Varför går det hackigt för Moderaterna? Fråga pressen!

Bästa läsare!

Systemmedierna uppmärksammar moderaternas kräftgång i opinionsmätningarna, och de skräder inte med orden. ” – Detta är straffet för att ni vill fälla den rödgröna regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna! Där gick 2% bort i ett nafs!

Intressant nog tappade (S) mer än (M) i en av de opinionsmätningar som de politiska aktivisterna (av dem själva benämnda ”journalister”) inom pressen refererade till. Men om den saken ville man inte från mediernas håll spekulera vad det berodde på.

En annan sak som är intressant att notera är att centerpartiets ordförande befinner sig på en andra smekmånad med den svenska pressen. För något år sedan var man inte nådiga och valde att kritisera henne  för saker som hon sagt och saker man ansåg att hon borde ha sagt. Rubrikerna är sedan en tid tillbaka betydligt vänligare:

Aftonbladet: ”Väljarna: Annie Lööf borde leda alliansen”
Expressen: ”Annie Lööf vill skärpa opinionsrollen”
DN: ”Annie Lööf ny etta på förtroendelista”
Expressen: ”Hon är ju inte så tokig den där Annie Lööf”
Expressen: ”Lööfs motoffensiv mot Löfvéns Sverigeturné”
GP: ”Lööf: Så skapar vi tusentals nya jobb till nyanlända”
SvD: ”Många är imponerade av Lööfs trygga ledarskap”
DN: ”Centerpartiet blickar mot en ny storhetstid”

Det är ganska uppenbart att det handlar om en strategi att förminska (M) som dels med lätthet – än så länge – skulle få stöd av (SD) vid en regeringsbildning, och dels också skulle kunna bilda en betydligt starkare regering än den nuvarande grönröda. Detta vill ju naturligtvis inte den svenska journalistkåren veta av.

För ett år sedan fanns det en annan flora av rubriker och artiklar om Annie Lööf. SvD: ”Ex-ministrar KU-anmäls” (Annie Lööf var den ena); SvD ”Annie Lööfs miljöpolitik en fasad”; Expressen: ”Herr Batra, Lööf och Busch Thor gör allt för att hålla sig borta”; Expressen: ”Vill Lööf införa dansk flyktingpolitik?”. Och så vidare.

Det enda jag kan se ifrån Centern komma upp på min radar är att man nu funnit sin roll som oppositionsparti och levererar det ena löftet efter det andra utan att egentligen reflektera över att man för inte så himla länge sedan hade regeringsmakten och gav skattebetalarna tyskt brunkol, massinvandring och en landsbygdspolitik utformad på ett café vid Stureplan.

Men väljarna har minne som guldfiskar, och politik handlar mer om dramaturgi än om ideologi.  Vi vet att den stora skillnaden mellan det blåa laget och det röda laget är att det senare höjer skatterna. Men båda står för nanny-stat, massövervakning, urholkning av rättsprinciperna, massinvandring, multikultur, ideologiska experiment med utbildningsväsendet,  och annat jävelskap som blott genuina libertarianer är benägna att ta itu med.

Jag antar att det är skoj att vara redaktör och journalist, och grupp-tänka om vem som skall få förtroendet att agera som råttfångaren i Hameln och leda väljarna ner i plurret. Exemplen på rubrikerna här ovan exponerar med all önskvärd tydlighet att svensk press ägnar sig mer åt opinionsmanagement hellre än nyhetsrapportering.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Varför går det hackigt för Moderaterna? Fråga pressen!

 1. Sofia skriver:

  Mycket intressant libertarianskt samtal om Sverige och om det finns en framkomlig väg ut ur eländet:

 2. Moderaterna borde kanske fundera på att byta ut Anna Kulmage Barnmat innan valet. Hen är inte direkt en röstmagnet. Personlighet som en tegelsten eller en gammal tapet med tråkigt och fult mönster.

 3. Chrisse Rothberg skriver:

  Du som vanligen har ett underbart språk. Jag slutade läsa när du skrev ”att skräda med orden” för då måste jag kolla hur man skulle kommentera. Och sedan måste jag kommentera. MAN SKRÄDER INTE MED ORDEN. MAN SKRÄDER ORDEN. Nu skall jag läsa färdigt.

