Trumps val av stabsfolk och ministrar – kan generaler skapa färre krig?

Bästa läsare!

En liten fågel – eller snarare en ganska tjock fågel, vars fjäderskrud jag måste dölja för allmänheten – viskade i mitt öra att vederbörande var euforisk över de namn som Donald Trump valt till sina staber. Jag iklädde mig rollen som djävulens advokat och frågade i sann politisk korrekt anda vad det är för bra med att Donald Trump omger sig med en massa generaler. Svaret blev vad jag förväntat mig, men som vi knappast får höra i våra medier: Generalerna är de sista som vill ha krig. De neo-konservativa vesslorna som Barack Obama omgett sig med har krig som första prioritet.

I andra kretsar följer man inte den ”tjocka fågelns” resonemang. Istället börjar man skrika om Hitler snabbare än du kan uttala ordet ”Godwins lag” i och med att Trump anlitat så många generaler och ex-generaler. Att 2 av 3 militärer röstade för Trump tar man som intäkt för att 1930-talets Tyskland kör en repris i Washington.

Det man inte tänker på är att det för en stor supermakt krävs mycket av strategiskt tänkande för att hålla den borta från krig. I alla fall intill dess landet begåvats med en regeringskoalition bestående av libertarianer, minarkister och anarko-kapitalister. Vi kan t.ex. notera att en person som överskattat sin förmåga att hålla sitt land utanför krig är 2009 års fredspristagare till Alfred Nobels minne. Varje dag under Barack Hussein Obamas regering befann sig USA i krig.

Eftersom en president bara kan väljas för maximalt 8 år så kommer ingen kunna slå detta rekord, men väl tangera det. I alla fall om den hittills förda säkerhetspolitiken ligger fast. Frågan är om det amerikanska folket går med på detta längre?

USA har efter ett terrordåd som krävde mindre än 3’000 oskyldiga människoliv bedrivit ett ”krig mot terrorism” som intill dagens datum varat i 15 år, 4 månader, 1 vecka och 4 dagar – ett krig som lett till 7’000 amerikanska soldaters död och att omkring 200’000 amerikanska soldater/veteraner lider av posttraumatisk stress (med hög självmordsfrekvens). Och detta oräknat alla miljoner döda och skadade civila offer i länder där USA och NATO dragit fram i namn av ”War on Terror”. Varken USA eller världen har råd med detta, vare sig ekonomiskt, moraliskt eller räknat i humant kapital.

Vi kan bara hoppas att Trump håller sina löften om en militärt återhållsam utrikespolitik. Hur han tänker bära sig åt känns i detta läge egalt, men det vore önskvärt om vår nyfikenhet kunde stillas genom ärlig, nyanserad och sanningsenlig nyhetsbevakning. Om inte systemmedierna bättrar sig lär den uppgiften hamna hos alternativa medier och oss bloggare.

Det världen behöver är fred och framtidshopp. Med det kommer harmoni och tolerans att blomstra.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Trumps val av stabsfolk och ministrar – kan generaler skapa färre krig?

 1. Björngunnar skriver:

  Man kan utgå ifrån att systemmedia inte kommer att avvika från sin agenda.
  Vill starkt rekommendera Fritjof Adams som jag nyss lyssnade på för första gången.

  http://dissidenter.com

  SÄPO kommenterar statskuppen mot det svenska folket.

  • Anna skriver:

   Stort tack för länken, B-G! Jag vet att din information brukar vara välgrundad. Vilken bra man och oerhört skönt att påminnas om att såna karlar finns än i dag. Kram!

  • Vauen skriver:

   Jag noterar att penningreform verkar vara den frågan som kommer öka under 2017:

   • ristomatinen skriver:

    Klen förklaring! JWO handlar om att förslava hela världen! Sovjetunionen 2.0 är målet.

    Man kan verkligen fråga sig varför Finansmaffian vill förstöra oss. Det handlar inte om pengar. De kan trycka/knappa hur mycket som helst utan värde bakom.

    De handlar främst om makt och rashat! Hat mot oss, och vi anklagas att vara rasister av hyperrasister som sitter i glashus och kastar sten….

    Vit medelklass och intelligentsia är deras värsta motståndare och därför demoniseras vi. I våra egna länder! Sinnessjukt!

    Idag lär somliga fira ”förintelsen” som aldrig hände. När ska den mer verkliga förintelsen av vita i Gulag få en minnesdag?

    Gulag-info borde spelas varje dag, varje timme i minst tio år i alla media. Om så tog folkmordsförsöket på oss snart slut?

    • Vauen skriver:

     Så alla politiker som tar stora och små beslut som leder till ”JWO” hatar vita? Nä, jag vill nog fortsätta hävda att det som (vagt) beskrivs i klippet är det tyngsta skälet till att vi går åt det hål vi gått. Och det var inte judar som startade det hela, dom rider dock snålskjuts på detta system och har infiltrerat det som allt annat.

     • ristomatinen skriver:

      Ta bort ”alla” i din tankegång, så klarnar det kanske?

      När man generaliserar handlar det aldrig om att ”alla” omfattas. Det finns givetvis t.ex. zigenare som aldrig/sällan begår brott, trots att >80 % av det folkslaget gör det.

      I övrigt hänvisar jag till min text ovan, som är en mycket bättre förklaring.

 2. gmiksche skriver:

  Det ligger någonting i det du säger. Jag hoppas att du får rätt.

 3. Vauen skriver:

  Jag tror det finns viss sanning i det med att generaler inte vill ha krig. Krig är risk för deras karriär, fred verkar enklare än att ta riktiga beslut!?

  Sen kan man notera det mycket kyliga avsked O´bummer fick av krigsmakten förra veckan. Ingen av dem gillar snubben, Det är dom som måste riskera sig för hans politik. Jag har umgåtts en del med amerikanska militärer och visst är många krigsskadade mentalt, men jag kan inte påstå att dom söker krig alls.

  Vad Trump bör göra är att förbjuda militärer att jobba i den privata militärindustrin. Och det gäller både generaler och soldater. Men det kommer inte hända, för han vill expandera försvaret och krigsindustrin.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s