Och det här med att hitta en karta över Israel från 14 maj 1948…. (och konsten att locka fram nya terrordåd)

I all hast utan korrekturläsning. Sorry! /Peter

Bästa läsare!

Som ett apropå ingenting fick jag för mig att jag ville se en karta över staten Israel som visar hur dess gränser var dragna från dag ett av landets existens. Det måste vara en enkel sak, bara att googla. Inte sant?

Ok, jag skall rätta mig själv. Anledningen till att jag undrar beror ju på att Donald Trump som tack för stödet från Sheldon Adelsohn under valkampanjen skall göra verklighet av det gamla beslutet om att flytta USA:s ambassad i tel Aviv till Jerusalem. Det finns vissa problem med den saken, bl.a. en FN-resolution som fastställer att inga medlemsstater medges att ha beskickningar på ockuperad mark. Och som bekant har Israel ockuperat en hel del mark under de gångna åren – av orsaker som jag vet att folk kan diskutera sig blåa i ansiktet över.

Innan jag ger mig in i getingboet om Palestinafrågan tänkte jag vara ordningsam och ta reda på hur Israels gräns låg när landet bildades i maj månad 1948. Och när jag sökte på google fick jag fram följande förslag:

sb-israel-google-1948

Varför gör Google på det här viset? funderade jag och klickade med missnöjd min på kartorna. Det google ledde mig till var två olika typer av sajter; dels de som använde ovan förevisade kartor för att påvisa hur Israel expanderat på arabernas bekostnad, och dels den andra kategorin som säger att sajterna i första kategorin ljuger och hycklar.

Jag använde andra sökbegrepp med ungefär samma resultat. Till slut tog jag mig in på Wikipedia för att försöka hitta en karta över Israel som landet såg ut i maj 1948. Och här är vad Wikipedia bjuder på:

sb-israel-google-1948wiki

Hm, gult är Israel, grönt är de områden som Israel ockuperat, blått är vatten och rosa är de där förtretliga araberna som ockuperar resten av Mellersta östern och omringar regionens enda fungerande demokrati, som det brukar heta. Och titta, där i ett hörn av det gula området ligger Jerusalem. Så, då har vi klarat ut det här. Tack, Wikipedia. Nu vet vi.

Vänta lite. Vad står det i texten hos Wikipedia? Jo, följande:

Staten saknar delvis erkända gränser, eftersom militär konflikt med grannländerna omedelbart uppkom och ännu inte har lösts, förutom med Egypten och Jordanien, som man har gräns till.

Ursäkta, det var inte detta jag frågade efter. Jag vill veta utsträckningen av statens Israels territorium såsom landet erkändes i Förenta nationerna. Jag vill veta hur staten Israels gränser var uppritade den 14 maj 1948 då landet utropades som en självständig stat efter att det brittiska Palestinamandatet upphört. Skall det vara så svårt att visa upp detta?

Tydligen. Vi får istället oss en lång historia om det arab-israeliska kriget. Men det kriget ägde rum den 15 maj, alltså dagen efter självständighetsförklaringen. Jag scrollar mig genom fler wikipediaartiklar. Jag ser stiliserade kartor som visar förslag på områdesfördelning, på områden som erövrats, och så vidare. Men inget om Israel såsom landet erkänts den 14 maj.

Det närmsta jag kan komma är det brittiska förslaget om uppdelningen av Palestina mellan araberna och judarna, men detta förslag har inget med de faktiska gränserna för Israel att göra, säger bl.a. sajten catholicsforisrael.com. De påpekar först av allt att det fanns inget arabiskt land som hette Palestina….

So most of this land was not owned by either Jews or Arabs, but was under the political control of the British Empire and was vacant – especially the bottom half of the map which was mostly unpopulated desert.

….och vidare så kom araberna att motsätta sig uppdelningsplanen därför att de ville börja bråka om den värdelösa ökendelen av Israel:

The Jews accepted this partition of Palestine, and the Arabs rejected it. When Israel declared independence, the Arabs sought to eliminate the U.N.-supported Jewish state, but they failed.

Ok, där har vi förklaringen till det arab-israeliska kriget, som Israel anser att araberna startade och sedan förlorade. Man bråkade över en jäkla massa sand. Typiskt araber. De behöver öknar för sina kameler, annars har de inget att ha sex med (ur avd. för judisk humor).

