Trumps Sverige-utspel bevisar nödvändigheten av alternativa nyhetsmedier i vårt land

Bästa läsare!

Sveriges journalistkår och redaktioner står enade med Carl Bildt – de begriper inte vad USA:s president Donald Trump menade med sin hänvisning till Sverige under ett tal igår. Expressens citat lyder: ” – Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, säger presidenten i talet.” Och detta har fått medierna att tävla om lustigheter.

Aftonbladet har varit duktigast på att samla ihop skräpet. Examenstestet på svenska journalisthögskolan tycks bestå i studieuppgiften ”Hur loggar man in på Twitter?”, för det är tydligen det första man gör som svensk journalist när någonting händer; på Twitter kan man alltid sno en cool one-liner och få referenser till händelserna som man kan återge selektivt i sin artikel för att passa den egna åsikten.

Då ingen på Aftonbladet hade den intellektuella förmågan att lista ut vad Trump refererade till trålade man sig genom vänner och bekantas re-teweets.

Aftonbladets bidrag var att sammanställa de enligt dem viktigaste nyheterna under fredagen. Här finner vi bilder på den svenska kocken i Mupparna; vi finner även teorin att Trump refererar till att ”köttbullarna tagit slut”, ”Robyn bad sin älskare göra slut med flickvännen”, ”Turister trodde de var i Schweiz” och ”Även grönsakerna är slut”. Trots allt, även om man inte har någon information eller adekvat analys att erbjuda sina läsare så kan man ju alltid fiska klick på annat sätt.

När Aftonbladets redaktion insåg att de inte begrep någonting av Donald Trumps ord valde de att tolka honom i bästa Rain Man-anda. Redaktören beordrade sin personal att gå genom alla händelser i Sverige under fredagen och presentera dem i enkel engelska. Klockan två mitt i natten blev man klara:

sb-ab-trump-sweden

Mediernas reaktioner på Trumps utspel är mycket intressanta och talande. Om det nu råder oklarhet kring vad Donald Trump syftade på borde det ju ligga i mediernas intresse att försöka ta reda på vad saken gäller. Trots allt, svenska journalister säger ju sig inte ha haft några problem med att förstå vad Mona Sahlin säger, fastän hennes meningsbyggnader kan uttrycka raka motsatsen till vad hon försöker få sagt. Detta är ett fenomen som till och med uppmärksammats på akademisk nivå i Sverige. Så varför försvinner förmågan att finna ett klargörande när Trump talar? Svar: för att viljan hos systemmedierna saknas.

I grund och botten torde uppgiften inte vara särskilt svår. De flesta journalister besöker dagligen och timvis alternativa nyhetssajter som Avpixlat, Fria Tider, Nyheter idag och för all del även de mer politiskt särstående sajterna som Nordfront. Och där finner man ledtrådarna till Trumps utspel.

Under fredagskvällen intervjuade Tucker Carlsson på Fox News dokumentärfilmaren Ami Horowitz som besökt Sverige ifjol; ämnet i samtalet var vågen av sexbrott till följd av den hejdlösa hypermigrationen till Sverige. Fria Tider publicerade ett reportage om denna intervju lördagen den 18/2 kl. 17.05 [länk]. Avpixlat.info var tre timmar före Fria Tider med samma ämne [länk]. Något mindre än ett dygn senare har Expressen vaknat upp och läst alternativmedierna och länkar till samma klipp på FoxNews.

Jag blir rent ut av kallsvettig när jag tänker på hur illa det skulle kunna ha varit ifall vi inte hade alternativa nyhetsmedier i Sverige. Systemmedierna har gjort ett fruktansvärt pinsamt jobb här. I synnerhet Aftonbladet. Denna helg satte tidningen sista spiken i kistan som seriös nyhetsförmedlare. Aftonbladet saknar helt och hållet relevans inom den svenska mediebranschen. De alternativa nyhetssajterna har slagit ner jätten, och allt vi hör från de en gång så mäktiga mediekoncernerna är ett pinsamt kvidande om att man behöver mer presstöd.

Patetiskt!

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Enligt uppgift skall Aftonbladet ha bortsett från ett och annat våldsdåd under fredagen som skulle kunna kopplas till invandrarvåld, etc, i sin engelskspråkiga artikel. Detta är en anklagelse som jag inte tycker låter osannolik.
D.S.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Trumps Sverige-utspel bevisar nödvändigheten av alternativa nyhetsmedier i vårt land

 1. Hans Nilsson skriver:

  Så länge som det finns hjärndöda svenskar som köper PK medier kommer de att hålla på. Jag gillar Donald Trump s umgänge med pressen. De skall tvålas till så fort tillfälle ges.

