Giv grekerna olympiaden – för all evig framtid den olympiska elden brinna blott i Grekland!

sb-rio-ruin-1

Bästa läsare!

Det är dags att säga ifrån. Detta vansinniga resursslöseri måste upphöra. Jag talar om de olympiska spelen. Det handlar inte enbart om den masshysteri detta evenemang medför, utan också om den ekonomiska aspekten. För att kunna genomföra spelen tvingas stater och städer gå in med ekonomiska garantier, och det mesta talar för att dessa blir utlösta med tanke på att budget överdragen kan gå upp mot 280%!

Sommarolympiaden i Rio de Janeiro kostade de brasilianska skattebetalarna motsvarande 11,6 miljarder dollar, vilket de hade att punga ut under ekonomisk depression samtidigt som det avslöjats att maktetablissemanget tvättat mångmiljardbelopp via statliga bolag.

Det har sagts att olympiaden är ett fredsprojekt som skall förbrödra idrottsutövare från hela världen. Intressant nog används olympiaderna som politiska slagträn; först och främst överdådighet i presentation där invigningsceremonin är värdlandets propagandademonstration, men också i det perspektivet att man ägnar sig åt politik mellan deltagarländerna. Fast politik drabbar oss i alla sammanhang, så det är väl naturligt att samma konsekvenser uppstår även i spelen.

När jag läser bildreportaget om OS-Rio sex månader efter spelen på sajten BoredPanda.com så känner jag min opposition mot de olympiska spelens ordning växa igen. Bilderna är så talande. För 11,6 miljarder dollar har det brasilianska folket fått ruiner!

sb-rio-ruin-2

Och detta upprepar sig vart fjärde år (vartannat år om vi inkluderar vinterolympiaderna). Processen inleds med att ledamöterna i den olympiska kommittén skall mutas för att förlägga spelen till en viss stad. Detta i enlighet med politikers önskemål eftersom de vet att arrangemangsansvaret innebär att man kan plundra skattebetalarna samtidigt som man som lokalpolitiker kan ta emot mutor från byggföretagen som sedermera kommer gå över sina offerter.

Det finns en lösning på detta problem. Flytta tillbaka de olympiska spelen till Grekland.

De gamla grekerna kunde det. Man smorde in sig med liniment och brottades nakna, långt innan marxister började vifta med regnbågsflaggor. Det fanns vissa exluderande regler, som t.ex. att endast fria grekiska män fick deltaga. Men det fanns andra saker som var mer klokt uttänkta, och det var den olympiska vapenvilan som garanterade deltagarna att kunna färdas säkert till och från tävlingarna. Tävlingarna var okomplicerade; förutom brottning så sprang man eller hoppade.

Tävlingarna hölls i anläggningen Palaestra Olympica, en 66 x 66 m stor plan på vilken de tävlande utövade sin fredliga kamp. Än idag står stenpelarna upprätt efter mer än tvåtusen år, och området är en turistattraktion. Denna palaestra är givetvis inte längre i bruk, men det är notabelt att denna anläggning lever längre än vad någon av Olympiadkonstruktionerna i Rio de Janeiro kommer göra. Borde man inte dra lärdom av detta?

Nu föreslår jag inte att man skall återinviga Palaestra Olympica, men det vore en god idé att bygga en ny olympisk skådeplats i Grekland, gärna med sten och trä. Denna anläggning skall vara dedikerad till olympiska spel, och de deltagande länderna må icke befinna sig i krig någonstans under spelens utförande. Det deltagarland som någonstans befinner sig i strid må förlora sin rätt att deltaga.

Grekiska män och kvinnor må ansvara för spelen. Spelen skall finansieras till självkostnadspris, och deltagarna betalar ur egen ficka. Vissa moderna inslag kan accepteras, som t.ex. montage av CCTV som kan sända lekarna online. Tydligen är nästan halva mänskligheten beroende av att få titta på när andra blir svettiga. Jag har inte förstått tjusningen, men jag är inte den som dömer.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Giv grekerna olympiaden – för all evig framtid den olympiska elden brinna blott i Grekland!

