nu ha kommit till ett läge där islamisterna nu är självgående i sitt krig mot den västerländska civilisationen på vår spelhalva.

Spanien, Frankrike och Belgien har pekats ut som de potentiella målen om vapnen distribuerats vidare. Förutom att mörda redaktionsmedlemmar som hädar islam, eller konstnärer av samma anledning, massakrera konsertbesökare och spränga upp tunnelbaneresenärer och flygplatsresenärer i luften, så kan vi nu ha kommit till ett läge där den civila luftfarten angrips från marken med raketgevär som krigsmakterna förlorat kontrollen över. Räckvidden är c:a 3’000 meter, vilket är tillräckligt för att skjuta ner ett plan som är på väg ner inför landning. Raketgevären kan också användas för att skjuta ner polis- och militärhelikoptrar som kommer används vid insatser mot islamistiska terrordåd, om vi leker med tanken att en samlad grupp islamister bestämmer sig för att ockupera en stadsdel eller en hel stad.

Nu gäller det att få tag i de tilltänkta brukarna av de presumtiva terrorvapnen. Annars är risken stor att vi bara senarelagt en stor europeisk terrorkris som skulle ägt rum kommande sommar.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Europeisk luftfart hotas av terrorister från marken – trots stort tillslag under förra veckan.

 1. Läsare skriver:

  Det är mina takter. Putta en buss med lastbil. Varför hålla på att krångla med kedjor och grejer när du kan putta ?D)

  Starta vid 3 min

  Highway Thru Hell | ONE MAN, ONE TRUCK | S3E5 — 45 min

 2. Vauen skriver:

  Strategy of tension bygger väl på att man inte går för långt med terrorn? Om Folk blir för terroriserade (av NATO/USA Israel som driver detta projekt) då kommer dom bli radikaliserade och bli ”nazister””?

  Men du har helt rätt Israel och USA och NATO bör isoleras omgående. 😉

  ”Vi behöver inte fördjupa oss i det faktum att båda terrordåden i Paris och det året därpå i Bryssel gynnade det politiska etablissemanget, … Fast vi kan mycket väl nu ha kommit till ett läge där islamisterna nu är självgående i sitt krig mot den västerländska civilisationen på vår spelhalva.”

  Varför skulle vi inte fördjupa oss i detta, det är väl ändå precis det vi skall! Sun Tzu sa väl att man främst ska känna sin fiende?

  Att islamisterna skulle vara självgående ser jag som ett mycket otroligt påstående. Bara för att man har lite (lätta) vapen så är man inte ”självgående”. Klart dom kan skjuta folk på ett café. Men föra strid mot stater är lite annat. Om det är det du menar?

 3. Connie skriver:

  Wowza, problem solved like it never hapneped.

 4. Ping: Terrorn i Spanien | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s