SVT ändrar inte artikel om påstådd kyrkbrand av ”Trump-supporters” – trots att den misstänkte är afroamerikan och församlingsmedlem.

sb-svt-trump-kyrkbrand-1

Bästa läsare!

Den 2 november 2016 – kort före det amerikanska presidentvalet – publicerade Anton Kasurinen en artikel på SVT.SE om att en kyrka i USA som besöks av afroamerikaner stuckits i brand och sprayats med texten ”Vote Trump”. [LÄNK]

I texten skriver Anton bl.a. följande:

Kyrkan eldhärjades under natten mot onsdagen. Hopewell Missionary Baptist Church i Greenville, Mississippi, som främst besöks av svarta, blev svårt skadad av branden.[…] På en av väggarna har någon spraymålat budskapet ”Rösta Trump”.

Donald Trump är impopulär bland svarta väljare och har kritiserats bland annat för att ha delat vidare vitmakt-anhängares kommentarer på Twitter. […]

– Vi utreder det här som ett hatbrott. Vi anser att budskapet på kyrkan är hotfullt. Det är att försöka tvinga på ens åsikter på någon annan. Detta är en huvudsakligen svart kyrka, och ingen har rätt att försöka påverka hur någon annan ska rösta i det här presidentvalet, säger Greenvilles polischef Delando Wilson enligt Reuters. […]

”Vi är medvetna om situationen i Greenville och arbetar tillsammans med våra lokala kollegor” skriver FBI:s kontor i Jackson i ett uttalande, och meddelar att man har påbörjat en utredning om brott mot de medborgerliga rättigheterna.[…]

Under medborgarrättsrörelsen i USA på 1950- och 60-talet blev svarta kyrkor i södra delen av USA ofta utsatta för mordbrand och bombdåd från vit makt-anhängare.

Av texten att döma kan man få intrycket av att polisens arbetshypotes är att kyrkan utsatts för en mordbrand som anlagts av vitmakt-aktivister, eftersom artikeln är fylld med referenser till den amerikanska rassegregationens forna dagar.

Och artikeln är väldigt agitatorisk; efter uppräkningen av varför man misstänker att dådet är utfört av vitmakt-aktivister fortsätter Anton med att beskriva dem som antidemokrater i det att de misstänker att presidentvalet kommer vara riggar till Hillary Clintons fördel:

Inför valet höjs tongångarna. I en artikel i Politico hävdar högerextrema grupper att de planerar landsomfattande kampanjer för att motverka vad de ser som valfusk och för att vinna röster åt Donald Trump. Bland annat säger Ku Klux Klans ledare Thomas Robb att partimedlemmar över hela landet ska arbeta för att vinna väljare åt republikanen.

Utifrån att en kyrka som sätts i brand och sprayas med klotter så skapas här en nyhetsartikel om ”vit-makt”, ”högerextremister” och rasistiska föreningar som ”Ku Klux Klan”, vilka får representera alla som misstänker att etablissemanget försökte rigga presidentvalet till förmån för Hillary Clinton. Med facit i hand så vet vi att Donald Trump vann valet, men mindre känt är att de beryktade omräkningarna – som man genomförde för att försöka beröva honom nödvändiga elektorer – gav vid hand att vissa lokala distrikt hade felaktig sammanräkning till Clintons fördel! Om detta vet jag inte ifall SVT skrivit någonting alls om.

Varför publicerade SVT artikeln om mordbranden över huvud taget? Sannolikt därför att man bedömde att händelsen hade ett högt nyhetsvärde för den svenska publiken. Alla referenser till att mordbranden troligtvis är anlagd av rasistiska Trump-supporters är en bonus man utvecklar genom att blanda in Ku Klux Klan.

Antingen beror det på att jag är väldigt cynisk, eller också är det bara det faktum att jag är ungefär 20 år äldre än Anton. Till skillnad från Anton har jag inte jobbat på vare sig SVT eller Aftonbladet, och den första person som dyker upp på min Facebook-vänlista jobbar inte på Södertörns högskola. Det gör det på Antons Facebook-sida.

Jag har inte heller skapat något fejkat Facebook-konto för att försöka ”avslöja” att 17 av 31 SD-politiker ”gillar Facebook-sidor med rasistiskt innehåll eller sprider länkar från ”rasistiska hatsajter”, vilket han beröms för av Arbetarbladet. Nej, inte alls, jag hoppas bara att fler av dem länkar till Skrivarens blogg. Jag sprider gärna libertarianism till alla som tröttnat på hur staten rövkn*llar svenska folket.