 4. Chrisse Rothberg skriver:

  Och du som, som sagt var, brukar använda ett korrekt språk. Googla skräda.

 5. Chrisse Rothberg skriver:

  Så ja, nu har jag läst färdigt. Den här var riktigt riktigt bra. TÄNK OM GULDFISKAR MUTERAS TILL ATT FÅ ETT LÄNGRE MINNE. Vad händer då?
  Jag läser dej, HAX, Fnordspotting, Nydahl och andra libertarianer. Vad vill ni? Och hur vill ni att samhället skall se ut. Sluta klaga på befintligt och tala om hur ni vill att det skall vara istället. Jag vill ha en krönika där du beskriver hur vi skall GÖRA ISTÄLLET. för Löfven, Kinberg-Batra, Åkesson. Du tycker ju att allt är fel. Vad är rätt?

  • Peter Harold skriver:

   Det är en jättebra fråga om vad vi libertarianer vill istället. Och jag har under åren försökt att pilla in lite perspektiv om vad som borde vara istället för kollektivism. Jag vet inte om du läste mina utkast till ett manifest om ett frihetligt Sverige efter ett eventuellt inbördeskrig? Där försöker jag beskriva hur man utifrån ett libertarianskt perspektiv skapar en konstitution som berövar staten den makt som den har idag: https://peterharold.wordpress.com/2016/01/21/sverige-fore-under-och-efter-inbordeskriget-utkast-till-kapitel-4/ Jag har funderat på om det finns intresse av att gå vidare med detta ”projekt” och sammanställa en e-bok.

   Jag har även resonerat kring beröringspunkterna mellan libertarianer och konservativa: https://peterharold.wordpress.com/2016/03/04/kan-libertarianer-och-konservativa-samlas-kring-en-gemensam-aktion-inom-svensk-politik/

   Jag skrev ett blogginlägg innan jag drog iväg på semester, bara för att skildra principerna i praktiken: https://peterharold.wordpress.com/2015/09/01/ar-det-verkligen-sa-svart-att-bedriva-frihetlig-politik/

   Eftersom det finns många andra som skrivit böcker om frihet så har jag inte lagt ner särskilt mycket energi på att försöka samla alla frihetliga uppslag, men det kanske behövs? Jag har lekt med tanken att göra det i novellform, men dessvärre har mitt skrivande blivit påverkat av min hälsa.

   Det grundläggande är inte vad vi libertarianer vill ha för samhälle (sett utifrån våra personliga preferenser). Vem vet, ett libertarianskt samhälle kanske ser ut som dagens, om nu alla fortsätter att leva som man gör idag. Det enda vi libertarianer kan göra om vi har politisk makt är att sänka/ta bort skatterna och avskaffa en helsickes massa lagar. Men om folket fortsätter att leva socialistiskt så kommer de fortfarande kunna göra det. Ja, teoretiskt sett. Men om vi sänker skatterna och slopar en jädrans massa lagar så är det troligare att medborgarna själva hittar på kreativa saker, framför allt sådant som våra politiker inte ens skulle kunna uppfinna.

   Vi får se, kanske jag har tid och lust att skriva ett manifest som kan besvara din fråga.

 6. ristomatinen skriver:

  Ja, det var väl en väntad korkförklaring av antisvenska fulpressen/-media.

  Idag råkade jag lyssna på ett föredrag bland idel antisvenskar, verksamma i MSM. Det var en som hade ett förslag på hur de skulle återfå förtroende (har de någonsin haft det?). Pressen i hela landet bör samtidigt ge ut sina alster i två delar. En med nyheter och en annan med åsikter, med en samtidig förklaring till varför de gör så.

  Nu är nästan allt grumliga och onda åsikter. Skulle det genomföras direkt, skulle ”nyheterna” bli ytterst tunn.

  Den första delen skulle vara ”neutral”, men kan de åstadkomma det, när deras åsiktsgrund är ”allahs lika värde”? Det känner ju även spädbarn, att den slogan inte är sann…

 7. Ping: Vem har regisserat Annie Lööfs framgångssaga? frågade den grånande läroverksadjunkten. | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s