 2. K-G Olin skriver:

  Beklämmande att den svenska pressen inte ens kunde citera Trump rätt. Såhär sa han: ”You look at what’s happening in Germany. You look at what’s HAPPENING, last night, in Sweden”. (kommateringen min) Han sa alltså inte happened = hände utan happening = händer.

  • Peter Harold skriver:

   Inte heller utrikesdepartementet klarar av att förstå vad Trump sa, så nu har man skickat en officiell förfrågan till Vita huset vad han menar med sitt uttalande. Makalöst!

   • Björngunnar skriver:

    Utrikesdepartementet försöker väl göra rätt för sig och gläfser för husses räkning.
    Ofta rullar hundar sig i skit men för dem är det en parfym.

 3. Anna skriver:

  Ja, suck. Ur ett föräldraperspektiv kan jag meddela att jag på sistone har önskat att jag vore döv. Är så trasig i skallen av att ständigt höra sonen härma skitkonstiga saker han sett och hört på vloggar och i skolan. Det låter ungefär så här: ” Mamma, jag vill se den där filmen där en kille fick se sin pappa dö och alla hade fått se sina familjer bli dödade och sen hade de bestämt sig för att explodera de som hade gjort så att deras föräldrar blev dödade. De dödade då de lika brutalt som de som dödade deras familjer”.

  Han tror liksom många andra som växer upp just nu- att terroristerna (IS) hämnas på FBI och FN och PLF (vet inte vart fasen han fått den kopplingen ifrån, men han kanske fattat mer än jag?) och de hejar på IS av den anledningen. Fattar någon vilken terror det är att lyssna på det här dravlet? Vart fasen FÅR ungarna allt ifrån?

  Jag har lugnt och fint levererat svar till honom så pedagogiskt jag kunnat. Men det spelar ingen roll vad jag säger. ”Alla vet ju att det inte är sant”. Suck, stön och blää.

  • Peter Harold skriver:

   Det behöver inte vara så illa som det låter. Här är en annan beskrivning av en film:

   ”Frun blir brutalt dödad av en mördare och sonen blir allvarligt skadad, sen finns det en twist och sonen blir kidnappad och pappan måste ta hjälp av en mentalsjuk kvinna för att hitta sin son.”

   Vilken film? Jo, ”Hitta Nemo”… 😉

   Du, det där med terrorister, det är enormt komplicerat. Det var ett samordningsmöte på Pentagon där två olika enheter med respektive ansvar i Syrien kom fram till att de stödde varsin fraktion som höll på och krigade mot varandra. På de amerikanska skattebetalarnas bekostnad. Fascinerande.

 4. Anna skriver:

  Hitta Nemo? Hahaha. Ja, allt ligger i beskådarens öga att avgöra hur saker egentligen ligger till. Tänker nu hur tal-tv hade beskrivit ett avsnitt av Southpark… Asgarv. Finns sånt att tillgå på tal-tv?

  Stort tack för att du påminde mig om hur barn (likt alla naiva gör- dvs också de vuxna som bara får sin input via SVT, skvallerkvällspress, metro och DN/svd) – uppfattar tillvaron.

  Men jag kan verkligen förstå hur det kommer sig att de som är som mest upptagna av sina vuxenlekar som innebär att de inte står med fötterna på jorden- måste betala med dyra skattepengar på något ubermärkvärdigt möte- för att tillåta sig få informationen som de annars avfärdar per automatik under de få stunder de färdas tillsammans med övriga dödliga människor.

  Usch, nej. Vanliga människor vet ingenting. Det måste komma ifrån TROVÄRDIGA källor, annars lyssnar vi inte. Trovärdig är du inte om du inte tar betalt för att ta reda på fakta.

  Halleluja.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det där är ganska lustigt. Det är nog likadant med det mesta av ideellt arbete. En gång i tiden var det hedervärt att ställa upp och göra någonting gratis; själv kanaliserade jag mitt engagemang till Röda korsets ungdomsförbund samt en och annan lokal förening. Vi fick massor av saker gjort som annars hade fått vara kvar i stå.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s