Däremot har jag en hel del erfarenhet via våra medier som rapporterat om liknande saker, som t.ex. den skolbyggnad i Stockholm som häromåret blev ”bombarderad” med ”sprayade hakkors av nazister”. Jag vill minnas att man lyckades klämma in något citat från en skolelev som var rädd ”eftersom SD har så stort stöd”. Det journalisterna missade att rapportera om var att hakkorsen var felvända.

Eftersom jag anade att det var något lurt med kyrkbranden i Mississippi – precis som jag alltid misstänkt att hakkorsmålning är en konstyttring för smygfascistiska ungsocialister – tog jag mig friheten att leta lite på Internet efter mer information.

Den 22 december 2016 publicerade nyhetsbyrån AP en artikel som berättar att åklagaren åtalar en namngiven församlingsmedlem i kyrkan för mordbranden och skadegörelsen – ironiskt nog heter han McClinton…! [LÄNK] Gärningsmannen som har ett kriminellt förflutet har enligt polisen skrivit ”Vote Trump” för att dådet skall framstå som politiskt, enligt andra medier. Vilket känns logiskt om man är en korkad n… person.

sb-svt-trump-kyrkbrand-2

Jag tog den 15 januari i år mig friheten att skicka ett mejl till Anton Kasurinen på SVT med följande budskap:

Din artikel publicerades den 2 december 2016 och uppdaterades dagen därpå. Jag undrar om du eller SVT kommer göra någon ny uppdatering med anledning av att en av församlingens medlemmar arresterades för att ha utfört mordbrand mot kyrkan? Detta har rapporterats av nyhetsbyrån AP, och jag misstänker att SVT med sina anspråk på att bedriva kvalitativ nyhetsjournalistik vill gärna följa upp med en uppdatering som beskriver vad som verkligen hänt, och att det i detta fall inte var frågan om ett dåd utfört av rasistiska högerextremister.

Jag skickade länkar för att han med egna ögon skulle kunna kontrollera mina uppgifter. Jag fick följande dag detta svar:

Jag jobbar inte nu och jobbade heller inte igår men ska skicka detta vidare till tjänstgörande redaktör på webben.

Det har snart gått två veckor, men SVT har inte uppdaterat artikeln som sprider en negativ bild av Donald Trumps supporters.

Jag försöker resonera mig fram till huruvida det saknas ett nyhetsvärde i det inträffade nu när polismyndigheten gripit en misstänkt, vilken nu står åtalad för mordbranden.

Vad är det som gör att allmänheten i Sverige inte längre informeras om händelseutvecklingen efter den rasistiska mordbranden? Att den misstänkte är medlem i den utsatta kyrkoförsamlingen, och själv afroamerikan? Att den misstänkte gärningsmannen sprayade ”Vote Trump” för att ge republikanernas presidentkandidat dåligt rykte? Att den nu hemlösa afroamerikanska församlingen bjudits in av en vit församling att hålla gudstjänst hos dem istället? Upphörde nyhetsvärdet efter att Anton Kasurinen fått sin propagandistiskt antirasistiska artikel publicerad, och allt som händer därefter totalt ointressant för SVT:s publik?

Om SVT gör anspråk på objektivitet så anser jag att problematiken med falska anklagelser om övergrepp i samband med valrörelsen i USA bör lyftas fram. Vi som följer andra medier än SVT vet att inför årets valrörelse har det varit många fall av falska rasistanklagelser och uppdiktade historier om övergrepp.

Vi har ett demokratiproblem om det är så att vissa grupperingar enkelt kan ”köpa sig” publicitet genom att skapa falska nyheter för att skapa opinion i den ena eller den andra riktningen.

Vi har ett demokratiproblem om politiska aktivister – av dem själva sig kallade journalister – väljer att okritiskt använda falska uppgifter till sitt redaktionella material och sedan inte ens bry sig om att korrigera felaktigheterna i efterhand därför att de nya uppgifterna går i strid med de egna personliga politiska preferenserna.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till SVT ändrar inte artikel om påstådd kyrkbrand av ”Trump-supporters” – trots att den misstänkte är afroamerikan och församlingsmedlem.

 1. Läsare skriver:

  Fem negerkyrkor i Alabama brinner ner till grunden. SVT slår på stora trumman och ger det tio minuter på Rapport. Det spekuleras vilt om det är KKK, nazister, white trash? Klart är att det är negerhatande vita som gjort det.