Det intressanta är ju dock att om araberna slogs om den värdelösa ökenmarken så kan man säga att de gjorde en grundlig förlust, för vad de förlorade ligger inte i närheten av det område som striden gällde. Israel försvarade inte enbart sin gräns, utan man använde konflikten till att utöka sitt territorium. Förvandlar inte detta den angripna nationen till en aggressor? Jo, det tyckte fransmännen efter det fransk-preussiska kriget som man förlorade 1871, och som sporrade fransmännen att ta revansch 1914. Råder annan princip i detta fall? Tydligen.

Just denna omständighet att det bröt ut ett krig dagen efter Israels självständighet har fått många att tro – med viss benägen hjälp av Wikipedia – att Israels gräns aldrig var definierad. Men det påståendet kan ju inte vara sant. Detta var meddelandet från The Jewish Agency for Palestine till dem amerikanske presidenten Harry Truman den 14 maj 1948 när Israel förklarade sin självständighet, och där framgår att man hade en definierad gräns för sin nya stat:

My dear Mr. President, I have the honor to notify you that the State of Israel has been proclaimed as an independent republic within the frontiers approved by the General Assembly of the United Nations in its Resolution of November 29, 1947.

Dokumentet i dess helhet kan läsas här [LÄNK]

Sålunda kan inte Israel den 14 maj 1948 ha varit ett odefinierat område. Om Israel erkänt de gränser som FN:s generalförsamling lagt fram så torde det ju också vara dessa gränser man skulle försvara, och inte utöka sitt territorium. Fast under vapenvilan i juni hämtades krigsmaterial från Tjeckoslovakien (som hamnat på den kommunistiska sidan av järnridån efter världskriget) för att förstärka den israeliska krigsmakten. Och man avsåg att dra igång kriget igen så snart som möjligt.

sb-israel-google-1947-plan
FN:s förslag år 1947 till uppdelning av Palestina; blått judiskt (Israel), orange arabiskt. Accepterat av Israel. Notera att Jerusalem ligger inom arabiskt territorium.

Svensken Folke Bernadotte var FN:s fredsmäklare under denna period. Han konstaterade att araberna (läs här i första hand Egypten som ju angripit Israel) inte vill ha någon judisk stat inom regionen över huvud taget, samtidigt som den israeliska krigsmakten genomgått en mycket kraftig upprustning (det är ju intressant att detta skedde på ungefär en månads tid, och alltså med mycket benägen hjälp från Tjeckoslovakien). Bernadotte föreslog en tvåstatslösning och en omdragning av gränserna, men med (ett autonomt) Jerusalem alltjämt innanför det arabiska territoriet. Men istället drog kriget igång igen, och några månader senare blev Bernadotte mördad.

Det var Egypten som ånyo gick till attack, vilket skedde den 8 juli. Lustigt nog var det samma dag som Israel planerat att sända iväg sina trupper för att erövra Jerusalem. Dock hyste befälhavaren tvivel på truppens kapacitet, så man avvaktade till senare under sommaren. Denna omständighet nämns visserligen i Wikipedia [LÄNK], men då Egypten tryckte på avtryckarens först så begåvas Israel med oskuld även denna gång. I vilket fall som helst slutade kriget med att Israel vid fredsfördraget 1949 hade kontroll över nästan 80% av det forna brittiska protektoratet Palestina; detta var tvärtemot de garantier som den judiska agenturen för Palestina garanterade president Truman då denne ombads att erkänna den nybildade staten Israel.

Sett ur detta perspektiv kan man konstatera att Donald Trump kommer uppfylla ett amerikanskt löfte till Israel om ambassadflytt som grundar sig helt och hållet på att sionister använder den amerikanska regeringen för en politik som går stick i stäv med de garantier man lämnade USA när staten Israel bildades. Vi vet att USA:s stöd till Israel i Palestinafrågan har varit en av drivkrafterna till islamistisk terrorism riktad mot USA. En flytt av den amerikanska ambassaden tjänar inte det amerikanska folkets intressen, utan enbart det israeliska maktetablissemangets intresse.

President Donald Trump gör sina väljare en otjänst redan på första arbetsdagen  i Vita huset. Vet Trump om att han i praktiken lovat att fortsätta göra USA till en måltavla för nya terrordåd – såväl riktiga som falska?

Hälsar eder Peter Harold

LÄSTIPS:
Mondoweiss: The hidden documents that reveal the true borders of Israel and Palestine

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Krig & fred. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Och det här med att hitta en karta över Israel från 14 maj 1948…. (och konsten att locka fram nya terrordåd)

 1. MartinA skriver:

  Israels gräns omfattar naturligtvis det område som Israels militär kontrollerar. Det blir ju rätt instabilt när Israel är så beroende av USAs beskydd för att freda sitt territorium som de är idag. Om de nu är det. Men hursomhelst, sån här legalism, betyder den någonting egentligen?

