Trump och Ukraina – varför blossade inbördeskriget upp direkt efter installationen?

Bästa läsare!

Under veckan som gått kan vi notera att inbördeskriget i Ukraina, med regimen i Kiev å ena sidan, och utbrytarprovinserna Donetsk samt Luhansk å andra sidan, blossat upp igen. Så intressant att det sker nu några veckor efter Donald Trumps makttillträde i Vita huset. Ett sådant märkligt inträffande…

USA:s nytillträdda FN-ambassadör Nikki Haley lät som en Gunnar Hökmark när hon sade att hon fördömer Rysslands aggressioner i östra Ukraina, och förklarade att sanktionerna mot Ryssland kommer att bestå tills Krim återförenats med Ukraina.

På samma sätt som Hökmark alltid kritiserar Ryssland för allt och ingenting så kom graden av anklagelser i FN-ambassadörens utspel att väcka en del förvånade ögonbryn. Donald Trump sade att han föredrog att hålla dialog med Vladimir Putin och Ryssland. Vad har Ryssland för intresse i att förstöra denna öppning till avspänning genom att verka för en upptrappning av konflikten?

Om vi tränger oss djupare än TT-referaten finner vi att OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) med sina drygt 500 observatörer i Ukraina och utbrytarprovinserna registrerat att de mesta av oroligheterna ägt rum vid och omkring Donetsk flygplats som utbrytarprovinsens armé har kontroll över, i synnerhet under natten mellan 1-2 februari. Över 900 explosioner registrerades under denna natt, vilket får beskrivas som en kraftig beskjutning.

Observatörerna i byn Makiivka som också kontrolleras av utbrytarprovinsen utsattes för beskjutning under den tidiga morgonen 2 februari; 42 krevader under en period av 35 minuter.

Från järnvägsstationen i Yasynuvata, även denna kontrollerad av utbrytarprovinsens trupper, kunde man notera 237 explosioner i området under sju och en halv timmas beskjutning. Den närmsta träffen ägde rum c:a 200-300 meter om järnvägsstationen.

På den Kiev-kontrollerade sidan rapporterades inte lika många explosioner, men en raket från rebellsidan träffade ett hus i Avdiivka där en äldre kvinna dödades av splitter och två äldre män skadades svårt.

USA-kontrollerade medier rapporterar att beskjutningen av Avdiivka varit intensiv hela natten, och folk hade övernattat i sina källare. Stadens elverk förstördes tidigare i veckan. I andra medier uppges att den enda plats där det verkligen råder vapenvila är vid vattenreningsverket i Donetsk där man arbetar intensiv med att få igång anläggningen igen.

Från den ukrainska sidan är man övertygade om att rysk militär är involverade. En journalist frågade hur man kunde veta det. Han fick svaret: ” – Om granaterna träffar sina mål så är det ryssar, annars är det vanliga rebeller som skjuter”.

Ändå anser OSCE-observatörerna att detta var en lugnare period än det förra tillfället då de båda sidorna besköt varandra. Man kallar veckans attacker för ”färre brott mot den pågående vapenvilan”, vilket är diplomatiskt uttryck för ett aktivt krig.

I denna vapenvila ingår från en överenskommelse kallad Minsk 2.0 att båda sidorna skall hålla tyngre beväpning borta från en korridor som går mellan de båda stridande sidorna. Kiev och diverse representanter för NATO och EU hävdar att ”terroristerna i Donbass” systematiskt bryter denna överenskommelse med stöd från Rysslands regering”. Inte oväntat menar utbrytarprovinsernas talespersoner omvänt att det är Kievs trupper som bryter mot vapenvilan.

OSCE-observatörerna brukar vara mer objektiva än NATO:s talespersoner, även om detta sällan återspeglas i nyhetsrapporteringen här hemma i Sverige, och de rapporterade om att man observerat tanks i staden Avdiivka. Kiev-regimens presstalesman Leonid Matyuhin förklarade att detta var en lögn.

En av BBC:s nyhetsteam hade dock intervjuat soldaterna och filmat med tanksen i bakgrunden, och en av journalisterna hade dessutom lagt upp en bild på Twitter. Kiev-regimens talesman svarade att han bara sett polisbilar, och att han vägrar uttala sig förrän uppgifterna från BBC kan verifieras. (BBC filmade stridsvagnarna när de stod parkerade på en bakgata bland bostadshus)

En annan företrädare för den ukrainska armén, Aleksandr Motuzyanik, förklarade bekymrat att oroligheterna nu eskalerat till samma nivå som under 2014, och att strider äger rum längs hela frontlinjen.