 1. kallepelle skriver:

  Som Akropolis då?

 2. kallepelle skriver:

  PS Bort med Såsseriet ur Stockholms stadshus annars sitter vi alla snart med en pappmugg utanför ICA och Systemet! DS

 3. gmiksche skriver:

  Helt rätt, fast det är nog bäst att ha spelen i närheten av Aten. Där finns infrastruktur i form av flygplats, restauranger och hotell. Den flygplats i Patras som ligger närmast det antika Olympia räcker inte till för större trafik. Med bil tar det tre timmar från Aten eller mer. Dessutom vore det synd om det natursköna området kring de antika lämningarna exploaterades.

  • Peter Harold skriver:

   ”Med bil tar det tre timmar från Aten eller mer.”

   Bil? BIL?!!! :-0 Jag förutsätter att deltagarna joggar till den gamla arenan!!! 😉

   Ja, du har nog helt rätt i att spelen passar bättre i lämpligare miljö. Men anläggningarna skall vara så beskaffade att man inte skall behöva bygga nytt vart fjärde år. Och logementen kan återanvända sängkläder m.m. från ena året till det andra.

 4. Sofia skriver:

  Instämmer helt!

 5. Benny skriver:

  OS ska givetvis vara i Grekland i permanenta anläggningar som bekostas internationellt! Samtidigt i USA så tyder allt på att CIA:s statskupp håller på att lyckas. Vi kan nog glömma alla Trumps löften om ny mer förnuftig utrikespolitik, the Deep State har av allt att döma kuvat Trump som tvingas säga saker som, Krim tillbaka till Ukraina (en stat som kollapsat!!) och att Ryssland ska sluta kriga i Ukraina vilket de ju aldrig gjort (för då hade Ukraina inte funnits längre!) Man kunde riktigt känna hur nöjda man var i SVT:s Aktuelltstudio över utvecklingen och frågan är vad som kommer att hända med Trump…är han slut som motkraft och blir en marionett precis som Obama eller kommer ett attentat att ända hans liv, om han mot förmodan fortsätter att trilskas? Kanske visste norska nobelkommiten mer om hur USA:s Deep State fungerar eftersom man troligtvis satsade på att ge Obama fredspriset i förhoppning om att hans löften om avspänningspolitik innan valet skulle vinna gehör i de uppenbart krigiska kretsarna i the Deep State. Om det var planen så slog den förhoppningen uppenbart slint…Och nu är världen i en mycket, mycket svår situation med en labil marionett i Vita Huset! Man kan konstatera att kaosgubbarna verkar ta hem spelet igen i Washington.

  • gmiksche skriver:

   Trump lämpar sig inte som marionett. Han är ju inte advokat som gör som klienten önskar. Jag tror att Trump lär sig och kommer att gå sin egen väg förutsatt att han inte röjs ur vägen. Det senare alternativet bör nog inte underskattas.

   • Peter Harold skriver:

    Risken är uppenbar. Dock kan man ifrågasätta vad som ingår i begreppet ”röja ur vägen”. Jag tror inte att vi skall stirra oss blinda på jakten efter en ensam mördare; den här gången kommer man använda ett mer sofistikerat angreppsätt.

  • Peter Harold skriver:

   Det intressanta är dock att det som sker också sker nästan helt öppet. Nu har de avslöjat sig, och det är inte ”en löjlig konspirationsteori” om att det finns en dold regering som bedriver politik i eget intresse.

   Neo-konservative Bill Kristol skrev ju igår eller i förggår att han föredrar Deep State framför Trump State. Mycket talande!

 6. Jag antar att Lord Jacob inte kommer stötta spektaklet ekonomiskt. Det får fortfarande dom grekiska gojerna göra.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s