  Sedan försvann denna nyhet. Tills jag hittade en site som förklarad vad som egentligen hände. Fyra negerkyrkor till brann ner till grunden.

  De åkte fast, de var tre stycken. Men inte ett ord i (((media))) om detta. Vet du varför? Därför att alla tre som bränt ner nio negerkyrkor var judar.

  Enligt (((New York Times))) var det ett Prank, busstreck på engelska.

  Hade det varit vita hade (((Hollywood))) gjort minst tio filmer om det. Nu, inte ett ord, down the memoryhole.

  https://mobile.nytimes.com/2006/03/09/us/3-students-held-in-church-fires-set-in-alabama.html

  A few months ago, a series of Christian church burnings occurred across the state of Alabama which made national headlines. If these criminal acts would have been committed by the KKK, Nazis, or nationalists; the uproar would have continued for eons. But once it was discovered that this violent rampage was the handiwork of three satanically-inspired Jewish teenagers, the matter was dropped like a hot potato (Alabama Church Fires: The Real Story).

  http://www.thebirdman.org/Index/Others/Others-Doc-Jews/+Doc-Jews-Crime&Fraud&QuestionablePractices/JewishLinksToColumbine&ALChurchBurnings.htm

 2. Mjölner skriver:

  Har läst Din artikel, även Läsares kommentar. Vad som är imponerande är Ditt grävande i SVT:s
  dynghög av s.k. nyheter. Hoppas Du orkar pungsparka SVT kommunisterna tills de storknar i sina
  lögner och ger upp andan för gott. Själv är jag inte kapabel till att genomföra något grävande av
  den klass Du ådagalägger. Med beundran från Mjölner.

 3. ristomatinen skriver:

  Södertörns högskola”? Var vi inte överens om att kalla det antivita folkmordsnästet för Slöddertörns lågskola?

  Afroamerikan”? Finns det sådana? Vad är vad? Duger det med valfri neger som befinner sig i USA? Eller ska endast de negrer räknas som domesticerats i flera generationer i det västerländska samhället? För den som inte ens förstår min framställning så har tyvärr negrer fötts utanför den kontinenten, dvs Afrika.

  Rasistiska mordbranden”? Det var väl det som var deras grej? Att negrer är superrasister bryr de sig inte om. Bara vit rasisms är dålig i deras sjuka föreställningsvärld!

  Sökte på ordkombinationen ”judisk makt” och fann knappt något. Däremot finns en artikel om ”vit makt” på Wikipedia.

  SVT må göra anspråk på objektivitet, men det var länge sedan de ens var nära det. SVT är en antisvensk och antivit propagandahåla som bör/ska utplånas!

 4. ristomatinen skriver:

  Fy bubblan, vad jag har framför mig när det gäller renoveringar. Sex rum och kök är benämningen, men är det så få rum? Nej, vissa räknas inte, såsom hallar, badrum, etc. Så har 13 rum räknat alla ovan jord. Vidare tillkommer källaren med fem rum, så totalt är det 18 rum att renovera, plus uterum/tomten, tre altaner och garaget…

  Två rum är klara, tre altaner klara, två rum nästan klara och strax ett till klart; lilla toan uppe som är på ynka fyra kvadratmeter. Där gick det ändå åt 3 liter spackel. Återstår målning med våtrumsfärg på väggar, fönsternisch och tak, golvfärg, nytt tvättställ med lådor under, nytt spegelskåp, ny belysning och det dyraste är en duschkabin. Allt är redan inköpt, förutom spegelskåpet. Så blir det ett badrum i tiden för en låg penning…

  Allt görs med fokus på funktion och sekundärt på utseende vi gillar. Dock lär vi sälja fastigheten inom några år, för den är alldeles för stor för oss, men billigt. Så ger även lite fokus på vad potentiella köpare skulle tänkas vara intresserad av. Istället för dyra köks- och badrumsrenoveringar fokuseras på ekonomiska lösningar som ger fler potentiella köpare än de som råkar ha samma smak som vi.

  Livslängden på ett badrum är ca 25-30 år och vårt hus är 30+. Detta är en snikrenovering som kostar <10 lakan och håller minst 20 år. Förstår mig inte på de som har trähus och prompt ska ha klinker och kakel i badrum, det är ju stenhuslösningar och kostar skjortan…

  • Peter Harold skriver:

   Det som är så fasansfullt är att dessa ”misstag” som våra etablerade medier gör är systematiska, och inte leder till någon sanktion från det svenska folket. En massbojkott är nödvändig.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s