Rysslands president Vladimir Putin, som befinner sig på statsbesök i Ungern, menar att det är regimen i Kiev som provocerat fram striderna med syfte att tysta ner kritiken inom landet mot regeringens misslyckade ekonomiska- och sociala politik. Putin menar också att Kiev trappat upp konflikten för att kunna begära mera pengar av EU och USA samt andra internationella institutioner. Putin avslöjade också att flera av de ukrainska oligarkerna sponsrat Hillary Clintons valkampanj, och fått problem i och med att hon förlorade.

För min egen del vill jag inte utesluta att regimen i Kiev fått ”grönt ljus” från USA, även om det inte behöver handla om att Donald Trump bett om ökade attacker. Snarare handlar det om enskilda individer inom eller i anslutning till administrationen som anser att det är påpassligt med en upptrappning av inbördeskriget i Ukraina för att förhindra att Donald Trump verkställer sin utlovade avspänningspolitik med Ryssland. Trump har tidigare sagt att han vill förhandla om ett nedrustningsavtal med Ryssland.

Spänningarna mellan de Kiev- och oligarkkontrollerade trupperna kontra rebellsidan har dock varit kännbara ända sedan hösten, men det är först nu i år man ser en mycket påtaglig eskalation i striderna.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Trump och Ukraina – varför blossade inbördeskriget upp direkt efter installationen?

 1. gmiksche skriver:

  Sanningen brukar dä och då skymta fram även i viss PK-medier. I Le Monde av den 2 februari finns en artikel med rubriken att konflikten på den ukrainska fronten åter flammat upp. Situationen kallas för oroande. Att orsaken till den ökade militära aktiviteten åtminstone delvis ligger hos regeringssidan framför av följande, jag översätter ordagrant:

  ”Såsom det brukar vara lägger båda sidor ansvaret för sammanstötningarna på den motsatta sidan. Men det tätbefolkade området kring Avdiivka, det viktigaste området som hålls av den ukrainska armén vid frontlinjen, utsätts regelmässigt för angrepp.

  Emellertid har de ukrainska trupperna i vart fall bidragit till ökningen av våldet genom att de i slutet av december 2016 intog den lilla orten Novoluhansk vid en annan del av fronten samtidigt som man förklarade att det inte var ett brott mot vapenstilleståndet. Orten befinner sig i buffertzonen men samtidigt i den zon där (den ukrainska sidan) teoretiskt garanteras kontroll genom vapenstilleståndsöverenskommelsen”.

  För mig är det helt klart vem som började upptrappningen. Det skedde som ett sista försök att flytta fram sina positioner med den avgående amerikanska regeringens tysta stöd. Nu vet vi inte vad Trump och hans generaler kommer att göra i nästa omgång. I motsats till vad man kunde tro för bara två veckor sedan ser det internationella väderläget har försämrats avsevärt.

 2. Björngunnar skriver:

  Igor Strelkov!
  Det sas att han avsattes för annars hade kievjuntan avsatts och därefter hade han vänt vapnen mot Moskva.
  För min egen del blir jag alltmer konspiratorisk för var dag som går.
  Kanske är det sant att alla aktörer är NWO och allt är teater.
  Folk beskriver vad de tror är sant men ekvationen stämmer inte.
  När Trump avslöjar vilka som låg bakom 911, WTC, och de ansvariga hängs ut så tror jag fullt o fast på att Trump är på riktigt.
  http://www.friatider.se/separatistledare-avg-r-i-donetsk

 3. Sture skriver:

  @ Peter,
  jag skulle bara vilja påpeka att USAs nytillträdde FN-ambassadör Nikki Haley är demokrat, och att detta kan förklara hennes aggressiva inställning till Ryssland. Att välja en demokrat har varit ett sätt för Trump att slå in kilar i det demokratiska partiet och försöka splittra upp den oerhörda antagonismen mot honom och det republikanska partiet.
  Den aggressiva tonen mot Ryssland från demokraternas sida beror på att de är de globala oligarkernas förlängda arm och dessa vill, som vi vet, skapa ett tredje världskrig mellan Ryssland och USA. Då förgör den kristna befolkningen i USA och Europa den kristna befolkningen i Ryssland, varvid den sista dödsstöten mot de kristna kan ges av muslimerna. Så bra! tänker de globala oligarkerna.
  Men vilken folkgrupp blir kvar och går stärkt ur ett sådant scenario?

  • Peter Harold skriver:

   Ett mycket bra påpekande. Man kan kanske utläsa det som att man försäkrar sig mot att Demokraterna går och får för sig att bli pacifistiskt nu när man står i opposition.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s