 2. Vauen skriver:

  Intressant artikel. Att israel har odefinierade gränser har jag läst förr, men detta var bra info.

  Att Trump sitter i Nut-n-yahoos knä är uppenbart, det finns hur mycket info som helst om det för den som vill veta. Jag förstår att folk röstade på honom i och med att världen är så dystopisk som den är, och alternativet var mycket värre. Men det finns ingen grund för att tro ett ord på vad han säger, det mesta är teater. Familjen Trump är goda vänner med familjen Clinton. Trump är INTE en outsider. (Och alt media är GRUNDLIGT infiltrat idag, något som folk verkar ha mycket svårt att acceptera)

  Han är lika genuin som Obama med sitt ”Yes We Can”. Det kan vara så illa att vi som bäst har fördröjt kärnvapenkrig med Ryssland med något år. Vi får se om Trump kommer gå Nettans önskningar tillmötes angående Iran. Utan penningreform så är krig oundvikligt.

  Israelfrågan kunde man lösa om man flyttade alla invandrade judar till Bir Tawil, en del av Afrika där ingen har skapat ett land ännu (eller Jewish Autonomus Oblast). Fördrivna palestinska familjer måste få tillbaka sin egendom som dom förlorade under Nakban:

  ”During the 1948 Palestine war, an estimated 700,000 Palestinians fled or were expelled, and hundreds of Palestinian towns and villages were depopulated and destroyed.[”

  Israel kan inte existera utan etnisk rensning. Det är väl ändå definitionen av rasism!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nakba_Day

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bir_Tawil

  https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Autonomous_Oblast

  Alternativt kunde Sverige skicka sina invandrare dit, tex dem som inte går att skicka ”hem”.

  • Peter Harold skriver:

   Låt oss hoppas att Trumps påstådda oberäknelighet leder till en schism med Israel. Det vore underhållande. 🙂

   • Vauen skriver:

    Hur kul är det att kolla på en gammal gubbe som blir blek och dör av polonium!? 😉

   • MartinA skriver:

    Men om judarna inte får vara territoriella i Israel och vi blir störda när de ser efter sina intressen när de lever internationellt, hur skall de då bete sig?
    Därför undviker jag frivola attacker på Israel.

    • Peter Harold skriver:

     Det första är att man måste inse att de arabiska grannarna inte var stormförtjusta i att de judiska kolonierna i Palestinaområdet blev en nation. Jag vet att vi i väst betraktar araberna som missunnsamma, och att de borde anstränga sig att bjuda till. Å andra sidan… hur kommer vi att reagera om 50 år när de arabiserade storstäderna i Sverige växer samman och vi ”cis-människor” (eller vad vi kallas) härbärgeras i norrländska flyktingläger?

     Sett ur denna synvinkel är det direkt olämpligt att Israel håller sig kvar i ockuperade områden. De kan lika gärna ha sin gränsövervakning längst den ursprungliga gränsen, och det är bättre att Israel går tillbaka till den gräns som de hade mandat att råda över av FN. Israel har idag tillgång till försvarsteknik som gör det överflödigt att ha sina säkerhetszoner i Golanhöjden, Västbanken och i Gaza. Israel har samma problem som USA, nämligen en krigsmateriellindustri som har skandalöst starkt inflytande över den israeliska säkerhetspolitiken, och så har det varit sedan 1950-talet faktiskt.

     Med andra ord så hade nog inte Folke Bernadotte så värst fel när han föreslog att Jerusalem skulle bli en autonom zon inom det som idag skulle kunna definieras som Palestina.

     Både Israel och Palestina får ekonomiskt bistånd av västvärlden, så det saknas ju inte direkt påtryckningsmedel för att motivera dem att hålla sams. Och klarar de av det så kommer de inte längre behöva bistånd.

     Och jodå, jag bortser helt och hållet från de faktorer som består av religiösa fanatiker och saudiska prinsar m.m. som vill hålla krigslågan brinnande.

     • MartinA skriver:

      De israeliska judarna vill utvidga sin stat. Vilket är naturligt. Araberna vill inte det. Vilket också är naturligt. Vad rör det mig?
      Vi kommer naturligtvis att slåss. Om vi kan. Och?
      Naturligtvis skall vare sig Palestina eller Israel eller någon annan ”få bistånd” från staterna här. Förräderi, Stöld, Trolöshet mot huvudman, välj åklagelsepunkt mot de politiker som gör så.
      Israels problem är Israels problem. De rör inte mig.

 3. Sofia skriver:

  Hoppas att denna viktiga och välskrivna artikel får många läsare!

 4. Läsare skriver:

  Nahum Goldmann:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nahum_Goldmann

  Född 1895-1982 var en centralfigur inom den globala judendomen. Det var han som bla skrev avtalet med Ardenau efter ww2 om skadestånd till ”överlevare”.

  Han har gett ut flera böcker, en har jag lusläst, Den Judiska Paradoxen, finns på svenska på biblioteket. Det intressanta med boken är att Goldmann blir intervjuad av en jude som har djup kunskap om zionism.

  Att skriva en bok tar tid och du måste tänka efter, nu öppnade Goldman bara munnen och lät det flöda. Självklart måste han skryta om sig själv. Han hade åtta pass. Ena dagen var han i Palestina hemma hos Ben Gurion i hans kök, drack kaffe och snackade hela natten.

  Nästa dag var han i Moskva och hälsade på Ilja Ehrenburg, nästa dag i Amerika och hälsade på FDR. När två av de största, om inte de största judiska organisationerna, Judiska Världskongress och Zionistiska Världskongressen, WZO inte kunde komma överens, då var det Goldman som fick lösa det.

  Goldman var en av de tio ledande judar på hans tid. Och han borde veta vad han pratar om. På sidan ca 100, av 200 sidor betonar flera gånger att de flesta vapen judarna hade i Palestina kom från Sovjetunionen.

  För att förstå vad som egentligen hände det senaste århundradet med start på minst 1880-talet, måste man förstå att det finns två stora judiska rörelser som splittrar judarna. Det är zionism och kommunism. Bägge är judiska -ismer, gjorda av judar för judar.

  Det går en distinkt gräns mellan dessa judiska -ismer och det är Polsk-Tyska gränsen. Västjudarna, Tyskland och västerut ser sig som hovjudar, hofjuden. Västjudarna har alltid sett ner på Östjuden, Polen-Ryssland som ghettotras, riff-raff.

  Zionismen hade INTE stöd bland den judiska massan i väst. Enligt (((Edwin Black))) jude i hans bok: The Transfer Agreement var den första zionistiska världskongressen planerad att hållas i München. Men samtliga judiska ledare i Tyskland gick ihop som en man och körde ut zionistjudarna från Tyskland. Därför hölls den första zionistiska världskongressen i Basel, Schweiz.

  Zionism, dvs att invadera och göra om Palestina till ”israel” var helt och hållet ett projekt som storjudarna i väst drev på, men de som genomförde grovjobbet på plats i Palestina var östjudar. Ben Gurion, Golda Mer, Begin osv är alla östjudar. Nuthanyahoo är östjude.

  Östjudarna vet att hofjudarna ser ner på dom. Västjudar som flyttar till ”israel” är inte väl sedda av östjudarna. Men oasett hur osams zionistjudarna och kommunistjudarna har varit har det andra judiska gänget ALLTID ställt upp på det andra judiska gänget.

  Egypten exempelvis hade ca sovjetiska jaktplan, levererat av kommunistjudarna som styrde Sovjet. Det första judarna i ”israel” gjorde i Sexdagars”kriget” var att slå ut hela egyptiska flygvapnet på marken på första dagen. Sedan var det ”kriget” över. Har du inte luftherravälde kan du inte skydda din marktrupp.

  Givetvis visste judarna i Tel Aviv allt om Egyptens flygvapen. Kommunistjudar hjälper zionistjudarna.

  The Transfer Agreement – 10 min

  https://archive.org/details/1933-ZionistsSignADealWithHitlerToCreateIsrael-TheTransfer

 5. Läsare skriver:

  Bäste Peter Harold

  Judarna anser att hela världen tillhör judarna. Om några judar vill ha några tunnland i Palestina, då tar judarna bara den marken. Och ingen kommer att lyfta ett finger för att hindra judarna, tvärtom.

  Att leta upp kartor som du gjort är spill av tid.

  På 1880-talet försökte storjudarna att få Turkiets kung, Sultanen att ge Palestina till judarna. Han vägrade, sedan började Edmund Rothschild att köpa upp mark i Palestina. Som mest hade juden sju procent av marken i Palestina. Sedan 1947 köper judarna inget land i Palestina, judarna tar bara det de vill ha.

  Judarnas mål är att de skall äga hela jorden, men för att kunna det måste de utrota den vite mannen, och judarna är på väg att lyckas med att utrota den vita rasen.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s